Katinka hatodik aranyát nyerte az Eb-n

shadow

Hosszú Katinka beállította netanyai aranyrekordját: 6-ból 6 versenyt nyert meg, ma ismét kétszer állhatott dobogóra a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokság utolsóelőtti napján. Külön öröm, hogy 200 vegyesen Verrasztó Evelyn szédületes hajrával második lett mögötte, így öt év után nyert újra egyéni érmet. Az éremtáblán 7-7-re állunk az oroszokkal az elsőségek tekintetében.

Hosszú Katinka ismét duplázott: először behúzta a 200 vegyest – ezt a számot zsinórban harmadszor nyerte meg a rövidpályás Eb-n –, mégpedig óriási előnnyel, majd hozta az 50 hátat is. Vagyis akárcsak két éve, Netanyában, ezúttal is behúzta mindhárom hátúszó és vegyesúszó számot – csak a 400 gyorson nem fog egy pluszérmet szerezni, mint 2015-ben, arról ugyanis visszalépett. Aranyak tekintetében így is sikerült megismételnie minden idők legjobb Eb-teljesítményét, 6 bajnoki címre ugyanis soha, senki nem volt még képes a verseny történetében rajta kívül.

Utoljára maradt a legrizikósabb szám, az 50 hát, elvégre a kéthosszas viadalon rendkívül kis különbségek döntenek (lásd a férfi 50 pillangót: 22.42, 22.43, 22.44-22.44 volt az első négy…), Katinka is azt mondta előzetesen, hogy itt azért bármi előfordulhat. Végül a „bármi” nem fordult elő, hiszen megvédte címét: bár a lengyel Tchorz nagyon jött két pályával odébb, azért ezen a távon egyértelműnek mondható, 0.14 másodperc volt közöttük a különbség. A csaknem zsúfolásig megtelt Royal Arena 5000 fős közönsége óriási ünneplésben részesítette az Eb sztárját az utolsó eredményhirdetés után, a kijárat környékén összesereglett gyerkőcsereg heveny sikításokkal fogadta, hogy Katinka kidobta közéjük az érem mellé járó kabalababát.

A kétszáz vegyes döntője igen meghatóra sikeredett: Verrasztó Evelyn ugyanis fantasztikus hajrával odaért a második helyre, így öt év után tudott újra egyéni érmet szerezni világversenyen (a debreceni nagypályás Eb-n volt bronzérmes szintén ebben a számban). Némi nosztalgiával nézhettük a célbaérést követő összekapaszkodást: hasonló jelenetet utoljára 2010-ben láthattunk, a budapesti Eb-n, amikor szintén 1-2-t csináltak a lányok – igaz, akkor csupán 0.01 másodperc választotta el őket egymástól, most 3.66. Ez azonban Evelyn öröméből mit sem vont le: ahhoz képest, hogy komolyan abba akarta hagyni az úszást, igencsak megérte még edzésben maradni.

Ez volt a nap egyik igen kellemes meglepetése, a másikat a két sprinterünk szállította. Kozma Dominik 15. idővel jutott tovább a 100 gyors középdöntőjébe, Németh Nándor pedig csupán elrebegte azt az óhaját délelőtt, hogy bárcsak valaki visszalépne, hiszen 17. lett (a nemzeti kiesőkkel együtt 19.). Kívánságát meghallgatták az égiek, így végül tartalékból középdöntőssé lépett elő, bár a két magyar így is a sprintszámokban átoknak számító szélső pályákon úszott. Ehhez képest valami egészen fenomenálisat alakítottak: Kozma előhúzta jobbik énjét, és a negyedik idővel kvalifikált, a 17 éves Németh pedig újfent bizonyította, miért számít a sportág egyik legnagyobb reménységének, egyéni csúcsán 7 tizedet javítva hatodikként jutott a fináléba.

Ugyanez nem sikerült Szilágyi Liliánának 100 pillangón, Földházi Dávidnak 100 vegyesen, illetve a szintén „pótfelvételivel” középdöntőbe jutott Cseh Lászlónak 50 pillangón. Utóbbit ugyanakkor annyira nem bánta a 32 éves klasszis, a sebessége ugyanis önmagát is meglepte a nyitónapi 100 pillangós balesetet követően, ami kiváló önbizalom-építő a zárónapi 200 pillangó előtt.

