Egy végtelen hajú kislány, aki történelmet írt

shadow

Történelmet írni ritka kiváltság, minden sportágban. Lehetséges egy-egy cím elnyerésével, de olyan valamit végrehajtva is, amit addig soha senki más. A műkorcsolyában nemrégen írtak történelmet jó páran az olimpián, az élet azonban nem áll meg. A junior világbajnokságon csodát láthatott a közönség minden idők legfiatalabb női bajnokától, az orosz Alexandra Trusovától.

Eteri Tutberidze tanítványaitól lassan már az a meglepő, ha nem nyernek, de a fiatal orosz kimagaslik az egyébként sem gyenge csapatból. Azon túl, hogy fiatalabbként nyert korosztályos világbajnokságot, mint Julia Lipnitskaya, ő volt az első, aki négy fordulatos toe loop-ot ugrott, és egy kűrben két négy fordulatos ugrást is bemutatott. Ezen kívül már ő tartja az összes junior világcsúcsot, de a világbajnoki kűrben kapott technikai pontszáma messze a legnagyobb a teljes mezőnyben. Négy fordulatos salchowot másodikként ugrott, ebben Miki Ando megelőzte. Mindezt úgy, hogy csupán 13 éves.

A fiatal versenyző a junior világbajnokságon nem csupán tudásával kápráztatta el a nézőket: a díjátadón végtelen hosszú haja is különlegesség volt. Azt nyilatkozta, kiskorában az Aranyhaj című mesefilmet látva döntötte el, nem fogja levágatni a haját – csupán a végéből, ha muszáj. A versenyt viszont még mindig nehezen emészti meg, kevés idő telt el azóta még. Ráadásul úgymond csak tisztán akart korcsolyázni, ahogy mindenki más. De az ő programja tartalmazott két négy fordulatos ugrást is, plusz utána sem engedett ki, mivel még hátra voltak a bonyolult kombinációk. Ráadásul a  toe loop-ot edzésen jobban ugrotta, azzal elégedetlen is volt.

Alexandra Trusova  - Fotó: Trusova/Facebook

Alexandra Trusova
– Fotó: Trusova/Facebook

De ezek az ugrások nem hirtelen jöttek. Minden a tripla axellel kezdődött. Azaz kezdődött volna, mert Trusova hiába próbálkozott vele, sehogy se sikerült. Először tízévesen, a korábbi edzőjénél, majd Tutberidzénél sem. Pedig Trusova úgy gondolta, előbb kell tudnia a három és fél fordulatos ugrást, hogy utána sikerüljön a négy fordulat. Ebben azonban edzői meggyőzték, hogy téved. Az ő unszolásukra kezdtek el a salchow-val foglalkozni, amit a tavalyi évben sikerült is megugrania. Ráadásul míg az axelt speciális hám segítségével gyakorolta, a salchowot nem. Eleve nagyon magasra ugrik ennél az ugrásnál, ami alapból a sajátossága, így könnyebben belefér a plusz egy fordulat. A hámot elhagyva inkább speciálisan kitömött nadrágban ugrált, hogy az esések minél kevésbé fájjanak. Aztán egyszer csak sikerült először, aztán másodszor és így tovább. Úgy tűnt, ez könnyen sikerült, azonban a háttérben elképesztő munka volt benne. Ezért is volt meglepő, hogy a decemberi grand prix-döntőn bejelentette, hogy még egy fajta négy fordulatos ugrást szeretne megtanulni. Ez volt aztán a toe loop. Igaz, a két ugrás saját bevallása szerint hasonló, ami könnyebbséget jelentett. Azt is vallja, hogy bárki, aki elég keményen edz, meg tudja csinálni. Csak gyakorolni kell, nem félni az eséstől, hiszen az szerinte csak akkor fáj, ha a csípőre sikerül érkezni, bármilyen fájdalmasnak látszik is kívülről.

Alexandra Trusova - Fotó: Trusova/Facebook

Alexandra Trusova
– Fotó: Trusova/Facebook

A fiatal versenyzőnek azonban eszében sincs megállni: egy újabb négy fordulatos ugrást, a lutzot szeretné megtanulni négy fordulatosra, de a rég áhított tripla axel is ott van a tervek között. Az orosz kis hölgy a versenyzéshez kiváló hozzáállással vág neki: amiben a legelső lehet a világon, azt szeretné végrehajtani. Ezért is váltott például a megszokott toe loop-os kombinációról rittbergeresre. Igaz, ezzel Zagitovát utánozta, hiszen edzéstársnője akkor már ilyen kombinációt ugrott. Egy program azonban nem csak ugrásokból áll, bár Trusova ezt nem bánná. Igaz, azt is hozzátette, hogy akkor túl könnyű dolga lenne, mert imád ugrani. De a többi elemet is rengeteget gyakorolja, edzés végén minden alkalommal. A műkorcsolyázás a hobbija, az élete, de most már talán inkább a hivatásának nevezi – érdekes és érett megfogalmazás ez egy fiatal tini kislány szájából, aki akár a fiúkkal is versenyezhetne, ráadásul talán meg is verné őket. Trusova azonban ezzel nem törődik, teszi a dolgát, élvezi, hogy azt csinálhatja, amit szeret és abban szeretne a legjobb lenni. Jövőre pedig a tervek szerint meglepné a nézőket egy újabb mérföldkővel: elsőként ugrana négy fordulatos lutzot a női mezőnyben.

Forrás: fs-gossips

Alexandra Trusova  - Fotó: Trusova/Facebook

Alexandra Trusova
– Fotó: Trusova/Facebook

Related Posts