Contador: “Akár mindhárom nagy kört megnyerhettem volna egy éven belül”

shadow

Alberto Contador azt mondja, hogy pályafutása csúcsán akár mindhárom háromhetest is képes lett volna megnyerni egy szezonban. A sportág történetében először.

Valami hasonlót vihetne véghez Chris Froome is, ha megnyerné a jövő évi Girót. Ha ez sikerülne neki, akkor, ha nem is egy naptári éven, de 12 hónapon belül meglenne neki mindhárom nagy kör. Ez sem jött még össze senkinek korábban.

“Szerettem volna mindhárom háromhetest megnyerni egy szezonon belül, ahogy sokan mások is. Ha fiatalabb koromban megpróbáltam volna, akkor, amikor egy erősebb csapat volt mellettem, talán lett volna esélyem.”

Contador több nagy kört nyert, mint bármelyik mai aktív versenyző. Hivatalosan két Giro, két Tour, és három Vuelta-győzelem van a neve mellett. Doppingvétség miatt két címet is elvettek tőle utólag, a 2010-es Tour, és a 2011-es Giro-elsőséget.

Az Once csapatánál kezdte a pályafutását, majd jött a Discovery, az Astana, a Saxo/Tinkoff, végül pedig a Trek.

Legerősebbnek 2007 és 2009 között tűnt, amikor az Astanánál versenyzett, mindhárom nagy kört azonban egyszer sem próbálta be. Ahhoz, hogy 12 hónapon belül megnyerje valamennyi háromhetest, akkor került a legközelebb, amikor behúzta a 2014-es Vueltát, és megcélozta a Giro-Tour-duplát 2015-ben. Az olasz kör össze is jött neki, a Tour-on azonban csak ötödik lett. Elmondása szerint a Giro túl sokat kivett belőle.

alb3

Fotó: Europress/AFP

Ettől függetlenül Contador minden idők egyik legnagyobb háromhetes menője, egyike annak a hat versenyzőnek, aki mindhárom nagy kört meg tudta nyerni. A legeredményesebb Eddy Merckx, a maga 11 elsőségével. A belga a Girót és a Tour-t is ötször tudta megnyerni, a Vueltát pedig csak egyszer, 1973-ban. Igaz, ez volt az egyetlen alkalom, amikor egyáltalán rajthoz állt a spanyol körön.

“A legjobb döntést hoztam, amikor visszavonultam. Ettől még nyilván lesz bennem nosztalgia, amikor majd valamelyik háromhetest nézem. Ott voltam a 2018-as Giro bemutatóján Izraelben, és látva az első szakaszt, az időfutamot, eszembe jutott, hogy basszus, jó lehetnék. De közben meg azt gondoltam, hogy jól van ez így, és ideje teret hagyni a többieknek.”

“Folytathattam volna, de látom a Tour-t, és ugyanazokat az állapotokat… Bizonyos értelemben már nincs meg az a vonzereje, mint az első néhány alkalommal.”

 

(Forrás: cyclingweekly)

Related Posts

 • Brigo

  Megpróbálta fiatalkorában gyengébb mezőnyben. Nem ment neki. Nem igazán szép nyilatkozat mert még csak nem is indult egy évben mindhármon. Szóval erről semmit sem tudhat… Kicsit nagy az arc
  Ez csak arra jó hogy Mátyus kollégát még jobban megőrítse.

  • arce

   Mondjuk neki meg lehet bocsátani a nagy arcot, de valóban ezek a soha nem bizonytíható nyilatkozatok nem hiányoznak a visszavonulása után.

  • István

   9 lájkos kommentet még sose láttam itt testvérem!!

   • razs

    Lehet hogy ez nem verseny, de nekem volt már 12 lájkos is, amikor kiakadtam az Olimpiai közvetítést “bitorló” pártmédiára: http://hosszabbitas.hu/kerekpar/es-bringa/van-avermaet-olimpiai-bajnok

    (Amúgy érdekességképpen: abban a posztban Aru-t az általad kedvelt versenyzők között soroltad fel és a végül dobogós Froome – Chaves kettőst kihúztad az esélyesek közül.)

    • Brigo

     Bizonyitékot kérek 😀
     Amúgy 10 😉

     • razs

      Ott a link a hozzászólásban. :)

     • Brigo

      Na 12 😉

     • razs

      Ejnye-bejnye bundát kiáltok. Saját hozzászólást like-olgatunk, csak azért hogy meglegyen az egyenlítés? :)

      Nehogy erre fel elkezdjek Kelet-Ázsiai bér-like-olókat keresni. Találok egy kisebb kínai települést, és könnyen meglesz a 20 millió like is. :)

     • István

      @disqus_4KHOL3RgVz:disqus Én mondtam, hogy kedveltem!
      Csak azóta egy bukott ember lett a szememben mert nem váltotta be amit elvártam tőle! Soha nem tagadtam hogy régen nem kedveltem!
      De idén Touron is és Vueltán is nulla volt!! És kiábrándultam belőle is!

