Magyar érmek a tornászok világkupa-versenyén

shadow

Dévai Boglárka ugrásban, Kovács Zsófia felemáskorláton nyert ezüstérmet a tornászok Szombathelyen zajló Challenge világkupa-versenyén, szombaton.

Az Európa-bajnoki bronzérmes Dévai hibátlan gyakorlattal kezdett, és másodjára is csupán a leérkezésébe csúszott némi pontatlanság. Egészen az utolsó pillanatig az élen állt, de a két szép ugrást bemutató azeri Marina Nyekraszova végül 33 századponttal megelőzte.

A szer egyik legjobbja, a 42 éves olimpiai, világ- és Európa-bajnok üzbég Okszana Csuszovityina az első kísérleténél alaposan ellépte a leérkezést, ezért – bár a második gyakorlata kiválóan sikerült – lemaradt a dobogóról.

“Az egyik szemem sír, a másik nevet. Csuszovityinát és a brit Amy Tinklert is meg tudtam előzni, ezért boldog vagyok. A szomorúságom oka, hogy a legvégéig vezettem, de Nyekraszova leérkezései szebbek voltak, ezért nekem csak a második hely jutott” – nyilatkozott Dévai. Hozzátette, sokkal jobbnak érezte mindkét gyakorlatát, különösen az elsőt, mint a pénteki selejtezőben.

“A tavaszi kolozsvári Európa-bajnokság óta nem tudtam ilyen jókat ugrani, még én magam is meglepődtem. A másodikon azért van még mit javítani, és minél előbb szeretném az új ugrásomat is bemutatni” – mondta a Szombathelyi SI tornásza.

Felemáskorláton Kovács Zsófia az első helyen jutott a fináléba, de a döntőben nem tudta megőrizni ezt a pozíciót. Az egyéni összetett Európa-bajnoki ezüstérmese rendkívül energikus, látványos gyakorlatot mutatott be, amelybe mindössze egy apró pontatlanság csúszott, de a svéd Jonna Adlerteg öt tizeddel megelőzte.

“Elégedett vagyok, ebben most ennyi volt. Az első hely nem lett volna meg. Tegnap a svéd lány rontott, ezért csúszott hátrébb” – értékelt Kovács Zsófia. Hozzátette: örül, amiért szép gyakorlatot mutatott be, csupán azt sajnálja, hogy azt az átkötést ezúttal sem tudta megcsinálni, ami már pénteken sem sikerült neki.

“Ez továbbra is egy leépített gyakorlat az Európa-bajnoksághoz képest. Remélem, sikerülni fog néhány régi elemet visszarakni a világbajnokságig, mert ezáltal legalább öt tizeddel magasabb lesz a gyakorlatom kiinduló értéke” – mondta a Dunaferr SE versenyzője.

A férfiaknál a lólengés kettős japán sikert hozott: Kaja Kazuma győzött Maeno Fuja előtt. Kállai Zoltán csak a szakmai vezetők döntése alapján, a házigazda kvótáját kihasználva került a fináléba, ahol nyolcadikként zárt.

Talajon a japán Maeno győzött, aki azonos pontszámmal zárt, mint a világ- és Európa-bajnok román Marian Dragulescu, köztük a magasabb kiviteli pontszám döntött az ázsiai versenyző javára.

Gyűrűn a török Ibrahim Colak nyert a nap legmagasabb pontszámával (14,866).

Vasárnap a férfiaknál az ugrás, a korlát és a nyújtó, a nőknél a gerenda és a talaj fináléjára kerül sor 15 órától az Aréna Savariában. A versenynap egyetlen magyar indulója Kovács Zsófia (gerenda) lesz.

MTI

Related Posts