Te hol leszel, amikor kidurran a veszprémi kisgömböc?

shadow

Ami Veszprémben történik, az a magyar sportfinanszírozási rendszer állatorvosi lova. És amikor a ló – vélhetően az egész ménessel együtt – kimúlik, az talán Veszprémben fog a legjobban fájni, hiszen itt már akkor profi rendszerben működő klub volt, amikor a most dőzsölő klubok még a létükért küzdöttek. Mészáros Lőrinc érkezésével a végjáték kezdődött meg. 

Hajnal Csaba a magyar sport történetének első profi menedzsere volt. A kellően könyörtelen, a szürke zónától sem visszariadó Hajnal nemcsak letette a veszprémi kézilabdasport alapjait, de egészen elképesztő módon azt is elérte, hogy a klub a legnagyobbakhoz felnőve a legfontosabb címekért küzdjön, holott anyagi lehetőségei a kanyarban sem voltak az ellenfelekhez képest.

Értő szemmel nézte ki a feltörekvő fiatalokat (Kirill Lazarov, Sterbik Árpád, Marko Vujin), kegyetlenül halászott a magyar piacon (Eklemovics Nikola, Buday Dániel, Iváncsik Tamás, Mikler Roland), és a fentieket idősebb, de még bőven használható klasszisokkal (Zlatko Saracevic, Slavko Goluza) egészítette ki. De szintén Hajnalnak köszönhetjük a kubai válogatott Magyarországra hozatalát, amiből a válogatott is bőven profitált.

A Pápa az Eljövetelt celebrálja

A Pápa az Eljövetelt celebrálja

A Fidesz sportfinanszírozási rendszerének beköszönte egy csapásra megváltoztatott mindent. Hajnalt eltávolították a klubtól – a megváltozott gazdasági környezetben már valóban nem volt szükség a gerilla-típusú partizánkodásra –, a helyét előbb Fonyó Károly, majd Kálomista Gábor vette át. A klub költségvetése gyorsan a duplájára, majd a triplájára nőtt, így már nem volt szükség az U20-as világbajnokság mezőnyének pásztázására, és a pályafutásuk végére honvággyal küzdő szerb/horvát/szlovén Bundesliga-játékosok vegzálására. Carlos Ortega Nagy László vezetésével egy egész spanyol kommandót hozott magával, és úgy nézett ki, beköszönt a veszprémi aranykor.

Erős alapokra építkeztek

Mivel a Veszprém minden sportágat tekintve korábban is a legjobban menedzselt, és így legsikeresebb magyar klubcsapat volt, a változások is másképp jelentkeztek, mint az amorffá torzított magyar sportélet többi szegmensében. A Fotex Veszprém 1998 és 2007 között csak egyszer nem jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában (akkor cserébe fájdalomdíjként megnyerte a KEK-et), 2003-ban és 2006-ban elődöntős, 2002-ben döntős volt a sorozatban.

Veszprémben tehát nem a nulláról kellet építkezni, hanem azt a bizonyos utolsó lépést kellett megtenni, ami az elittől elválasztotta a klubot. Ez egyértelműen sikerült: a pénzeső óta a klub csak egyszer, Carlos Ortega első évében (2013) nem jutott be a négyes döntőbe, kétszer a fináléban is játszhatott.

Amikor 2014-ben érkezett Momir Ilic, egy veszprémi vezetővel beszélgettem, és nekiszegeztem a kérdést, nem félnek-e attól, hogy a hirtelen jött gazdagság akkorára növeli a lufit, hogy amikor kidurran, viszi magával a négy évtizede épülő brandet is. Hajnal Csaba irányítása alatt is pengeélen táncolt a csapat, gyakorlatilag nem volt játékos, akinek ne tartoztak volna, de furcsa módon ez a helyzet kevésbé veszélyeztette a klub létét, mint a mostani.

Nem szerény a klub múltja

Nem szerény a klub múltja

A teljesen logikus válasz az volt, hogy „most mit csináljunk? Szóljunk, hogy köszi, nem kell több pénz?”

Az sem biztos, hogy marad Veszprémben a csapat

A topcsapatból sztárcsapat lett, és már egy jó ideje nem laktam Veszprémben, amikor felfigyeltem valamire: egy BL-meccs után a csarnok elől elhajtva azt vettem észre, hogy a körgyűrű felüljárójáróról csak minden harmadik/negyedik autó hajt le a város irányába, a többi mind Fehérvár/Budapest felé tart. A veszprémi barátok is megerősítették: az O szektort és környékét leszámítva már nagyon kevés veszprémi van a csarnokban.

