Csak az a volna ne lett volna

shadow

Az, hogy nem szerencsés, még finom megfogalmazás. De lehet, ezt az egészet nem is kell csak a szerencse (pontosabban a szerencsétlenség) számlájára írni. Vannak akik keményen fogalmaznak és kész tényként közlik: ő soha nem fog háromhetest nyerni. Mert nem olyan típus.

Ez a kérdés nyilván nem ilyen egyszerű, de azok alapján, amit júniusban láttunk tőle, tényleg eséllyel indult a Touron. Sárga trikóban, vagy minimum dobogóban gondolkodott. Teljesen más lehetett volna az utolsó hét, ha ő ott van a mezőnyben. Nem beszélve a marseille-i időfutamról.

De ez már a múlt, Richie Porte nem jutott el Párizsig. Sőt a harmadik hétig sem. A királyszakaszon, pontosabban a Mont du Chat lejtmenetében bukott.

Tolószék, jobb kulcscsont és medencecsont törés. Pedig most arról is írhatnánk, hogy miért ment ilyen jól a Touron. És miként hozott le végre egy olyan háromhetest, ahol nem volt rossz napja. De nem ez a helyzet…Most a rehabilitáció jelenti a fő témát.

“Visszanéztem az esésemet videón. Így utólag azt mondom: szerencsés voltam, hogy csak ennyi történt.”

DEmvuksXsAAxcjt

Fotó: twitter

Porte 72.5 km/h-ás sebességgel jött le a Mont du Chat-ról, amikor valamiért blokkolni kezdett a hátsó kereke. Egy tizedmásodperc alatta a fűre került, majd jött a bukás. Vitte magával Dan Martint is, amit utólag nagyon sajnált. „Ha én nem vagyok, Dan ott lenne a dobogón” – mondta nem sokkal az eset után. „Egyébként nemrég beszéltünk, és mindent letisztáztunk.”

Porte a balesetét követően végig magánál volt, a földön fekve és a mentőben is. Egy érdekességet azért elárult az őt ellátó orvos. A BMC versenyzője ugyan nem mert megmozdulni, de folyamatosan a drága napszemüvegéről érdeklődött. Lehet, hogy mégsem volt teljesen „tiszta”.

„Minden rosszban van valami jó, most megint többet tudok foglalkozni az úszással, mert ez a rehabilitációm része. Mondjuk soha nem álltam le teljesen, két éve stabilan benne van az edzésprogramomban. Mikor télen hazamegyek Ausztráliába, heti négyszer ott vagyok az uszodában” – meséli Porte, aki triatlonnal kezdte a pályafutását. „Egyébként az úszás megnyugtat és kikapcsol, teljesen elviszi a gondolataidat. És a tüdőkapacitásodat is növeli. Ami nekünk külön jól jön.”

Kezdetben másfél hónapos kihagyásról lehetett hallani, most augusztus elején Porte úgy tervezi, hogy a brit körversenyen rajthoz áll. Vagyis szeptember 3-án már ott lehetne a mezőnyben. De addig marad a pihenés.

„Pontosabban a semmittevés. Fekszem a díványon és nézem a tv-t. Meg a Trónok harcát, mert azt nagyon szeretem. De őszinte leszek, így azért elég lassan telik az idő.”

DFIBPNDWAAAVZBZ

Fotó: twitter

Természetesen a baleset óta történtek jó dolgok is Richie-vel, például útban az otthona, Monaco felé. „A mentős srác, aki hazavitt, szereti a kerékpárt, így megismert. Útközben egyszer csak félreállt és beugrott a boltba. Vett nekem egy Tobleronét mert tudta, hogy szeretem.”

És amikor arról kérdezik, mi lett volna ezen a Touron a bukása nélkül, Porte csak ennyit mond:

„Chris most nem volt olyan domináns, mint az elmúlt győzelmei alkalmával, de körülvette egy fantasztikus csapat. Hallom, sokat mondták, hogy a hegyeken támadni kellett volna a Sky-t? Mégis hogy? Ha ott megy előtted Landa és Kwiatkowski? Még jobban emeled a tempót? Azt nyilván nem lehet megmondani, mi történik ha nincs a bukás, de szerintem a dobogónak volt realitása. Az időfutam például nekem is jó lehetőség lett volna az előzésre…”

Valószínűleg igen. De ez a baj.
Hogy, megint ott van az a ’volna’ szócska.

