Soha nem látott tüntetéshullámot indított el Donald Trump

shadow

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke pár nappal ezelőtt megosztotta gondolatait a világgal az amerikai himnusz alatt tiltakozó játékosokról. Egészen pontosan azt nyilatkozta, várja azt a tulajdonost, amelyik végre kimondja: “Most azonnal hozzátok le azt a szarházit a pályáról, ki van rúgva.” Szavai persze nem maradtak reakció nélkül, az amerikai sportélet színe-java válaszolt az elnöknek Twitteren.

Trump kirúgná a himnusz alatt térdelő “szarháziakat” | Hosszabbítás

Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, az amúgy is megfontolt véleménynyilvánítási szokásairól híres Donald Trump ismételten egy fontos és valóban közfigyelemre méltó témával találta szemben magát, ám azt szokásához híven azonnal “meg is szakértette”. Most épp az NFL-ben a kisebbségek elnyomása és a rendőri brutalitás ellen a himnusz alatt letérdelve tiltakozó játékosokkal kapcsolatban nyilatkozott.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Trumpnak nincs hatása az amerikai közéletre, mondatait követően új lendületet kapott az eredetileg Colin Kaepernick által elindított mozgalom. A San Franscisco 49ers egykori irányítója tavaly ilyenkor azzal hívta fel a figyelmet a főként feketéket sújtó rendőri túlkapásokra, hogy az egyik előszezonbeli meccsen letérdelt a himnusz alatt. Példáját azóta több játékos is követte, de a hétvégihez hasonló méretű megmozdulásra még nem került sor.

Trump szerint azonban nem a tiltakozás által felvetett társadalmi kérdés a fontos, hanem a tiltakozás módja. “A térdelés kérdéskörének semmi köze a rasszokhoz” – írta Twitterén, gyakorlatilag megismételve korábbi állítását. “Ez az Országunk, a Zászlónk és a Nemzeti Himnuszunk iránti tiszteletről szól. Az NFL-nek ezt tiszteletben kell tartania!”

Az elnök kijelentése különösen nagy vihart kavart, nemrég azért kapott rengeteg kritikát, mert egy halálos áldozattal is járó, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető tüntetést követően azt mondta, az antirasszista tüntetők pont olyan rosszak, mint a szélsőjobboldali aktivisták.

Miért indultak el a tüntetések?

Colin Kaepernick volt az első olyan játékos, aki nemtetszését fejezte ki a rendőri erőszakkal kapcsolatban. Akkor azt mondta: “Nem fogok felállni és büszkeséget mutatni egy olyan ország zászlaja alatt, amelyik elnyomja a fekete és más színű embereket. Számomra ez a focinál is nagyobb dolog, és önző lennék, ha másképp látnám. Testek hevernek az utcákon, amiért meg is fizetnek embereket, és megússzák a gyilkosságokat.”

Kaepernick ezt követően hosszú ideig folytatta a tiltakozást, az általa indított mozgalomhoz több játékos is csatlakozott. Idény végén felbontotta szerződését a San Franciscóval, azóta nincs csapata. Sokan úgy gondolják, ez nem a teljesítményére vezethető vissza (bár a 2012-es szezon óta folyamatosan romlanak a mutatói), sokkal inkább arra, hogy a csapatok tartanak a leigazolásával járó PR-rémálomra. Buday Zoltán, a Pro Football Focus szakírója is egyetértett ebben a Hosszabbításnak adott nyilatkozatában.

Hogyan lett ünnepelt sztárból megosztó emberjogi aktivista? | Hosszabbítás

Egy évvel ezelőtt Colin Kaepernick alaposan felforgatta az NFL életét, amikor úgy döntött: azzal hívja fel a figyelmet az afroamerikaiakat ért rendőrségi támadásokra, hogy letérdel az amerikai himnusz alatt. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lett az NFL egyik legtehetségesebb játékosának tartott irányítóból az amerikai sport legmegosztóbb figurája.

“Vannak olyan csapatok, ahol [Kaepernick] irányítóként is szerepelhetne, főleg, hogy voltak sérülések is irányító poszton az elmúlt hetekben. Az pedig egyértelmű szerintem, hogy második, illetve harmadik számú irányítóként is bőven elkelletne csapatokhoz, úgyhogy nehéz másra következtetni, mint hogy ez a tavalyi tüntetés az, ami szerepet játszik ebben [mármint Kaepernick nélkülözésében].”

Trump erre a helyzetre reagált, amikor is egy rendezvényen azt mondta, “Hát nem imádnátok azt látni, hogy amikor valaki ilyen tiszteletlen a saját zászlónkkal szemben, valamelyik tulajdonos végre azt mondja: Most azonnal hozzátok le azt a szarházit a pályáról, ki van rúgva. Ki van rúgva.“ Persze ez nem előzmény nélküli, korábban is előszeretettel Tweetelt arról, hogy az NFL-nek változtatnia kellene a szabályokon, egészen konkrétan be kellene tiltani az ilyesfajta demonstrációkat.