Vasárnap rajta (és a többi 200 pillés indulón) kívül Kapás Bogi 400 gyorsában bízhatunk, illetve a százas sprinterekben – jelenleg ugyanis 7-7-re állunk az oroszokkal az éremtábla első helyéért folyó versenyben (akik ma azon a bizonyos millimétereken eldőlő férfi 50 pillangón szereztek aranyat, némi meglepetésre).

(Forrás: MÚSZ)

Nyilatkozatok

Hosszú Katinka, 200m egyes, 50m hát – 1-1. hely “Végre, az első egyéni csúcs ezen az Európa-bajnokságon! Sikerült fejben összerakni az egészet, nagyon jól éreztem magam ezen a versenyen, külön óriási dolog, hogy ez a kétszáz vegyes után sikerült. Nem sokan úsznak 26-on belül a világon, de én is ezek közé tartozom, azaz nagyon boldog vagyok.

Kétszáz vegyesen 2:01 a legjobbam, megmondom őszintén, kicsit nehéz úgy úszni, hogy nincs, aki velem jöjjön, hiszen már háton szinte egyedül mentem, de mindig arra törekszem, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. Ez most így sikerült.”

Verrasztó Evelyn, 200m vegyes, 2. hely “Ezért érte meg mégiscsak folytatni… Amit mondtam délelőtt: jobb, hogy nem Katka mellett úsztam, mert ő egy külön versenyt megy, és aki közvetlenül mellette van, annak nem igazán jó ezt közelről néznie. Én magamra tudtam koncentrálni, és végigvinni azt, amit az edzőm kért: hozzam ki magamból, amit tudok. Úgy számoltuk, 2:08 elejével oda lehet érni a dobogóra, és pontosan így is történt. Amikor az utolsó huszonötre fordultunk, már sejtettem, hogy jó lesz, mert tudtam, Katka kivételével engem ebben a mezőnyből senki nem fog megelőzni gyorson.”

Kozma Dominik, 100m gyors, középdöntő, 4. hely “Kicsit megpofoztam magam a tükör előtt a hotelben, hogy végre térjek észhez. Ennyire sikerült. Ez még mindig semmi, fél másodpercre vagyok a legjobbamtól, azért az százon komoly. Ha esetleg sikerülne nem csak testben, de fejben is összerakni ezt az úszást, mert ez még mindig semmi volt. Talán holnapra sikerül, bár igazából szerintem az lenne a legjobb, ha két hét múlva lenne ez a verseny, akkor dübörögnék, mint állat.”

Németh Nándor, 100m gyors, középdöntő, 6. hely: “Ahhoz képest, hogy utólag kaptam meg a lehetőséget, azt hiszem, sikerült élnem vele. Hét tizedet javítottam az egyéni csúcsomon, amit még most sem tudok igazán felfogni. Nagyon örülök a döntőnek.”

Földházi Dávid, 100m vegyes, középdöntő, 10. hely “Most már nagyon körbeostromoltam az 53-at, hamarosan meglesz ez. Sajnálom, hogy mondjuk nem a kétszáz hát napján éreztem ilyen jól magam, mert most az volt bennem, hogy van energia, lendület, érzem, hogy itt vagyok az Európa-bajnokságon. A kétszáz azért nekem még mindig jobb, mint a száz, de így is örülök az egyéni csúcsnak.”

Cseh László, 50m pillangó, középdöntő, 11. hely “Kár, hogy nem az elején volt ez a szám. Mert innentől érthetetlen végképp a száz pillangó, hiszen megvan a sebesség is. Illetve, tudom, mi volt a baj: aznap egyszerűen nem ment, és kész. Fáradt is voltam még, mostanra kipihentem magam. Tudod, hogy van: a verőfény, a pálmafák, a tengerpart, ennyit számít a koppenhágai nyaralás:))))”

Szilágyi Liliána, 100m pillangó, középdöntő, 12. hely “Kicsit rágörcsöltem erre az Eb-re, így most már épp ideje volt, hogy felszabadultan ússzak. Úgyhogy ez egy kellemes, felszabadult úszás volt. Jól kezdtem, majdnem a legjobb ötvenes időmet jöttem, így remekül éreztem magam a vízben.”

Related Posts

  • Hind Agile

    Gratulálok Hosszú Katinkának!