Related Posts

 • Tóth Ati

  Nagyon sajnálom őt, mert talán ő még szorosabbá tehette volna a versenyt. Pillanatnyilag a mezőnyből talán ő az egyetlen, aki eséllyel indul Froome ellen, sajnos mindig történik vele valami, ami ezt nem teszi lehetővé.

  • Egedi Tamás

   Froome,Porte és Dumoulin ők hárman most a háromhetesmenők legjobbjai eltekintve persze a szerencsétől,balszerencsétől,csapattól.

   • Tóth Ati

    Igen, Dumoulin is nagyon jó, de hegyen még fejlődnie kell, ha nyerni szeretne Froome ellen.

    • Márton Farkas

     igen egyelore nagyon ugy nez ki ha Froome készul egy versenyre nagyon és nem bukik akkor amig tartja a mostani formájág addig senki nem veri meg. Remeljuk még pár évig kitart aztan Doumulan átveheti a stafétát, bár arra sztem teljesen kiveszik az idofutamokat nehogy valakinek tul nagy hátránya legyen

     • Háromhetes menő

      @tthati:disqus @sleepwalkerdr:disqus
      Ryan Mullen!!! Lantiék mondták Eneco második szakaszán róla hogy a jővő nagy wattmérőzős zsenije és háromhetest is nyerhet.

     • Tóth Ati

      Majd versenyezhet Gaudu ellen, aki az egyik legjobb hegyi menő lesz és lehet nem fog wattmérőzni. Tegnap hegyi szakaszt nyert a Tour de l’Ain versenyen. Pinot-val adtak Kruiswijk-nek 1:10.

     • Háromhetes menő

      Mindenki fog, hiszen úgy gyorsabb.
      Hallottad Pelikán Janit adtak neki kölcsön egy wattmérőt közöltél vele hogy itt van ezt tedd fel és tartsd a 450 wattot végig, ő ezt csinálta és megnyerte a magyar országos időfutam bajnokságot… nem akarom megbántani, elismerem, óriási eredmény, de így nem kell tudni gondolkodni a versenyzőnek, csak tartani a wattot, amit meg vagy elhiszel hogy tudod vagy nem hiszed el, a profik már elhiszik, a bírod vagy nem bírod az lényegtelen kérdés, ha elhiszed akkor bírod, ha meg gyámoltalan vagy és nem hiszed el akkor meg nem bírod. Ettől profik hogy elhiszik.

      Így viszont lassan a hegy és időfutam mehetne bemondásra, hogy Quintana-nak 420 wattot mondtak hogy annyit tartson, Froome-nak 440-et akkor végig se kell tekerni helyből beírnak Quintana-nak 1:37-et a hegyi szakaszra..
      Harmadik hétre meg Quntana-nak 415-öt Froome-nak meg 400-at mondtak akkor meg Froome-nak írnak be +1:21-et… 😀 😀

     • defender of the clown

      a focit is teljesen agyoncsapja a taktika :((

     • horvathpeter

      Mondjuk az idei Kruijswijket, meg úgy általában Kruiswijket megverni nem egy nagy dicsőség, a tavalyi Giro az valami Hesjedal és Horner féle (majdnem) csoda volt.

     • Tóth Ati

      Azért egy 20 éves srácnak igenis dicsőség. Kruiswijk többször volt Top 10 Giro-n.

     • Respectvv4laci

      Nem tudom de a tavalyi Vueltán mintha megverték volna

     • Tóth Ati

      Már Te is kezded! A Tour a legfontosabb, azt kell megnyerni.

   • horvathpeter

    Porte… dobogón se állt még soha. Szakaszt se nyert, mondjuk ahhoz legalább közel volt.

    • Háromhetes menő

     Ne mossuk össze az eredményességet a tehetséggel !!!!!! Ezt már sokadszor mondom, más az hogy valaki tehetséges, Porte, Gesink, Klöden, Leipheimer, de nincsenek eredményeik.

     Meg van aki tehetségtelen a háromhetesekhez, de mégis eredményes: Nibali, Hesjedal, Valverde, Cobo.

