Contador: “Nem hiányzik a kerékpár”

shadow

Sör, haverok, minőségi spanyol sonka, egy kis bor, család, paella és nyugalom.
Mostantól jut idő arra, amire az elmúlt tizenöt évben nem volt.
És Alberto Contadornak ez nagyon tetszik. A Vueltán elbúcsúzott, a Criterium Shanghai-on utoljára láttuk tekerni, most pedig mesél egy kicsit a terveiről, az elmúlt évről, a gyerekkori példaképről és arról, mivel telnek a napjai.
Így, kerékpár nélkül.

 

Alberto, mit tetszik legjobban így, nem sokkal a visszavonulásod óta?
A legjobb talán az, hogy úgy tudok kikelni az ágyból, hogy nem kell a holnapra gondolnom. Az elmúlt évek során elképesztően szerencsés voltam, mert azt csinálhattam, amit imádok. Tekertem, versenyeztem, és élveztem a szurkolók szeretetét. De az élet nem csak ebből áll. Szerintem a vueltás búcsú tökéletesre sikerült.

Hiányzik a kerékpár?
Nem. Tizenöt évig csináltam, és ettől nagyon boldog voltam. Minden nap, minden versenyen a maximumot hoztam, csak a kerékpárnak éltem. Most elkezdődik egy olyan része az életemnek, amikor azt csinálhatom, amire korábban nem jutott idő. Például nyaralok, vagy keresek valami hobbit.

Hánykor kelsz általában?
Fél tíz körül. De ez így tökéletes. Nincs ott a fejemben, hogy edzeni kell, hisz lassan jön egy verseny. Nekünk ez a legnehezebb az egészben. Nem csak az országúton tekerünk, minden nap, minden pillanatban profiként kell viselkednünk. Ha hazaérsz mondjuk egy hosszú, ötórás edzés után, otthon is figyelned kell magadra. Mikor mennyit eszel, mikor fekszel le, mikor kelsz másnap. Ha eredményes akarsz lenni, minden apró részletre kötelező figyelni. Ez a sport így működik. Plusz ott van a stressz, amit az állandó eredménykényszer, meg a koncentrálás okoz. Nekem ezekkel többet nem kell foglalkoznom.

Vállanál valamifél sportpolitikai munkát?
Nem, soha. Az kizárt.

És lennél valamilyen szervezet elnöke?
Persze, a Contador-alapítványé :)

Melyik versenyt szeretted a legjobban?
A Girót. Hihetetlen volt a szurkolók lelkesedése. A 2008-as versenyt soha nem felejtem el. Nem ismertem a körülményeket, az útvonalat, szinte az utolsó pillanatban ugrottam be. És nyertem. Ez örök emlék.

A Vuelta óta eszedbe jutott valamikor, hogy jobb lenne visszatérni?
Nem, egyszer sem. Vannak terveim, ezeket szeretném megvalósítani. De egy biztos, sportigazgató vagy edző nem leszek.

DLx87HKX0AYj05n

Fotó: twitter

Arról talán keveset tudni, hogy ki volt a gyerekkori példaképed? Inspirlált valaki arra, hogy tekerni kezdj?
Ha példaképet kérdezel, akkor ő egyértelműen Pantani volt. De Indurainon nőttem fel, miatta kezdtem. Marco egy fantasztikus egyéniségnek számított, az első profi évemig kizárólag tv-ben láttam. Ha ő versenyzett, tudtad, hogy bármikor történhet valami váratlan. Kaphatott 3-4 percet egy időfutamon, másnap megfordította az állást a hegyekben. Nem félt bevállalósan menni, és korán támadni. Egy Girót és Tour nyert, bár szerintem az emberek úgy emlékeznek rá, mintha ezt legalább 5-5 alkalommal megtette volna.

