A Sky-nak nemet mondott, a Tourra nem tud

shadow

Ő az a srác, aki soha nem fél kockáztatni. Most is választhatta volna a könnyebb utat és elmegy Landa helyére a Sky-hoz. De nem erre a megoldásra szavazott. Dan Martin aláírt az UAE Emirates-hez, és 2018-ban is megcélozza a Tour de France-t. Ezt nyugodtan meg is teheti, hisz az új csapata másik háromhetes menője, Fabio Aru idén a Giróra készül.

 • Dan Martin tavaly augusztusban múlt harmincegy éves
 • Az elmúlt két Touron ott volt a legjobb tízben
 • A legutóbbi szezont 1 győzelemmel zárta (Algarvei kör)
 • 2017-ben az LBL-en és az FW-n is második volt

 

“Az elmúlt években mindig azt mondtam, hogy nem foglalkoztat a Tour, de ez mostantól nincs így. Természetesen készülök az ardenneki klasszikusokra, de nem lennék képes úgy visszavonulni, hogy egyszer sem tettem fel mindent a Tourra.”

Martint tavaly nyáron – és ezt tényleg nem túlzás kijelenteni – szinte mindenki vitte volna. A Tour de France-t követően maga Sir Dave Brailsford hívta fel. A Sky főnöke gratulált a hatodik helyhez, majd elmondta, milyen lehetőségek és kötelezettségek várnának Martinra, amennyiben őket választja. Segítenie kellene Froome-ot a Tour-on, cserébe pedig kapna esélyt az egyheteseken.

Ekkor egyébként a menedzsere Martijn Berkhout, már túl volt egy titkos megbeszélésen Carlo Saronnival, az Emirates egyik vezetőjével. A Giro második pihenőnapján ültek le beszélgetni Martin jövőjéről. Ekkor még az sem volt elképzelhetetlen, hogy hosszabbítani fog a Quick-Steppel.

“Nem igazán látom át az átigazolási piacot, ezért van szükségem ügynökre. Jobban szeretek a versenyzésre koncentrálni. Annyi biztos volt, hogy nem akartam olyan csapathoz menni, ahol már túl sok összetett menő van. A sikeres évkezdet miatt arra számítottam, elég gyorsan sikerül majd egy jó szerződést nyélbe ütni. De a modern kerékpár olyan, hogy mindenki kivár, hogy a lehető legjobb ajánlatot sikerüljön megcsípnie. Azt akartam, hogy a következő évek a lehetőségekről szóljanak a számomra. Ne a pénzről. Ezért voltam olyan izgatott az Emirates tervei miatt. Egy nagyon izgalmas csapat kezdett körvonalazódni.”

A sky-os lehetőség tehát még mindig ott volt, de Martin nem szerette volna egy az egyben átvenni Landa helyét.

“Miután Dave felhívott, volt pár nap gondolkodási időm, és végül az Emirates mellett döntöttem. Kapitány akarok lenni, győzelemért akarok menni, és azt akarom, hogy egy erős csapat álljon mögöttem. Nem dönthettem másként.”

Dan Martin 2017-ben:
68 versenynap, 1104 km
1 győzelem + 11 dobogó
Kiemelkedő eredmények: TdF – 6.hely, Dauphiné/PN – 3.hely, FW/LBL – 2.hely

Az Emirates-nél pedig kapitányként, méghozzá Tour-kapitányként tekintettek rá.

“Szeretnék egy olyan versenyt futni, ahol végig egészséges vagyok, és nem bukok menet közben. Kiváncsi vagyok magamra, és arra is, hogy mire leszek képes, ha egy teljes sor értem dolgozik. Bár az évek múlásával tapasztaltabb lettem, egyfajta természetes agresszió még mindig megvan bennem. Régebben sokszor ész nélkül támadtam, ma már okosabban megyek. A Tourt illetően 2016 volt a vízválasztó. Akkor szinte végig ott voltam a legjobbak mellett és elhittem, hogy lehet esélyem ellenük. Ezen a versenyen tényleg nincs egy pillanatnyi pihenő sem. Ellenben a Giróval vagy a Vueltával. Ide kell a tapasztalat. Különben nincs esélyed valami komoly eredményre.”

A komoly eredmény azért hiányzott, hisz tavaly csak egy versenyt nyert. Azt is Portugáliában. Viszont további 11 alkalommal volt dobogós.

UAE-Team-Emirates-2018-Martin-w

Fotó: twitter

Martin az előrelépés érdekében már november végén elkezdte a felkészülést. Először otthon, Andorrában kezdett tekerni, aztán két hetet Szicíliában edzőtáborozott az új sorával. Majd Milánóban szélcsatornában tesztelte a Colnago időfutam kerékpárját.

“Andorra ideális hely egy kerékpárosnak. Nem laksz extrém magasan, de csak 1400 méteren tekersz viszonylag sokat. Én inkább itt készülök, mint a világtól elszigetelten. Szerintem a sok edzőtábor, miközben távol vagy a családtól, fejben is lefáraszt. Márpedig úgy nem szabad nekivágni egy fontos versenynek. A mentális rész nálunk is döntő tényező.”

A jó felkészüléshez pedig nem árt a nyugodt családi háttér. Ez szerencsére Martin esetében adott.

“A feleségem profi atléta, megérti, hogy mit miért csinálok. Andorra tökéletes hely számunkra, itt csak magunkra kell figyelnünk. Ha megkívánok egy pohár bort a vacsihoz, megiszom. De ha edzeni kell, akkor csak arra koncentrálok. Szerencsére ő is ilyen. Megtaláltuk a tökéletes egyensúlyt.”

Ennek pedig előbb vagy utóbb meg szokott lenni az eredménye…

 

(Forrás: cyclingnews)

Related Posts

 • tomi

  Tetszik ez a mondat: “Ezen a versenyen tényleg nincs egy pillanatnyi pihenő sem. Ellenben a Giróval vagy a Vueltával. Ide kell a tapasztalat” – már csak egy kérdést szeretnénk feltenni kedves Dan, akkor az hogy van hogy az utóbbi 4 Vuelta- Giro szereplésed idején 3 szor nem sikerült végigmenni…

  • Tóth Ati

   Már vártam. 😀

   • Szem

    Jaja, tudod itt mindenki amatőr, és tehetségtelen, hiába fizetett, profi WT vagy pro conti versenyzők… 😀

  • Tóth Ati

   Amúgy feltenném a nagy kérdést. Mikor nyert újonc utoljára Tour-t.? Giro-t sokan, az utóbbi időben is páran.

