Majd Roger Federer haláláról sem fog beszámolni az MTI?

shadow

A cím morbidnak, kattintásvadásznak tűnik, de sajnos nem az. Pontosan olyan cím, amit a szerző nagyon nem szeretne leírni sohasem, ám az élet úgy hozza, hogy mégis kénytelen.

Mint tegnap beszámoltunk róla, 88 éves korában elhunyt Sir Roger Bannister, akit nekrológunkban a történelem egyik legfontosabb futójának neveztünk, talán nem érdemtelenül. Akkor többek között ezt írtuk róla:

Sir Roger Bannister az első ember volt a földön, aki négy percen belül futotta az egy mérföldet.
Talán nem kell britnek lenni, és nem kell mérföldekben számolni a megtett távolságot, hogy életének jelentőségét megértsük. 1954-ben nyert ugyan egy Európa-bajnokságot, ám olimpiát sohasem, mégis azt kell mondani, hogy neve ismerősen cseng azok számára is, akiket az ötvenes évek közép- és hosszútávfutása teljesen hidegen hagy.
3.59.4. 
Az idő, amivel 1954 május 6-án áttörte a négy perces álomhatárt, nem pusztán egy szám, hanem sokkal inkább egy jelkép, egy iránytű az őt követő generációk számára is. 
Oly sokan próbáltak belül kerülni addig a napig a négy perces álomhatáron, oly sokat beszéltek tudósok, a négy percen belüli futás lehetetlenségéről, hogy Bannister rekordja nem pusztán egy világcsúcs lett, hanem sokkal inkább bizonyítéka annak, hogy semmi sem lehetetlen.
Hogy az emberi teljesítőképességnek nincsenek határai.

Nyilván nem egyszerű ezt mai fejjel felfogni, de Roger Bannister generációjának pontosan ugyanaz volt, mint a mai sportrajongónak Roger Federer, Lionel Messi vagy éppen Usain Bolt. Igaz, az a generáció ma már elmúlt 60, sőt tán 70 éves is, ám nem gondolom, hogy ez bármit is számítana.

Elhunyt a történelem talán legfontosabb futója | Hosszabbítás

88 esztendős korában elhunyt Sir Roger Bannister, az első ember a földön, aki 4 percen belül futotta az egy mérföldet. Sir Roger évek óta Parkinson-kórban szenvedett, amit a sors különös fintoraként fogott fel, hiszen aktív pályafutása végeztével neurológusként dolgozott amellett, hogy a Brit Sporttanács első elnöke volt. Szolgálataiért 1975-ben lovaggá ütötték.

Mindezt csak azért írom le, mert a Magyar Távirati Iroda vasárnap elfelejtett beszámolni Sir Roger Bannister haláláról. Aminek az lett a következménye, hogy a magyar sajtó jelentős része sem írt róla.

Lehozta az Index és az Euronews, merthogy ott futással hozzánk hasonlóan megfertőződött kollégák dolgoztak éppen, némi késéssel beszámolt róla egy mondatban a Nemzeti Sport is, továbbá bekerült a három legnagyobb bulvárlapba. Ami nem meglepő, hiszen a Daily Mail nekik gyakorlatilag egyenértékű a Bibliával, Angliában pedig természetesen vezető hír volt Sir Roger halála.

Nem hibáztatunk egyébként senkit sem a Távirati Irodán kívül, csak érzékeltetni szeretnénk, milyen következményei vannak egy ilyen mulasztásnak ma Magyarországon.

Szörnyű lesz leírni, hát még olvasni, de sporttörténeti kontextusban Davide Astori és Roger Bannister halála még csak nem is említhető egy lapon. Még akkor sem, ha egy 31 éves családapa elvesztése nyilván felfoghatatlan tragédia. Astoriról mégis írt az MTI – nagyon helyesen -, és nem csak azért, mert elmaradt a teljes olasz bajnoki forduló.