     • razs

      Ez mondjuk valamilyen szinten jogos. Tulajdonképpen 3 egymást követő háromhetesen is alul teljesített. Az idei Tour-t még meg is lehetne magyarázni a sérüléssel, a másik kettőt nem. Még talán azzal is egyetértek, hogy a tavalyi Tour és az idei Vuelta azon szakaszán, amikor a böszme nagy hátrányt beszedte, akkor küzdhetett volna jobban. A versenyt nyilván úgy sem nyerte volna meg, de mondjuk “szebb” helyen végez.

      Chaves-re kíváncsi vagyok ilyen szempontból, mert a sérülés utáni versenyét (idei Tour) Neki is elnézhetjük, a Vuelta nála is kérdéses.
      Ha felépül, akkor a jövő évi első versenyén kíváncsi vagyok milyen teljesítményt fog nyújtani.

   • Rodzsa

    Leírta a tényeket, amikkel nem lehet vitatkozni, ezért tények. Jogos a sok like! 🙂

  • István

   Testvérem különben is fele lájkot csak azért kaptad mert a nevem szerepel benne hé!!!

   • Brigo

    Ugyan már 😀
    @disqus_4KHOL3RgVz:disqus most már tiszta a vezetés 😉

 • István

  Hát… ha 5 évvel később születik és megtanul fiatalon wattmérőzni akkor minden további nélkül, mert ma már nincs színvonal.
  De 2007-2009 körül kemény lett volna!!
  2008 és 2009-ben viszont szerintem is képes lehetett volna rá. Akár mind a 6-ra is ebben a 2 évben ha mindegyiken indulhat és mindre el is megy.

  De sajnos nem próbálta meg fiatalon.
  Mai mezőnyben meg már 3 GT győzelemnek vagy 5-nek van annyi értéke mint 1 régi GT győzelemnek tehát ma már egészen más dolog ez.
  Amúgy meg erről az utólagos megtudtam volnáról egy vicc jut eszembe:
  “Egy férfi napozik a tengerparton. Este nézi magát a tükörben és látja, hogy mindenhol szépen lebarnult, csak a farka maradt fehér. Másnap kimegy a tengerpartra és beássa magát a homokba, csak a farkát hagyja kinn a napon, hogy az is barna legyen. Arra sétál két idős hölgy, megállnak a dákó előtt és nézik hosszasan. Az egyik megpiszkálja a napernyőjével, majd bánatosan mondja a barátnőjének:
  – Látod drágám, ez a dolog engem 20 évesen nagyon izgatott, 30 évesen megőrültem érte, 40 évesen könyörögtem érte, 50 évesen a lelkemet odaadtam volna érte, 60 évesen imádkoztam érte. Itt vagyok 70 évesen, a k.rva életbe vadon terem és én nem tudok lehajolni érte!”

  • arce

   A vicc miatt kapsz egy lájkot :-)

   • István

    Pistikéék vacsoráznak:
    – Apu, mi az a bordélyház?
    Apjában megáll az ütő, gondolkozik, majd végül így válaszol:
    – Az egy olyan hely, ahol pénzért szeretetet lehet kapni.
    Pistike másnap el is megy a bordélyházba, ahol a madam fogadja…
    – Csókolom, apukám azt mondta, hogy itt pénzért szeretetet lehet kapni!
    A madam egy kicsit meglepődik, de mivel elküldeni nem akarja ad neki palacsintát, amit Pistike meg is eszik.
    Este újra együtt a család, vacsoráznak.
    – Képzeld apu, voltam bordélyházban.
    – És? – kérdi az apja rémülten.
    – Hát, hárommal elbírtam, a negyediket meg szétteríttem és kinyaltam.

  • Rodzsa

   Ez jó! Hasonlít a kutyás-bringás hasonlatomhoz, csak ez viccesebb! 😁

 • Széles Szilveszter

  Talán 2008-ban sikerülhetett volna. Akkor volt meg a Giro-Vuelta dupla. Touron meg nem indulhatott az Astana.

  • razs

   De ha nincs a kizárás, akkor nem indult volna azon a Giro-n. Emlékeim szerint utólag került be abba a keretbe, amikor jogerős lett a Tour kizárás.

   • Széles Szilveszter

    Ez viszont igaz :) De akkoriban kellett volna, eszetlen erő volt benne.

 • horvathpeter

  Egy éven belül esetleg, egy szezonon belül nem. Talán Froome a wattmérővel ha jó idő van a Girón.

 • Evgeni71

  Contador egy nagy versenyző ez tény de egy ilyen egoista bizonyíthatatlan nyilatkozattal teljesen ellenszenvessé válik. Ennyi erővel én is mondhatnám hogy megnyerhettem volna egy évben az összes WT egynapos versenyt ha születésem óta minden úgy alakul…az utóbbi 2-3 évben meg olyan szinten túl volt sztárolva hogy az szinte gyomorforgató volt. Egyértelmű volt hogy teljesen esélytelen bármelyik 3 hetes megnyerésére ahol ott van valaki a legjobbak közül. A duplás évének a végén vissza kellett volna vonulnia!