     • horvathpeter

      Hesjedal egy jó kis hegyimenő volt, csak síkon nem tudott menni. Első két héten összegyújtött 20 perc hátrányt, aztán a harmadik héten meg a hegyen előzgette a háromhetes menőket. Sőt időfutamot is tud valamennyire menni, csak síkon gyenge, amikor egyszer nem volt az, akkor nyert. Cobo meg dettó Landa és Porte, amikor tőle várták az eredményeket, akkor semmi, de amikor már senki nem várt tőle semmit, akkor meg jó volt.

     • Respectvv4laci

      Ember Hesjedalt nemrég még fényezted

     • Háromhetes menő

      Időfutam miatt imádom. De hegyen csak Purito, Nibali és Valverde szint.
      Nem tudott soha sem Schleck, Evans, Contador, Froome szinten hegyre menni.

     • ahanem

      Ja, ha valaki nem top3 akkor az már tehetségtelen.
      Ilyen magasra helyezett léccel te hogy vagy képes bármit is élvezni?

     • horvathpeter

      Viszont ha nincs Top-3-ban, akkor meg tehetséges, lásd Porte, Gesink!

     • ahanem

      Viszont ha valaki végig se tud menni, akkor meg a tehetség netovábbja!

     • Háromhetes menő

      Ha nem GYŐZTES!!! Touron még dobogó mondjuk belefér.
      Az élet nem az élvezkedésről szól meg a szórakozásról hanem a melóról tesó!!! Hogy küzdjél, harcoljál, és mindig tudd hogy lehetnél jobb, és mindig rágyere hogy hogy lehetnél jobb!!
      Szerintem az élet minden területén küzdeni, harcolni, dolgozni kell, és maximalistának kell lenni, nagyon ritkán lehetünk elégedettek!!

     • ahanem

      Lófaszt, te vélertlenszerűen kiválasztasz néhány kerekest akit “tisztelsz”, a többit meg mind gyalázod, eredménytől függetlenül. Mivel én nem profi országúti kerékpáros vagyok, így nekem ezen versenyek a szórakozásról szólnak, én máshol keresem a kihívásokat.

      Vagy lehet hogy én nem EPO-n meg szocializmuson nőttem fel, bár ez nyilván az én hibám.

     • arce

      Ez nem összemosás, az ember soha sehol nem tudott bizonyítani, basszus ilyen ne legyen már egy eredményorientált tevékenységben, hogy a legjobbak között tartok számon valakit aki ezt még soha az életben nem tudta eredménnyel alátámasztani.

     • Háromhetes menő

      De ha a tehetsége megvan hozzá, a lába megvan hozzá akkor előbb-utóbb csak kihozza a fejéből is azt az eredményt. Bár Klödenről is ezt hittük 2004-2011 között hogy nem létezik hogy nem nyer Tourt… Szegény Sipi 2011-be mennyire csalódott volt amikor bukott Klöden abban a lejtmenetben…
      Gesink és Schleck rövidebb ideig álltattak minket Schleck 2007-ben Gesink 2009-ben berobbant úgy hogy egyik majdnem Girot másik majdnem Vueltát nyert aztán soha nem nyert egyik sem háromhetest…
      Sajnos vannak ilyenek, akik tehetségük alapján a sportág legnagyobbjai, de nem képesek eredményesen menni. Gesink is egymás után valami 3-4 Tour lehetőséget dobott el első hetes bukás miatt.. Ugyanakkor ott van Nibali, aki mindig a vert mezőny tagja azon képességei alapján hogy hogy tud hegyre és időfutamra menni, ugyanakkor fejben sosem hibázik, és mindig végig megy, és ha elegen kihullanak nyer ha meg csak páran mint idén Giron akkor meg dobogós, ha meg senki nagy nem esik ki mint 2015 Touron akkor meg top5.