Bannisterről is volt egy hosszabb megemlékezés a fedettpályás atlétikai vb zárónapján, Sebastia Coe-val, gyönyörű képekkel, az mégis kimaradt a tudósításokból.

Ráadásul, ha valaki esetleg a magyar szálat hiányolja a történetből, abból is akadt bőven. Bannister legfontosabb ellenfelei között bőven voltak magyarok, hiszen a magyar közép- és hosszútávfutás akkoriban az Iglói tanítványoknak köszönhetően fénykorát élte.Bár talán már azon is el kell gondolkodni, hogy Iharos, Rózsavölgyi és Tábori neve mond-e valamit a szerkesztőknek. Utóbbi egyébként a harmadik ember lett a földön, akinek sikerült áttörnie azt a bizonyos négy perces álomhatárt.

Steve Cram mesélte tegnap, hogy az ötvenedik évfordulón, amikor az összegyűltek a sportág legnagyobbjai ünnepelni, az aktuális világcsúcstartó, Hicham El Guerrouj féltérdre ereszkedett Bannister előtt.

Hicham, egy akkor harminc éves fiatalember Marokkóból átlátta Sir Roger tettének fontosságát, mint ahogyan átlátta mindenki, aki valaha futással próbálkozott, azt hiszem. Már csak azért is, mert a négy perces mérföld még ma sem egy könnyed ujjgyakorlat.

Mint ahogyan Lord Sebastian Coe erre felhívta a figyelmet, még mindig kevesebben törték át ezt az álomhatárt, mint ahányan feljutottak a Mount Everestre.

Hillary, Bannister, Pelé, Ali, Federer – ők egy ligában játszanak, ezt jó volna nem elfelejteni.

 

Related Posts

 • snookerista

  MTI Bajor Imre halálát se hozzta le annó mert nem nyert Kossuth díjat….

  • Jarrob

   Az úszó volt ugye? Vagy keverem valamivel?

   • snookerista

    Svéd úszónő

 • Imre Gyulay

  Mennyi az 1500 rekordja? 3:30 alatt van ugye? hogyan lehet az, hogy 109 méter többlet miatt fél perccel hosszabb idő is nagy számnak tűnik? talán csak nem azért, mert ez a táv már régóta csak a ritkaságvadászoknak érdekes? Legközelebb a zsákbanfutás andorrai rekordja is fontosabb lesz, mint egy éppen zajló VB, csak azért, mert az MTI nem azt rakja első helyre?

  • budaimaci

   Van még nyelved?
   Tudod, ami az arcodból kilóg…

  • Botond Rajnai

   Gratulálok, pont akkora kretén vagy, mint az mti.

  • szederkényi csaba

   Kedves barátom ! Hány métert futottál te életedben, tudod egyáltalán mit jelent négyszázon mondjuk 52, vagy nyolcszázon 1:56 másodperc, vagy maratonin 2:48 óra ? Nem nagy idők, de lehet, hogy te ezeken még a duplája idővel sem érnél végig.
   Tudod te, hogy ki volt Iharos Sándor és milyen időkkel lett ő azóta is egyetlen magyarként a Világ legjobb sportolója.

   Azt hiszem tornából felmentettként, bele kóstolva abba, hogy mit jelent a cél előtt pár száz, vagy ezer méterrel meghalni, kicsit másként vélekednél.

   Arról már nem is beszélve, hogy itt nem csak az eredményről, hanem egy csoda távozásáról is szó volt.

 • furfi

  …a csahos nem gondolkodik, csak végrehajt….

 • ágicica

  gondolom orbánét lehozza, ugyanis egyszer mindenki meghal, még ő sem kivétel

  • budaimaci

   Hamar, hamar…

   • Jarrob

    Azért te is várod Orbán halálát :-) macilaci:)

    • budaimaci

     Nem hiszem, hogy egyedül vagyok…

 • paloma

  Szörnyü, ma nem fogok aludni.

  • budaimaci

   Te bajod

 • Jarrob

  Az a lényeg hölgyek és urak hogy a klub rádió leadta !! :-)

  • budaimaci

   Csak azt hallgasd!