Volt alkalmad találkozni vele?
2003-ban, az első profi évemben összefutottunk a Klasika Primaverán. Tudtam, hogy indulni fog, így a rajt előtt odamentem hozzá. Bemutatkoztam, elmondtam ki vagyok, és azt, hogy hatalmas megtiszteltetés megismerni őt. Nagyon kedvesen azt válaszolta: “grazie mille.” Sokszor mondták rám, hogy átvettem valamit az ő mentalitásából, és ebben lehet valami. Én se féltem kockáztatni a győzelmért cserébe, soha nem csak a dobogóért hajtottam. Mindig az első hely érdekelt. A mostani Vueltán, mikor az andorrai szakaszon sokat kaptam, bementem a csapatbuszba, és igéretet tettem a srácoknak. “Higgyétek el, a végsőkig küzdeni fogok. Ha egy kis esélyt is látok arra, hogy felborítsam az összetettet, én menni fogok.” Nagyjából ezt mondtam. Minden nap széthajtottam magam, és ezért a legnagyobb elismerést a szurkolóktól kaptam.

Mi lesz veled a jövőben?
A családomra koncentrálok. Lassan szeretnék apuka lenni.

 

(Forrás: Gazzetta)

Related Posts

 • István

  “Kaphatott 3-4 percet egy időfutamon, másnap megfordította az állást a hegyekben. Nem félt bevállalósan menni, és korán támadni.”
  Nekem is ez hiányzik főleg.
  A kérdés hogy ezért mit vállalunk be? EPO? Wattmérő betiltása? 6 fős csapatok? Rádió betiltása? 65 km-es szakaszok? Vagy mi kell ahhoz, hogy tényleg olyan legyen ez a sport mint régen és már az első emelkedőkön támadjanak az esélyesek akár. Meg ne csak utolsó kilométeres hajrák legyenek minden hegyi befutó végén!

  “Higgyétek el, a végsőkig küzdeni fogok. Ha egy kis esélyt is látok arra, hogy felborítsam az összetettet, én menni fogok.”
  Ez az örök küzdés meg harc szemlélet meg mindenki tudja nekem mennyire bejön, és mennyire ez a véleményem az életről, hogy csak így lehet élni, ha az ember folyamatosan harcol, küzd és szenved és szinte soha sem elégedett. Maximalista!

  • Szem

   Az egy dolog, hogy a sport változik, de vagy te nem voltál soha egy észlény, vagy az értelmi szinted együtt csökken a sportág (szerinted vélt szintjével)

  • Respectvv4laci

   Tesó! De a végén meg azért basztattad mert ész nélkül támadott :)Az egy kicsit önmagad farkába harapás volt amikor volt 1-2 rosszul sikerült támadás amikor ha csak megjön nem kap igy meg megrogyott és kritizáltad!

   • István

    Igen! Eldobott egy Vuelta 2. helyet azon a 2 hegyi szakaszon amit Lopez nyert. Ott ésszel kellett volna Contadornak mennie. Ott ha nem támadgat csak eredménycentrikusan követi a wattmérőző Froome-ot akkor lehet Nibali is meg lett volna. De tökmindegy. Megértem Contadort is. Ő győzni akart, hosszú támadásokkal hogy Froome-ot is elkapja. Én meg a reálisan kihozható maximális eredményt céloztam meg Andorra után, ami a 2. hely volt.

 • horvathpeter

  Még nem hiányzik neki a kerékpár. De majd fog. Nem csodálkoznék, ha egyszer még visszatérne. Mint Armstrong.

  • István

   Wattmérőzni bohócnak? Minek? Armstrong a KERÉKPÁRBA tért vissza. Contadornak már nem lesz hova és miért.

 • tomi

  Melyik versenyt szeretted a legjobban?
  A Girót.- Köszönöm, szép válasz :-)

  • István

   Nemzetek versenyén (Chrono des Nations) soha nem indult!
   Amúgy meglep! Én a helyében a Baszk kört mondtam volna!!

