Trump kirúgná a himnusz alatt térdelő “szarháziakat”

shadow

Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, az amúgy is megfontolt véleménynyilvánítási szokásairól híres Donald Trump ismételten egy fontos és valóban közfigyelemre méltó témával találta szemben magát, ám azt szokásához híven azonnal “meg is szakértette”. Most épp az NFL-ben a kisebbségek elnyomása és a rendőri brutalitás ellen a himnusz alatt letérdelve tiltakozó játékosokkal kapcsolatban nyilatkozott.

Persze maga a tiltakozás finoman szólva sem új keletű, hiszen nem is az idei szezonban kezdődött. Hanem az előzőben, jobban mondva az előző szezon előszezonjában, méghozzá Colin Kaepernick-kel, aki azok után, hogy 2016 júliusának elején egymást követő napokon lőttek le rendőrök feketéket az USÁ-ban, azt mondta: “Nem fogok felállni és büszkeséget mutatni egy olyan ország zászlaja alatt, amelyik elnyomja a fekete és más színű embereket.”

Hogyan lett ünnepelt sztárból megosztó emberjogi aktivista? | Hosszabbítás

Egy évvel ezelőtt Colin Kaepernick alaposan felforgatta az NFL életét, amikor úgy döntött: azzal hívja fel a figyelmet az afroamerikaiakat ért rendőrségi támadásokra, hogy letérdel az amerikai himnusz alatt. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lett az NFL egyik legtehetségesebb játékosának tartott irányítóból az amerikai sport legmegosztóbb figurája.

A Kaepernick-féle himnusz alatti térdeléshez aztán más játékosok is csatlakoztak. Maga az ügy pedig nemcsak azért aktuális, mert azok a problémák, amelyekre így kívánták felhívni a figyelmet, sajnos még mindig messze nem megoldottak, és mert – épp ezért – még mindig vannak a ligában olyan sportolók, akik nem hajlandóak felállni addig, amíg a “Star-Spangled Banner” szól. Hanem azért is aktuális, mert épp a  tiltakozási hullámot elindító irányító nem játszhat az NFL-ben. És ez sokak egybehangzó véleménye szerint nem Kaepernick képességei vagy teljesítménye miatt alakult így, Buday Zoltán a pro football focus elemzője is arról beszélt a Hosszabbításnak, hogy a liga így bünteti a San Francisco 49ers korábbi QB-ját:

“Vannak olyan csapatok, ahol [Kaepernick] irányítóként is szerepelhetne, főleg, hogy voltak sérülések is irányító poszton az elmúlt hetekben. Az pedig egyértelmű szerintem, hogy második, illetve harmadik számú irányítóként is bőven elkelletne csapatokhoz, úgyhogy nehéz másra következtetni, mint hogy ez a tavalyi tüntetés az, ami szerepet játszik ebben [mármint Kaepernick nélkülözésében].”

Az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke tegnap egy alabamai partrendezvényen érezte szükségességét annak, hogy felhívja az NFL tulajdonosainak figyelmét arra, hogy nem hagyhatják, hogy a térdelő játékosok “tiszteletlenek legyenek a nemzeti örökségükkel szemben”, illetve arra is, hogy az ő dolguk lenne megbüntetni azokat a focistákat, aki nem hajlandóak felállva hallgatni a meccsek előtt az USA himnuszát.

“Hát nem imádnátok azt látni, hogy amikor valaki ilyen tiszteletlen a saját zászlónkkal szemben, valamelyik tulajdonos végre azt mondja: Most azonnal hozzátok le azt a szarházit a pályáról, ki van rúgva. Ki van rúgva. – idézi Trump szavait a BBC, ahol azt is hozzáteszik, a milliomosból lett elnök szerint az a tulajdonos, aki ezt elsőként megteszi, a nép által imádott hős lesz majd.

Trump egyébként nem csak a tulajdonosoktól várja, hogy megfékezzék a tiltakozási akciót, hanem a nézőktől is. NFL rajongó híveit ugyanis arra szólította fel, hogy álljanak fel, és hagyják ott a meccset, ha azt látják, hogy a mérkőzés előtt valamelyik játékos – akárcsak egyetlen egy – nem állva hallgatja a nemzeti himnuszt. Szerinte ugyanis ezzel könnyedén véget lehetne vetni a térdelős véleménynyilvánításnak, amelynek üzenetére, a kisebbségek elnyomásának és a rendőri erőszaknak a kérdésére ez alkalommal sem kívánt reagálni. Persze a játékosok sem hagyták szó nélkül az ügyet, a háromszoros Super Bowl győztes Shannon Sharpe szerint például nem azzal van a baj, ha a játékosoknak politikai üzenete van, sokkal inkább azzal, ha a politikusok szólnak bele a játékba. Azt tweetelte, hogy itt az ideje, hogy megállítsuk Donald Trumpot, aki a 45. amerikai elnök.

Már csak azért is érdekes az egész téma felvetésének időzítése Donald Trumptól, mert az USA jelenlegi elnöke személy szerint is érintett egy másik aktuális ügyben, ahol szintén major sportoló sztárok terveznek politikai ügyben tüntetni. A Golden State Warriors játékosairól ugyanis úgy hírlik, komolyan fontolóra vették, hogy ne vegyenek részt azon az hagyományos ünnepségen a Fehér Házban, amelyen az NBA címük előtt kíván tisztelegni az elnök.

Fotó: Europress/getty

Fotó: Europress/getty

A kétszeres MVP, Steph Curry például meg van arról győződve, hogy a távolmaradásukkal változásokat sürgethetnének. Ő is épp tegnap nyilatkozott arról, miért is bojkottálná a bajnokok számára tradicionális vizitet az elnöknél:

“Nem akarok elmenni – szögezte le egy sajtókonferencián. “Egyszerűen nem állunk ki azok mellett, amiket az elnökünk vall. Nem állunk ki azok mellett amiket mondott és azok mellett sem, amiket nem mondott, akkor, amikor itt lett volna az ideje. Nem gondolom azt, hogy ha mi nem megyünk el a Fehér Házba, az varázsütésre megoldana mindent, de nekem így van esélyem felemelni a hangomat.”

részben via BBC

Related Posts

 • akita

  Azóta Trumpika vissza is vonta Steph Curry meghívását. Persze miután Curry kijelentette, hogy nem fog elmenni a Fehér Házba.
  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/911572182060453893

 • cilike55

  Ingyencirkusz, pedig a piac már megoldotta a kérdést. Kaepernick-nek is volt egy üzenete, meg annak is van, hogy nem kell sehova, meg azt sem gondolnám, hogy nincs ilyen képességű játékosból bőven az nfl-ben. Curry kicsit komolyabb tényező játékosként is és üzletileg is, ezért felkapott téma lesz, de pár napos médiacirkuszon kívül más jelentősége nem lesz, így mondhatjuk, hogy felesleges. A celebvilág, színészek sportolók stb., köztudottan Trump ellenesek, így ez a távolmaradás bekerül a vitrinbe mondjuk egy Meryl Streep díjátadós beszéd mellé. Másra nem jó, csak továbbhergelni egy már fokozott hangulatot, ellentétet.

 • László Sinka

  Arról nem Trump tehet, hogy a fekák agyatlanok!

 • f.fredericks

  Ennek örömére ma hajnalban
  már az MLB-ben is elkezdődött a térdelés. 😛