   • Jarrob

    Én nem vagyok kommunista ,de nem is hallgatok rádiót, azt tudom hogy a Hosszabbítás ott szól :-)

 • budaimaci

  A hosszabbításban egy aránylag korrekt oldalt ismertem meg.
  A kommentelők meg minek kevernek mindenbe politikát, az számomra talány…

  • Jarrob

   A cikk lényege illetve megjelenése az volt ha rejtett politikai célzattal is de az!
   És itt jön a képbe a Klub rádió

  • Botond Rajnai

   Nyugi, most megjelent pár ripostos meg 888-as zombi, majd elmennek, ez az oldal marad a szakmáé és a sportszeretőké.

   • szederkényi csaba

    Bízzunk benne !

  • ukotaf

   Bizony, bizony, Macikám!
   Üdv!
   Gyuri

   • budaimaci

    Üdvözöllek Gyurikám!
    A rifost helyett találtam egy másik szuper online oldalt.
    Ott is a szakma csúcsa firkál. Még párszor hozzájuk szólok és ott sem lesz komment.
    Majd el feledtem: Nlcafé.

    • ukotaf

     Ez most az új módi. Elvégre szólásszabadság van. Vagy mégsem?
     Üdv!
     Gyuri

     • budaimaci

      Meg betegszabadság és fizetett sőt fizetés nélküli is.

     • ukotaf

      Szerencséd van, Barátom, épp lenyeltem a szotyit….így nem fulladtam meg, sajnos…
      Üdv!
      Gyuri

   • szederkényi csaba

    Ez egy szép nap. Két kedvenc kommentelőm egy oldalon, egy cikk kapcsán. Végre pár mondat erejéig nem a trágya ül tort. Szép napot Nektek !

    • ukotaf

     “maci” nevében is nagyon köszönöm! Öröm számomra, hogy van, aki még értékeli a humort, de a komoly dolgokat is. Ez most nagyon jól esik, el sem hiszed, mennyire. (ma van a Születésnapom).
     Üdvözlettel: Baranyai György

     • szederkényi csaba

      Szia Gyurikám !
      Isten éltessen nagyon sokáig szeretetben, jó egészségben, biztonságban !
      Látod ezek a kis csodák, amik mellet el lehet menni, de mi hívők úgy véljük, hogy Mennyeit Atyánk képessé tett annak észrevételére. Ha egy kedves IQ mentes barátunk nem fikáz le, és a környezetében nem olvasom el a kettőtök hozzászólásait, nem köszönthettelek volna.
      Vigyázzatok magatokra és hosszú életet ! üdv.

     • ukotaf

      Boldoggá tettél szavaiddal. Ez már egy jó nap lesz, látom.
      Az IQ- bajnokokat pedig ne vedd figyelembe, sok köztük a troll, örülnek, ha kötözködhetnek.
      Ez az 59. Születésnapom, nem fog megkettőződni, mert akkor én lennék a Világ legidősebb embere. Az meg szeretnék lenni. Én már 36 éves korom óta megbékéltem a “bekövetkező”- vel, úgy fekszem este, hogy lehet, nem lesz reggel…
      Közben megnéztem az IQ- s hozzászólást, tulajdonképpen ugyanazt mondjátok mindketten. Astori és Bannister. Míg Astori- ról szinte semmit nem tudtam (ez gáz), de Bannister- ről igen. Az egyik történelmet írt a másik biztos kiváló játékos volt. Ilyen szempontból halál és halál között nincs különbség. De Bannisterre többen fognak emlékezni. Ő korszakos futó volt.
      Kedves szavaid mégegyszer köszönöm!
      Gyuri