A klub ekkor már olyan lehetőségekkel rendelkezett, hogy gyakorlatilag bárkit le tudott igazolni, akit csak akart. Már nem a Szeged legjobbjait figyelte árgus szemekkel, hanem a Barcelonából, a Kielből és a Hamburgból igazolt játékosokat, és mindez az eredményeken kívül a fenti hatást is kiváltotta. A folyamat betetőzése volt a napokban, amikor a korábban csak szponzorként jelen levő Mészáros Lőrinc szintet lépve tulajdonossá avanzsált egy érdekeltségén keresztül. A betetőzés kifejezés nem túlzás, mert tartok tőle, hogy ez a végjáték kezdete.

Amikor a Mercedes gyárat alapított Magyarországon, szóba került, hogy névszponzorként beszállnak a csapatba. Győrben fényesen bevált a dolog az Audinak, ráadásul a csarnok már állt Veszprémben, így arra sem kellett volna költeni. Illetve mégis, hiszen a Mercedes vezetői finoman megpendítették a lehetőséget, hogy fognák a csapatot, és mint egy franchise-t, elköltöztetnék Veszprémből.

Ez nem Veszprém

Ez nem Veszprém

Ha már szóba került, a Veszprém Aréna tökéletes példája annak, hogyan tudott a Veszprém a legnagyobb közelébe emelkedni a magyar mezőnyből rajtolva. Mivel a furcsa módon elég népszerű polgármester, Dióssy László képtelen volt csarnokot építtetni (a megyében Pápán és Várpalotán is épült csarnok az SZDSZ-es politikus hosszú veszprémi regnálása alatt), a klub saját kezébe vette a sorsát, és a Celjével ápolt remek viszonyt kihasználva elkérték a szlovén klubtól a nem sokkal korábban felhúzott csarnokuk teljes tervezetét. Aztán a stadionépítési cunami közepette jött a kormány, és átvállalta az amúgy elég nehezen fenntartható épület részleteit: tipikus eset, az egyik szem nevet, a másik sír.

A költözésből akkor semmi nem lett, de a magyar sportot egyszerre kenyérrel és korbáccsal irányító hatalom nem mondott le arról a tervéről, hogy Budapestre hozzon egy nemzetközileg is sikeres klubcsapatot – bármilyen sportágból. A következő terv az volt, hogy a PLER bedolgozásával létrehoznak egy csapatot, ahova a Veszprém ad néhány komoly játékost (Iváncsik Tamás, Fazekas Nándor és Carlos Ruesga is ment volna), Csoknyai István lett volna az edző, és Pásztor István a sportigazgató. A Közgép meg a főszponzor, ám időközben jött a G-nap, Simicskából közellenség lett, a budapesti szupercsapat ötlete pedig elhalt. Az egyébként nyilván nem csak ebben a formában érintette a Veszprémet, Simicska egyik legfontosabb emberének, Fonyó Károlynak is mennie kellett a klubtól.

A csapat elköltöztetésének ötlete még hetekkel ezelőtt is téma volt, a legújabb szóbeszédek már a Ferencváros férfi szakosztályáról szóltak, de állítólag maga a Főnök mondta ki néhány héttel Mészáros Lőrinc beugrása előtt, hogy a csapat marad Veszprémben.

Az országos brand is ütést kapott

Ezzel azonban csak a kisebb veszélyt hárította el a klub. A nagyobb, a veszprémi kézilabda létét fenyegető árnyék megmaradt, bár ebből a közvélemény kevesebbet fog érzékelni, hiszen ha eljön az ideje, a teljes magyar sporttal együtt fog összeomlani.

A habzsi-dőzsit nem nehéz megszokni, a végtelenségig eltorzított sportfinanszírozás pedig azt a fajta állami profizmust hozta el, ami nemcsak fenntarthatatlan, de jelen esetben kontraproduktív is. Ez Veszprémben úgy jelentkezik első körben, hogy Gulyás Péterrel visszavonul a keret utolsó veszprémi születésű tagja, a vele együtt távozó Iváncsik Gergő, illetve a csapat közelébe csak ritkán kerülő fiatalok miatt alaposan lecsökken a magyar játékosok aránya, ami egyrészt rossz a válogatottnak, másrészt tovább gerjeszti a klub elidegenedését a várostól. Apróságnak tűnik, de sok ilyen apróság adja ki a teljes képet.