     • arce

      Ebben nem fogunk egyet érteni, mert a profi sportban csak az eredmények minősítenek, nem lehet mellébeszélni, Schleck is csak hegyen volt jó, ezért nem tudott a Touron érvényesülni, mert a TT-ben óriási hátránnyal indult mindenkivel szemben, csak ahhoz nem volt esze, hogy elmenjen 2007 után több Girora és a Vueltakat komolyabban vegye (ezért is lehet tisztelni Froomet, mert igaz, hogy a Tour az első neki, de a spanyol körön mindig odateszi magát, nem véletlen a három második hely) mert akkor ma többszörös 3 hetes győztes lehetne, így nálam ő csak a futottak még kategória. És sajnos hiába mondod, a TT sokkal jobban befolyásolja az összetettet, mind a hegyi képesség, ez jól látszik a luxemburgi példáján is, de gyakorlatilag Purito is ezért nem nyert soha 3 hetest, pedig hatalmas bringás volt, egy 30 év múlva lehet nem fognak rá emlékezni pont ezért, egy ilyen Porte féle jött-ment a váltóját nem állítgathatná, holott nálad ő 3 hetes menő míg a JR nem.

     • Háromhetes menő

      Purito Puncheur. Egynapost sokat nyert, ott elismerem.

      De aki a vakok között, a senkiházik között nyer, annak közel nincs akkora értéke mint ha valaki Touron akár csak dobogós. Szerintem Schleck emiatt sokkal nagyobb kerékpáros mint bármelyik Giro vagy Vuelta győztes.
      A senkiházik, a sokadik hullám között nyerni dicsőség? Egy Tour dobogó amiért küzdeni kell és nem fél lábbal tekerészni ahogy kb. Contador nyerte a Girot hogy 9. szakasztól kezdve kb. ha összekötötték volna a kezeit meg a lábait úgy is nyerte volna azt a 2011-es Girot akkor annak hol lenne annyi sportértéke mint egy Tournak? Ott Contador kb. lézenghetett volna más a 9. szakasztól, a verseny harmadától kezdve, már akkor zsebben volt neki.

     • arce

      2011-ben Contador élete formájában volt, ennyi erővel, akkor Froome 2013-ban is lézengett a Touron 2/3-ban mert az első hegyen nyerte meg a versenyt és 2015 ben is szóval a példád nagyon nem állja meg a helyét. Sőt nézzük kicsit a számok mögé, ha olyan könnyű megnyerni egy 3 hetest, akkor hogy van az hogy a jelenleg aktív kb 500 db WT kerekes közül mindössze 7 db nyert GT-t. illetve a az utóbbi évek Tour dobogósai Quintanat leszámítva, mikor fognak nyerni máshol, én továbbra is azt mondom az utókornak csak a győztesek maradnak meg, így a Tour dobogó sem most, sem máskor nem ér többet egy Vuelta és egy Giro győzelemnél.

     • Tóth Ati

      Elsősorban a Tour győztesek. Merckx, Hinault, Anquetil, Indurain, Froome, Contador, Coppi, Armstrong… Bizony többet ér, de nektek Giro imádóknak ezt hiába is magyaráznám. :)

     • arce

      Csak neked: Quintana is expected to focus solely on the Tour de France in 2018, with Mikel Landa – expected to arrive from Team Sky – leading the Movistar team at the Giro d’Italia and perhaps the Vuelta a Espana.

     • Tóth Ati

      Szóval mégis Movistar. Óriási hiba, neki a Tour-on kellene versenyezni és nem a Giro-n bohóckodni.

     • arce

      Azért a Touros bohockodás közben nagyobb esély van rá, hogy széttöri magát – jó idén a Giron nem így volt, de igazából csak az az egy komoly bukás volt, ellentétben a Tourral- mielőtt elér a hegyekig, én sokkal szivesebben látnám rózsaszínben , mint sárgában, amire nagy esély lesz jövőre :-)

     • Tóth Ati

      Mostanában nagyon sok pozitív élménnyel lett gazdagabb a Giro-n. Vagy mégsem?
      Idén a Tour-on senki nem esett ki a hegyek előtt. Az esős időfutam más eset.
      Ezekben versenyzőkben nincs elég ambíció, hogy megelégszenek a a Giro-val. A legjobbak ellen kell bizonyítani, és nem a Giro-n bohóckodni. Meg fogja még nagyon bánni ezt Movistar-os szerződést.