     • szederkényi csaba

      Kedves és bölcs szavaidnak nagyon örültem és köszönöm.
      Mai értelemben még sihedernek számítasz, én sajna azért sokkal több vagyok. Ellenben nyugodtan remélhetjük, hogy Te még megérheted a dupláját is, hiszen Mennyei Atyánk állítólag 120 évre tervezett minket…
      Nagyon bölcs vagy, hogy megbékéltél azzal, amit úgy sem kerülhetünk el. Mi reformátusok egyébként sohasem a halottért, hanem az itt maradottakért imádkozunk, hiszen hisszük azt, hogy aki elment , annak ott jobb lesz, ugyanakkor embernek lettünk teremtve és az ittmaradottak szívük telve szeretettel siratják az ittmaradottakat.
      Hidd el én mélyen hívő vagyok, de mégsem eléggé, mert azért sokszor féltettem a mocskos kis életemet, de volt azért olyan műtétem, amikor magam sem hittem, de nem éreztem félelmet.Egyébként annyira szeret Atyám, hogy a múlt 12 évben 11 szer műtöttek az átkozott korral, de ez egy olyan típus, amire oda lehet figyelni és szinte sohasem ad áttétet. Jó kezdetben csak 3 hónapokban terveztem, ma már (legutoljára 1 hónapja) úgy élem meg, hogy kiesett 3 óra az aktív elfoglaltságomból és 1 hónapig nem tudok kádban fürödni. Vagyis a lényeg, hinni kell, bízni kell s jó látni , olvasni a realista, humoros, de talpraesett embertársainkat.
      Fel a következő 59 évre !!!

     • ukotaf

      Debreceni lévén (bár most már Budapesten élek) én is református vagyok, ha igaz. Az viszont tény, hogy 120 évet jósolnak most emberi korhatárnak, sőt minap olvastam hogy akár 140 is lehet az, ahogy az orvostudomány fejlődik. Mert manapság már nyűg 80-90 évesnek lenni, de ha ezt tartalommal tudja valaki megtölteni, akkor van értelme. Az “átkozott kórral” vigyázz, alattomosan egy megfázásból is kiújulhat, mint Apámnál.
      Nagyon kemény, de igaz: az itt maradottakért kell zsolozsmát mondani, szerintem is.
      Felkészültem a következő 59 évre!
      Üdvözöl:
      Gyuri

 • Dariog Dariog

  Nem értem mi ez a brit seggnyalás? Olyan sok híres magyarról nem írták ok sem, de az a cikkironkat nem nagyon érdekli! Mi emlékezzünk meg minden britrol csak azért mert ők a világ kizsakmanyoloi? Minden ember elvesztése egy sajnálatos dolog főleg a szeretteinek, de nem gondolom h Astori halála kevésbé kellett volna hír legyen főleg hogy egy 31 éves életerős fiatalemberről beszélünk! RIP mindkettőnek!

  • f.fredericks

   Ez nem brit seggnyalás, hanem az atlétika történek egyik legnagyobb mérföldkövét elérő ember emlékének illő tisztelet hiányolása.

   • Joao Avalanche

    mondjuk Hillaryvel összehasonlítani elég nagy facepalm

    • f.fredericks

     Az egy erős költői túlzás volt, mely tényleg nem volt szerencsés. Gondolom azt akarta Gábor ezzel mondani, hogy Bannister olyan volt a középtávfutásnak, mint Hillary a hegymászásnak. Almát a körtével.

     • Joao Avalanche

      mert Hillary óta tudjuk, hogy minden magassági rekord megdönthető? az övét mikor döntötték meg? 😀

     • f.fredericks

      Elvileg a kontinensek még mindig mozognak, így India csúszik felfelé, így a gyűrődés hatására a Himalája is emelkedik pár évtizedenként egy milimétert. Így valaki biztos meg fogja dönteni. 😉 De ha cseles lennék vinnék egy másfélmétetes szobalétrát magammal a csúcson fognám, letenném és felmásznék a tetejére. Meg is van az új csúcs. 😀

     • István Sebestyén

      Stimm!

