Itt az idő, hogy az MLSZ a szurkolókért, ne pedig a szurkolók ellen dolgozzon

shadow

Néhány évvel ezelőtt a Magyar Labdarúgó Szövetség egy sor reformot vezetett be annak érdekében, hogy növeljék a nézőszámot az élvonalbeli magyar bajnokikon. A nagyra törő tervek szerint 2018-ra szerették volna megháromszorozni az átlagos nézőszámot. A változtatások eddig nem váltották be a reményeket: hiába épülnek a stadionok, változtatták meg a televíziós közvetítések mennyiségét és nyúltak bele a versenynaptárba, a magyar bajnokik iránti érdeklődés nem nőtt. Ennek lehetséges okairól ír vendégszerzőnk, a szurkolók szemszögéből. 

2011-ben az MLSZ új reformokat jelentett be, melyektől a Nemzeti Sport beszámolója szerint „nem titkoltan azt várják, hogy hozzájárul a nézőszám emelkedéséhez: ebben a tekintetben a jelenlegi mintegy 2800 fős átlagnézőszámot (ami a környező országokkal összevetve is alacsonynak számít) első körben 2014-ig 6000-re kell emelni, majd 2018-ra el kell érni a 10 000-et.”

A 2016-os terv nem jött be, sőt, a magyarfutball.hu statisztikái szerint egyedül a Fradinak sikerült ezt a számot elérnie hazai pályán. Sőt, összesen 10 olyan első osztályú bajnokit rendeztek 2016-ban, ahova minimum 6000-en kilátogattak. Ebből hét meccs a Groupama Arénában volt, azon túl a zöld-fehérek diósgyőri és újpesti vendégjátéka, illetve utóbbi két csapat miskolci meccse érte el a kitűzött számot.

Ellenben 27 db olyan bajnoki meccset rendeztek, ami még 1000 szurkolót/nézőt sem érdekelt élőben!

Őszintén szólva nem néztem meg részletesen, hogy a grandiózus tervekből mi valósult meg. Az egyik fő gyengeségnek az alulfinanszírozottságot jelölték meg akkor, az tény, hogy azóta dögivel ömlik a pénz a magyar fociba (az egy másik kérdés, hogy nemzetközi szinten ez mennyire számít sok pénznek, illetve mennyire érdemes az államnak szórnia a fociba a pénzt, de az egy másik téma, ebben a cikkben erre most nem szeretnék kitérni), és a stadionok nagy része megújult, vagy éppen megújul. Ehhez képest azt látjuk, hogy míg erre az évre a hét évvel ezelőttihez képest háromszoros növekedést vizionáltak, ezzel ellentétben jó indulattal azt mondhatjuk, hogy stagnálnak az adatok.

Mindezek után azt gondolnánk, az MLSZ-ben gőzerővel azon dolgoznak, hogy becsalogassák a nézőket a stadionokba. A valóság sajnos viszont pont ennek az ellenkezője. Az MLSZ intézkedései kicsit sem nevezhetők szurkolóbarátnak, néha úgy érzi az ember, hogy direkt ki akarnak szúrni még azokkal az idiótákkal is, akik még mindig kijárnak. „Csak a gond van velük.”

Nézzük meg, mikre gondolok.

 • A versenynaptár tervezhetősége. Itt két probléma is felmerül. Az egyik, hogy nem készül el időben. Ha egy koncertre el akarok menni, akkor hónapokkal korábban le kell foglalnom a jegyet. Ha el szeretnék utazni a családdal egy wellnesshétvégére, azt is időben le kell foglalni. De közben lehet nem szeretném kihagyni a Fradi-Újpest derbit, vagy ne adj’ isten kedvenc klubom összes hazai mérkőzésére ki akarok látogatni. Jobb híján csak reménykedek, hogy nem ütköznek a programok egymással. Aztán pedig előjön a másik problémakör is, hogy a kezdősípszóig reménykedhetek benne, hogy akkor lesz a meccs, amikorra meghirdették, pl. nem rakják el a meccs napjának reggelén a bajnokit délután 2-ről 5-re (már ilyen is volt!).
 • Nyáron meccsdömping, télen 2-3 hónap szünet. Szeptember végéig lement egy teljes kör a 12 csapatos bajnokságból, a júliusi-augusztusi kánikulában hét-hét bajnoki meccset játszottak a csapatok. A kánikula mellett azért sem jó a nyári szezon, mert szeretünk nyáron járni nyaralni. Ha ezt nem tudjuk le július közepéig, akkor valószínűleg lemaradunk pár meccsről. Amikor meg az időjárás legalkalmasabb egy focimeccshez, amikor talán a legtöbb szabadideje van egy átlagos szurkolónak, akkor pedig alig van meccs. Kedvenc csapatomnak, a Fradinak szeptemberben kettő, októberben, novemberben és decemberben egy-egy hazai meccse volt. Két meccs között átlagosan egy hónap telt el. Amikor szívesebben kimentünk volna, amikor jobban ráértünk volna, alig voltak meccsek, nyáron meg a feléről lemaradtunk. Most télen pedig két-három hónapig áll a bajnokság, pedig sokkal inkább alkalmas az időjárás bajnoki meccsekre, mint júliusban. Főleg, hogy elvileg van mindenhol pályafűtés. Vagyis kéne, de az MLSZ még ezt sem tudja következetesen betartatni (bezzeg a Pécs a harmadosztályban nem játszhat hazai pályán, mert az újmecsekaljai stadion nem felel meg a kritériumoknak – NONSZENSZ).
 • Nyári és téli időpont-választások. Nyáron kora délutáni meccsek százai, télen pedig fél 9-kor rendeznek bajnokikat. Azt hiszem, ehhez nem is kell többet hozzáfűzni.
 • Meccsek egyszerre. Vannak olyan hülyék, akik párszor megtették, hogy amint véget ért az egyik meccs, átmentek megnézni egy másikat (Budapesten belül lehetséges). Ma ugye ezt azért sem tehetjük meg, mert hatból öt meccs ugyanabban az időpontban van.
 • Tévé helyett stream. Egy nagyon okos ember kitalálta az MLSZ-ben, ha nem adják a tévében a meccseket, akkor majd többen kijárnak meccsekre. Ez jelenleg úgy néz ki, hogy – azon túl, hogy nem jött be – pont fordítva sült el, mert még a korábbi tévénézők igen nagy részét is elvesztette a magyar futball. Bravó!
 • Szurkoló, mint ellenség. Egy külön cikket megérne, hogy bármi hangulatot növelő szurkolói magatartásért büntetés jár. Szerencsére a szurkolói kártya intézménye már többé-kevésbé megszűnt, bár a legtöbb helyre még mindig macerás jegyet szerezni, főleg azoknak, akik spontán felindulásból szeretnének elmenni egy meccsre.