Szállodák, média és egy magyar bajnokcsapat

Szállodák, média és egy magyar bajnokcsapat

Az országos brand – amit egyébként nagyon okosan épített ki a klub, példa erre a csapat Facebook-oldala 187 ezer követővel, aminél csak a Ferencvárosnak van több, de a Fradinál a töredéke az aktivitás a veszpréminek – is komoly ütést kapott Mészáros belépésével. Amíg csak a mez vállán volt a szuperszonikus sebességgel gazdagodó vállalkozás logója, még lehetett más felé nézni, most viszont bárhova néz az ember, az ország első számú hűbérurának tulajdonát látja. És ez, ha a pollok nem is mutatják, még mindig sok embert hergel az egykor szimpatikus kiscsapatként a nagyok ellen harcoló, mostanra kisgömböcként nyomuló klub ellen.

Igaz, a felcsúti oligarcha valójában csak egy Simicska 2.0, és Kálomistára is lehetett (indokolt lehet a múlt idő) sok mindent mondani, de egy dolgot nem lehetett elvitatni: mindketten imádták ezt a csapatot. Szurkolók voltak, ott voltak a meccseken akkor is, amikor nem volt semmi közük a klubhoz. Nekik ez személyes ügy is volt, nem csak a dicsőség hajhászása, és valóban sokat tettek a klubért. Mészáros Lőrinc ezzel szemben a kézilabdához kapcsolódva csak egy beállós-alkatot tud felmutatni.

Virágot Algernonnak

Egyszer vége lesz ennek a rémálomszerű időszaknak Magyarországon. A magyar sport ott és akkor fogja kilehelni a lelkét, amikor a NER-t leváltó rendszer működésbe lép. Ebből természetesen újra a Fidesz profitál majd, hiszen a népszerűtlen döntést meghozó kormányt ellenzékből porba lehet alázni azzal, hogy náluk hogy hasított a Fradi.

Amikor a Videoton és a Fradi játékosai teljesítményükhöz méltó bérért lesznek kénytelenek játszani, amikor a MOB-elnök úgy dönt, a társadalmi pozícióját feladva inkább visszatér Svájcba. Amikor nem lesz úszó-vb 150 milliárdért, stadionok 200-ért, nem ad a kézilabdáért milliárdokat a Szerencsejáték Zrt, a fociért még többet az OTP, és a felcsúti stadion szép lassan az akasztói szellemaréna sorsára jut. A szolnoki pólósok, a fehérvári kosarasok, a győri kézilabdázók, illetve persze a sportági szövetségek élén pöffeszkedő fideszes politikusok lesznek a nagy vesztesek, csak míg előbbiekért mi is könnyeket fogunk hullajtani, addig utóbbiak megvonják a vállukat, és élik tovább az életüket.

A magyar hokiszurkolók mellett a hazai ultraexport legfaszább képviselői a veszprémi szurkolók

A magyar hokiszurkolók mellett a hazai ultraexport legfaszább képviselői a veszprémi szurkolók

Mészáros Lőrinc könnyű helyzetben van: gázszerelőre mindig szükség lesz, és Ausztria egy óra alatt megvan kocsival Felcsútról – amúgy tán a tartalékaiból is elkaristol egy darabig. A Veszprém azonban, talán még a szegediek sem vitatják, nemzeti kincs, és most félteni kell, mert akkorára nőtt, hogy már az sem biztos, egyáltalán túlélné, ha hirtelen kirúgnák alóla a sámlit. Ez volt az ára annak, hogy a torz rendszer előnyeit kihasználva túlnőtt saját keretein, és a spirálba kerülve egyre mélyebbre, illetve látszólag magasabbra pörgeti magát.

Szerencsére vannak a veszprémi vezetőségben olyanok, akiknek fontos a klub sorsa. Nem nehéz kitalálni, kikre gondolok. Rájuk jobb esetben elkeseredett küzdelem, rosszabb esetben lapát vár, pedig vannak köztük olyan háttéremberek, akiknek a rafinált munkájának legalább akkora közük volt a sikerhez, mint Carlos Ortega brutális hatos falának. Soha nem volt még ekkora szükség a klub mellett elkötelezett lokálpatriótákra, hiszen saját magától is óvniuk kell a VÁÉV-et, ami arra készül, hogy felfalja saját magát.

De ha eljön az idő, lesz-e Veszprémben még egy Hajnal Csaba, aki majd a romokból újra felépít valamit? Valamit, aminek újra őszintén lehet majd szurkolni, még ha vissza is kell hozzá költözni a Márc15 csarnokba? Vagy a Kádár utcai betonosba.

Related Posts

 • razs

  Úgy ahogy van, gusztustalan ez az egész ország, és attól félek, hogy az agymosottak jövőre is ezeket a g*c*ket fogják megszavazni. Nem tudom mit kéne, vagy lehetne egyáltalán tenni. Semmilyen olyan törvényes ötletem nincs, amitől végre véget érhetne ez az egész rémálom.
  Már csak egy dologban reménykedem: hogy Simicska kezében van egy olyan információ, amivel a választás előtt az undorító nyomoronc törpét végleg kiírja az egyenletből (de reálisan nézve nincs, vagy azért nem meri használni, mert Rá nézve is káros részei vannak).

