Jöjjön, amiben klasszis a magyar futball: számolgassunk

shadow

Egy dologban biztosan magunk mögé utasítjuk nemcsak a Nemzetek Ligája, de talán az egész világ mezőnyét: számolgatásban. Most van itt az ideje, hogy a magyarok klasszisa kidomborodjon, mert hamarosan meccseket kell játszani, és abban már nem vagyunk annyira büfék. Szóval hadd szóljon: így juthatunk ki az Eb-re a Nemzetek Ligájából.

Lausanne-ban lebonyolították a Nemzetek Ligája sorsolását, a magyar válogatott – a B csoportból épphogy kicsúszva – a harmadosztályba kapott besorolást. Ez amúgy nem annyira ciki, mint amennyire hangzik, itt vannak még a görögök, a szerbek, a szlovénok és a románok is. A mieink a görögökkel, a finnekkel és az észtekkel kerültek egy csoportba.

A görög, a finn és az észt csapat lesz a Leekens-válogatott ellenfele | Hosszabbítás

A magyar labdarúgó-válogatott a görög, a finn és az észt csapattal mérkőzik a C osztályban az első alkalommal kiírt, szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában – dőlt el a sorozat lausanne-i sorsolásán szerdán. Az együttesek szeptemberben, októberben és novemberben oda-visszavágós alapon csapnak össze egymással a csoportelsőségért.

Az Európa-bajnokságra a legtisztább a selejtezőkből lenne kijutni. Ahogy legutóbb, úgy ehhez ezúttal is több szerencsés körülmény együttállására, és egy mostaninál jóval erősebb magyar válogatottra lenne szükség, de mivel egyikre sincs túl sok esély, maradjunk a Nemzetek Ligájánál.

Számolgassunk

Ahhoz, hogy egyáltalán értelme legyen a kijutásról beszélni, a magyar válogatottnak meg kell nyernie a C-osztály 2. csoportját. Sajnos ebben könnyedén megakadályozhat minket Görögország, amely ugyan komoly szerepet játszott az Eb-kijutásunkban 2016-ban (azzal, hogy első kiemeltként mindenkivel bucira verette magát), csakhogy azóta lejátszottak Európában még egy selejtezősorozatot, ahol a belgák mögött a második helyen végeztek, és csak pótselejtezőn estek ki Horvátországgal szemben (1-4, 0-0).

Ugyan a mostani görög válogatottnál láttunk már erősebbet, azért az esélyeinkről sokat elmond, hogy a mostani kezdőjükben számos játékos érdekelt lesz a BL, vagy az EL tavaszi szezonjában is. Mind a négy topligába adnak játékost, a hazai nagy klubok mellett olyan csapatokból jönnek a válogatottba, mint a Roma, a Leverkusen, a Villarreal és a Watford. Bár nem a legerősebb csoportba kerültek a vb-selejtezőn, azért azt tartsuk szem előtt, hogy Belgium az utolsó pillanatban egyenlített ellenük hazai pályán.

Nekünk nem ment ilyen jól a belgák ellen (Fotó: AFP)

Nekünk nem ment ilyen jól a belgák ellen (Fotó: AFP)

 

Furcsa, de hazai pályán nem voltak olyan acélosak, a belgák athéni győzelme valahol papírforma, de nem bírtak otthon sem a bosnyákokkal (1-1), sem Észtországgal (0-0) – utóbbival újra megmérkőznek a Nemzetek Ligájában.

A finnek csak ötödikek lettek a vb-selejtezős csoportjukban, de mielőtt legyintgetni kezdenénk, jelezzük, hogy bitang csoportba kerültek. Nem mellékesen legyőzték a csoportelső, és így vb-résztvevő Izlandot, és 2-2-t játszottak otthon a törökökkel, úgyhogy ellenük is szükségünk lesz majd a két csapat meccseit hagyományosan eldöntő irdatlan mázlira.

