Miért jó kijutni egy olimpiára, ha olyan tehetségtelen vagy, mint Swaney?

shadow

Szögezzük le, nem a mi Swaney Elizabethünk – már persze, ha a mi Elizabeth Swaneynk ő egyáltalán – az egyetlen, aki tök tehetségtelenül van ott Phjongcshangban.

És most nem a tongai taekwondósra/sífutóra gondolok, vagy mondjuk a mexikóira, aki még a tongainál is lassabb volt és akire Colognának, a győztesnek majd’ egy órát kellett várnia. Ők abban az országban születtek, amelynek színeiben indulnak, az országuk legjobbjai az adott sportágban, joguk van megmutatni magukat a világnak, ha akarják persze.

Gondom azokkal van, akik ügyeskednek az útlevelükkel, vagy adott estben még állampolgárságot is hajlandóak váltani azért, hogy megmutassák a világnak végtelenül szerény tudásukat.

Mondom ezt úgy, hogy alapvetően azt vallom, amit Magyarországon kevesen: igenis el tudok képzelni olyat, hogy egy sportpályafutás csúcsa legyen egy olimpiára való kijutás. Hogy valakinek, aki azért nem világklasszis, ez legyen a plafon, hogy erre tegyen fel mindent. Ám azt hiszem, hogy ha valaki nem feltétlen világklasszis, vagy éremesélyes, az azért nagyon messze van attól, hogy valaki erősen középszerű, vagy éppen totál tehetségtelen.

Ha mondjuk időtlen idők óta Franciaországban élsz, ott lesz belőled sífutó, de már a junior keretbe se kerülsz be, akkor nem értem, miért kell megalapítanod a togói síszövetséget, csak hogy ott lehessél, ahol normál esetben semmilyen keresnivalód nincs. Hogy futhass azokkal, akikkel már edzésen sem tudtál?

Szerintem Swaney sztorijában is az volt a legszörnyűbb, hogy ezzel a tudással egyszerűen nincs értelme bemenni a félcsőbe még a Kreischbergen sem, nem hogy egy olimpián.

Ez a produkció nem éri meg azt a 150 eurót se, amennyiért a hírek szerint a lécét az elutazása előtt vette Budapesten. Azt hiszem, ezeknek a sportolóknak nem azért nincs helyük az olimpián, mert bárkit is zavarnának, vagy azért, mert szégyent hoznak mondjuk Magyarországra vagy Togóra, hanem azért, mert már azzal, ahogyan kvalifikálták magukat, azzal bizonyítják, hogy az égvilágon semmit nem értettek meg abból, amiről az olimpia szól. Nem tisztelik a sportot, az edzést magát, fogalmuk sincs arról, hogy ez az egész miről szól.

Amikor hétfőn Swaney rettenetes videóját néztük, azt hiszem egy országon lett úrrá a szekunder szégyenérzet, majd mindenki rosszul érezte magát a bőrében, olyannyira, hogy még ki se nagyon röhögte őt senki. Egyszerűen szánalmas volt. Az pedig, hogy szinte senki nem akart volna a helyében lenni, hogy senki nem cserélt volna vele, nem irigyelte tőle a bulit, a megnyitót, a hírnevet, azt hiszem mindennél jobban megmutatja, hogy ennek így tényleg semmi értelme.

Se magyarként, se togóiként, se sehogy.

Related Posts

 • Ye Olde Trip

  ez az olyan mienk ami kinos, hogy a mienk…

 • uzsaki

  Ez az īrás legalább annyira véleményes, mint Swaney olimpiai részvétele. Csak amíg utõbbi engem egyáltalán nem zavar, addig az a teljesītményhez kötött motīváció, ami két napja áthatja a magyar sajtóban megszõlalókat, az sokkal inkább. Swaney produkciõja nem azért teljesítmény, mert közelébe került volna a világelitnek. Hanem azért, mert kitűzött egy célt és elérte. TAO nélkul. És itt hadd ne folytassam, mert messzire vezetne. És ott van még a dopping. Ami egyeseknél ugyanezen az olimpián is pótolja a hiányzó tehetséget, munkát, stb.
  Akkor már sokkal inkább Swaney…

  • razs

   Teljesen egyetértek! Költői kérdés: szerintetek az Athéni olimpián megbukott és mindenféle
   sztorival előálló magyar érmesek vagy a jelenlegi poszt főszereplője ártott többet az ország hírnevének? (Egyes politikusok bizonyos megnyilvánulásait inkább nem is említem…)
   Volt olyan sportoló, aki a vetélytársa (még csak nem is nemzetközi, hanem országon belüli riválisa!) italába csempészett doppingszert! Az számomra mindennek a legalja volt.

