Aranypedál 2017: Az év csapata

shadow

Sorozatban negyedik évben próbáljuk megválasztani az év legjobbjait, természetesen a ti segítségetekkel. Idén is kiosztjuk a méltán híres és szakmai körökben igencsak elismert Aranypedál díjat, melynek feltalálást Székely úrnak köszönhetjük:)

Ezúttal öt kategóriában (év csapata, év versenyzője, év pillanata, év csalódása, év szakasz/versenye,) hirdetünk győzteseket, minden esetben öt-öt jelöltre lehet szavazni.
Az első részben arra keressük a választ: szerintetek melyik volt a 2017-es idény legjobb csapata? Csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy tavaly ezt a címet a Sky szerezte meg. Az akkori szavazás végeredménye ITT megtekinthető.
És akkor jöjjenek az idei jelöltek:

 

1. Sunweb

Giro d’Italia győzelem Dumoulinnel, négy szakasz és két trikó (Matthews+Barguil) a Tour de France-on, illetve két időfutam világbajnoki cím Bergenben. Nem mellesleg összesen 19 győzelem ebben az évben, melyek közül három, nemzeti bajnoki cím volt.

2. Sky

Mindenekelőtt Froome duplája, majd a nem kevesebb, mint 34 győzelem. A csapat Kwiatkowskinak köszönhetően nyert nagy klasszikust (Sanremo), rangos egynapost (pl. Strade Bianche, San Sebastian) és Landával egy Giro hegyi trikót is. Geraint Thomas behúzta a Tour első időfutamát, és viselhette a sárga trikót. Sergio Henao a Párizs-Nizza összetettjét nyerte, igen emlékezetes módon (két másodperccel verte Contadort). És ugye ott volt Moscon, akinek kiváló éve volt. Jó példa erre a Vuelta, és a Roubaix-n szerzett ötödik hely.

3. Cannondale

Volt időszak, amikor még a jövő évük sem volt biztos, azóta szerencsére kiderült, hogy tudják folytatni (EF Education First-Drapac néven). A mezőny egyik legkisebb költségvetésű csapataként adtak egy embert a Tour dobogójára (Uran rossz váltóval még a királyszakaszt is megnyerte), Rolland a Girón, Talansky pedig a Kalifornián tudott egy-egy szakaszt nyerni.

4. Quick-Step

Ötvenhat (!) győzelemmel zárták az idényt, természetesen ők lettek a legeredményesebb csapat. Mindhárom nagy körön nyertek (összesen tizennégy alkalommal!), és klasszikusuk is volt, Gilbertnek köszönhetően. Jungels a Girón lett újra a legjobb fiatal, Gaviria pedig 14 győzelemmel (+2 trikóval) fejezte be az évet.

5. BMC

Negyvennyolc győzelmet nagyon nem kell magyarázni. A minőséget (Harelbeke, Roubaix, GW) főleg Greg Van Avermaet hozta. De nyertek kétszer a Girón, övék lett a Vuelta csapatidőfutama (ezt a számot a Katalán körön, és a Tirrenón is nyerték) illetve Dylan Theuns-nek sem volt rossz éve. Porte szokás szerint nyerte a TDU-t, és nem ment rosszul a Dauphinén majd a Touron sem…csak aztán jött az a bukás…

 

Szerinted melyik volt a 2017-es szezon legjobb csapata?

 • Sunweb (46%, 233 Votes)
 • Quick-Step (28%, 140 Votes)
 • Sky (19%, 95 Votes)
 • Cannondale (5%, 25 Votes)
 • BMC (3%, 16 Votes)

Total Voters: 509

Loading ... Loading ...

Related Posts

 • Godó Viktor

  Az eredmények alapján a SKY lene az első. Viszont van pénzük szarásig, amit a legtöbb rivális csapat a listán nem mondhat el. Tegyük hozzá a Vuelta győzelmet még elveszíthetik. Utána jön a Sunweb és Quick-Step. A Quick-Step szarrá nyerte magát. Legfőképpen a 3heteseken, leginkább szakaszgyőzelmekkel, a SunWeb pedig trikókkal. Azonban a Quick.Steptől ez már szinte elvárás, amilyen sorral rendelkeznek. A Sunweb összetettben veszélyesek voltak, szinte mind a három nagy körversenyen. A dobogóra is akár(Doumulin,Kelderman,Barguil). A Canondale és BMC is szépen teljesített, de nem ők voltak a legjobbak. A Sunweb volt aki idén fölülmúlta önmagát, én a Sunwebre szavazok.

  • nipboy

   Ugyanezen szempontok alapján Én is.