Észtországról nem sokat tudhatunk, de az a csapat, ami egy naptári éven belül kikap Andorrától és Luxemburgtól, senkire nem nézhet lekicsinylően. Az észtek egyszer már megvertek minket így, 2003-ban én is ott voltam a lelátón (amiről a magyar sportsajtó egyhangúan azt hazudta, alig 500 néző volt kint az Üllői úton), amikor 1-0-ra kikaptunk Gellei Imre utolsó meccsén.

Ha megnyerjük a csoportot

Tegyük fel, hogy Georges Leekens életet lehel a tetszhalál állapotába visszasüllyedő magyar válogatottba, és valahogy sikerül kibrusztolnunk a csoport első helyét. Ez egyrészt automatikusan azt jelenti, hogy a következő kiírást egy csoporttal feljebb kezdjük (ez a kijutási szempontokat figyelembe véve rossz, de a több erős ellenfél miatt feltétlenül jó lenne), másrészt pedig lehetőséget kapunk, hogy egy Eb-pótselejtezőhöz hasonló playoffban kiharcoljuk az Európa-bajnokságon való részvételt.

Ez persze nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a C-osztály másik három csoportjának győztesével kell megküzdenünk a továbbjutásért. Nem körmérkőzés lesz, hanem elődöntő-döntő formátumban bonyolítják le a rájátszást.

Majdnem megvertük a görögöket

Majdnem megvertük a görögöket

 

Mivel mind a négy csoport győztese automatikus résztvevője lesz az Európa-bajnokságnak, várhatóan a B-C-D csoportban is gyilkos küzdelem lesz (az A-ból valószínűleg sokan a selejtezőkön kijutnak majd). Ugyanakkor ha össze is jön a csoportelsőség, azért esélyesek egyik párharcban sem leszünk, hiszen az Eb-résztvevő albánok, a rengeteg kiváló játékossal rendelkező szlovénok és a mindig nagy riválisnak számító románok mellett ott vannak még például a szerbek is, akik aztán végképp nem a mi szintünk.

Zárt kapuval kezdünk

Tegyük hozzá azt is, hogy egyből az első meccsen – reméljük, a szövetség kibulizza, hogy az észtekkel kezdjünk otthon – nem lesznek szurkolók, mert még a románok elleni himnuszos balhé miatt kaptunk egy zárt kapus meccset az UEFA-tól.

Az akkori fellebbezés annyira jó volt, hogy legalább nem a norvégok elleni pótselejtezőn kellett letöltenünk, de mivel a fellebbezést elutasították, nézők nélkül rendezik az első meccsünket.

Related Posts

 • szvoboda

  Legyünk realisták: ha meg akarjuk nyerni a csoportot, akkor ezúttal erőből kell megtenni. Hacsak a görögök megint nem terített betlit játszanak, akkor nem lesz olyan opció, hogy majd az ellenfelek körbeverik egymást. Vagyis két meccsen jobbnak kell lennünk náluk. Ami tétmeccsen harminc éve nem sikerült.
  Második hely lesz ez.

  • János Nagy

   Szerintem még a második hely is erősen optimista jóslat !

 • Joker

  Az egész világon nincs még egy ország, ahol ilyen gyatra focira ennyi stadiont építettek volna közpénzen! Ezért Csányiéknak el kellene érnie, hogy erre is kapjunk +3 pontot! Így talán esélyünk lesz a 2. helyre!

 • Gyzoltan

  -már nehogy számolgatással kezdjünk!
  Oda-vissza meg kell verni az ellenfeleinket! -egyetlen pont elvesztése is büntetendő!
  -ha nem így állnak hozzá, akkor neki se kezdjenek!

 • Botka Lajos

  Kezeljük már a helyén a dolgokat ,csoport harmadik hely! Egy Andorra és Freör szigetek majd egy Luxemburg után miért nem látjuk be ennyire képesek.Ha pedig küzdenek és “meghalnak a pályán” ,hogy minket szórakoztassanak én ott leszek minden hazai mérkőzésen!

 • Palesztina

  A mi szarkupacaink számolgatnak, az ellenfelek meg fociznak. Kb. ez lesz a végeredmény.