   Olasz kerékpár múltjáról sokmindent elárul hogy a sportág legnagyobbja is az ő háromhetesüket szerette a legjobban, és az ő múltjuk kerékpárosa, Pantani volt az ő példaképe.
   Sokan vádolnak engem azzal hogy nem szeretem az olasz kerékpárt, mert sokat bántom Nibalit és Arut, sokat bántom a jelent.
   Én igen is IMÁDOM az olasz kerékpárt, csak az legyen minőségi, volt egy Pantani, Bettini, Rebellin, Bartoli, Bennati, Pinotti, Bruseghin, Ballan, Cunego, Basso, Simoni, Tossato, Petacchi, Savoldelli, di Luca, Gotti generáció, és most 0 a jelen!
   Sokkal jobban szeretem az olasz kerékpárt mint a Franciát vagy a Spanyolt. De egész egyszerűen nincs jelene és nincs reális jövőképe sem az olaszoknak.
   Másodvonalú sprinterek, Viviani, Nizzolo, Modolo, Ferrari…
   Sokadvonalú egynapos menők: Battaglin, Trentin
   Sokadvonalú háromhetes kerékpárosok: Nibali, Aru
   Sokadvonalú ITT menők: Malori…
   Ezért bántom őket ennyiszer mert fáj értük a szívem mert szeretném őket ugyanolyannak látni mint régen.
   Jövőre Fleche Wallonne-on vagy LBL-en ki aki egyáltalán dobogó esélyes?
   Régen di Luca, Rebellin, Bettini, Bartoli simán egy full olasz dobogót tudtak volna csinálni ha kijön nekik a lépés. Mikor volt utoljára rangos tavaszi egynaposon olasz kerékpáros dobogós? Vagy VB-n??

   • Tóth Ati

    Nos, sportág legnagyobbját biztos nem Contador-nak hívják, hanem Merckx-nek vagy esetleg Hinault-nak. Igazából Froome-t sem tudta soha legyőzni az egy Vuelta kivételével, de az ugye nem Tour.
    Úgy látom Alberto barátunk szeret sokat beszélni, talán többet is, mint kellene.

    • István

     Szerintem Merckx vagy Contador!

     • Tóth Ati

      Láttad Te mennyi mindent megnyert Hinault? 13 háromhetesen indult, abból 10-et megnyert, plusz kétszer 2. volt. Lenyűgöző!!! Ráadásul 5 Tour-t nyert.

   • Márton Farkas

    KEdves István! Tudom nagyon naiv vagyok és nem normális de szeretném megint megkérdezni hogy sorolok neked ide pár nevet ők mivel jobbak mint Aru vagy Nibali. (van pár akivel egyet lehet érteni amúgy, de mindenki tudja hogy korokat nem lehet és nem is szabad összehasonlitani mert nincs értelme nem mérthető stb de neked nyilván hiába mondom) szval Cunego, Simoni, Brushegin, Di Luca, Savoldelli… és most csak a 3 heteseken jobban menőket írtam a többi ugyse érdekel…. hogy miért őket kérdezem? Egyikse nyert semmit Giron kívül soha, nem győzték le soha az akkor legjobb Amstrongot, sőt Touron egy Basso kivétellel még valami normális egyereményt sem értek el. Giron szépen egymást elverték és ennyi és innen Savoldelli kivételével időfutamon mind bun gyengék, Savoldelli meg letjmenetben volt kiemelkedő és ennyi…. mitől voltak ők minőség a mostani két olasz versenyzőhöz képest…
    Soha semmilyen sportban nem lehet összehasonlítani más generációkat, mert nem mérhető mivel nem tudnak egymás ellen menni fura hogy ezt páran nem képesek felfogni…

    • István

     di Luca még Schleck-et is ütötte!
     Cunego 3x nyert Lombardiát a világ talán legjobb egynapos menőinek a korosztályában!!
     Bruseghin személyes kedvenc és Menchov, Van den Broeck és Contadort is tartalmazó mezőnybe volt Giro dobogós!!
     Savoldelli írtad! ITT és hegy is jól ment neki!!
     Simonit nem kell magyarázni szerintem. Ő mind közül a legnagyobb!
     Garzellit kifelejtettem! Őt is ide lehetne sorolni!! Hogy a maiaknál ő is jobb!!

     • Tóth Ati

      Azt mondod jobbak a maiaknál. Contador simán legyőzte őket, de Froome meg őt verte el rendszeresen. Most akkor Froome miért is gyengébb náluk?