   • tomi

    Pedig inkább azt kellene feltenni miért kell hülyeségeket nyilatkozni, amikor tényszerűen nem igaz amit mond, egyetlen háromhetesen sem lehet pihenni ha a győzelem a célod, mindig 100 %-san kell koncentrálni.

    • Tóth Ati

     Aru: “Mindenki tudja mennyit jelent nekem a Giro, de a Tour valahogy mégis más. Hazaértem a versenyről és annyi üzenetet kaptam, mint még soha.” Most akkor Ő is idióta nyilatkozatot adott?

     • tomi

      Az teljesen más, mint amiről Martin beszélt, ott állított valamit, ami vagy igaz vagy nem, de innen a fotelból biztos nem lehet cáfolni, ezt pedig ahogy írtam tényszerűen lehet.

     • Tóth Ati

      Nem azért, de nagyon sokan nyilatkozták azt, hogy a Tour szinte minden szempontból megterhelőbb. Ha valaki olyan figyelmetlen lenne, mint Dumoulin a Giro-n, akkor a Sky darabokra szedte volna a Tour-on.

     • horvathpeter

      Giron is darabokra szedhettek volna, ha sportszerutlenek akarnak lenni, de Quintana nem akart megegy elcsalt Stelvio lejtmenetet.

     • Tóth Ati

      Én nem Stilfserjoch-ról beszélek, hanem a Piancavallo szakaszról. Aznap a Sky darabokra szedte volna Dumoulin-t.

     • horvathpeter

      Annál a Sky se tud jobban menni, mint amikor egy Nibali-Quintana-Zakarin-Pinot-Pozzovivo ötös esik neki az embernek.

     • Tóth Ati

      De ők nem hajthatják ki teljesen magukat, mert kell az erő az utolsó hegyre, de egy segítőnek az dolga és ezen a téren a Sky nagyon jól áll.

     • tomi

      Froome-t a Vueltan pont így szedték szét 2016-ban.

     • Tóth Ati

      Pontosan, de a Tour-on Dumoulin-nek ilyen szintű figyelmetlenség nem fért volna bele, mert a Sky azonnal büntetett volna.

     • tomi

      Az az igazság, hogy egy erősebb/aktuálisan jobb erőben lévő csapattal Quintana és Nibali is megcsaphatta volna Dumoulint azon a szakaszon.

     • Tóth Ati

      Ilyen csapat nem volt a Giro-n, de a Sky megcsinálta volna a Tour-on.

     • carolieto

      A Touron lehet, ez sosem derül már ki, de a Giron közel sem biztos.

     • Tóth Ati

      Persze, mert gyengébb csapatok indulnak, így nem is csoda. Most már tényleg sajnálom, hogy Froome nagy valószínűséggel nem indul a Giro-n. Ha azt is megnyerné, akkor lenne csak itt sirás-rívás meg világvége hangulat. 😀

     • carolieto

      Hidd el, én sokkal jobban bánnám, ha nem indulna.

     • Tóth Ati

      Elhiszem. Szabad tudnom, miért?

     • carolieto

      Őszintén érdekelne, hogy mennyivel vernék meg / mennyivel verné a mezőnyt.
      Én persze az előbbiben bízom, de mielőtt bármivel is vádolnál, Froome-mal semmi bajom, én csak a Tourra szoktam megjegyzéseket tenni, ha jogosnak gondolom.
      Ugyanakkor, tuti, hogy lenne vki a mezőnyben, akit jobban szeretnék rózsaszínben látni Rómában, mint őt.

      Mindig azt mondod, hogy mennyivel más verseny a Tour, hát akkor ideje lenne kiderülnie, hogy egészen más körülmények közt mire lenne képes. Azért remélem nem nyerne a Zoncolanon, arra nem méltó, hogy Gibo 2 képe/táblája mellett kapjon egyet ő is vhol a hegyoldalon, de persze erre senki más sem méltó a mezőnyből, szóval így eléggé bajban vagyok:) Max abban bízhatok, hogy a csúcson hagyják abba olasz barátaink ezt a szokást, és más már nem kap ott semmit. (ha jól tudom pl. Igor Anton v. Rogers sem kapott, de javítson ki vki, ha nem így van)

     • snookerista

      2011 volt az utolsó izgalmas Tour a számomra(mondjuk addig az összes az volt), mègis azt mondom hogy a tour a kerèkpár Wimbledona ès legnagyobb verseny az egèsz èvben.

     • Tóth Ati

      Nekem a 2015-ös is nagyon izgalmas volt. Oldalszeles szakasz, Pierre St. Martin, meg Quintana ahogy támadja Fromme-t az Alpokban.

     • Szem

      Az is lehet, hogy ilyen helyzetben Froome félreállt volna és bevárja Dumoulint, nem feltétlen reagáltak volna ugyanúgy, ahogy a többiek a Giron.
      De ez is csak feltételezés.

     • Tóth Ati

      Én arra gondoltam, mikor hátul beszélgetett és megszakadt a sor. Nem volt miért megvárni, saját hibájából került abba a helyzetbe.

     • carolieto

      Talán Eisel nyilatkozta pár éve, hogy a Tourt nem kellene (szerinte) telepakolni hegyekkel, ne legyen annyira gyilkos verseny, hiszen ez nem a Giro.
      Kár, hogy hallgatnak rá a szervezők :)

      Mindenesetre pár perc gúglizással bárki talál olyan nyilatkozatot, ami a saját véleményét támasztja alá. Még talán Pista barátunk is, pedig ő aztán nem mindennapi dolgokat képzel/állít :)

     • Tóth Ati

      Ajánlom figyelmedbe a Le Gruppetto és Velowire oldalakat. A rajongók sem akarnak annyi hegyet, mint a Giro-n van. Ha valaki többet szeretne, szinte mindig az a válasz, a Tour nem Giro. Max 3-4 hosszú hegyi befutó és 6-7 hegyi szakasz, 2-3 dombos a többi időfutam vagy sprint szakasz. Szerintük ez az ideális és szerintem is.

     • carolieto

      Remek. Szerinted meg szerintük úgy van, mások szerint meg nem.
      A lényeg, hogyha valaki neked megfelelőt nyilatkozik, akkor arra a véleményre lehet (sőt kell) adni, ha meg nem, akkor nem fontos.

