Olimpiai bajnok a magyar férfi váltó rövidpályás gyorskorcsolyában!

shadow

A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású négyes megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres férfi váltóversenyében a phjongcshangi játékok csütörtöki napján.

A tavalyi világ- és az idei Európa-bajnokságon is bronzérmes magyar kvartett Kínát és Kanadát megelőzve érte el a történelmi sikert, a dél-koreai együttes negyedikként zárt, miután a döntőben elesett az egyik tagja.

A magyarok ezt megelőzően két ezüst- és négy bronzérmet nyertek a téli olimpiákon, legutóbb a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros végzett másodikként 38 évvel ezelőtt, az 1980-as, Lake Placid-i játékokon.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók az utolsó esélyüket megragadva így tovább folytatták nagyszerű sorozatukat, ugyanis három éve minden világversenyről éremmel tértek haza, az elmúlt három világbajnokságon összesen kilenc medált gyűjtöttek és mindegyiken legalább kettőt.

A fináléban Liu Shaoang az élre rajtolt a dél-koreaiakat megelőzve, de az első váltásnál a hazaiak visszavették a vezetést, kisvártatva pedig a kínaiak is a magyarok elé kerültek. A futam eleje kissé ideges és feszült volt, mindenki próbált minél előrébb helyezkedni. Egy ideig Kína is vezetett a magyarok előtt, de aztán a dél-koreaiak a harmadik pozícióból ismét az élre álltak, sőt a magyar négyes visszaesett negyediknek, amikor az addig hátul “vonatozó” kanadaiak egy váltásnál elé kerültek.

A finálé egyik drámai pillanata az volt, amikor a dél-koreai váltó egyik tagja elesett. Ez megnyugtatta a másik három csapatot, hosszú ideig Kanada haladt az élen Kína és Magyarország előtt. Alig tíz kör volt hátra, amikor ismét megélénkült a verseny, Kína megszerezte a vezető helyet, de Kanada szinte rögtön visszavette azt. Ekkor a magyar kvartett “csak” utazott, várta az alkalmat, amikor meglepheti riválisait.

Ez a pillanat az utolsó két váltásnál jött el. Előbb Liu Shaoang parádés kigyorsítással megelőzte kanadai riválisát, majd váltott bátyjával, Liu Shaolin Sándorral, aki kínai ellenfelét lehagyva élre állt. Innentől pedig már nem engedte ki a kezéből az aranyérmet, hatalmas ökölcsapással haladt át a célvonalon elsőként. A váltó olimpiai rekorddal győzött.

Noha a zsűri még videózott, de az előzgetések ellenére nyugodt, vitás helyzetektől mentes verseny volt, így a magyarok egy hatalmas piros-fehér-zöld zászlóval a jégen korcsolyázva ünnepeltették magukat. Nem is kellett csalatkozniuk, nem történt kizárás, azaz megszerezték a történelmi aranyérmet, amely 177. a sorban Magyarország esetében, de a korábbiak mind a nyári játékokon születtek.

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 5000 méteres váltó
1. MAGYARORSZÁG (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba) 6:31.971  perc
2. Kína (Vu Ta-csing, Han Tien-jü, Hszü Hung-cse, Csen Tö-csüan)  6:32.035
3. Kanada (Charle Cournoyer, Pascal Dion, Samuel Girard, Charles Hamelin) 6:32.282

 

MTI

 

Related Posts

 • gépész

  ÓRIÁSI! Fantasztikusan versenyeztek, hatalmas bravúr!!!
  Micsoda hatalmas taktika volt! Végig a 3. helyen, tökéletes váltásokkal, ügyelve, hogy ne szakadjanak le az elsőről, aztán az utolsó kör az valami fenomenális volt!
  Egyszer vezettek a fiúk, de azt a végén! Gratulálok! Ez hatalmas öröm!

 • Manócska

  Ez óriási öröm! Szép volt fiúk! :)

 • Gergely Angyal

  Ez igen, hatalmas gratuláció! :)

 • Joao Avalanche

  hú, milyen migránsozás lesz itt

  ja várj. nem. érthetetlen

  • perfect

   Sajnállak, hogy egy ilyen hatalmas és történelmi siker után ez jut először eszedbe.

   • Joao Avalanche

    engem nem érdekel ez a sportág, és a résztvevők is hidegen hagynak (azon túl, hogy persze Korea ellen szurkoltam). innentől kezdve_én_megengedhetem magamnak, hogy más perspektívából nézzem

    szóval ez valójában a te hendikeped. deal with it

    • perfect

     Te úgy viszonyulsz ehhez a történelmi sikerhez ahogy akarsz, olyan perspektívából nézed, ami neked tetszik, ez tiszta sor. Én mégis azt mondom, ez árulkodik rólad és azok, akik nagyon-nagyon tudnak örülni ennek az az aranynak és nem fanyalognak, biztos jobban járnak, mint te. Lelked rajta.

     • Joao Avalanche

      nem, valójában ők járnak rosszabbul. mármint nem ezzel, ez már a tünet, amikor az ember olyanoktól teszi függővé a hangulatát, akikhez semmi köze, nincsenek hatással az életére, és nem ő választotta őket az érdeklődése tárgyául

     • Túrin

      Abban tévedsz , hogy az efféle szurkolás alapvetően több pozitív érzéssel jár. Az egyszeri szurkoló (nem egy ultra) egy esetleges kudarc esetén szomorkodik öt percig, de a siker utáni öröm sokkal tartósabb. Ez pszichológiai tény, kutatások is igazolják.

   • Joao Avalanche

    miután pedig a téli olimpia versenyszámainak úgy negyedéhez semmiféle földrajzi hátrányban nem vagyunk, ennek a történelmi jelentőségét inkább szégyellnie kellene egy 200 aranyas nemzetnek

 • snookerista

  Gratula , végre van téli olimpián is aranyunk ez hihetetlen és felfoghatatlan. Mi vagyunk az olimpia sztárjai erzsivel , ivett rövid programjával és persze a fiukkal :)

  • Joao Avalanche

   felfoghatatlan, hogy eddig nem volt. korcsolyás, bobos, szánkós számokban semmilyen földrajzi hátrányunk nincs

   ciki, na

 • rockjano

  Szerintem nyugodtan el lehet gondolkodni azon és fel lehet vetni azt hogy a nagy gerjesztett magyar idegenellenességben és gyűlölködésben bizony olyanok nyernek olimpiai aranyat nekünk (legalábbis részben) akiknek csak az egyik szülejük született magyar és kínában készültek sokáig kínai edzővel…merthogy ez a sportág (mint sokminden más) kínában nagyon erős.

  Ez téli sport de beltéri nem kellenek hegyek hozzá ide csak pénz kell meg szándék és nagyon sok akarat.

  • Rizitelli

   Végre valaki kimondja az igazságot!!
   Teljesen egyetértek

  • Tamás József Tóth

   Igyál még janó , az legalább meglátszik rajtad

   • rockjano

    Mit szeretnél faszfej????

 • Rizitelli

  RESPECT!!
  A legjobb az egészben,H “migrànsokkal” lett még az első aranyunk, erre mit mond a felcsúti szélhámos??