A magyar foci érdektelensége sok mindennel magyarázható. Fő ok persze a gyenge színvonal, de a hazai sportesemények látogatottsága részben társadalmi kérdés is. Az viszont tény, ha az MLSZ minél több nézőt szeretne becsalogatni a stadionokba (elvileg ez a kitűzött cél), akkor mindent meg kell tennie ennek érdekében. Igen, a kluboknak is hatalmas felelőssége van mindebben, de a szövetségé közel sem elhanyagolható. Nem lehet mindenkinek megfelelni, mindig lesz valaki, akinek éppen nem jó egy aktuális időpont, de törekedni kell a tervezhetőségre és az ésszerűségre. Ha minden egyes szurkolóra szükség van, akkor biztosítani kell azt, hogy tervezhető legyen a meccsre járás (mi tartja vissza az illetékeseket attól, hogy júliusban meglegyen a teljes őszi, januárban meg a teljes tavaszi szezon órákra lebontott sorsolása?), és ésszerű időpontokban legyen megrendezve. A többi már a klubokon múlik, viszont a fent felsoroltakra ők is rendszeresen panaszkodnak.

És igen, lehet mondani, hogy a BL is este van februárban. Csak míg a BL-ben hajnali kettőkor is telt ház lenne egy Real Madrid-PSG összecsapáson, addig a magyar pályákra lasszóval kell fogni a szurkolókat. Ha majd a mi csapataink is megérik a februári európai játéknapokat (egyelőre a szeptemberi is távoli cél), akkor valószínűleg senkit sem fog érdekelni, hogy télen háromnegyed 9-kor kezdődik a Fradi/Vidi/Újpest Barcelona elleni mérkőzése.

T. MLSZ! Ideje felfogni, hogy önök a szurkolókért, értünk vannak. Értünk, és nem ellenünk kell dolgozniuk.

Szórád Péter írása

Related Posts

 • fikux

  Ez a foci minden élmény nélküli,akkor meg mit nézzen az ember rajta,nem kimenni a meccsekre de még a tv sem nézni.

 • Iref

  A világ elhalad mellettünk, de a szomszéd is! Dunaszerdahelyre több hazánkfia látogat egy-egy meccsre, mint a mi NB 1-es sztárolt csapataink mérkőzésére!

 • Marcur

  A meccsek kezdési időpontjait tényleg logikátlanul választják meg. Minden stadionban van világítás,akkor miért kell nyáron 35 fokos melegben játszani? Mert a TV-nek így jó? Már van külön sport tv,akkor miért nem alkalmazkodik a meccsek kezdéséhez?.

 • Buttercake – Elephant House™

  Ha olyan emberek törik a fejüket a látogatottság növelésén, akiknek se pro, se kontra semmilyen anyagi érdekeltségük nincs a dologban, mert úgy is szép összegeket tesznek el, akkor abból nem lesz semmi. Ha a zsebükön éreznék a felelősséget, vagy netán a saját pénzüket fektetnék a fociba, akkor máshogy nézne ki ez a történet.

  • Tiborné Soós

   Sokszorosan igaz!!!!

 • Tiborné Soós

  A fenti írás igaz, de erre a focira csak náhányan kiváncsiak. Az új stadionok már rég korszerütlenek lesznek, mire a furballunk szinvonala érzékelhetően javulni fog.