     • Tóth Ati

      Ezek szerint a többségnek mégis megfelel, mert a Tour nézettsége ismét rendkívül magas. Amúgy ezeken az oldalakon franciák, hollandok, belgák, angolok írnak véleményt.
      A lényeg, hogy szinte minden héten jön egy nyilatkozat, ami a Tour-t kiemeli, mint egy teljesen más versenyt. De nem gond, mert itt pár ember szerint, aki ilyet mer nyilatkozni, annak csak idióta véleménye lehet. Hagyjuk már…

     • carolieto

      Sose mondta senki sem, hogy nem különleges. Pl. különlegesen nagy a meg nem érdemelt hype körülötte:)
      De ha elfogadod, hogy a Giro útvonala általában nehezebb, ezért a hegyiszakaszokat szerető emberek inkább vonzódnak a Giro felé, az már nekem elég.
      Az meg egy másik dolog, HA szerinted a totálsík szakaszok izgalmasabbak…

     • Tóth Ati

      Nem izgalmasak, de a verseny szerves részei ezek a szakaszok.
      Meg nem érdemelt hype. 😀 Mondod Te. Az emberek többsége más véleményen van. :)

     • carolieto

      Mert az emberek többségét át lehet verni az ilyen nyilatkozatokkal, mint a korábban kiemelt rész Dan Martintól.
      Ez ennyire egyszerű :)

     • Tóth Ati

      Távolról sem… :)

     • horvathpeter

      Inkább a múltja miatt népszerű, amikor még tényleg jó volt a Tour.

     • Tóth Ati

      A Tour-on mindig voltak domináns versenyzők, akik éveken keresztül tönkreverték a mezőnyt, mégis mindig nagyon népszerű volt. Nagyok voltak a különbségek, és többször elmaradt az izgalom, a mégis minden évben sok-sok millió kerékpár rajongó nézi az utak mentén. A egyik ismerősöm tényleg soha nem volt kerékpár rajongó, mégis mikor Franciaországban melózott elment megnézni a nem messze elhaladó versenyt. Szerinte fantasztikus élmény volt. Abban biztos vagyok, hogy fogalma sincs mi is a Giro. Az a különbség a két verseny között, hogy a Tour egy globális esemény a Giro inkább csak európában ismert.

     • Satya

      Cadel is nyilatkozta egyszer, hogy a Tour győzelem egy másik szintre emelte az ismertségét, pedig már világbajnok is volt előtte.

     • Trozsák

      @tthati:disqus@disqus_WYarXEFv8w:disqus@horvathpeter:disqus@Carolieto:disqus

      MUNDUS VULT DECIPI,ERGO DECIPIATUR
      “A világ azt akarja, hogy becsapják, tehát be kell csapni”

      Teljesen egyértelmű ahogy azt hiszem nem tudom ki mondta most talán Nibali hogy sárga trikót 3 hétig viselsz de VB trikót egy évig ezért 2018-ba inkább VB cím érdekli és Touron meg inkább csak a top5.
      Én ezzel abszolút egyet értek!!

      Az emberek buták, bedőlnek a hype-nak! Ahogy mi is mondjátok uniósan.
      Bedőlnek annak hogy jaj Tour de France akkor az a legrangosabb meg a legnagyobb. Meg ugye eleve az van nyáron amikor az emberek többsége nem dolgozik… Persze hogy azt nézik a legtöbben….

      De a világ ilyen, hazug, amire kereslet van arra van kínálat is. Amíg az emberek benyalják a Tour körüli hájpot és naivak addig ez fog menni. Lásd F1 Ferrari. Évek óta sehol a Ferrari mégis a Ferrari a divatszurkolók kedvenc csapata az F1-be. Tour de France ugyanez. Aki nem ért a kerékpárhoz, csak divatnéző vagy divatszurkoló, és aki kevés kerékpárt néz az is a Tour de France győzteseket meg élversenyzőket ismeri, mert be lehet csapni, be tud neki dőlni, eladható neki a Tour…

     • Tóth Ati

      Pedig az utóbbi időben óriási botrányok borzolták a kedélyeket, a Tour népszerűségének mégsem ártott. Armstrong visszavonulása után esett egy picit vissza, de az utóbbi időben ismét rendkívül népszerű. 13-15 millió rajongó az utak mentén, 3.5-4 milliárd a tv előtt.

     • Trozsák

      Mert az embereket átverik és becsapják.. Így könnyű a nézettséget meg színvonalat fenntartani.

     • Tóth Ati

      Csak el tudja dönteni, hogy mi tetszik neki. Ha valami nem tetszik, azt hiába fényezik, nem lesz senki számára érdekes. Szóval csak tetszik az embereknek. Amúgy rengeteg bringás is megnézi. Tavaly 16ezren indultak az amatőrök számára rendezett Tour szakaszon.

     • Trozsák

      “minden reggel tök ugyanaz: a kávézóban lapozom az újságomat
      középkorú fickó kutyát szarat, a néni a lerakatba borért halad
      a Józsi a pultnál kér egy felest, a kislány az anyjának cigit vesz
      a bácsi kenyérrel galambot etet, minden reggel tök ugyanez
      tudom kik őket ismerem, pedig nem beszéltem velük még sohasem

      ez a reggel ez más ez nem ugyanaz, a kávézóban lapozom az újságomat
      a néni a lerakatba borért halad, de hol van a fickó aki kutyát szarat?
      a Józsi a pultnál kér egy felest, de nincs itt a kislány aki cigit vesz
      a bácsi kenyérrel galambot etet, nem tudom mi van, ki hol lehet?
      tudom kik őket ismerem, pedig nem beszéltem velük még sohasem

      elolvasgatom a híreket, megöltek egy kislányt, a tettes ki lehet?
      a gyilkos tárgy hallatán a hideg ráz: egy nyak köré tekert kutyapóráz!
      tudom kik őket ismerem, pedig nem beszéltem velük még sohasem

      ÖSSZEFÜGGÉSEKET látni kéne drága testvérem!! Erre itt egy jó példa imádom ezt a dalt!
      https://www.youtube.com/watch?v=wLgLpPSxjB8

     • Tóth Ati

      Hiába írogatsz itt össze mindent, a lényeget mégsem érted. 1997-ben láttam az első Tour-t, óriási élmény volt, azóta mindig megnézem. Imádom a tájat, hegyeket, tengerpartot, városokat, várakat, mindent ami a versenyhez tartozik. A legunalmasabb szakasz is érdekel, mert mindig van valami érdekesség. A kedvenc sporteseményem, mindig ezt várom a legjobban. Ezzel szemben a Giro-t csak akkor nézem, ha valamelyik kedvencem indul rajta. Pedig 98-ban láttam az elsőt, de egyszerűen nem érdekel annyira, nem érzem azt, amit a Tour-on kapcsolatban érzek.

