Ezüstérmes a férfi kardcsapat a vívó vb-n

shadow

Ezüstérmet nyert a magyar férfi kardválogatott a lipcsei vívó-világbajnokságon.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat könnyed, 45-13-as győzelemmel kezdett hétfőn a guatemalaiak ellen, majd szorosabb mérkőzéseken jutott el a döntőig: előbb 45-43-ra verte a fehéroroszokat, aztán 45-42-re az irániakat, az elődöntőben pedig 34-40-ről fordítva 45-44-re az olaszokat.

A fináléban a dél-koreaiakkal csaptak össze a magyarok, de a kilenc asszóból csak egyet sikerült megnyerniük, így az ázsiaiak magabiztosan, 45-22-re nyertek.

Szatmári, az egyéni verseny győztese az első asszóban 5-1-re kikapott Oh Szang Uktól, de ekkor még a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi tudott javítani azzal, hogy 9-3-ra verte Gu Bon Gilt. A harmadik párban Gémesit 7-2-re verte Kim Jung Hvan, s a folytatásban is mindegyik párharcot a gyorsabb és határozottabb dél-koreaiak nyerték. Ahogy nőtt a különbség, a magyarok egyre inkább elbizonytalanodtak, nem sikerültek a védéseik és a támadások sem voltak dinamikusak.

A döntőben Szilágyi ugyanannyi tust adott, mint amennyit kapott, Szatmári és Gémesi mínusz tízes, a harmadik körre utóbbi helyére beálló Decsi mínusz hármas találataránnyal zárt.

20292894_10155696085426495_7240242835966132253_n

A kardválogatott egy éve is ezüstérmes volt. A riói világbajnokságon, melyen a nyári olimpia programjából kimaradt két számban – férfi kard mellett női tőr csapatban – rendeztek versenyt, az oroszoktól kapott ki a döntőben az együttes. Akkor Szilágyi, Szatmári és Decsi mellett Iliász Nikolász jutott szerephez.

Bő egy hónapja viszont már a mostani összeállításban lett harmadik az együttes a grúziai Európa-bajnokságon, Tbilisziben.

A kardozók a magyar küldöttség harmadik érmét szerezték Lipcsében azután, hogy Szatmári pénteken győzött egyéniben, majd szombaton a párbajtőröző Rédli András harmadik lett.

MTI

Eredmények férfi kard, csapat:

a 32 között:
Magyarország-Guatemala 45-13
a 16 között:
Magyarország-Fehéroroszország 45-43
negyeddöntő:
Magyarország-Irán 45-42
Olaszország-Franciaország 45-30
Koreai Köztársaság-Románia 45-32
Egyesült Államok-Oroszország 45-38
elődöntő:
Magyarország-Olaszország 45-44
Koreai Köztársaság-Egyesült Államok 45-44
a 3. helyért:
Olaszország-Egyesült Államok 45-40
döntő:
Koreai Köztársaság-Magyarország 45-22

Related Posts

 • gépész

  Fejben nagyon elfáradhattak, ekkora verést nem emlékszem, kapott-e valaha magyar kard válogatott!?
  Azért siker ez a javából! Gratulálok!

  • szederkényi csaba

   Pont ugyanezt akartam írni én is, teljesen igazad van. Több mint fél évszázada figyelem a sportágat és egyre kevésbé értem. Olyan érzésem van, hogy minden fegyvernemben nőknél és férfiaknál van vagy száz egyforma képességű sportoló és nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy a következő nap ki jut tovább és ki esik ki. Régebben azért tudtam még tippelni, mnost csak szurkolok és semmin sem csodálkozom. Mindenesetre nagy szerencse, és persze sok munka, hogy Szilágy, Szász és a többiek ilyen sikeresek és persze szerencsések voltak a legfontosabb versenyeken.

  • SnowAngel

   Elég nagy vereség, de ilyenre se nagyon emlékszem, hogy az egyik csapat minden tagja tökéletesen elkapja a fonalat. Egyszerűen mind megállíthatatlanok voltak, főleg, mert nálunk Szilágyi mellett talán csak Szatmári tudott egy darabig ellenállni a koreaiak rohamának.