     • István

      Contador 2014-ig volt önmaga, sőt, inkább 2011-2012-ig.
      A 2009-2011 közötti Contador volt a csúcs, az érinthetetlen Contador!
      Az a Contador jó hogy verte az akkori legjobb olaszokat.
      De mondjuk Nibalit is 2009 Tour és 2011 Giro 7-7 perccel.
      Míg 2008 Giron Bruseghint csak 3-al de ez nem jó összehasonlítás mert a 2008-as Contador nem volt a csúcs Contador.
      Sőt Nibali is talán idén jobb volt háromheteseken mint valaha!
      Nehéz összehasonlítgatás ez.
      Már csak a számokat ha nézed elég szerintem és nem kell többet mondani.
      Régen volt 10 tényező olasz kerékpáros.
      Ma 2 nagyobb név van aki dobogó/top5 esélyes egynaposon, sprintben, háromhetesen, egyhetesen, szakaszon, időfutamon!
      Régen 10+ ilyen volt!

     • Márton Farkas

      di luca csak tenni tudta a kereket és még doppingalse tudott nyerni, Cunego 3 lombardia az igen megemelem a kalapom. Nibali meg egyel több nagy kört nyert az semmi :)… Ja igen Bruschegin egy dobogo nem semmi… ezek aztán az olasz nagy eredmények… Simonit nem kell magyarázni valóban Giron kívül ért el valaha valamit? Ezek után nem is lepődök meg a te értékrendeden mert kb érhetetlenek és nem mérvadóak pusztán személyes szipádiádat tükrözik…
      dE hogy mondjak egy hasolót akkor én is
      Petter Northug?? az egy senki, ezeket a gagyi sifutókat akinek annyi eszük sincs hogy tempót menjenek persze hogy lehajrázza.. Asgaard ellen semmi esélye nem lenne mert azok sifutok voltak régen nem mint ma…
      Ja ha Senna nem hal meg akkor Schumi futamot se nyer soha, Alonso? utolso lenne 90 es évek elején levő mezőnyben… mIre alapozom? így van és kész… Alonsonak meg örülök most amúgy jó helyen van hadd sírjon ahogy szokott….(előzőekben hatalmas hülyeséget írtam, csak a példa kedvéért született)
      Ja meg aki szerint Vinales jobb mint Rossi??? nem szeretem Rossit de jelenleg nálad most jelen pillanatban MM jobb egyedül… az hogy Vinalesnek többb ponja van? Contadort megverték mert azt mondod hogy idős márnem mérvadó, Rossinál meg nem modnod ezt érdekes módon… Ezek ám a reális dolog… ja ha egy dolgot meg eltalálsz azt persze mindig mondod :)
      te másképp látod a sportot, világot mindent ezt kell kell fogadni, de mindig tényekként szembesülni a te feltételezéseiddel eszméiddel hát elég unalmas már :)
      de falnak minek beszél az ember nem igaz? :)
      és nem azzal van a baj ha te mást vársz a kerékpártól más a kedvenc más és más alapon, hanem hogy leszólsz eredményes kerékpárosokat és tényként jelentesz ki olya feltevéseket amik bizonyíthatatlanok, lemérhetetlenek..
      de ha te élvezed ezt igy, hajrá :)

     • István

      Régről Garzelli, Simoni, di Luca, Cunego, Savoldelli, Basso, Bruseghin, Riccó azaz 8 olyan olasz kerékpáros volt aki GT-n simán dobogó esélyes volt.
      Ma 2 ilyen van.
      Ez szerintem elég tény. Az olasz kerékpár ma gyengébb mint 10 éve volt!

      Állóképességi sportba kiöregedni egészen más, mint technikai sportba!!
      Alonso 36, Hamilton 32 mégis a mezőny 2 legjobbja!
      MotoGP-ben szerintem Marquez, Lolo és Vinales tuti jobbak mint Rossi, de idén Dovi is az!
      Azt nem lehet elvitatni Rossitól amit a Yamahából csinált egyik évről a másikra a Hondás váltás után! De mióta Lolo mellé került és be is ért 2009-2010 környékén azóta Lolo is sokkal jobb mint Rossi!!

     • horvathpeter

      Mármint a Girón voltak dobogóesélyesek mer azon kívől max. Basso szóval 1:2.