     • carolieto

      Ez te vagy, neked a Tour jön be, rendben.
      De a totál laikusok csak a hype miatt tudnak a Tourról, nagyon jelentős részük elpártolna vmelyik másik háromheteshez, ha azokat is megnézné. Ezt persze csak abból gondolom, hogy egy laikust az izgalmasabb verseny jobban megfog, mint a Sky vonatozása.

     • Tóth Ati

      Ott a lehetőség, meg lehet nézni és mégsem nézik. Ez nem a Tour hibája, ez a Giro szervezők töketlensége. Amúgy az RCS eléggé el van adósodva. Ezért viszik olyan helyre, ahol többet fizetnek, a sok kritikát meg sem hallva, csak pénz legyen. Mindent megpróbálnak, pénzt adnak Froome-nak csakhogy induljon, de mégsem nézik annyian, mint a Tour-t. Aztán pofára esés lesz belőle, mert lehet Froome nem fog indulni. Persze fizetni csak a biztos indulás esetén fizettek volna. Erre Dumoulin hirtelen eldönti, hogy Ő bizony még szeretné védeni a címét. Egyáltalán nem is gyanús. Nem csak az ASO-t érdekli a pénz, hanem az RCS-t is kizárólag az érdekli, csak az a különbség, hogy az ASO-nak van is belőle bőven.

     • carolieto

      Most megmagyaráztad, hogy miért a Tourt ismerik a legtöbben. Amit senki sem vitatott. De ettől még nem az a legjobb verseny.

      Inkább azt mondanám, olyan a helyzet, mint a monacói futam a Forma1-ben. Sokan csak azt ismerik, meg ott van celebparti meg minden földi jó, egy utcán megállított, Forma1-et sose néző ember tuti ezt mondaná először, mint lehetséges helyszínt. Közben mégis minden év legunalmasabb futama.

     • Tóth Ati

      Csakhogy ez összetettebb kérdés. A Tour bármikor lehet izgalmasabb, de a monacói nagydíj nem igazán. Egyébként meg vagyok róla győződve, hogy Giro-n is ugyanaz lenne forgatókönyv. Sky dominancia, vonatozás, Froome győzelem. Az idei útvonal tökéletesen alkalmas erre.

     • horvathpeter

      Mert ott eddig is hatalmas Sky dominancia volt… Ja nem. Pedig hoztak már Wigginset, Landát, Porte-ot, Urant.

     • Tóth Ati

      Csak Froome-ot nem. Ez a lényeg. :)

     • tomi

      Szerintem a RCS-nek sincsenek pénzügyi gondjai, sőt több lábon állnak, mint az ASO, az meg tény, hogy ők is rámentek rendesen az utóbbi időben a pénzre, de követem őket a social mediaban láttom pár év alatt honnan hová jutottak és merem állítani, hogy mind szervezésben mind marketingben simán ASO szint sőt utóbbiban szinte biztosan jobbak.

     • Tóth Ati

      Pedig igen. Olyat is hallottam, hogy csak hitelek segítségével tudtak tovább működni. Ne lepődj meg, ha arab vagy kínai kézbe kerül a Giro.

     • tomi

      Az láttam, hogy csökkentek a bevételek a 2015ról 2016-ra, de nem nagyon markánsan ( profit markansán), ugye 2017 évről nincs beszámoló, de nehezen tudom elképzelni, hogy a Giro 100. évfordulóján ez a tendencia folytatódott volna, arról nem beszélve, hogy a profit az ASOnál is egy minimálisat csökkent erre a két évre kivetítve, de ami igazán érdeket a bevételek közötti különbség 220 millió EUR tavaly az ASO és majd 1 milliárd az RCS-nél, persze ezt a különbséget az is hozza, hogy amint említettem nem csak a kerékpárral foglalkoznak, de arra nem is mertem gondolni, hogy ekkora nagy különbség van a két cég között, ugye a hype mit tesz.

     • tomi

      Mint minden kezdő én is a Tourt néztem meg először majd jött a Giro, és a Vuelta. És amikor mind a hármat már láttam feltettem magamnak a kérdést, mire fel hypolják ezt a versenyt amikor a másik kettő nehezebb, izgalmasabb, és a Giro esetében meg a tájjal senki sem tud versenyezni, mert kb mind tengerpartból, mind pedig hegyekből itt vannak a legszebbek Európában.

     • Tóth Ati

      Szép-szép, de a francia hegyek szebbek. :)

     • barni

      Amúgy Téged érdekel a mai kerékpár, vagy csak fikàzni jàrsz ide, úgy hogy közben a régit hypeolod?

     • Trozsák

      Érdekelne a mai kerékpár, mindig leülök és megnézem, és amit látok amiatt az utóbbival végződnek a dolgok. Nem saját magamtól fikázom a mait, hanem azért amit általában látok.
      Bennem túl sok a hit és a harci szellem! Még mindig hiszek hogy az országúti kerékpár egyszer ismét olyan jó lesz mint régen! Olyan nézhető és szerethető lesz és ugyanazokat az izgalmakat, érzéseket váltja majd ki belőlem. Nem pedig csak leülök megnézni és igazából nem érzek közben semmit… Én rá vagyok kényszerítve hogy a mait fikázzam, mert azt látom amit látok. Más aki tisztán lát lásd Cipollini lásd @horvathpeter:disqus lásd Domokos úr ők is ezeket elmondják amiket én csak ők konszolidáltabbak, valószínű ők más környezetbe nőttek fel, más a vérmérsékletük. Nem fogalmaznak olyan durván mint én így őket kevésbé éri el a népharag de kb. ugyanazt mondják amit én csak sokkal-sokkal konszolidáltabban és finomabban.

