Budapest 2024: Jöhet a népszavazás?!

shadow

Péntek délután volt a határideje a Momentum Mozgalom által elindított aláírásgyűjtés határideje, amely időpontig több, mint 138 ezer budapesti szavazópolgár aláírását kellett összegyűjteni ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlés kiírja az olimpiai pályázat visszavonásáról szóló népszavazást. Mivel a szervezet több, mint 266 ezer aláírást adott le, nagyon nagy esélye van annak, hogy a budapesti szavazópolgárok valamikor május vége és szeptember eleje között ügydöntő népszavazáson mondhassák el véleményüket a 2024-es olimpiai rendezésről.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 17-én dönt arról, hogy melyik pályázó város rendezheti a 2024-es nyári játékokat, Budapest mellett Los Angeles és Párizs van még versenyben. Amennyiben valóban lesz népszavazás Budapesten, és az eredmény kötelezi a város vezetését a pályázat visszavonására, akkor az 1988-as nyári olimpia pályázata, tehát 1981 óta először fordulna elő, hogy mindössze két város maradna versenyben egy olimpiarendezésért. Viszont szomorú tendencia lehet ez a NOB számára, hiszem a 2022-es téli olimpiára is végül csak Almaty és Peking pályázott (utóbbi nyert).

Tarlós István főpolgármester az elmúlt napokban már beszélt arról, hogy ha sikerül összegyűjteni a 138 ezer aláírást, lehet, hogy érdemesebb visszavonni a pályázatot. Ez arra utal, hogy a város vezetése szerint jó esély van a pályázat visszavonásának megszavazására.

Van azonban egy nagyon érdekes középutas eredmény: amely szerint a megjelenő budapesti polgárok többsége a rendezés ellen szavazna, ám az akár nyár közepén megrendezett népszavazás eredménytelen lenne. Ebben az esetben Budapest továbbra is versenyben maradna a rendezésért, viszont az esélyeit minden bizonnyal elveszítené. A NOB-ban ugyanis mindig nagyon fontos volt a rendezések otthoni támogatottsága, márpedig már egy 50-50%-os végeredmény is gyengítené Budapest pozícióit.

Related Posts

 • Rodzsa

  A probléma ezzel az egésszel az, hogy ha most mondjuk nem jön össze a szavazat, vagy nemmel voksolunk, 10 év múlva pedig mégis megváltozna a vélemény (érdekes, pár éve még mindenki oda-vissza volt, hogy legyen Olimpia), akkor szerintem a mostani vergődés nem segítené a jövőbeli megítélésünket. Én egyébként támogatom, hogy legyen most és nem értem, hogy pár év alatt miért változott ennyire meg a közhangulat (tudom, a sok pénz, meg a lopások, meg mi lesz a stadionokkal, de ez 5-10 éve is ugyanekkora probléma volt). Mintha divat lenne ebben az országban minden ötletre nemet mondani.

  • Zsolt Galamb

   10 évvel ezelőtt még nem tudtuk mi lesz Görögországgal…….

   • Rodzsa

    10 éve már bőven tudtuk. :) Mégis mindenki akarta.

    • SnowAngel

     Elvi szinten most is szeretném, de az biztos, hogy nem 2024-ben. Még 2028-ban sem, mert előbb sokkal fontosabb dolgokat kellene rendbe tennünk, ezt most nem részletezném. Athén kudarca 10 éve még csak részben látszott, a görögök ebben is elég rendesen tudták manipulálni a statisztikáikat. Az meg, hogy mit tudnak kezdeni az olimpiai létesítményeikkel, akkor még nem látszott. Most több tucat fotósorozaton nézheted végig a pusztulást. Az akasztói stadion ahhoz képest kismiska. Végignézhettük a brazilok vergődését az építések során, és már most tudjuk, hogy a riói olimpia is messze elmaradt a várakozásoktól. Nem jöttek a nézők, de még csak a turizmust sem lendítette fel olyan mértékben Brazíliában, ahogy ezt általában az olimpiák szokták. Még a japánoktól is sorban jönnek az olyan hírek, hogy elszálltak a költségek, gond van a határidőkkel, próbálják visszafogni a költségvetést, de nem sok sikerrel. A londoniról sem mondták ki ennyi idő után sem, hogy egyértelműen sikertörténet lenne, pedig azzal különösebb gond nem is volt. Pekingről nincsenek ilyen értékelések (majd pont Kína engedne belelátni a lapjaiba), ott talán a létesítmények utóhasznosítása működik. Ismerve a hazai viszonyokat, a hibák nálunk halmozottan jelentkeznének.

    • noprofi

     ez túlzás, hogy mindenki akarta

  • sztich

   Szerintem 10 (7-8) éve még más volt a helyzet. Nem volt ennyire elfajulva. Pl. arra az ötletre, hogy ne lopják szét az emberek pénzét, arra tudnék igent mondani.

  • figokirály

   A “mindenki” alatt ugye a politikusokat érted? Mert a nép (a zemberek) emlékeim szerint akkor sem voltak olyan nagyon a rendezés mellett, csak ugye akkor sem kérdezték meg őket (minket).
   Meg hát azóta például a tömegrendezvényeken a terrorveszély egy csöppet emelkedett. A gazdaság és a korrupció egymással való aránya szintúgy egy csöppet változott.

  • razs

   Amúgy ezt is ajánlom Neked elolvasásra:
   http://hosszabbitas.hu/egyeni/olimpiak/a-nob-labbal-tiporja-az-olimpiai-eszmet

   Ha a költségektől még el is tekintünk, de ebben a NOB részéről van annyira pofátlan dolog, amitől legalább annyira kinyílik a bicska a zsebemben.

 • f.fredericks

  Én anno 10 éve azt mondtam, hogy kb. a 2056-os olimpia megrendezésére lenne reális esélyünk. Addigra érnénk el azt a színvonalat + az 56-os centenárium még jó apropó is lenne. Mostanra már azt is kétségesnek tartom, hogy 2056-ban még lesz egyáltalán olimpia. :( Sajnos nem jó irányba megy az ország, a világ és a nemzetközi sportélet. :(

 • Excel Foley

  már tavaly nyáron, amikor Bach Párizsba látogatott, majd áradozott a sajtóban, eldőlt, hogy hol lesz az olimpia. Los Angeles esélyeit Trump nullázta le végleg

  ez az egész csak belpolitikai játszma, sportszempontból érdektelen

 • perfect

  A Momentum szépen összegyűjtötte az aláírásokat, meg kitöltött a Fidesznek egy lottó ötöst. Jutalmul esetleg parlementi párt lesznek, erős kisebbségben az egyéb ellenzéki pártokkal.