     • arce

      Szerinted a mostani TOP 10-ből ki nyerne a Giron, ha állandóan a legjobbakról hadoválsz, még Froome sem biztos (nem kell hozzá más csak eső). Most jöttem haza a Dolomitokból, hát itthon 40 fok volt, ott meg reggel 5 és minden nap esett annyi eső, ami az itthoni átlag 20 x-sa, a Sellan akkora szél volt, hogy visszafújt a lejtőzés alatt a hegy tetőre mindezt augusztusban, ja olyan 3000 körül havazott és jeget is kaptunk szinte minden nap.

     • Tóth Ati

      Ezt csak akkor tudnánk meg, ha Froome indulna a Giro-n. Szerintem sima 2-3 perc előnyös győzelem. Nekem ne gyere a szélsőséges időjárással mert olyan a Tour-on is van. Ne a sérülés, betegség, szélsőséges időjárás döntse már el a versenyt. Én bringa versenyt akarok látni és nem túlélő versenyt. Nektek állandóan az időjárás vesszőparipátok. Nyerjen a legjobb és ne a legszerencsésebb…

     • arce

      A szélsőséges időjárás hozzátartozik a kerékpárversenyhez, mivel kültéri sport, májusban erre meg sokkal nagyobb esély van, mint júliusban, ráadásul voltam már életemben magas hegyen Franciaországtól a Keleti Kárpátokig bezárólag mindenhol, de ilyen időt, mint itt a Dolomitokban csak a Magas Tátrában és a Erdélyben tapasztaltam, az Alpok többi részén sokkal stabilabb idővel találkoztam, vagy kegyetlen rossz volt végig, vagy szikrázó napsütés. Az meg baromira nem szerencsés, hogy valaki extrémebb körülmények között jól tud menni, egyszerűen erősebb, ellenállóbb a szervezete mint a többiek, ez adottság, pont olyan, minthogy 150-es pulzussal tud valaki hegyre menni.

     • Tóth Ati

      De ilyen verseny a Giro-n is csak ritkán van. Utoljára 2014-ben volt igazán rossz idő a Stilfserjochon. Ha még tényleg nagyon rossz, akkor neutralizálják a szakaszt, ami nem tesz jót a versenynek. Az eső még rendben van, de az erős szél vagy havazás már életveszélyes.

     • Tóth Ati

      Bocs! A Top 5-ből mindenki nyerhetne, de egyértelműen Froome ott is legnagyobb esélyes lenne.

     • arce

      A TOP 10 ből Landa és Aru nyerhetne, Froome akkor ha olyan idő van, mint idén, a többiek nem nyernek semmilyen 3 hetest sem.

     • Tóth Ati

      Aru nem jobb egy fokkal sem Bardet-nál, erre bizonyíték, hogy 2:0 vezet ellene. Froome, Landa, Bardet, Uran, Aru nálam a sorrend.

     • Tóth Ati

      A 2015 Giro már az időfutam után eldőlt, a többi csak formalitás volt.

  • Respectvv4laci

   Hát azért Grande Nairo szorongatta már és a Vueltán le is oktatta

   • Tóth Ati

    Tour-ról beszélünk. Az a legfontosabb, azt kell megnyerni. Ott Froome a király.

   • Balázs Zoltán Nagy

    Szerintem ott a Vueltán tavaly simán nyert volna Froomy, ha nem nézik be azt az egyetlen szakaszt! De benézte a csapata… Szóval oktatást Froomy felé még nem láthattunk Grande-tól!

    • Háromhetes menő

     Nem kiesett előle Froome, mint Nibali elöl szoktak a győzelmekor!! Froome nem bukott, nem megsérült, hanem azon a szakaszon gyengébb volt!!
     Formigal lábánál 2 perc volt, célban 2:40, tehát hegynek fel is kapott azon a szakaszon. Volt egy rossz napja. Megesik.
     Azért ez nem összehasonlítandó Nibali győzelmeivel amikor Contador/Froome, Anton, Wiggins, Kruijswijk/Landa kiestek…

     • horvathpeter

      Kruiswijk ott is kiesett, Landa sérülés miatt nem indulhatott, Contador szintén lesérült, szal kezdhetjük az összehasonlítást!