     • horvathpeter

      Régen volt színvonal, teljesítmény és támadás a Touron, ma már csak vonatozás van:
      1. Roberto Heras | Vuelta 2004 | 6,32 W/kg
      2. Lance Armstrong | Tour 2003 | 6,18 W/kg
      3. Alberto Contador | Tour 2009 | 6,17 W/kg
      4. Aitor Gonzalez | Vuelta 2002 | 6,16 W/kg
      5. Lance Armstrong | Tour 2004 | 6,09 W/kg
      6. Lance Armstrong | Tour 2005 | 6,09 W/kg
      7. Ivan Basso | Giro 2006 | 6,08 W/kg
      8. Lance Armstrong | Tour 2001 | 6,07 W/kg
      9. Denis Mentshov | Vuelta 2005 | 6,05 W/kg
      10. Denis Mentshov | Vuelta 2007 | 6,04 W/kg
      11. Denis Mentshov | Giro 2009 | 6,02 W/kg
      12. Damiano Cunego | Giro 2004 | 6,01 W/kg
      13. Angel Casero | Vuelta 2001 | 6,00 W/kg
      __________________________________

      14. Gilberto Simoni | Giro 2003 | 5,99 W/kg
      15. Roberto Heras | Vuelta 2000 | 5,98 W/kg
      16. Vincenzo Nibali | Vuelta 2010 | 5,98 W/kg
      17. Bradley Wiggins | Tour 2012 | 5,98 W/kg
      18. Lance Armstrong | Tour 2000 | 5,97 W/kg
      19. Lance Armstrong | Tour 2002 | 5,97 W/kg
      20. Danilo Di Luca | Giro 2007 | 5,93 W/kg
      21. Gilberto Simoni | Giro 2001 | 5,93 W/kg
      22. Alberto Contador | Tour 2007 | 5,92 W/kg
      23. Juan Jose Cobo | Vuelta 2011 | 5,92 W/kg
      24. Alberto Contador | Vuelta 2012 | 5,88 W/kg
      25. Alexander Vinokourov | Vuelta 2006 | 5,85 W/kg
      26. Carlos Sastre | Tour 2008 | 5,85 W/kg
      27. Paolo Savoldelli | Giro 2005 | 5,84 W/kg
      28. Alejandro Valverde | Vuelta 2009 | 5,82 W/kg
      29. Roberto Heras | Vuelta 2003 | 5,82 W/kg
      30. Alberto Contador | Tour 2010 | 5,78 W/kg
      31. Alberto Contador | Vuelta 2008 | 5,75 W/kg
      32. Alberto Contador | Giro 2011 | 5,73 W/kg
      33. Cadel Evans | Tour 2011 | 5,68 W/kg
      34. Floyd Landis | Tour 2006 | 5,67 W/kg
      35. Alberto Contador | Giro 2008 | 5,64 W/kg
      36. Ivan Basso | Giro 2010 | 5,63 W/kg
      37. Ryder Hesjedal | Giro 2012 | 5,60 W/kg
      38. Paolo Savoldelli | Giro 2002 | 5,54 W/kg

     • Tóth Ati

      Te most István szövegét nyomatod? :)

     • horvathpeter

      Végülis a számok is őt igazolják. És ebbe a 90-es évek Indurain, Pantani, Riis és Ullrich féle számai benne sincsenek.

     • Tóth Ati

      Én viszont örülök, hogy ezeket a számokat nem tudják, mert ez az jelenti, hogy EPO nélkül nem megy.

     • Szem

      A számokat meg az EPO igazolja.

     • Satya

      Érdekes, hogy Wiggins 17. a 2012-es Tourral, akinél már akkor is erősebb volt Froome. Azóta azért valószínűleg Froome letett már az asztalra egy-két nagyobb teljesítményt.

     • horvathpeter

      ANnyira nem egyébként, a csodált La Pierre St.martin 5.7 w/kg volt, Ax 3 Domaines az durva volt tényleg, bőven 1700 VAM fölött, de utána már csak 1700 elejét csinált 2013-ban. 2015-ben meg végig 1600-as VAM-okat hozott. Azóta meg csak vonatozik a hegyeken. Inkább Wiggins volt abnormálisan erős.

     • Trozsák

      @tthati:disqus2012 óta 1 háromhetes nem került be… Ez kurvára nagy szégyen…
      Abszolút igaza van ha az én szövegemet mondja ha nem!

      Kezd élesen, tisztán látó lenni a gyerek, nem dől be a kamu hazudozásoknak amiket a modern kerékpárban nyomnak hogy mennyire jó ez a világ…

     • horvathpeter

      Mondjuk a 13as Tour es a Vuelta is 5.9-6.0 korul lehetett, foleg a Vuelta, ahol Horner Contador es Froome idejeit dontogette.

     • Trozsák

      @Carolieto:disqus
      Látod ezt mondom… nem akarok bosszantani senkit, de ezek TÉNYEK! A maiak szarabbak, tehetségtelenebbek, nem tudnak annyit mint 20-30 évvel ezelőttiek… De persze aki 2 éve néz kerékpárt annak nem fogjuk tudni elmagyarázni ugyanaz mint a WTCC…
      Ott is aki a TC1 óta, 2014 óta nézte a WTCC-t nekik sem tudtuk soha elmagyarázni hogy miért szar a TC1 és miért volt jó az S2000….

     • carolieto

      Tény, hogy gyorsabban értek fel. Az viszont nem tény, sőt, kizárólag a te elmebetegséged, hogy a maiak gyökerek.

     • Trozsák

      Cipollini cikket olvastad?

     • carolieto

      Volt szerencsém hozzá.
      És ha valamit elégszer elismételünk, akkor az igazzá is válik, ugye? Mondjuk ez pont passzol az általad istenített néphez, és ezzel a kör bezárul :)

     • Trozsák

      Talán egy világbajnok Sprinter legendának hamarabb elhiszed mint nekem ezért gondoltam hogy őt felhozom.

     • carolieto

      Sok érdekeset mond, de nem feltétlenül van mindenben igaza. Maradjunk ennyiben.

     • Trozsák

      Miért ne lenne? Van egyénisége a maiaknak? Megdöntik a régi rekordokat? Küzdenek? VB-n megpróbálták Sagant szétszaggatni Alaphilippe vagy Dumoulin?
      MINDENKI, minden nagy öreg, Michael Rasmussen meg mindenki ezt mondja hogy a harci szellem, a színvonal visszaesett a modern kerékpárban…

     • carolieto

      Van egyénisége a maiaknak is. Nem döntik meg a régi rekordokat, mert esélyük sincs rá. Kb minden, amit a VBvel kapcsolatban mondott, az igaz. Rossz volt nézni, ami részben a pálya, de főleg a csapatok hibája.