   Nyilván egy tisztességes és eredményes versenyző a előbbre való, mint egy bár nem sportszerűtlen, de eredményetelen. De van a tisztességtelenségnak olyan foka, amelyet nem legalizál az eredményesség. Szerintem.

   Illetve még egy olyan OFF megjegyzésem lenne, hogy vannak olyan fórumozók, akik már napok óta ezen a témán rugóznak és egy csilliárd hozzászólást írtak. Ők olyan szempontból irigylésre méltóak, hogy van hol laknikuk, van mit enniük és nem betegek (illetve a közelei hozzátartozóik sem), mert ha ezek közül bármelyik is nem teljesülne, akkor egy sokkal komolyabb problémával foglalkoznának, mint hogy valaki a saját pénzéből volt eredménytelen.

  • Joao Avalanche

   nem. nem kell választani. EGYIK SEM

 • öcsisajt

  Van min csámcsogni a hazai sajtónak. Lehet ciki,hogy a hazánkat képviselte? De a reklám akkor is reklám ha épen negatív. Ki is mondta,mindegy mit írnak rólam csak rólam írjanak az újságok. Azt hiszem egy magyar Gábor Zsazsa? Minden csoda 3 napig tart.Saját erőből,pénzéből érte el. Hány olyan versenyzőnk van akik a futottak még kategóriában vannak ott nem kevés TAO pénzt áldozva rájuk de minek???

 • Iref

  Erzsi jól választott! Inkább a félcső, mint az óriás műlesiklás! Más: Erzsi mosolyt csalt a világ sok szegletében, mi se fanyalogjunk.

  Elizabeth Swaney a magyar Alföld olimpikonja, nem a félcső királya! Vidám napot(napokat) mindenkinek!

  • Teljes képzavarban vagy. Elizabeth Swaney még véletlenül és kicsit sem a magyar Alföld “olimpikonja”. A szánalmasan nevetséges pedig qrvára más kategória, mint a humoros eredetiség.

   • Iref

    E. S. a magyar csapat tagja! Én nem neveztem őt, gondolom Te sem. Innentől vagy mérgeskedek, vagy vidámra veszem a figurát! Mert most nem venezuelai színekben indult. Akkor mégiscsak magyarként csúszkált. “Szánalmasan nevetséges”, hogy ez megtörténhetett. Az olimpiai csapatot valakik összeállították, mások jóváhagyták, de most nincs egy ember, aki szólna, én javasoltam, én hagytam jóvá. Vidámságot kívánok!

    • Ez olyan Vídámvasárnapos haddnemondjammi.

 • f.fredericks

  Most ezzel a cikkel Gábor Petitjeant is savazta? Szerintem ügyes volt, és ha van egy ilyen lehetősége akkor miért ne indulhatna?

 • Imre Döbröntei

  Szerintem a ciki az, hogy a sportág vezetői – nyilatkozatuk szerint – úgy indították a csapatban, hogy meg sem győződtek tudásáról :(

  • Dolse

   1-2 hónapja felkerült a netre a bemutatkozó videója, hogy mozog, ugrál stb. abból lehetett látni, hogy a gimiben is neccsesen menne át tornából. fura, hogy az minden szagértő, kommentátor figyelmét elkerülte, én kb erre számítottam

 • Joao Avalanche

  nem kell bántani, még mindig jobb ember, mint Hitler

  akinél már volt valaha egy szarabb arc, az már csak jó fej lehet

  és különben is, <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 mindenkit szeretni kell <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

