Ismét egy formán kívüli Chelsea viccelheti meg a Barcelonát

shadow

Szerda este a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcainak utolsó nagy kérdésére is választ kapunk, a Barcelona az idegenbeli 1-1 után hazai pályán fogadja a Chelsea csapatát. Az előjelek a katalánok mellett szólnak, a közelmúlt párharcai azonban elegendő okot szolgáltatnak arra, hogy óvatosak legyenek Lionel Messiék. 

Antonio Conte, a Chelsea vezetőedzője összességében elégedett volt csapata három héttel ezelőtti teljesítményével. A londoni Kékek közel tökéletes védekezést mutattak be Messiék ellen, és amennyiben nincs Andreas Christensen borzasztó hibája, akár előnnyel is indulhatnának a Camp Nou-ban.

Bár a végeredménynek a Barcelona örülhetett jobban, a Chelsea bizonyította, hogy képes semlegesíteni a katalánok támadósorát. Idegenben vélhetően mindkét oldalon nehezebb dolga lesz az angol csapatnak, a Barcelona kifejezetten erős a Camp Nouban: a mostani idényben 13 spanyol bajnokin 38 gólt szereztek, emellett viszont csak hatot kaptak.

Nem kellene, hogy jók legyenek, és mégis

A Barcelona és a Chelsea párharcain mindig történik valami emlékezetes, nem ritkán olyan jelenetek zajlottak le a pályán, amelyek előzetesen elképzelhetetlennek tűntek. Ilyen volt például, amikor Frank Lampard forintos labdáját követően Ramíres tökéletes ütemben lépett ki a védelem mögül, majd a kapujából kirobbanó Valdest átemelve 2-1-re módosította a mérkőzés állását.

Az a meccs szinte értelmezhetetlen volt abból a szempontból, hogy minden a Barcelona mellett szólt. A csapatok formája, a játékoskeret minősége, de különösen a kispadon ülő szakemberek. Emlékszik még valaki Roberto Di Matteóra? Hiába vezetett 2-0-ra a Barcelona, került emberelőnybe az első félidőben John Terry kiállítását követően, a Chelsea szépített, majd a hajrában Fernando Torres találatával ki is egyenlített. És végül döntőbe jutott.

Sok szempontból most is hasonló a helyzet. Ha az előjelekből indulunk ki, minden a Barcelona mellett szól. A bajnokságban – amit nyolc ponttal vezetnek -, még mindig veretlenek, hazai pályán csupán négy pontot buktak el, a BL-csoportban pedig az összes meccsüket megnyerték a Camp Nou-ban. A Chelsea pocsék formában van, Antonio Conte látszólag teljesen elveszítette az öltözőt, és a játékosok sem tűnnek feltétlenül motiváltnak.

Mégis az olasz edzőben bízhatnak leginkább a Chelsea szurkolói.

Conte Busquetsre és Messire figyelt

Az olasz edző nem hazudtolta meg önmagát, hazai pályán is védekezésre rendezkedett be. A mérkőzésnek olyan szakaszai is voltak, ahol a vendégek 75%-ban birtokolták a labdát, azonban teljesen tanácstalanok voltak a Chelsea védekezésével szemben. Conte három dologra figyelt:

  • Messi lehetőleg ne kapjon labdát
  • Busquets játékra gyakorolt hatását erősen limitálják
  • a félterületen belül ne maradjon helye a Barcának

Messi őrzése N’Golo Kanté feladata volt, aki kiválóan megoldotta a feladatát. Árnyékként tapadt az argentin klasszisra, aki így csak elvétve jutott labdához. Árulkodó adat, hogy az első félidőben még csak lövésig sem jutott el. Végül sikerült megtörnie a Chelsea elleni rossz sorozatát, de ez nem Kantén múlt, Christensen hibájára nem készülhetett fel a francia válogatott középpályás sem.

Busquets semlegesítése egy fokkal érdekesebb, ez a feladat ugyanis Eden Hazardra hárult. A belgát nem feltétlenül a fegyelmezett védekezése kapcsán szokták kiemelni, Londonban azonban hibátlanul dolgozott Busquets-cel szemben. Ha kellett, letámadott (ezt a taktikát szakaszonként vette elő Conte), egyébként pedig egész meccsen úgy helyezkedett, hogy a Barca ötöse ne kapja meg kedvező helyzetben a labdát.

Bár így is bőven volt labdaérintése Busquetsnek (139 passz), ez inkább a Barca meddő mezőnyfölényét segítette elő.

