Tollaslabda az olimpián – nyomasztó ázsiai fölény

shadow

1992 óta része az olimpiai játékoknak a tollaslabda. Aminél látványosabb, szórakoztatóbb, gyorsabb sportot elképzelni is alig lehet. Éppen a gyorsasága miatt gondoltam, mielőtt először láttam ezt a sportot a tévében, hogy nem lehet tévébarát. Nagyot tévedtem, mert úgy öt perc hozzászokás után egészen fantasztikus élményt nyújtott.

Ennek ellenére nem igazán láthatunk a tévében tollaslabdát. Hacsak nem egy-egy labdamenetet az olimpián, vagy néha egy-egy lehetetlen pontot a neten amúgy érdekességképpen, de az nagyon kevés. Mi lehet ennek az oka? Alighanem az, hogy szinte teljes mértékben ázsiai uralom alatt áll a sportág, és az európaiak csak nagyon ritkán rúgnak labdába. Konkrétan az eddig kiosztott 29 olimpiai aranyérem közül 16 Kínába került, és 6-6-ot szereztek dél-koreai, illetve indonéz versenyzők. Az egyetlen európai arany még Atlantából származik, a dán Poul-Erik Hoyer Larsen szerezte. És ha egy ország, illetve szinte egy teljes kontinens nem igazán tud jó eredményeket elérni, akkor viszonylag érthető, hogy nincs akkor érdeklődés, amekkorát a sportág egyébként megérdemelne.

No de azért nem teljesen esélytelen Európa a mégoly nyomasztó ázsiai túlsúllyal szemben sem. Az idei szezonban három fontos verseny is európai győzelmet hozott. Más kérdés, hogy összesen 85 aranyat osztottak ki a legmagasabb szinten (Grand Prix Gold, Superseries és Superseries Premier tornákról beszélünk), és a 17 verseny közül nyolcon egyetlen európai döntős sem volt (mindenhol rendeztek két egyéni, két páros, valamint vegyespáros számokat, mint ahogy az olimpián is). Akik európaiként győztek: a sportág legfontosabb versenyén, az All England Openen a kiemelés nélkül induló orosz Vlagyimir Ivanov – Ivan Szozonov páros, ami hatalmas siker és meglepetés. (Alább néhány fantasztikus páros labdamenet.)

Az oroszok mellett a svájci Grand Prix-n, egy alacsonyabb díjazású, de szintén erős versenyen a dán Kim Astrup – Anders Skaarup Rasmussen duó győzött, ugyancsak kiemeletlenül. A szintén dán Mathias Boe – Carsten Mogensen kettős a US Opent nyerte meg. Az egyetlen idei egyéni európai siker Hans-Kristian Vittinghus győzelme az Ausztrál Openen, mely a Superseries állomása, és mint ilyen, nagyon rangos esemény. Más kérdés, hogy néhány ázsiai nagyágyú visszalépett, de ezt most hagyjuk…

Rióban az lesz az egyik legnagyobb kérdés, hogy folytatódik-e a malajziai Lee Chong Wei és Lin Dan párharca, mely Pekingben és Londonban a kínai játékos javára dőlt el. A malájok zsenije hiába játszott két olimpiai és három világbajnoki döntőt, mert mindegyiket elvesztette, az ötből négyet Lin Dan ellen. A legutóbbi, 2015-ös világbajnoki fináléban is egy kínai győzte le, Chen Long. Aki a két “veterán” mellett a harmadik legnagyobb favorit a férfi egyes tornán. Annyi bizonyos, hogy a sorsolás alapján ezúttal nem jöhet össze az utóbbi két olimpia döntője, hiszen Lee Chong Wei és Lin Dan az elődöntőben találkozik. Ha mindketten eljutnak odáig.

sáriso

Sárosi Laura. Fotó: Sárosi Laura facebook oldala.

Nekünk, magyaroknak természetesen Sárosi Laura szereplése lesz a legérdekesebb, aki 20 év óta az első magyar tollaslabdázó lesz, aki olimpián szerepel. Laura “kirívó” sportszerűségével hívta fel magára a figyelmet májusban, amikor odaadta a cipőjét nála erősebb ellenfelének egy olyan meccsen, amit igen fontos lett volna megnyernie. Laura nemrég sajnos kórházba került vakbélgyulladás gyanújával, de szerencsére már kiengedték, és ott lesz Rióban. 11-én kezdődik számára a verseny.

Related Posts