Akkora botrány van a curlingeseknél, hogy már a videóbíró bevezetését követelik

shadow

Nagy-Britannia női curlingcsapata szoros mérkőzésen, 8-6-ra kikapott Svédországtól a selejtezőben. A svédek ezzel öt mérkőzést követően hibátlan teljesítménnyel állnak az első helyen. A találkozón egy fontos, sorsdöntő bírói döntés is borzolta a kedélyeket, ami után többen a videóbíró bevezetését követelik a sportágban.

A két csapat egészen drámai csatát vívott egymással. 6-6-os állásnál mindkét oldalon egy-egy kő maradt. A britek részéről a skip Eve Muirhead állt oda az utolsó csúsztatáshoz, azonban a kövön felvillanó piros fény szabálytalanságot jelzett. Ezek után a szabályok értelmében le kellett venni a követ a pályáról. A svédek kihasználták a lehetőséget, a következő dobással 8-6-ra megnyerték a meccset.

A piros fény elméletben akkor villan fel, amennyiben a játékos az ún. söprési vonal (hog line) után engedi el a követ, vagy kétszer ér ahhoz hozzá. A visszajátszások alapján nem teljesen világos, hogy miért jelzett a rendszer, Muirhead látszólag már jóval a vonalat megelőzően elengedte a követ. Amennyiben Muirhead szabálytalan volt, úgy valószínűleg az fordulhatott elő, hogy véletlenül az elengedést követően is hozzáért még egyszer.

“Látva, hogy a felvételek szerint pontosan ugyanolyan volt, mint az összes többi, nehéz ezt feldolgozni” – mondta Muirhead, aki 2014-ben bronzéremig vezette csapatát Szocsiban. “De ez az egész centiken és millimétereken múlik. Karrierem során ez az első, hogy ilyesmi történt velem. Borzasztó, hogy ebben a pillanatban. Ennél is rosszabb, hogy utólag nem tűnt szabálytalannak. Leteszteltük a követ, de azt rendben találták. Tovább kell lépnünk.”

Bár a britek mostani edzője, Glenn Howard úgy véli, lehetséges, hogy a csapatkapitány kétszer is hozzáért a kőhöz, többen már a videóbíró bevezetéséről beszélnek. Például a brit csapattal négy olimpián is szereplő Jackie Lockhart. “Minden sport fejlődik, talán itt az ideje, hogy a videókat is használjuk. Meg kell vizsgálni ennek a lehetőségét” – mondta a BBC-nek.

Eredmények:
curling, nők, selejtező:
Svédország – Nagy-Britannia 8-6
Kanada-Svájc 10-8
Koreai Köztársaság-Kína 12-5
Az állás: 1. Svédország 5 mérkőzés/5 győzelem, 2. Japán és Koreai Köztársaság 5/4, 4. Nagy-Britannia, Kína 6/3, 6. Egyesült Államok, Kanada 5/2, 8. Svájc, Dánia és OAR 5/1
A körmérkőzéses selejtező után a legjobb négy folytatja szereplését az elődöntőben.

via telegraph

Related Posts

 • Gabor Bargab

  Kattintás vadász? bulvár cikk
  gratulálok

  • GeoCucc

   Dehogy bulvár. Biztos lehetsz benne, hogy az Eurosportnak semmit nem számít, hogy erre a curlinges cikkre most 19-en vagy 3817-en kattintanak-e rá. Persze nyilván minél többen, annál jobb érzés, mert a sportújságírók szívügyüknek és feladatuknak tekintik, hogy minél több sportágat szerettessenek meg a nézőkkel – mondom én ezt sportújságíróként és a curling nagy kedvelőjeként.

   Ez a cikk azért született, hogy felhívja az emberek figyelmét erre a méltatlanul hanyagolt sportágra, ami állítom, hogy a legemberközelibb, és az egyik legtöbb érzelmet kiváltani képes téli sport. Ez az említett jelenet tényleg drámai pillanat volt, de ezt akkor érezhette át igazán az ember, ha élőben nézte: a meccs legvégén, egyenlő állásnál, a britek utolsó kövénél történik olyan, ami Muirheaddel elmondása szerint még soha korábban nem fordult elő.

   Nézzétek a curlinget :)

   • akita

    VÁRATLAN FORDULAT! ERRE SENKI SEM SZÁMÍTOTT!

    Egy curling-kedvelő sportújásgíró kiáll egy sok vitát és érzelmet kiváltó cikk mellett, mely a curlingről szól, és amit egy sportújságíró írt.

    :) Csak viccelek. De a cím szerintem is sok ide.