Szabály vonatkozik a játékosok viselkedésére

Az amerikai jogrendszerben az ún. “Flag Code” (Zászló törvény) szabályozza a nemzeti himnusz során előírt etikettet. Ez alapján az lenne az elvárás, hogy a nemzeti himnuszt állva, szívre tett kézzel kell hallgatni, miközben tekintetüket a zászló felé irányítják, már persze, ha van a közelben. A törvényt a gyakorlatban azonban nem alkalmazzák kötelező érvénnyel, büntetést sem szokás kiosztani érte. Vagyis a magatartás nem annyira a törvényeket, mint inkább a szurkolók (egy csoportjának) érzéseit sértette.

Emiatt egyébként a mozgalmat indító Kaepernick halálos fenyegetéseket is kapott, sőt néhány feldühödött szurkoló még a mezét is elégette. Az irányító akkor a fenyegetésekkel kapcsolatban azt nyilatkozta: “Azt gondolom, ha valami hasonló történne, az az én álláspontomat bizonyítja.”

Már nem csak az NFL-ben tiltakoznak

Miközben a demonstrálók száma soha nem látott mértékben nőtt az NFL-ben is (erre mindjárt kitérünk hosszabban), egyre többen fejezik ki a ligán kívül is hasonlóan a véleményüket. Hétvégén például már a művészvilágban is megmozdult valami, többen letérdeltek előadás közben, Stevie Wonder azt is hozzátette: “Ma este Amerikáért térdelek le.” Szombaton az Oakland Athletics baseball-játékosa, Bruce Maxwell is hasonlóan cselekedett, ő lett az első játékos a Profi Baseball Ligában (MLB), aki térdelt a himnusz alatt.

Az NFL-ben történteket pedig jobb, ha röviden összefoglaljuk.

  • A Seattle Seahawks és a Tennessee Titans játékosai sem voltak ott a pálya szélén a himnusz alatt. Később a Pittsburgh Steelers is csatlakozott hozzájuk, kivéve Alejandro Villanuevát, aki katonaként szolgált korábban Afganisztánban.
  • A Chicago Bears játékosai az oldalvonalon sorakoztak fel egymásba karolva, csakúgy mint a címvédő New England Patriots. Néhány Green Bay Packers és Cincinnati Bengals játékos is így döntött.
  • A Seahawks-Titans mérkőzésen a himnuszt előadó énekes letérdelt a végén, a Lions-Falcons mérkőzésen pedig még az öklét is a magasba emelte az előadó.
  • A Philadelphia Eagles szurkolói összecsaptak a tiltakozókkal a New York Giants elleni meccs előtt.

Már a szövetségesei sem állnak egyértelműen Trump mögött

Fotó: Europress/AFP

Fotó: Europress/AFP

Az elnököt korábban 1 millió dollárral támogató tulajdonosok közül hárman is nyilvánosan a tiltakozók mellé álltak. Shahid Khan, a Jacksonville Jaguars tulajdonosa még be is állt a játékosai közé, ami már csak azért is szokatlan jelenet volt, mert a csapattulajdonosok ritkán csatlakoznak a játékosokhoz a pályán.

A Washington Redskinst birtokló Daniel Snyder is így tett csapata vasárnapi mérkőzésén. Egy fokkal érdekesebb a New England tulajdonos, Robert Kraft reakciója, aki egyébként személyes barátja is az elnöknek. Ő azt mondta, “mélyen csalódott” a hangvétele miatt. Közben Tom Brady – aki szintén jóban van az elnökkel, még golfoztak is együtt – egy bostoni rádióműsorban “megosztónak” nevezte Trump nyilatkozatát.

Nem álltak mellé a sportvezetők sem. Az NFL komisszárja, Roger Goodell például azt mondta: “az ehhez hasonló megosztó megjegyzések a tisztelet teljes hiányát jelzik.” (A Trump-család egyébként sem feltétlen híve az NFL vezetőjének, Donald Trump Jr. például finoman jelezte Twitterén, jó lenne ha a komisszár ezzel az üggyel is legalább annyit foglalkozna, mint a családon belüli erőszakkal, vagy a traumatikus agysérülésekkel. Őt sem az eszéért szeretik, na.)

Az NFL-játékosok szakszervezetének (NFLPA) elnöke, Eric Winston azt mondta, Trump szavaival “pofont adott a múlt és jelen emberi jogi hőseinek.” Az NBA-legenda Michael Jordan, aki egyébként a Charlotte Hornets tulajdonosa jelenleg, azt mondta: “Nem szabad azokat démonizálni vagy kiközösíteni, akik élnek a békés véleménynyilvánításhoz való jogukkal.”

Trump mostanság azért is össztűz alá került, mert visszavonta Steph Curry meghívását a Fehér Házba, miután a klasszis játékos azt mondta, az elnök személye miatt nem biztos, hogy elmegy. Más bajnokcsapatok – például a Pittburgh Penguins – úgy döntöttek, hogy elmennek a botrány ellenére is a Fehér Házba.

A Nascar vezetői közül ugyanakkor többen jelezték, náluk bizony senki nem fog ilyen módon tüntetni.

részben via bbc

Related Posts

  • Respectvv4laci

    Ezt szeretem az oldalban amikor a kis liberális csipet-csapat Takáccsal Márthával meg többiekkel támadásba lendül ha bármilyen lehetőség van rá .Persze engem baloldali kommunistaként nem zavar de gondolom a konzik már idegileg kivannak tőletek :)