      Nem küzdenek…, kérdezd meg erről mondjuk Talanskyt.

     • Trozsák

      Nincs egyéniségük. Sagannak van maximum de az is a hülye pökhendi arcoskodó gyerek ami abszolút nem példaértékű…

     • Trozsák

      29 évesen visszavonult, elmenekült.. Nem küzd nem harcol tovább hanem feladta…
      Egyrészt jogos, mert valóban ez nem az az országúti kerékpár amit megszerettünk.
      Másrészt meg én se hagyom itt a fórumot meg nem hagyok fel a versenyek nézésével hanem a fiatal raklokat megpróbálom arról meggyőzni hogy ne érjék be ennyivel hanem higgyenek a színvonal emelkedésében és a régi színvonal az igazi szerethető és igazságos országúti kerékpár visszatérésében

      És ő is ha küzdött volna és nem hátat fordít nekem sokkal szimpibb lett volna. De persze ezt is megértem. nem akar feleslegesen egy hazug színvonal nélküli világba beledögleni meg harcolni ilyen világban.
      Inkább a saját szórakoztatására figyel, saját maga szórakozására teker triatlonozik és azt csinálja amit szeret, amiben jól érzi magát, ami igazságos, ami korrekt, amiben nincs jogtalan és igazságtalan pénzügyi eloszlás, amiben nincsenek a mai modern országúti kerékpárra jellemző hibák.. és szarik az egészre és saját magának a kedvére eltekerészik. ez is egy korrekt dolog lásd Gyurcsány 2006-os beszéde amiben elmondta hogy megérti azokat akik azt gondolják hogy 4 évig kihúzzák ezzel a miniszterelnökkel is és csak felveszik a pénzüket nem akarnak tenni semmit, ezeket az embereket is megérti mert sajnos a korábbi kormányok ehhez szoktatták hozzá a képviselőket.

     • carolieto

      Nem hiszem, hogy a 2014-es Tour után bárki is mondhatná, hogy Talansky nem küzdött. De millió egyéb példa is van ilyenre a mezőnyből, amiket te nyilván nem látsz, mert nem illik az elméletedbe.

     • carolieto

      Vagyis egy bicajhoz nem értő a Tourt választotta, amikor Franciaországban volt. Ezám a bizonyíték arra, hogy az jobb verseny :)

     • Tóth Ati

      Na, mindegy. Megpróbáltam, ez van. :)

     • Mike B.

      Mondjuk az út mentén, azaz helyszínen nagyjából ugyanannyian követik a Tourt mint a Girot, mindkettő nézőszáma 10-13 millió között alakul évről évre.
      A tv-ben viszont már nyílik az olló, a Giro ~1 milliárdos nézőszáma harmada a Tourénak.
      A Vuelta messze el van maradva mindkét tekintetben.

     • Tóth Ati

      Tavalyelőtt az első három szakaszt körülbelül 3 millió rajongó nézte az utak mentén. A hegyekben mindenképpen többen nézik. A Giro-n soha nem lesz annyi néző, mint a Mont Ventoux-n vagy az Alpe d’Huez-n.

     • Mike B.

      Nem én találtam ki ezeket az adatokat elhiheted :)
      Pl. http://www.businessinsider.com/tour-de-france-2016-numbers-2016-6/#-2

     • Tóth Ati

      Ok, de ezek csak a Tour adatai. Körülbelül 12 millió ember.

     • Mike B.
     • Tóth Ati

      Az volt a legnézettebb Giro. Szinte minden ír elment megnézni a versenyt. Olaszországban már feleannyi néző sem volt. Ezért viszik külfödre, mert többnyire több néző van az utak mentén. Idén ez másképp lesz.

     • Mike B.

      ott van a cikk alján, hogy a 18 olaszországi szakaszon 12,6 millió néző volt.

      megnéztem találomra a 2014-es Zoncolan nézőszámát: 100 ezer fő
      A tv-be lehet agyonveri a TDF a girot, de helyszíni nézőszámokba nem mondhatjuk el ugyanezt.

     • Tóth Ati

      Pedig a Tour-on több néző van az utak mentén. Elég megnézni egy hegyi szakaszt, sokkal több a néző.

     • tomi

      Kicsit ellentmondásos, mert szerintem is a hegyekben többen vannak, viszont pl tavaly a mini lombardiás szakaszon elképesztően sokan voltak, vagyis a kevés hegyet akarnak, de messze azok a leglátogatottabb szakaszok, míg a Giron azt vettem észre, hogy a kemény időjárási körülmények között kevesebben vannak fent a nagy, hosszú hegyeken, míg az ilyen médium szakaszokon meg brután sokan vannak.

     • Mike B.

      OFF: a Zoncolan miatt beleszaladtam a hírbe, hogy Francesco Bongiorno 27 évésen visszavonult…
      Tavaly már ingyen kerekezett, idénre pedig belefáradt a dologba. Pedig neki is szép jövőt jósoltak anno, jó hegyimenőnek tűnt. Ha nincs az a barom néző akkor meg is nyerhette volna a hegyet akkor.

     • Tóth Ati

      Szerintem a Zoncolan-on vannak a legtöbben, de Mont Ventoux-n vagy Alpe d’Huez-n mindig jóval többen vannak. Néha félmillió nézőről is szó van, de szerintem az már túlzás.
      Remélem elkapták, mert pár józanító pofont megérdemelt volna.

     • tomi

      Ez biztosan így van, viszont a három közül a Zoncolan a legbrutálabb, úgyhogy a végén nalám toronymagasan ő viszi a pálmát :-)

     • Tóth Ati

      Érdekes módon a két francia hegyen is nagy különbségek szoktak kialakulni. Szóva ahhoz, hogy tönkreverd az ellenfeleket, nincs szükség 12% hegyre.

     • Tóth Ati

      Azt remélem tudod, hogy a Mont Ventoux-n vagy az Alpe d’Huez-n körülbelül 300 ezer néző szokott lenni. Láttál már Te annyi nézőt, mint 2016-os Mont Ventoux-n volt?

     • Mike B.

      A Ventoux jóval hosszabb és kopárabb, nyílván több néző van ott.

      Amúgy én elhiszem neked, hogy te úgy látod, több a néző a franciáknál, de a számok nem ezt mutatják.