Fotó: Europress/AFP

Fotó: Europress/AFP

A félterületen a Chelsea (mindkét oldalon) igyekezett minimális teret engedni a Barcának. Védekezésben a 3-4-3-as rendszer 5-4-1-re változott, a szárnyvédők visszaléptek a védelem szintjéig, míg a szélsők a középpályán találták magukat. Miután Rüdiger és Azpilicueta is előszeretettel lépett ki a védelemből, a középpályáról pedig Kanté és Fabregas is jól szűkítette a területet, kialakult egy szinte áthatolhatatlan fal Courtois kapuja előtt.

A Barcelona nem használta ki a Chelsea gyenge pontját

Az angolok – közel – hibátlan védekezéséhez a Barcelona statikussága is hozzájárult. Rüdiger és Marcos Alonso között többször is nyílt bejátszható terület, mivel a német védő előszeretettel követte le Messi mozgását. Ezt azonban csak elvétve – főleg a második félidőben, Aleix Vidal beállítását követően – próbálta kihasználni a Barca. Paulinho nettó emberhátrány volt ebből a szempontból.

Ez egy fontos tanulság lehet Ernesto Valverdének. Valószínűleg ezúttal is hasonló felfogású Chelsea ellen játszanak majd, és ha gólt akarnak szerezni, több labda nélküli mozgásra lesz szükségük. Bár a katalánoknak már egy 0-0 is elegendő lenne a továbbjutáshoz, erre nem építhetnek, a Chelsea ellentámadásaiban bőven volt fantázia három héttel ezelőtt. Még akkor is, ha ez főleg egyéni megoldásoknak, és nem annyira a csapatjátéknak volt köszönhető.

A Chelsea támadójátéka viszonylag egyszerű receptre épült. Főleg hosszú passzokkal próbálkoztak – ehhez mondjuk hiányzott egy Giroud-típusú center a pályáról -, megközelítőleg ugyanannyi hosszú passzuk volt, mint a Barcának, pedig sokkal kevesebbet birtokolták a labdát. A másik fegyverük a kontrákban rejlett. Különösen Willian volt veszélyes, aki a gólját megelőzően kétszer is eltalálta a kapufát. A brazil játékosra ezúttal is érdemes lesz figyelni.

Fotó: Europress/AFP

Fotó: Europress/AFP

Az előzetes várakozások szerint ezúttal Pedro helyett Álvaro Moratával kezd a Chelsea, vagyis Eden Hazard eredeti szerepkörében kap lehetőséget, és a felívelt labdáknak is lesz valódi célpontja. Hazard szempontjából ez azért lehet fontos, mert a belga nem érezte túlzottan jól magát hamis kilencesként, ami a teljesítményén is érződött. Morata pedig a múltban többször is szerzett már fontos gólokat a BL egyenes kieséses szakaszában.

A kölcsönös tisztelet megvan az edzőknél

Ernesto Valverde:

“Az első meccsen láthattuk, mire képes a Chelsea. A végeredmény jó volt nekünk, de törekednünk kell arra, hogy a saját játékunkat játsszuk. A Chelsea bármelyik pillanatban betalálhat. Többféle felfogásban is képesek játszani, ezt Londonban is bizonyították. Amikor beállnak védekezni, nagyon nehéz áttörni őket. A titok talán a folyamatos nyomásban rejlik, de nagyon jók a kontráknál is, emellett a szabadrúgásoknál is veszélyesek. Vigyáznunk kell ezekre.”

Antonio Conte:

“Nagyon jó mérkőzést játszottunk az első meccsen. Közel tökéletes játékot hoztunk egy olyan csapat ellen, amit a világ legjobbjai közé sorolok. A végeredmény a Barcának nagy előnyt jelent. Ismerjük a filozófiájukat, meg akarják majd nyerni a meccset. A legjobbunkat kell nyújtanunk, erősen koncentrálnunk a pályán történő eseményekre. Lehet, hogy bizonyos helyzetekben szenvedni fogunk, de meg kell őriznünk az egységességünket. Amikor pedig nálunk van a labda, hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk gólt szerezni.”

Várható kezdőcsapatok

Barcelona: Ter Stegen; Roberto, Piqué, Umtiti, Alba; Paulinho, Rakitić, Busquets, Gomes; Messi, Suárez
Hiányzó: Denis Suárez (lágyék)
Kérdéses: Iniesta (combhajlító)
Chelsea: Courtois; Azpilicueta, Christensen, Cahill; Moses, Fàbregas, Kanté, Alonso; Willian, Morata, Hazard
Hiányzó: David Luiz (térd), Barkley (combhajlító)
Kérdéses: Rüdiger (izom)

Related Posts

  • Béla Toller

    Kell három ember, hogy Messi ne kapjon lasztit, még három, hogy Busquet se kapjon, és akkor Suarezt már csak ketten kell, hogy zavarják. A kapus az kapus, ketten meg focizhatnának is a Chelsea-ből.

  • Joao Avalanche

    aki itt viccelt, az te voltál…. vagy komolyan gondoltad?