Lesz észak-koreai csapat a phjongcshangi téli olimpián

shadow

Lesz észak-koreai delegáció a februári phjongcshangi téli olimpián. A hírt a dél-koreai féltől erősítették meg. Mindez az elmúlt hónapok feszültségeit követően jelentős pálfordulásnak számít.

A két ország vezetői két év után először ültek le tárgyalóasztalhoz. A tárgyalás eredményesen zajlott, a megállapodás értelmében Észak-Korea sportolókat, tisztviselőket és még szurkolókat is küld az ötkarikás játékokra.

Arról is döntés született, hogy szerdától visszaállítják a két ország között a katonai forródrótot, amit közel két éve szakított meg Észak-Korea. Egy héttel ezelőtt az északi rezsim még atomháborúval fenyegetőzött, így ez jelentős változásnak tekinthető.

Kim Jong-un újévi beszéde változtatta meg a légkört

Fotó: Europress/AFP

Fotó: Europress/AFP

A tárgyalásokra a demilitarizált zónában található Panmindzsonban került sor. Mindkét fél részéről öt-öt magas rangú vezető vett részt a tárgyalásokon. Az ország vezetői nem voltak ott személyesen, de a hírek szerint élő kapcsolaton keresztül követhették az eseményeket.

Kim Jong-un újévi beszédében már utalt arra, hogy szeretne küldeni delegációt a Dél-koreai olimpiára. Ez nagyjából eddig is csak rajtuk múlt, a házigazdák részéről már korábban jelezték: szívesen látják Észak-Koreát az ötkarikás játékokon.

A beszédet követően a déliek diplomáciai kapcsolatot kezdeményeztek, amibe észak azzal a feltétellel ment bele, hogy az amerikai és a dél-koreai csapatok felfüggesztik a katonai gyakorlataikat az olimpiáig. Sokan attól tartottak, ezzel az amerikai és dél-koreai kapcsolatnak próbáltak ártani, de végül elfogadták a feltételeket.

Egy héttel ezelőtt még atomháborúval fenyegetőztek

A két fél között már 2015 óta folytak tárgyalások. Az egyik észak-koreai rakéta- és nukleáris tesztet követően azonban Szöul felfüggesztette a gazdasági együttműködést az országgal. Erre válaszolt Észak-Korea a katonai forródrót elvágásával.

A helyzet azóta sem javult, mivel az északiak tovább folytatták az atomprogramjukat. Ez elég jelentős diplomáciai konfliktust okozott, amin az sem segített, hogy Donald Trump amerikai elnök – fogalmazzunk úgy – meglehetősen szokatlan stílusban válaszolt a fenyegetésre.

Egészen konkrétan “Little Rocket Man”-ként (“Kicsi Rakétaember”) hivatkozott Észak-Korea vezetőjére, azt követően pedig, hogy Kim Jong-un nukleáris háborúval fenyegetőzött, annyit írt: neki (mármint Trumpnak) sokkal nagyobb gombja van. Az ENSZ és az USA mindemellett a rakétatesztek miatt folyamatosan növelte az országgal szembeni szankciókat.

Szakértők szerint a mostani drámai változás hátterében az állhat, hogy Kim Jong-un úgy gondolja, jelentősen nőtt az esélye egy amerikai katonai csapásnak, ezért csökkenteni kívánja a feszültséget. Ebben Dél-Korea partnernek számít, az amerikai részről azonban sokan szkeptikusak.

Együtt vonulhat a két Korea

A keddi tárgyalások után Chung Hae-sung egyesítési miniszterhelyettes bejelentette, az északi fél beleegyezett abba, hogy magas rangú delegációt, NOB-delegációt, sportolókat, szurkolókat, művészeket, egy taekwondo bemutatócsapatot és újságírókat küldjön az eseményre.

Emellett Szöul felvetette, hogy a két Korea együtt vonuljon be a megnyitóünnepségre, ahogyan azt tették a 2006-os téli olimpián is. Dél-Korea azt is szeretné, ha sor kerülhetne a háború által szétszakított családok újraegyesítésére. Ez mindkét ország számára kényes kérdésnek számít.

Valamivel fajsúlyosabb kérdéskör, hogy Dél-Korea kezdeményezte a katonai konfliktus és az észak-koreai rakétaprogram újratárgyalását. Egyelőre nem tudni, hogy Kim Jong-un rezsimje elfogadja-e a szomszédos ország ötleteit.

Alig lesz észak-koreai sportoló

Fotó: Europress/AFP

Fotó: Europress/AFP

A 2018-as téli olimpiára a Szöultól 180 km-re található Phjongcshangban kerül sor februárban. Egyelőre még nem tudni, milyen összeállításban lesz észak-koreai csapat, azt azonban sejteni lehet, hogy túlzottan sok sportolóra nem érdemes számítani.

Jelenleg csupán két sportolójuk kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra: a műkorcsolyázó Ryom Tae-ok és Kim Ju-sik. Ugyanakkor mindketten kicsúsztak a regisztrációs határidőből, így a részvételükhöz szükség lesz a NOB hozzájárulására is. Vélhetően ezzel nem lesz gond.

Rajtuk kívül szabadkártyás sportolói lehetnek az országnak – elsősorban gyorskorcsolyában és sífutásban – hivatalosan azonban még semmit nem jelentettek be. Észak-Korea vett már részt korábban is olimpián, az 1988-as szöuli eseményt azonban bojkottálták.

via bbc

Related Posts

 • Volein Viktor

  Valaki elhiszi meg azt, hogy egy ilyen jollakott napkozis egy nagymeretu oltonyben, egy piros nyomogombbal fenyegetozve sakkbantart egy fel vilagot? Szabo Gabor, Nemeth Daniel (vagy akarhogy hivnak titeket es akarmi a szerepetek), megirjatok vegre, hogy a Magyar Uszo Szovetseg a hajcicaagency.com rendszeres megrendeloje, hogy Hosszu Katinka egy hoax, egy kamu, es mi a kapcsolat az NFL-lel, hogy a 2004-es Cseh-labtores es hoax, adjak meg telefonszamokat, akik ezt megerositik? Lehet, hogy mar letagadjak… Fasszopo szabadkomuves kocsogok!

  • Timbuktu

   Hogy mondod?

 • Baton

  zé ojan udoritó ha meglátya kimdzson abba hagya a feszitgetés és kibékül a usával