 • Dolse

  Szőcs Emőke is érdekes. Román csapatba nem fért be, átjött, saját versenyszámában nem tudott kvalifikálni, hát elindul sífutásban. ő milliókat kap a felkészülésére. Én geci vagyok: Ivetten és a short trackosokon kívül mindnekit otthon hagytam volna

  • Joao Avalanche

   én még Miklós Editet is

  • snookerista

   amúgy igazad van. Olimpiára olyan sport multtal rendelkező ország mint Monak nincs szüksége a 86. Sifutora meg Erzsire. Elég lett volna a short track és a műkori de akkor nem tudta volna elmondani a pártpropaganda hogy nőt a létszám 4 évhez képest. Azt nem értem hogy miért Nagy Konrád vitte a zászlót akinek csak annyi a dicsősége hogy jó nőket tud választani magának azokat váltogatja . Tavaly még Keszler Andi volt most pedig egy kanadai gyorskoris csaj. De ő is azért ment át gyorskorira mert short trackbe gyenge volt és nem fért be a csapatba

   • f.fredericks

    Ezzel ne haragudj, de nem értek egyet. Akkor ennyi erővel ne vigyünk ki a nyári olimpiára senkit a döntőesélyes úszókon meg a kajak-kenusokon és a vívókon kívül? A sífutók és a biatlonosok is keményen készülnek, ők nem bohóckodták végig a VK-t, mint Swaney. Ami Swaneyvel a baj, az, hogy rohadtul nem nézték meg, hogy mit tud. Egy VK versenyt, semmit. Az orrba-szájba honosítással én sem értek egyet, de néha jól sül el (90-es években Czanka-Feri-Popa súlyemelő hármas, vagy Miklós Edit), és lökést adnak az adott sportágnak, de nem hinném, hogy Elisabeth miatt magyar gyerekek százai határozzák el, hogy freestyle sízők lesznek.

  • Péter Horváth

   Szőcs Emőke befért a Román csapatba, megvolt neki az olimpiai kvóta 2010-ben, csak a Románok nem vitték ki, pedig ő is szerezte meg a kvótáikat. Azért jött át. És biathlonban akart indulni, csak sífutás lett belőle. És ő sokat dolgozok, voltak jó eredményei és olyan sok pénzt nem kap, nem úgy mint egy gyorskorcsolya vagy lesiklás. Nem bántásból, de míg Miklós Editet az MVM (vagy mi) is szponzorálja, meg 30-szor több pénzt kap szerintem, mint az egész biatlon szakág. És akkor a többi, nyári sportágokról ne is beszéljünk…

 • Buttercake – Elephant House™

  Az azért tisztán látszik, hogy erősen közelítünk a banánköztársaságok színvonalához.

  • és nem csak olimpiai és sport terén

   • Buttercake – Elephant House™

    Ha te mondod.

 • horvathpeter

  Miért? A focistáink az EB-t kivéve ugyanezt művelték az elmúlt 45 évben, csak nem 150 Euró volt a síléc, hanem egy picit több és azt is mi vettük nekik.

 • Azért ehhez az Erzsi a sas történethez masszívan hozzátartozik egy másik:

  https://24.hu/sport/2018/01/03/magyarorszag-elvesztett-harom-tehetseges-sizot/

  Csak hogy teljes keresztmetszetét lássuk a mi kis magyar pornográf sportvilágunknak.

 • Jakabka Gipsz

  Őszintén Emberek!

  Melyik a nagyobb égés egy fiatal lány egyszemélyes produkciója, amit saját költségen csinált végig. Kicsit talán ciki volt
  Vagy a teljes Magyar Válogatott tavalyi égése Andorra és Luxemburg ellen a mi adónkból.
  Vagy a milliós fizetésekkel játszó játékosok klubcsapatainak szinte azonnali kiesése a nemzetközi kupákból.

 • Rizitelli

  Valahol nagy dolog,H kijut valaki egy Olimpiàra, vezetőség hibàja ez a indulàs,ő csak élt a lehetőséggel!!
  Önkritika nulla a csajnàl,aki tud síelni az hasonló módon végigment volna,nem hülye a csajszi mivel olyat választani ahol sérülésmentesen kis tudàssal megcsinálható az okos emberre vall,?!
  gondolom többet nem fogunk róla hallani…