  • Botond Rajnai

   Te hol olvasol brit seggnyalást ebben a cikkben? Kizsákmányolást meg hasonlókat?
   Vagy nem olvastad el, miről szól a cikk?
   Az atlétika történetének egyik korszakos alakjáról, egy olyan személyről, akinek a teljesítménye mérföldkő volt a sport fejlődésében.
   Máskor szerintem nézz bele a cikkbe, amit kommentelsz, mert nagyon ciki.

   • Dariog Dariog

    Az gondolom nem zavart téged sem h amikor a mi aranyfiaink közül haltak meg (pl Hidegkúti) az valahogy a brit médiát sem hatotta meg! Gondolom fájó volt nekik az a 6-3 amit végülis az 1954-es vb döntőben a szar angol bíró végülis ellopott tőlünk!

    • Botond Rajnai

     Engem az zavart, hogy az Aranycsapat tagjainak haláláról a magyar sajtó méltatlanul számolt be. A brit sajtó nem érdekel.
     A román mit csinált, ha szabad kérdeznelek?

     • Dariog Dariog

      Szerintem te összevissza beszélsz! 1 a magyar sajtó méltóképpen beszámolt az aranycsapat ről mindig is 2 mi köze van a román sajtónak ehhez?

     • snookerista

      Sándor csikar halálát másnap hozzták le 😀

     • Dariog Dariog

      Ez már annyira szánalmas ! Nem értem miért fikazzatok ennyire a magyar sajtót mikor egy szaros britrol van szó! Ha még a halálos ágyán számoltak volna be a haláláról az lett volna a bajod!

     • snookerista

      Az a “szaros brit” korszakos egyénisége az egyetemes atlétikának. Ha Márton Anita aranyát letudták hozzni ezt is lekéne

     • Dariog Dariog

      Csak az a különbség h arra kíváncsi lennék h Márton Anita halálát 60 év múlva lehozza a brit sajtó?

     • szederkényi csaba

      Kis barátom, ezzel járattad le magad igazán. Ide tévedtél a gondolataiddal és így beszélsz a sporttörténelem egyik korszakos alakjáról. Mellékesen a haláláról és mellékesen egy emberről. Tudod, nekünk ezek fontos dolgok.
      Ha már annyira gyáva is vagy, hogy a kommentelést burkában kezded, akkor legalább próbáld megkérni a nevelőidet, hogy nézzék át közlés előtt a dolgozataidat, mert ezzel őket is égeted.

     • Dariog Dariog

      Ha te a sporttörténelem korszakos alakjának csak briteket tartasz akkor szerintem neked nem itt van a helyed!

     • Botond Rajnai

      A román sajtónak annyi köze van hozzá, mint a britnek. Meg mint neked a magyarok eredményeihez a világban. Ja és nevezheted ezt a zsenit “szaros britnek”, de te ennek a britnek a szarja is csak szeretnél lenni, annyira nem érsz fel hozzá. Meg az aranycsapat egyetlen tagjának a szarjához sem.

     • Dariog Dariog

      Te egy akkora fogyatékos vagy hogy az is csoda h irni tudsz! Lehet h több közöm van a magyarok eredményeihez mint neked! Sőt! Biztos!

     • Dariog Dariog

      Én az aranycsapat egyik tagjának a leszármazottja vagyok még mielőtt vadaskodsz te pedig egy szarkupacnal nem több! Kb ennyit rólad és a vádaskodásaidrol!

     • Botond Rajnai

      Nem vagy te a leszármazottja senki ilyennek, ezt a gerinctelen viccet még az óvodában sem hiszi el neked senki. Épp az amit itt művelsz igazolja, hogy méltatlan is vagy a magyarság eredményeihez. Egy gerinctelen román csicska vagy, mint azt itt már többen is mondták.

     • Dariog Dariog

      Az a román csicska te nyomorult aki téged kiszart!