     • Tóth Ati

      Ez egy nagyon jó kép. Már akkor rengetegen voltak. https://uploads.disquscdn.com/images/3d25688fdba58bba3e5e59f8a4b526ef5c4a9d952a400ff3661ceec313d36e41.jpg
      Ne haragudj, de azt csak a vak nem látja, hogy egy Tour hegyi szakaszon sokkal többen vannak.

     • Mike B.

      Jó kép!
      Viszont összességében nincsenek többen mégsem.

     • razs

      Elsőre kicsit elgondolkoztam az 1 illetve a 3 milliárdos nézőszámon: kerekítve minden 7. vagy minden 3. ember ezt nézi a bolygón, Ghánától kezdve Észtországon át, WTF? De alighanem ezeket el kell osztani a 21 szakasszal. :)

     • Mike B.

      Igen 😀 ez az össznézőszám.

     • carolieto

      Dehogynem :)
      Az izgalom már rég nincs meg, ami vonzóvá tenné, úgyhogy csak ez lehet.
      Ma csak unalmas szakaszok, unalmas összetett és teljesen következetlen ítéletek vannak. Ez nem mind a szervezők hibája, de attól még igaz.
      De mivel még mindig ez a legnépszerűbb, ez bizonyítja, hogy az embereket át lehet verni.

     • Trozsák

      Ebbe igazad van! Szerintem is túl van értékelve a Tour.
      Ez a hype olyan uniós szó! Magyarul beszéljetek már drága testvéreim!

     • Trozsák

      Minden verseny annyira nehéz amennyire a versenyzők teszik! Azt gondolom 2017-ben a Tour Chat szakasza volt a legnehezebb, a Chambéry szakasz!
      Attól hogy több benne a hegyi szakasz nem lesz nehezebb mert a hegyi szakaszok felét átvonatozzák, átlézengik a Giron általában…

     • tomi

      Ezt simán elhiszem, én pont a hegyek miatt, sok dombos szakaszt miatt szeretem a Giro-t, mert a sprint az dög unalom a Giron, a Touron és a Vueltan is. Annyi a különbség, hogy a Giron sokkal szebb tájakon vannak ezek a sprint szakaszok, mint a Touron és főleg a Vueltan, persze egy Pó síkságos szakasz az ugyanolyan döglesztő, mint pl egy normandiai sprint szakasz.

     • Tóth Ati

      Írtam már, mert téged nem érdekelnek a kastélyok. :)

     • tomi

      Ez igaz, engem a körversenyeken a legkevésbe az épített örökség hoz lázba….

     • Tóth Ati

      Én viszont imádom. Aranyló búzamezők, napraforgóföldek, szőlősök ezrei az egész fantasztikus látvány. :)

     • tomi

      Ahhoz nem kell Franciaországot nézni, ezek mind megvannak itt Magyarországon is.

     • Tóth Ati

      Az egyértelmű és szeretem is, de a Tour-t sajnos nem nálunk rendelkezik.

     • razs

      Ezek szerint Neked XI. Lajos munkásságával sincs annyi problémád. :)

     • Tóth Ati

      A várromboló egy idióta barom volt… :(

     • Trozsák

      Akarod mondani Szovjet fegyverraktárak és börtönök!

      Az ilyen újgazdag b.zik által épített kastélyokat én is gyűlölöm. Ahol szegény embereket, inasokat, szolgákat csicskáztattak meg aláztak meg az urak, a pénzes újgazdag emberek… Ilyen szemmel nézzetek ezekre a nagy papokra meg bárókra meg urakra… meg földbirtokosokra és kastély tulajdonosokra, hogy ilyen emberek voltak… Akik megaláztak, kizsákmányoltattak meg ingyen, éppen csak életben maradáshoz szükséges ételért dolgoztattak és kihasználtak és megaláztak szegény embereket… Olyanokat akik nem bárónak meg nem gazdagnak születtek…

      Keleten szerencsére az ilyenek többségét a szovjet barátaink vagy lerombolták vagy kiüríttették, az értéktárgyakat összetörték vagy elégették és fegyverraktárnak, lomosnak, raktárnak vagy pedig adott esetben börtönnek használták.

     • Trozsák

      https://i0.wp.com/www.sportsscientists.com/wp-content/uploads/2009/07/Top-climbs-list.png
      Szerintem nem állítok én nagy dolgokat. itt van tessék morekám! Kézzel fogható, hogy esik a színvonal a 90-es és 2000-es évek óta, és egyre tehetségtelenebbek a mai mezőny tagjai, egyre kevésbé tudnak hegyre menni…

      Nem állítok én olyan nagyon hajmeresztő vagy nem mindennapi dolgokat..

     • carolieto

      Egy pillanatra elgondolkodtam, hogy te el is hiszed-e, amiket írsz vagy csak bosszantani akarsz minket… De tulajdonképpen mindegy, ha az előbbi, az a te bajod, utóbbival meg engem nem húzol fel, másokat esetleg.

      Viszont az hiányzik a szuper grafikonodról, hogy hány lóerős bicajjal mentek ill. hogy hány tasak vért cseréltek méterenként.

     • Trozsák

      Nézd meg @horvathpeter:disqus számait testvérem…

     • carolieto

      Ott sem láttam lóerőket meg vértasak számokat. Te igen?

     • Trozsák

      Ma is ugyanúgy megy… Nézd meg ma is ugyanúgy buknak meg kerékpárosok…
      Az ÉLSPORT mindig tartalmazott és mindig is tartalmazni fog doppingot…
      Nem az okozza a különbséget hanem az hogy a maiak nem tudnak harcolni meg küzdeni, ahogy Cipollini is mondta…

     • Trozsák

      Amúgy igen szerintem is jobb ha rá vagy kényszerítve 3-4-5 hegyi szakaszon a támadásra, mint ha van 6-8 lehetőséged.
      @tthati:disqus szerintem egyet ért velem abban de @disqus_WYarXEFv8w:disqus is hogy ugyanannyi intenzív hegyi szakasz van Giron is mint a Touron. Mert ha a Giron van 2-vel több akkor azt a kettőt végig pihenik, végig lézengik lásd Etna lásd Ortisei…
      Tehát ennyiből jobb a Tour útvonal hogy ott ha hegyi szakasz van nincs olyan hogy ez még első héten van és ide ne menjünk nagy tempót, ne támadjunk, mert kell az erő a harmadik hétre.
      Ez sajnos valóban gyakran megtörténik a Giron és a Vueltán is.