  De az legundorítóbb az egész országban alighanem a “PUSKÁS” “AKADÉMIA” FC, ahol csak az FC-t nem kell idézőjelbe tenni.

  • SnowAngel

   Remélem, jövőre a sportrajongó választókat nem az vezérli majd, hogy váltás esetén megszűnik a fociba/kézibe/pólóba stb. ömlő pénzáradat.

  • Kilgore Trout

   “futball” – szerinted ez foci? 😀
   de még az utolsóba is bele lehet kötni:

   “club” – összevásárolt emberek nem egyenlő csapat

 • Sam59

  Razs , ha nem ezeket a “g*c*ket” akarod megválasztani , akkor kiket ?
  Van ötleted , mert nekem nincs.

  • razs

   Én ott tartok, hogy BÁRKI MÁST. Bármelyik másik parlamentben lévő vagy eddig még nem látható pártra előbb szavaznék, csak hogy ezek ne nyerjenek (vagy rosszabb esetben hogy nem 2/3-dal).
   Ez tudom hogy szubjektív, de nekem van egy munkahelyem ahol szeretem amit csinálok, ezt a weboldalt és sok sportot is szeretek, de az átlag közérzetem és hangulatom sokszor attól rosszabb, hogy ezek vezetik az országot és hogy milyen irányba.

  • Róbert Pásztor

   Akkor csak imádd tovább ezeket a geciket! Ezért döglik majd bele az ország, mert sajnos a hozzád hasonló ötletelni, nem gondolkodni tudó atomtudósok szavaznak!

 • mrwolf

  Engem is érdekelne, hogy mennyi a veszprémi meccsre járók aránya, de szerintem tévedsz. A veszprémi szurkolók nagy része eleve gyalog sétál a meccsre. Másrészt nem hinném hogy átlagos hétköznapi bajnoki/Seha meccseken 2-3 ezer néző jelentős része érkezne a megyehatáron túlról. (Azért egy füredi, vagy ajkai szurkesz hadd legyen már veszprémi.) A legnagyobb BL meccseken szerintem is eléri az 50%-ot a távolról érkezők aránya. Ilyenkor érdemes megnézni a parkolót: a kocsik fele prémiumkategóriás. Nyilván a szurkolói chartergépeken még nagyobb a nem veszprémiek aránya.
  Amúgy azért a veszprémi kötődésű “idegenek” aránya sem jelentéktelen, sok ezer középosztálybeli 30-40-es származott el a városból, vagy járt itt egyetemre, és most egy kicsit “hazajár” amikor néhány meccsre eljön.

  Ami baromi egészségtelen, hogy már évek óta nem lehet pénzért sem bérletet kapni, legalábbis az ismeretségi körömben.

  Hogy lesz-e majd hard landing, ha majd egyszer? Nem tudom, a Forma-1 30 éve milliárdokat kap egy hétvégi rendezvényre kormányfüggetlenül. Helyi utánpótlásra viszont nagy szükség lenne, bár itt a környéken sok gyerek játszik, aztán az idősebb utánpótlás nagy része már mindenhonnan jön.

 • Domoka1

  Fáj minden sora egy semleges sportszeretőnek! A Veszprém az ország csapata, a meccsekre nagyon nehéz jegyet szerezni.Hajnal Csabát minden sportot szerető tiszteli, elismeri.A világ elitjében nem megengedhető a fizetések csúszása, s az átigazolások nélkül lehetetlen az elitben maradni.Mi az értelme jósolgatni? Szégyen lenne az országra nézve, ha egy ilyen csapat szétzüllene. Kár a szóért! Kérdezem: a Szegedi csapatnál minden rendben? És ez nem Dióssy, hanem Botka érdeme? A tré az, hogy politikailag elkötelezett emberek írnak a sportról, mint hozzáértő szakemberek!

  • popp

   A tré az, hogy megint a politikából küldött emberek avászkodnak minden területre a szakemberek helyett.

 • Szabó Tamás

  Szinte mesébe illő ahogy a önkormányzat törvénytelenül finanszírozta a klubot. Persze egyetlen felelős nincs, feljelentést elutasították bizonyíték hiányában. Nem elég hogy ki fizettek 500 millát? Ezek szerint nem sajnos, vajon milyen épületeket adnak még Mészárosnak mert hajlandó volt a törvénytelen üzletet finanszírozni? Mert a önkormányzatnak fizetnie kell.