     • szederkényi csaba

      Ha románt kihagyod belőle, akkor teljesen egyet értek veled.
      Ez a szegény gyerek egy idő után el kezd fröcsögni, érvek helyett.
      Egyébként mi van akkor, ha a felmenői között valaki rokonságban állt az aranycsapat valamelyik tagjával. Őket sem az agyuk miatt szerettük, mit vársz akkor, ettől az IQ bajnoktól. Még jó, hogy titkolja a nevét, képzeld milyen ciki lenne a többi rokonnak és nekünk is !!

     • Dariog Dariog

      Nah a két fogyatékos egymásra talált! Nagyszerű!

     • Botond Rajnai

      Félreértesz. A román nálam nem szitokszó, a gyerek tényleg félromán, talán ezért is ennyire identitászavaros, komplexusos.

     • szederkényi csaba

      Tényleg félreértettelek, köszi a hiánypótlást, de őszintén ez a kis senki nem attól IQ mentes, hogy félig magyar, vagy félig román.
      Attól senki, hogy magát tartja senkinek, hiszen ő egy “nevem senki !!”. Az pedig, csak aláhúzza mindezt, hogy egy halottról így beszél. A legkisebb hibája az lenne, hogy nem tudja kiről van szó, hiszen ehhez azért bizonyos iskolázottság, érdeklődés is kellene.
      Az hasonlóan gusztustalan, hogy egy halottat “leszaroz”, de hát aki senki, az mitől lenne több mint a 00-a !

     • Dariog Dariog

      Semmi közöm a románokhoz de azon a fogyatékos szinten amin vagytok úgysem fogjátok fel! Két kötekedő szerencsétlen!

   • budaimaci

    Hagyd, nem érti.

  • szederkényi csaba

   Sajnos te a lényeget nem érted. És olvasva téged lejjebb is, azt hiszem te semmiben nem látod még a lényeget. Ez nem baj, van még időd. Így is dícséretes, hogy ovodásként már tudsz írni, ha olyanokat is mint itt…
   Látom most kezdted, nagyon helyes, de javaslom kezdetben olyanokba szóljál bele, amikhez picit van affinitásod. Vagy ha még nincs, az sem baj, csak akkor ne legyél túl sarkos !

   • Dariog Dariog

    Véleményed nincs de azért beleszólsz! Na neked van affinitasod!

    • Dariog Dariog

     Úgy látom te mindenki véleményénel csak durcas kis óvodás módon okoskodni tudsz! Az a tipikus kötekedő megmondoember vagy!

 • cilike55

  Én nem tudom kinek képzeli magát ez a Szabó Gábor, hogy Astori és Bannister halálával kapcsolatban ilyen kijelentéseket mer tenni, hogy a kettő egy lapon sem említhető. Értem én, hogy járt volna egy hír, hogy meghalt Bannister, de miért kell idekeverni az olasz focista halálát ilyen lenéző stílusban? Gábor ha olvasod, egy kicsit gondold már át szégyenteljes szavaid súlyát.Nincs sporttörténeti kontextus, csak kegyelet.

  • szederkényi csaba

   A kegyeletet illetően teljesen igazad van, rettenetes dolog ilyen fiatalon elveszíteni valakit.

   Csak éppen nem erről szólt Szabó Gábor véleménye. Ő az atlétikáról, az emberi teljesítőképesség vélt határáról és egy akkori csodáról beszélt.
   Te pedig igaz emberként egy döbbenetes halálesetről. De a kettőt összevetni és vádaskodni méltatlan dolog.

   Egyébként nem itt mondanám, de ha már ide tévedtem. Rettenetes az is, hogy a TV műsorok szerint sehol sem közvetítették csak késő éjszaka péntek, szombaton az atlétikai VB-t, de Bivajbasznád-Alagitörpék NB 8-as meccseket éőben tudunk adni. Na ennyit a médiáról. Erről is szólt Szabó Gábor…

   • budaimaci

    De bezzeg a Bajival rögtön tele lett a moslék bulvár, hogy kiesett, pedig aki írta a cikket nem igen látott még gátat. Futásról nem is beszélve.

