Az ember, aki többet ér, mint Götze, Reus és Aubameyang együttvéve

shadow

Az átlag futballrajongót, ha megkérdezik, hogy szerinte mi, vagy pontosabban, ki állhat a Borussia Dortmund utóbbi 10 évének sikerei mögött, akkor gondolkodás nélkül rávágja: Mario Götze, esetleg Marco Reus, vagy korábbról Robert Lewandowski. Persze, való igaz, hogy ezek a sztárjátékosok is kellettek a bajnoki címekhez vagy a BL-döntőhöz, ám sokak szerint a sikerek egyik legfontosabb kovácsa, a dortmundi gépezet legfőbb fogaskereke egy háttérember, bizonyos Sven Mislintat volt. Igen, csak volt, ugyanis a szakember a következő hónaptól már az Arsenal stábját erősíti.

Mislintat távozása sokak szerint nagyobb veszteség a Borussia Dortmund számára, mint Robert Lewandowski pár évvel ezelőtti elvesztése. A szakember volt a BVB vezető játékosmegfigyelője, olyan futballistákat sikerült felderítenie és később a sárga-feketékhez csábítania többek között, mint Pierre-Emerick Aubameyang, Ousmane Dembélé, vagy éppen Lewandowski és Shinji Kagawa. Hogy Mislintat mennyire jó munkát végzett, azt jól mutatja, hogy ezek a játékosok egytől egyig meghatározó tagjai voltak, vagy jelenleg is azok a Borussiának.

Tuchel szelleme tovább kísért Dortmundban

Hogy akkor miért kellett távoznia a szakembernek? A hírek szerint azért, mert összeveszett az akkori vezetőedzővel, Thomas Tuchellel. A dologhátterében Oliver Torres ügye állt. Torres akkoriban egy volt az Atlético Madrid fiatal játékosai közül, akit Mislintat szerint meg kellett volna szereznie a klubnak. Igen ám, de Tuchel másként gondolta, ő inkább Mario Götze újbóli leigazolását részesítette előnyben. A történet vége az lett, hogy Götze érkezett, Torres pedig végül a Porto együttesénél kötött ki. Az ügy azonban itt még nem ért véget, az edző és a játékosmegfigyelő kapcsolatába ugyanis ez az aprócskának tűnő, ám, mint később kiderült, jóval lényegesebb vita – nevezzük presztízsharcnak – igen komoly éket vert: Mislintatot Tuchel eltávolíttatta a csapat közeléből.

Mislintat egyik legnagyobb kincse, Shinji Kagawa annak idején potom 350 ezer euróért érkezett Dortmundba, mára túl azon, hogy vezére a sárga-feketéknek, 13 millió eurót ér, de nem is olyan régen még 22 milliót fizetett érte a Manchester Untied.

A szakember Tuchel utasítására nem lehetett jelen az edzéseken, nem mehetett a játékosok közelébe, nem léphetett velük kapcsolatba sem. Hogy mennyire nem mentek rendben a dolgok már akkor sem Dortmundban azt jól mutatja, hogy az igazgató, Michael Zorc az esetet követően előléptette Mislintatot. Ezzel a lépéssel az igazgató nyíltan letette a voksát legfőbb játékosmegfigyelője mellett, nem mellesleg akarva akaratlanul, de sikerült szítania az amúgy is igen ellenséges hangulatot a szakmai stábon belül.

A döntés, amely a Dortmund vesztét sejteti

Mislintat – akit sokan csak Gyémántszemnek hívnak, hiszen a semmiből tud olyan futballistákat elővarázsolni, akik rövid időn belül sztárokká, meghatározó játékosokká növik ki magukat – ekkor döntötte el, hogy elhagyja a BVB-t, pedig saját bevallása szerint meggyőződése volt, hogy innen megy majd nyugdíjba. Ezt a korábbi elhatározását támasztja alá az is, hogy számos Bundesliga-megkeresést, köztük a Bayern Münchenét is visszautasította korábban, ám az Arsenal ajánlatára végül már igent mondott.

Saját bevallása szerint nehéz szívvel mond búcsút a Borussiának, hiszen Zorc és Hans-Joachim Watzke mindig kiálltak mellette és mindig mindenben támogatták, sosem felejtették el kiemelni a szerepét a sikerekben, nem úgy mint a történet fényében igen csak összeférhetetlennek tűnő Tuchel. A játékosmegfigyelő elévülhetetlen érdemeket szerzett a 2010-es évek elejére datálható dortmundi sikerekből, amelyek bajnoki címben és címvédésben, na meg a Bayern elleni végül vesztes BL-döntőben csúcsosodott ki.

Hogy Mislintat mekkora kincs volt a Dortmund számára azt nem jelzi eléggé még az sem, hogy az Arsenal közel 2 millió eurót fizet a német szakemberért, aki amúgy már a jövő hónaptól megkezdheti a munkát Arséne Wenger együttesénél. A 2 millió euró messze nem fedezi a BVB veszteségét, mert vannak olyan dolgok, amelyek értéke pénzben egyszerűen nem fejezhető ki. Mislintat ilyen értéke volt a Dortmundnak. Persze az örök közhely szerint nincsenek pótolhatatlan emberek, ám a német sokak szerint akkora űrt hagy maga után Borussiánál, amelyre a klub nincs felkészülve és távozásának hatása már rövid távon is érzékelhető lesz. Persze ami bánat itt, az öröm ott: Londonban már dörzsölik a tenyerüket, hiszen egy olyan szaktekintély érkezik, amelyre régóta várnak az Arséne Wenger átigazolási politákájától megcsömörlött Arsenal-drukkerek. 

Related Posts