  • Szem

   Azért annyit tegyünk hozzá az igazság kedvéért, hogy:
   BMC-UAE-Bahrein-Astana-Katusha, ezeknek a csapatoknak is bőven van pénzük olyan csapatot építeni, amilyet csak szeretnének. Simán kihozhatnak egy Sky szintű keretet, (nem sort, keretet)

   Az Astana elvesztette az egyetlen kiemelt emberét, átment az UEA-hez, maradt egy még fiatal Lopezük, meg 4-5 idősebb versenyző, aki még simán lehoz egy szakaszgyőzelmet.

   Az UEA kvázi új csapat, nem tudott még építkezni, náluk van egy Aru, egy Ulissi aki Giron mindig jó, Dan Martin az egynaposokra, Kristoff sprinternek és egy Rui Costa, hogy ő minek azt nem tudom, mert a VB cím óta nem láttam tőle nagy dobást. Ezért nem is értem, hogy mi ez a nagy VB cím respektálás, amikor szimplán valaki kifog egy jó idényben egy jó napot, VB győztes lesz, se előtte, se utána, semmi igazán kiemelkedő nem történt 😀

   A Bahrein szintén új csapat, kár ekézni őket. Náluk van egy Nibali, és egy erős sor mellé. Meg egy sprinterük Colbrelli személyében. Mármint nagy nevek, de segítők lesznek, nem fogják Pozzovivot elindítani 35évesen elsőszámú embernek a Giro összetettért.

   Katushahának van egy Zakarinja, és egy Kittelje, valamint egy vergődő Tony Martinjuk, akinek talán jövőre jobb éve lesz.

   BMCnek van egy Porteja és egy Van Avarmaetje.

   S lehet, hogy most a Skynak is csak egy Froomeja és egy Kwiatkowskija van, de van 10db 25év alatti versenyzőjük, legalább 3éves szerződéssel a zsebekben, és van 10 nagyon erős segítőjük.

   Ez nem csak a pénz, ez előrelátás, és tudatos építkezés. A Bahreinen és az UAE-n nem kérhetjük ezt számon, mert frissek, csak azt tudják leigazolni, aki szabad.

   A Katusha talán most helyrepofozódik.

   De a BMC mit csinált az elmúlt 5 évben, amíg a Sky nem csak, hogy nyert, de mellette még fejlődött a kerete is.
   Az Astana pedig legalább befektetett egy MA Lopezba, és van egy csomó tapasztalt versenyzőjük, akik ha mást nem szakaszokat, hegyitrikókat simán összehoznak, még 1hetes győzelem is van bennük, vagy egy ardenneki győzelem.

 • Tóth Ati

  A két 3hetes győzelem miatt a Sky.

  • horvathpeter

   AZtán lehet a végén egy se lesz belőle.

   • Tóth Ati

    Attól még ő nyerte. :)

 • Sunweb. Hiába tudtam, hogy kik kerekeznek a csapatban, nem számítottam tőlük ilyen eredményre, ráadásul végig nagyon szimpatikusan versenyeztek.

 • Egyértelműen a Sunweb. Ez nem is igazán lehet kérdéses. Minden GT-n nagyot alkottak. Nyertek egyhetest, egyéni és csapat VB-t, szakaszokat kisebb és nagyobb körökön. Nem kérdés.

 • horvathpeter

  BMC???!!! Hát igen, főleg Van Garderen klasszis teljesítménye alapján, tör fel újra mint a talajvíz, zárkózik fel az élmezőnyhöz, Vueltán már csak negyedóra volt a hátrány. Porte sem okozott csalódást, hozta a szokásosat. Ennyi pénzből ez egy zseniális teljesítmény.

 • Háromhetes menő

  Quick-Step vagy Sunweb a realitás.

 • Háromhetes menő

  Barguil túlértékelt, mint Nibali és Valverde. Ő nekem nem szimpatikus.
  Pierre Rolland féle szakaszversenyző lesz belőle, nem lesz belőle háromhetes top5 vagy dobogó esélyes. Megmarad a szakaszgyőzelem + hegyi trikónál, amit Rolland is akart a Giron.
  Kelderman jó! Nagyon is!
  Geschke pedig igazi kelet-német! Őt politikai okok miatt kedvelem!

  • Szem

   Barguilnak adjunk még egy évet, még csak 26, van 6-7éve nyerni egy GT-t.
   2018ban ProConti csapatban fog tekerni, elsőszámú emberként, nem tudom melyik WT versenyekre fognak wildcard-ot kapni, de ha indulhatnak a Touron, egy proconti csapatnak ott már 1 szakaszgyőzelem is menő. Igazából ő jövőre ezzel a pro contis igazolásával levett minden nyomást a válláról, míg Pinotnak és Bardetnak ott a kényszer olyasmire, amihez még nem elég erősek.