    • szederkényi csaba

     Szia Macikám ! Sajnos most is igazad van. Gátat, ezek ? Baji Balázs az előző napokban végi tlórázott a klinikán, hogy ne kelljen a kollégákat a túlterheltség miatt otthagyni a kakiban.
     Egyébként is századok döntenek ebben a számban s egy gyengébb rajt, vagy egy gát érintése, netán -mint most is- gyorsabban érkezik a következő gáthoz stb, mind másodperceket jelent.
     Tavaly csodálatos éve volt, összejött neki minden és a konkurensek sokat hibáztak a VB.n.
     Magyar futó atlétának a legjobb 16 az már óriási eredmény, a legjobb 8 közé jutni már ritka csoda, érmet elérni meg szinte hihetetlen.
     Egyébként Márton Anita történelmi Világbajnoki címét sem láthattam élőben. És erről beszéltünk. Légy jó !

   • cilike55

    Ez nem vád, ott van leírva, hogy a két haláleset nem említhető egy lapon. Kinek nem? Hogyan lehet haláleset és haláleset között különbséget tenni? Maga a dolog, amit kifogásolt, hogy nem emlékeztek meg az atlétika fontos alakjáról, az lehet jogos, de attól még nem kell más halálhírét belekeverni, illetve arról ilyen gyalázatosan nyilatkozni. Nem én írtam, hanem ő. Szóval neked nem kellene vádaskodni irányomban, inkább elolvasni SZG írását, hátha megtalálod benne az említett szavakat. Abban maximálisan egyetértek veled, hogy a foci helyett szerintem is a vb-t kellett volna adni.

    • szederkényi csaba

     Nem vagyok általában beleszeretve a saját igazamba, s pláne nem akkor, ha nem az enyémről, hanem a máséról van szó.
     Ellenben kérésedre mégegyszer elolvastam a cikket, annak kritizált mondatát és a szövegkörnyezetet.

     Nem várom el, hogy te is olyan legyél, hogy ne szeress bele végletekig a gondolataidba, de te is kérlek olvasd el mégegyszer, amit kritizálsz.

     Egyébként emberileg teljesen megértelek, de Szabó Gábor is külön kiemelte, hogy milyen rettenetes emberileg egy ilyen tragédia.

     Akaratlanul esetleg a tragédia miatti szomorúságodban azonban “csúsztatsz”. Ugyanis mindkétszer kihagytad Gábor mondanivalójából a lényeget :
     “de sporttörténeti kontextusban Davide Astori és Roger Bannister halála még csak nem is említhető egy lapon.”

     SPORTTÖRTÉNETI a lényeg. Ha ezt kiveszed belőle, akarva, akaratlanul, akkor igazad van. Így azonban szimpatikus emberi reakciódat beárnyékolja az indokolatlan félremagyarázás . Kérlek gondold végig.

     Egyébként Szabó Gábort nagyon kedvelem, remek riporter, felkészült szakember, elképesztően rossz artikulációval. Ha nem lenne ennyire a szakmája rabja, még kisdobosoknak sem tarthatna előadást, nem, hogy millióknak közvetítsen.

     S sporttörténeti szempontból nekem a 13 perces álomhatár, vagy anno R.Clarke 28 perces tízezres álomhatárának az áttörése még emlékezetesebb volt, de ez már szubjektiv kérdés csak.

     • cilike55

      nem érted? ismételni nem fogom magam, emberileg semmi a világon nem indokolta, hogy idekeverje szg az olasz focistát. ezt írtam legelőször, nincs sporttörténeti kontextus. a probléma kifogásolásához semmi szükség nem volt idekeverni a focistát. tragédia és tragédia, még ha Bannister korában nem meglepő a halál, biztos őt is sokan siratják. nincs ilyen, hogy fontosabb sportoló, meg kevésbé fontosabb és pláne ezt nem SZG dönti el. Ember és ember van. egyébként minden évben van egy új álomhatár, Bannister óta különböző sportban vagy millió álomhatár lett megdöntve, a maga idejében mindegyik álomhatár nagyon-nagy dolog volt. szerintem például a környékén sincs ez a brít atléta annak, hogy pl Federerrel egy lapon említsük, volt egy jó futása, azt annyi.