    • Respectvv4laci

     Aitanan meg Grande kiosztotta volna a 4-5 percet ahogy kinézett az erőkülönbség

 • GzsakSam

  “Hallom, sokat mondták, hogy a hegyeken támadni kellett volna a Sky-t? Mégis hogy? Ha ott megy előtted Landa és Kwiatkowski? Még jobban emeled a tempót?”- Richie-Richie, mit fogsz te itt ezért kapni… Előre sajnállak! 😀

  • Háromhetes menő

   Kövekkel dobálni vagy Airsoft pisztollyal lövöldözni a wattmérőiket, az lett volna sikeres és eredményes támadás a Sky ellen. De tökmindegy dobogó nem változott volna. Viszont izgalmasabb verseny lett volna több támadással, Bardet közelebb lett volna Uranhoz, talán Froome-hoz is. De szerintem 1-2-3 sorrendje nem változott volna, időfutamon Bardet embereset kapott 5 s/km… Bár igaz ha nincs wattmérő Froome és Uran nem tudják egyenletesen beosztani az erejüket és lehet ők is fáradtabbak időfutamon… A fene tudja..

 • horvathpeter

  Volt már olyan valaha, hogy a mezőny két legjobb hegyimenője megragadt fejben egy tizenéves szintjén, nem bírják el a felelősséget és ezért soha az életben nem fognak háromheteseket nyerni?

  • Háromhetes menő

   Porte mellett ki a másik?

   • horvathpeter

    Valverde nyílván… ja nem, Nibali.

    • Háromhetes menő

     Azt írtad a mezőny 2 legjobb hegyimenője, akik nem bírják a felelősséget?
     Nekem Betancur és Porte jutott elsőre eszembe de Betancur nem olyan csoda hegyi menő. Porte viszont talán a világ legjobb hegyi menője.
     Nálad ez ki, a 2 legjobb hegyi menő aki nem bírja a felelősséget?

     • horvathpeter

      Ötöt találhatsz még, de Betancur se rossz tipp, csak őt Kolumbia viseli meg, nem a felelősség!

     • Háromhetes menő

      Landa miért ne tudna teljesíteni?
      Ilyet hogy megáll egy motor az úton ezzel nem tudsz mit csinálni. Ez kivédhetetlen, ebben abszolút nem te vagy a hibás. Ha jobb oldalon áll meg a motor akkor meg Nibali és Quintana adják fel a Girot ott.

      Landa jó lesz. Főleg ha igaz a pletyka hogy Quintana jövőre Astana.
      És akkor a Movistarban mehet Girora Ruben Fernandez vagy Soler kapitányként!!! Tour+Vuelta Landáé viszont így náluk, hogy nem lesz Nairo.

      Aru meg szerintem inkább pénz mint eredmény ezért Emirates-t fogja választani a Trek helyett.

     • horvathpeter

      Mert amikor Landa első számú ember volt, akkor sose hozott eredményt, mindig csak mások árnyékában, amikor nem volt rajta nyomás. Quintana vajon milyen nyelven fog beszélgetni Vinóékkal? Megtanult olaszul? Aru is a nyelv miatt választhatja az Emirates-t, több ott az olasz.

     • Respectvv4laci

      Ne becsüld le Grande Nairot 2-3 hónapot adok az olasznak és egy fél éven belül sztem kazahul is elfog kvartyogni valamit

     • horvathpeter

      Úgyse megy oda, kazah diszkóba már nem engedik be.

     • ahanem

      Ha ez lenne a helyzet akkor már legalább angolul vagy franciául perfektül beszélne. Azért az, hogy egy nemzetközi sztár 27 éves korára ne beszéljen legalább egy nyelven az anyanyelvén kívül, az elég nagy sznobizmusra utal. Lehet itt jönni azzal, hogy nem volt rá szüksége, de ha a GT-ken kívül kb sehol nem indul el, akkor még ideje is lenne rá.

     • Respectvv4laci

      A tavaszi egyheteseket rendszeresen Grande Nairo dominálja

     • ahanem

      A viszonylag jelentékteleneket ahol kb ő az egyetlen GC menő, mert ahol van egy Valverde ott már nem nyer.

 • Szem

  Biztos Froome wattmérőjében esett el Porte 😀

 • defender of the clown

  “valamiért blokkolni kezdett a hátsó kereke”

  a faszt. elmérte az ívet