 • Háromhetes menő

  …and the best climbing performances of the 2017 season are:

  10th. Mikel Landa on Piancavallo, stage 19 of Giro d’Italia
  9th. Alberto Contador on Col de la Croix de Fer, stage 17 of Tour de France
  8th. Richie Porte up Leysin, stage 4 of Tour de Romandie
  7th. Raul Alarcon on Senhora da Graca, stage 4 of Volta a Portugal
  6th. Richie Porte on Willunga Hill, stage 5 of Tour Down Under
  5th. Julian Alaphilippe on Salmon Hill, World Championships road race
  4th. Alejandro Valverde on Mont Caro, stage 5 of Volta a Catalunya
  3rd. Contador, Froome, Woods and Chaves on Ermita de Santa Lucia, stage 5 of Vuelta a Espana
  2nd. Sagan, Kwiatkowski and Alaphilippe on Poggio, Milano-Sanremo
  1st. Warren Barguil on Col d’Izoard, stage 18 of Tour de France

  Talán mégis alábecsültem Wavát?

  Quintana Blockhaus meglepő hogy nincs itt, de a számok nem hazudnak!!!

  Ezek a számok alapján VAM-ot, tehát óránkénti szintnyerést, meg watt/kg-t meg fáradtságot és minden hülyeséget egybe véve hegy hosszot is nézve jöttek ki. Kicsit almát a körtével összehasonlítás de szerintem elég hitelesnek tűnik egy hiteles oldalról, én hiszek benne, hiszek nekik, hogy értenek hozzá és jól kiszámolták, hogy az adott versenyben hol hanyadik szakaszon helyezkedett el milyen nap melyik hegye pillanatnyi fáradtsággal ki hogy állt előtte mekkora tempó volt stb… Tehát ezek hitelesnek mondható adatok! Érdekesség még, hogy a 2017-es adatok nagyobbak voltak az előző 1-2 év adatainál.
  Viszont a 30 percnél hosszabb mászások 2006 óta évről-évre csökkennek, ennek a dopping csökkenése mellett valószínű a kitartás és akarat csökkenés is az oka.
  A 10 perc alatti mászások pedig simán hozták idén a 90-es évek szintjét is! Ez megint érdekesség!

  • Mike B.

   Számomra a Wilunga Hill meg a Poggio azért eléggé kilóg innen. Tényleg alma-körte.
   A Piancavallon ráadásul Pinot mintha gyorsabb lett volna mint Landa (még ha a szakaszt Landani is nyerte).

   • Háromhetes menő

    Igen, pl. Vuelta is a rövid emelkedő 2000 VAM, az Izoard meg valami 1480 körüli.
    Nem az időt meg pusztán VAM-ot meg watt/kg-t néztek, hanem a fáradtságot is figyelembe vették.
    Hogy az adott szakaszon előtte mennyit dolgoztál, és mivel Landa egész napos szökésben volt így ő kevesebb VAM-ot tudott az utolsó emelkedőn nyilván, de az egész napos leadott teljesítményét figyelembe véve jobb VAM-ot és watt/kg-t tudott.
    Tehát Landa egész nap szökött, ezért alapból 300 VAM-al kevesebbet kellett volna tudnia mint Pinot-nak aki meg egész nap mezőnyben volt, de mondjuk csak 150-180-al csinált kevesebb VAM-ot, így már érted?
    Egy rendkívül bonyolult számítást végeztek, amibe az EGÉSZ napot sőt egész versenyes fáradtságot, korábban megmászott hegyeket, korábban letekert szakaszokat is belevették. Nem csak az adott utolsó hegyet.
    Hanem azt, hogy az adott fáradtsági szinttel lásd Alaphilippe 260 km után mennyi teljesítményt veszített az egész nap során és ehhez képest mennyi teljesítményt adott le azon a hegyen.
    Ez nem pusztán VAM-ok és watt/kg-k összehasonlítása. Annál jóval bonyolultabb és talán érthetetlenebb képlet is. Nem időt hasonlít össze, hanem teljesítményt.
    Pl. Izoard Tour utolsó hét utolsó hegyi szakasz egész versenyes fáradtságot figyelembe véve azt az 1500 körüli VAM-ot ők rendkívül jónak ítélték meg. De az Alaphilippe 2000 VAM-ot is 260 km után. Míg a Quintana Blockhaus-os 1700 körüli VAM-ot nem tartották top10-es teljesítménynek. Azt gondolták, hogy mivel az az első héten volt, és ráadásul egyetlen hegy volt a Blockhaus azon az adott szakaszon így több teljesítményt lehetett volna ott tekerni mert még nem volt fáradt a mezőny. Így érted?

 • Legeredményesebb a Quick-Step, legrokonszenvesebb a Cannondale, a legjobb…? Nem is tudom…