      Tehát a Tour hegyei az ideálisak azt gondolom, 5-6 hegyi szakasz 3-4 hegyi befutóval! Giron is annyi igazi intenzív hegyi szakasz szokott lenni!
      Tavaly Giron is volt Blockhaus, Oropa, Bormio meg Piancavallo ami tényleg meg volt tolva!
      Touron is a Chambéry szakasz volt, utána Pireneusok ímmel-ámmal azokat nem venném ide, inkább Massif Central, és Galibier majd Izoard szakasz.

      Ez ugyanúgy 4! Látod még így is volt a Touron két átlézengett hegyi szakasz a Pireneusokban!

     • barni

      Talán mindenkinek megvan a saját taktikája, a saját célja, és amíg az nem kerül veszélybe, addig mindegy , hogy sík vagy hegyi szakasz ” ülünk a vonaton irány a Balaton”. A Giro- t pèldául èn jobban szeretem a sok hegy,az időjárás, ès mert az első háromhetes , de a Tour a legnagyobb verseny.

     • tomi

      Ez igaz, de ha verseny teljes egészét nézzük egy hegyi szakaszon előre nem tudod megmondani, hogy vonatozás lesz, elengedik a szökevényeket, vagy harcolnak az összetett esélyesek az győzelemért, vagy elengedik a szökevényeket de egymást is ütik azaz jóval több izgalmat tartogatnak ezek a szakaszok még így is mintha sprint szakasz lenne.

     • horvathpeter

      Mondjuk azokba lehet hogy nem dicsertek.

     • Trozsák

      @horvathpeter:disqus
      “bukott, tehetségtelen ember vagy, aki nem képes a legjobbakkal felvenni a versenyt” szerintem ilyesmi üzeneteket kapott. A tavalyi Tour volt nálam is az ahol végleg beégette magát és megmutatta hogy nem a nagyok közé való az ő neve…

      Nem azért kapott sok üzenetet mert a Touron volt hanem mert ismét beégett a legnagyobbak ellen… 2014 Vuelta, 2015 Giro, 2016 Tour, 2017 Tour!

      FIDESZ szlogen: “NEM ÉRDEMELNEK TÖBB ESÉLYT!!!”

     • horvathpeter

      Azért az a bukott és tehetségtelen ember tartja ám a rekordokat a Sestrierén, a Cervírián és a La Planche des belles Filles-n is .

    • horvathpeter

     Sot, az 1700 feletti VAM-ok a tavalyi Giron voltak inkabb.

   • razs

    Hogy érdemben is válaszoljak a kérdésedre: szerintem 1978-ban és Bernard Hinault-nak hívták az illetőt. Aki mellesleg élete első Giro és Vuelta indulásal alkalmával is győzőtt. Ebben jobb is, mint Eddy Merckx vagy mint Contador.

    És ez egy megdönthetetlen rekord, mert megdönteni csak akkor lehetne, ha valaki mind a négy háromhetest első indulásokor megnyereri. :) (De abba az irányba haladunk sajnos, hogy a hamarosan mind a kettőt lesz.)

    Viccet félretéve: a mai mezőnyben azért ez majdnem hogy utolérthetetlen rekord.

    • Tóth Ati

     Azt már senki nem fogja túlszárnyalni és megismételni sem fogja tudni, mert az fantasztikus teljesítmény volt.
     Megegyezhetünk abban, hogy tapasztalat nélkül nem igazán tudsz Tour-t nyerni, de a Giro esetében ez nem annyira fontos tényező, hiszen Dumoulin, Quintana és Contador is újonc volt.

     • razs

      Dumoulin nem volt újonc, 2016-ban a szakszgyőzelem és rózsaszín viselés is volt Neki. Hollandiában, ráadásul!

      Én inkább azt mondanám, hogy az “élete első háromhetese” miatt értelmezhetetlen
      Hinault rekordja. Az hogy versenykörülémények között végigmész egy másik országban, igaz hogy nem pont ugyanaz a körverseny, a hegyek profilja és az időjárás, de a tested reakcióiból sok mindent tanulhatsz a harmadik héten. Azaz amikor 2005-ben Contador a korábbi sérülési után a Tour-on, vagy amikor 2012-es Vueltán Quintana Valverde segítőjeként, és Merckx is csak 9. volt, de VÉGIGMENT, az szerintem egy olyan “tanulás”, amire versenykörülények mellett csak ott van esély. Szóval ezért is jobban jár a kalapemelés Hinault-nak.

     • Tóth Ati

      Bocs, ez tény. Látni, hogy annyira nem figyelem a Giro-t.
      Hinault zseni volt. Roubaix is nyert, pedig a testalkata finoman szólva sem megfelelő. Nem Ő volt a legjobb hegyimenő, de wattmérő nélkül is nagyon tudott saját tempóban versenyezni.

     • tomi

      Múltkor írtam, nagyon jó TT menő volt ezért nyert annyi 3 hetest és a Roubaix-n is ezért ment jól —> Cancellara (mondjuk ő hegyen már nem volt jó)

     • Tóth Ati

      Tony Martin is ITT menő, mégsem nyer Roubaix-t.

     • razs

      Egy kósza gondolatban felmerült bennem, hogy Hinault nem fejezte-e be “túl hamar” a versenyzést, mivel utolsó 3 háromhetese így nézett ki: Giro – Tour dupla, majd egy Tour második hely. Ebben még lehettek volna potenciális győzelmek. De aztán megláttam, hogy ahol második lett, ott magától A MESTERtől kapott ki, így már megértettem. :)

   • horvathpeter

    Miert, ha nem ujonc vagy, akkor nem kell mindig koncentralnod?

    • Tóth Ati

     Látom nem érted. :))

 • Buttercake – Elephant House™

  Szimpatikus nyilatkozat.

 • horvathpeter

  Inkabb az egynaposokat kene mar elengednie, Valverde ugyis altalaban elveri azokon! O is akkor nyert haromhetest, amikor nem az egynaposokra keszult.

 • Tóth Ati

  Egy kis Vuelta. Idén valószínűleg ez az útvonal lesz. Hegyi befutók: La Alfaguara, La Covatilla, La Camperona, Les Praeres, Covadonga, Monte Oiz és 2 nap Andorra-ban( talán Els Cortals), plusz körülbelül 40 kilométer időfutam. Nem rossz.
  http://www.cyclingweekly.com/news/racing/vuelta-a-espana/vuelta-a-espana-route-151659