     • szederkényi csaba

      Reménytelen vagy, de ha jó neked gyűlölködni, lelked rajta. Mindenesetre ha te ilyen kompromisszum kész vagy a magánéletedben is, tartok tőle, hogy még a család is menekülőre fogja.
      Egyébként gondolom ezért sem vállalod fel a neved.
      Részemről lezárva.

     • cilike55

      semmi közöd hozzá, hogy milyen néven fórumozok. sajnállak, te egy lelki nulla vagy, ilyen érzelmi és értelmi fogyatékos emberrel még nem találkoztam ezen a fórumon.

     • Dariog Dariog

      Cilike55 semmi értelme vitaznod vele úgysem fogja fel! Nincs azon az értelmi szinten! Mindenki véleményéhez okoskodoan hozzatud szólni!

 • Attan

  Hány ember hallott már Magyarországon Bannisterről? Ha bemondták volna a híradóban, hogy meghalt, az emberek csak néztek volna, hogy ez meg kicsoda. Magyarországon valószínűleg Szabó Gábor az egyetlen, akit felzaklatott, hogy nem adtak hírt a haláláról. A legtöbb magyar az aktív futókat sem ismeri, nemhogy azokat, akik több, mint fél évszázada visszavonultak…

  • Dariog Dariog

   Tökéletesen igazad van! Ez egy nyomorult szaros cikk volt!

  • budaimaci

   Jelentem, én hallottam.
   A Mecser Lajos pl. falumbeli.

  • HunPack

   én indexről ismertem, pár éve volt róla egy cikk

 • Tekvando Felsőházy

  Zocskos MTI……..hát már semmi se szent?…….
  Még szerencse hogy itt van van nekünk a hosszabbitas.hu , a korrekt, mindig naprakész halálozási rovat!

  • budaimaci

   Ismered a faktort? Ott van aki meghal naponta többször is.

   • Tekvando Felsőházy

    Hát akkor csak bújjad édesapám….naponta többször is!

    • budaimaci

     “Szeretem” a faktort.
     Annyi marhaságot egy helyen ritkán olvasni.
     Szaromon, hugyomon próbálom őket nevelni. Meddő kísérlet.
     Félreértetted amit írtam.
     Édes Anyádat meg nem ismerem, úgyhogy nem lehetek az Édes Apád!

     • Tekvando Felsőházy

      Bocsi, tényleg félre értettelek!

     • budaimaci

      Semmi baj…

     • budaimaci

      Ez alapján Én meg visszavontam az utolsó sorom.

 • Joao Avalanche

  Hillaryről speciel elég sokat írtak, miután kikapott Trumptól

  • Katalin Andó

   Sir Edmund Hillary!!!! Aki elsőként mászta meg a Mount Everestet!

   • SnowAngel

    Igazad van, de ez legalább szellemes volt (szerintem).

    • Katalin Andó

     Vagy úgy!

   • István Sebestyén

    Tudja Ő csak viccelődik ! Remélem!

   • Joao Avalanche

    állítólag Tenzing lépett fel először

    ezt onnan tudjuk, hogy a könyvében ezt mondta 😀

  • HunPack

   azért előtte is, nem is értem, miről beszél itt SzG:)

 • Arpad Csikos

  Az unokám matek tanárnője sosem hallott Bannisterről.. Azért taníthat még matematikát a középiskolában?

  • budaimaci

   Még a Balek miniszter “gondolkodik” rajta.
   Matekot tanítani a szülés helyett?

 • István Bendula

  Az a távirati iroda csak nevében magyar.

 • Szeghalmi Balázs

  Borzalmas állapotban van a közmédia, nem csak az ilyen hírek “elfelejtése” miatt. Ez szakmai hiba, de ennél sokkal ordasabb a nonstop manipuláció.