     • István

      Cunego Lombardia
      di Luca LBL, Amstel, Fleche Wallonne, Lombardia győzelem…
      Riccó is Lombardia dobogó..

     • Márton Farkas

      Ricco az évszázad lúzere sztem ne emlegessük :)

     • István

      Én kedveltem! Támadott! Bevállalós volt! Tudod, hogy szerintem inkább az legyen mint wattmérő!! 😉

     • Szem

      Agyadra ment ez a wattmérő. KEZELTESD MAGAD!

     • Márton Farkas

      alonso mitol jobb mint Vettel azt nem tudom vagy jelenelg Verstappennél vagy Ricardonál? Hondával 10. ettől jó?? nyilván top pilóta nem kérdés de én nem rangsorolgatnák mert nincs értelme… Mercedes a legjobb auto? Kit nézük, hamiltont vagy Bottast? Egyik meg extrán jól vagy a másik megy elvártnál lasabban? Mibol állapítod meg? Alonso jó pilóta de teljesen megérdemelt ahol most van :) legalább tud versenyenzi egy kicsit másokal

     • István

      Hamilton extrán jó, Bottas extrén gyenge.
      Alonso megette Räikkönent csapattársaként.. Vettel meg alig jobb Räikkönennél…
      Hamilton nagyon jó! Hamilton az egyetlen aki képes volt Alonsoval felvenni a versenyt csapattársaként 2007-ben!! Erre senki más nem volt még képes!

     • Márton Farkas

      örülök hogy igy meg tudod ezt állapítani innen messziről :) igen 2007 milyen szép év is volt…. aljas trükkök nélkül is lehetett vb-t nyerni…

     • István

      Massa elengedte otthon Räikkönent.. az ugyanúgy trükk.. hogy hamarabb hozzák ki tankolni… a trükk a sport része… a Ferrari ugyanúgy trükközött!!

     • Respectvv4laci

      DiLuca nála betegebb doper is csak Ricco volt.

     • István

      di Lucát imádtam! Küzdött! Támadott!! Scinto vérmérséklete megvolt di Lucában is!! Igazi nagy régi módi kerékpáros akiről példát vehetne sok fiatal! Na nem a dopping miatt hanem a stílusa és vérmérséklete miatt!!

    • Respectvv4laci

     Fele a cipőjét nem vihetné Vincenzónak .

  • Brigo

   Hát elindult 2008-ban mert nem engedték a Tourra,
   2011-ben mert tudta, hogy el fogják tiltani és 2015-ben, hogy duplázzon, hogy megmutassa mekkora király.

   • István

    2011-ben a hosszú hegyek és az útvonal miatt ment oda.
    Etna, Grossglockner, Zoncolan, Sestriére!

    Montevergine, Gardecchia, Belluno-Nevegal, Macugnaga nem az ő szakaszai voltak de ezeken is mégis jól ment!!

    • Tóth Ati

     Ha csak a hosszú hegyek miatt ment, akkor simán indulhatott volna csak a Tour-on, akkor most lehet 4 Tour győzelme lenne. 4 hosszú hegyi befutó volt, Luz Ardiden, Plateau de Beille, Galibiere, Alpe d’huez.

  • Respectvv4laci

   Meglepő mármint tőle az amugy nem . Ugye a Tourt és a szülőföldje versenyét előzi nála .Akkor mi feelingje lehet a Gironak a másik 2höz képest?

 • barni

  Bizonyos dolgok “emberek” miatt mindig visszakanyarodtok egy elbaszott témàhoz. Én ezért nem kommentelek csak olvasok. Márton Farkas kérlek Te ne add fel. Remélem egyszer, adott hírekhez odavaló kommentek érkeznek, és lesz értelmes eszmecsere is, na akkor majd aktív leszek. Ui: a híreket naponta elolvasom a kommenteket csak ha szar napom van😀😀😀 szerintem nem vagyok egyedül

 • barni

  Pingpong tenisz, ütő labda. Hasonló, de nagyon eltérő. Kerékpár sífutás, Froome sielve nyeri a Tourt😀😀😀. Köszönöm a hülyeség fáj, különböző sportágak, távok, szabályok, stb . Ezeket komolyan gondoljátok.?