Cristiano Ronaldót sem érdemes augusztusban pályára küldeni

shadow

Harry Kane pályafutása során soha nem szerzett Premier League-találatot augusztusban. Azonban messze nem ő az egyetlen, akinek gondjai akadnak a szezon eleji gólszerzéssel.

Hiába zárt az utóbbi két szezonban a góllövőlista élén Harry Kane, még mindig várat magára az első augusztusi gólja. A 2017/18-as szezonban ugyan már nagyon közel állt hozzá, az első két bajnokiján kétszer is eltalálta a kapufát, jelenleg mégis így áll a mérlege a nyár utolsó hónapjában: 12 meccs, 34 lövés, 0 gól.

Nem ő az egyetlen klasszis gólvágó, aki lassú kezdőnek számít. Cristiano Ronaldo például 24 Premier League- és La Liga-meccsen csupán hat gólt szerzett augusztus során, ami az ő szintjén kifejezetten gyengének számít. Ez ugyanis azt jelenti, hogy minden negyedik mérkőzésen tudott gólt szerezni, ami jócskán elmarad a karrierátlagától.

Grafika: Sky Sports

Grafika: Sky Sports

A mostani szezonban ezen biztosan nem fog javítani, ötmeccses eltiltást kapott, amiért a spanyol Szuperkupa fináléjában meglökte az őt kiállító játékvezetőt.

Az Arsenal friss igazolása, Alexandre Lacazette szintén nem az erős kezdéséről ismert, a franciák ásza csupán két gólt szerzett karrierje során szeptemberben. Tavaly a Lyonban 89 percenként szerzett gólt, és az angol bajnokságban is csak négy percet kellett várni az első találatára. Ennek ellenére szeptemberben átlagban 0,13 gólt szerez meccsenként.

A francia válogatott támadó 2011 után zsinórban három szezonban eredménytelen volt, majd ezt a rossz sorozatot 2014-ben sikerült megtörnie, büntetőből. Utána viszont megint adós maradt a jó teljesítménnyel, és a gólokkal.

A legtöbb támadónál megfigyelhető hasonlóan ínséges időszak, még ha az nem is a szezon elejére korlátozódik. Sergio Agüero például januárban és februárban marad el az átlagától (0,35 gól meccsenként), Diego Costa januárban és májusban szenved (0,35), Romelu Lukakunak az április a gyengéje (0,24), Alexis Sánchez pedig márciusban lövi a legkevesebb gólt (0,19).

Mi a helyzet a legjobb hónapokkal?

Grafika: Sky Sports

Grafika: Sky Sports

Amíg az augusztus gyenge pontnak számít Kane karrierjében, addig márciusban kiemelkedően jól megy a támadónak. Ebben a hónapban 10 Premier League-meccsen 12 gólnál jár, vagyis meccsenként több mint egy gólt szerez átlagban. Lacazette-nek szintén időbe telik, mire felveszi a ritmust, eddig januárban ment neki leginkább (0,78).

Egyik támadó sem tudja felvenni a versenyt Cristiano Ronaldóval, ha szezon végi formáról van szó. Arról már volt szó, hogy augusztusban neki sem megy a játék, májusban viszont 38 meccsen 49 gólnál jár, vagyis az év talán legfontosabb időszakában 1,29 gólt átlagol a bajnokságban.

Kane, Lacazette és Ronaldo teljesítménye javuló tendenciát mutat a szezon során, a Manchester United friss szerzeménye, Romelu Lukaku – aki egyébként három góllal kezdett első két MU-s bajnokiján – ellenben épp arról híres, hogy a gyors kezdés után szépen lassan gyengülni kezdenek a számai.

A belga csatár szeptemberben a legjobb – 12 meccsen 13 gólt szerzett eddig – de októberben ez a remek mutató 0,5 gólra csökken. Hasonló trendeket mutatott Diego Costa is, ami azt is jelenti egyben, hogy a Chelsea ebben a hónapban szenvedi meg leginkább a hiányát. Az utóbbi nyolc szezonban 15 gólt szerzett 25 meccsen augusztus folyamán a spanyol válogatott támadó.

via Sky Sports

Related Posts