A lengyeleknél is megbukott Dujshebaev fiatalítása

shadow

Talant Dujshebaevnek nem valók a hosszú távú projektek, nagyon úgy fest, hogy csak akkor tud igazán nagyot alkotni, ha minőségi csapat áll a rendelkezésére. A magyar után most a lengyel válogatottól rúgták ki – illetve fogadták el a lemondását.

A kirgiz származású egykori klasszis játékos edzőként sem akárki, a Ciudad Reallal háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, így nem tűnt rossz választásnak a magyar válogatotthoz sem. Azt már soha nem tudjuk meg, hogy a tanácsadói vitték ennyire félre, vagy a saját szeme csalta meg, mindenesetre óriási blama lett a magyarországi kaland vége.

Dujshebaev fiatalítási cunamija nemcsak az országtól vette az utolsó esélyt, hogy valamelyik válogatottunk ott legyen az olimpián, hanem több olyan válogatott játékostól is, akik Rióban pont a legjobb korban lettek volna. A megbocsáthatatlan szakmai hibához csak asszisztáltak a segítői, a szövetség vezetőinek pedig meg volt kötve a kezük. Az Európa-bajnokság előtt a szövetség egyik vezetőjével beszélgettem, aki azt mondta, „ha már leigazoltuk, nem tehetjük meg, hogy átnyúlunk a feje fölött, és beteszünk-kiveszünk játékosokat a keretből, amivel neki kell együtt dolgoznia”.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Szeretni szereti

Az Eb-n aztán a várakozásoknak megfelelően átgyalogoltak a rutintalan, rossz összetételű csapaton az ellenfelek, és a 12. hellyel eldőlt, hogy a magyar férfi válogatott nem lesz ott a riói játékokon. Dujshebaev lemondott, a szövetség elfogadta, a Kielce edzője pedig néhány héttel később átvette a lengyel válogatott irányítását.

Az edző az év végén azért behúzott egy jelentős trófeát a klubcsapatával: a Veszprém ellen elképesztő feltámadást produkálva nyerték meg a Bajnokok Ligáját. A trófea ugyan jól mutat a vitrinjében, ám meg kell jegyeznünk, Dujshebaev óriási verést kapott Xavi Sabatétól (!), és ő maga sem tagadta a meccs után, hogy a hajrában már „bedobta a lovak közé a gyeplőt”, és a játékosai hozták össze a feltámadást. Nehéz is lett volna tagadnia, hiszen az utolsó időkérésénél már nem is ő beszélt, hanem a Lijewski-Bielecki kettős vitte a szót.

A nyár sem telt rosszul Dujshebaevnek, a lengyelekkel negyedik helyen végzett az olimpián, és bár az olimpiai tornára kijutni nehezebb, mint ott eredményesen szerepelni, senki nem gondolta, hogy a lengyelországi kalandja is kurtán ér véget.

Fotó: keziszovetseg.hu

Nem jött be a hazárdjáték

Pedig így lett, mert ott is eljött az ideje a fiatalításnak. Dujshebaev hasonlóan látott munkához, mint a magyar válogatottnál, nincs már a keretben Szlavo Szmal, Karol Bielecki és Krzysztof Lijewski sem, helyettük sok fiatal van, akik jobbára a lengyel bajnokságban szerepelnek. Az eredmény hasonló, mint nálunk, csak talán még annál is csúnyább: a lengyelek már a selejtezőben elbuktak, és nem lesznek ott a 2018-as Európa-bajnokságon.

Dujshebaev, ahogy nálunk is tette, a fehéroroszok elleni selejtező után bejelentette, hogy lemond, ám akkor még a szövetség nem fogadta el a döntését. Csütörtökön délután azonban bejelentették, hogy Piotr Przybecki veszi át a csapat irányítását. Mivel időközben a Kielcével is sikerült nagyot buknia – a címvédő nem lesz ott a négyes döntőben, sőt már a nyolcaddöntőben kiesett – ott is veszélyben lehet a posztja.

Related Posts