Fourcade a legeredményesebb francia olimpiai bajnok

shadow

Martin Fourcade harmadik, összességében ötödik olimpiai bajnoki címét szerezte meg Phjongcshangban, miután a franciák nyerték meg a biatlonosok vegyesváltó versenyét. A második helyre a címvédő norvégok jöttek be nagy hátrányból, míg a bronzérmes olaszok azokat a németeket hajrázták le, akik a táv háromnegyedéig még az élen haladtak.

A keddi nappal megkezdődtek a váltófutamok a sílövőknél. A biatlon történetének második olimpiai vegyesváltóját rendezték meg, és a legnagyobb esélyesnek a címvédő norvégok számítottak, de a nagy kihívók között ott voltak a németek, az olaszok és a franciák is. A két női versenyzőt követően a németek vezettek, Vanessa Hinz és a Dél-Koreában már kétszeres olimpiai bajnok Laura Dahlmeier lövéseiből csupán egy tévesztett célt. Az olaszok váltottak féltávnál a második helyen, míg meglepetésre a fehéroroszok két kiváló sílövő hölgyüknek, Skardinonak és Domrachevának köszönhetően ott álltak a képzeletbeli dobogó legalsó fokán.

A norvégoknál a második tag, Tiril Eckhoff csúnyán előtte magát, és nemcsak tartaléklőszerekre, hanem büntetőkörre is kényszerült, így végül bőven több mint egy perces hátránnyal adta át a stafétát a már olimpiai aranyérmes Johannes Thingnes Boe-nek. A 24 éves versenyző viszont elképesztőt ment a pályán, és a lőtéren is csupán 1 tartaléklőszert kellett elhasználnia, így pedig fel tudott zárkózni a francia-olasz duóra. Azonban három versenyzőt követően a németek tartották több mint félperces előnyüket, hiszen a világbajnok Erik Lesser sem ingott meg.

Azonban a világbajnok után a friss olimpiai bajnok kiengedte a németek kezéből nem csupán a győzelmet, hanem még az érmet is. A mezőny egyik legpontosabb célzója, Arnd Peiffer épp a lövészetben remegett meg, hiszen míg fekvő testhelyzetben kétszer, addig az álló sorozatban négyszer is rontott, aminek büntetőkör lett a vége. A franciák viszont az egész versenyen csak négyet hibáztak, a befejező emberüknek, Martin Fourcade-nak pedig mind a tíz lövése tökéletes volt. A hatszoros összetett világkupa-győztes végig jól menedzselte a tempóját, és végül kényelmes 20 másodperces előnnyel ért a célba a norvég Emil Hegle Svendsen előtt, aki a négy évvel ezelőtt győztes vegyesváltónak is a tagja volt – hasonlóan Tiril Eckhoffhoz – most pedig a tömegrajtos bronzérem után egy ezüsttel lett gazdagabb olimpiai éremkollekciója.

Az olaszoknál a sprintverseny harmadik helyezettje Dominik Windisch volt a befutóember, aki végül lehajrázta Arnd Peiffert, és így Dorothea Wiererhez és Lukas Hoferhez hasonlóan második olimpiai bronzérmét szerezte meg az olasz vegyesváltó tagjaként. A verseny legnagyobb vesztesei egyértelműen a németek voltak, akik ha a legutóbbi férfi verseny ezüstérmesét, Simon Schempp-et rakják be befejező emberként, – aki az utóbbi versenyeken Peiffernél jobb formát mutatott – talán jobban jártak volna.

Ami pedig a győztes franciákat illeti,

Martin Fourcade már az ötödik olimpiai aranyát szerezte, amellyel két korábbi négyszeres olimpiai bajnok vívó honfitársát – Christian d’Oriolát és Laucien Gaudin-t – megelőzve immár egyedül vezeti a francia olimpiai sportolók éremtáblázatát.

A következő biatlon-versenyszám a női váltó lesz csütörtökön, amit szokás szerint 12.00-től élőben láthatnak az Eurosport 1-en.

(Szentimrei Kristóf írása)

Related Posts

 • f.fredericks

  Az olaszoknál pont Vitozzit kihagyni a felsorolásból, aki még elsőként hozta be a váltót az első váltásnál + a mezőny legcsinosabb versenyzője, hatalmas baki. 😛

  • Márton Farkas

   igaz :)
   amúgy multkor szidtam a robot gépet a sportszerűtlen hajrá miatt, de ami Windisch csinált az nevetséges, még Fourcaden is túltesz ami nem egyszerű… ő a célegyenes közepén síelt keresztbe csak ő már pontosan látta is hogy ott jün Pfeiffer és mégis…És ezt szabad Biathlonban??? nagoyn érdekes ez…. De biztos mert Vörös Csaba egy nagyon jó és rutinos és tapasztalt kommentátor és még csak meg sem elmítette, sem Fourdacet hogy érdekes de Windischt se… Ezek szerint így kell hajrázni

   • laci54

    A cikkhez: Schemp a torka miatt mondta le 4 órával a verseny kezdete előtt a részvételt.
    Pfeiffer ettől függetlenül tragikus volt, soha nem láttam még így összezuhanni; mondjuk az aranya óta egyenletesen zuhan a teljesítménye.
    Igen, úgy látszik ezt szabad csinálni a sprintben :(
    Windisch egyértelműen NEM a célvonal felé ment, hanem a németet akarta lezárni. De nincs csodálkoznivaló, mert akkor Fourcadot is ki kellett volna zárni 2 napja.
    De se ő se az olasz csapat ne nagyon menjen mostanában Németországba :)

  • Respectvv4laci

   Wierererrel párban napokig is akár!

  • laci54

   Ezzel a “legcsinosabbal” azért erősen vitatkozom :)