Csak egyszer látták sírni

shadow

Már a kislány neve is megvolt: Estefany.
A szülők – Carolina és Jairo Chaves – jó előre eldöntötték, hogy mi lesz a hamarosan megszülető gyerekük neve.
Aztán 1990. január 17-én nagy meglepetésre fiuk lett.
Változtatni kellett, így lett Estefanyból Esteban. A Kolumbiában nem túl gyakori Johan pedig a családi hagyományok miatt került mellé.

De már az első pillanatok sem voltak könnyűek. A kis Esteban ugyanis a megszületése után légzési nehézségekkel küzdött, napokat az intenzíven töltött, és a szokásosnál csak jóval később tudták hazavinni a szülei.

Hol volt még ekkor a 2013-a Lauiguegliás bukás, ami majdnem a profi pályafutása végét jelentette.

Úszás, atlétika, triatlon.
Ezeket a sportokat Chaves mind kipróbálta, ameddig rá nem talált az országúti kerékpárra.

“Nekem ez nagyon tetszik. Szeretnék profi lenni.”

Nagyjából ezzel állt a szülei elé, amikor 12 éves lehetett. Jairo az édesapja ugyan szerette a kerékpárt, de asztalosként dolgozva ő azért valami más jövőt szánt a fiának. Nem a sportban gondolkodott. Bár legbelül talán örült a fia választásának, ugyanis hatalmas Lucho Herrera rajongó volt. A családi házukban egy egész szekrényt rakott tele a róla szóló videokazettákkal. A 12 éves Chavito ezeket nézegette. És megfogalmazódott benne a gondolat, hogy ő bizony profi kerékpáros lesz.

DM97hG-W4AASek8

Fotó: twitter

Az elkötelezettség már egész kicsiként látszott rajta. Egy pillanatig sem bírt egy helyben ülni, folyamatosan mozogni akart. “Akárhányszor elesett, egyből felállt és ment tovább” – mesélte Jairo. A kis Chaves nagyjából öt éves volt, amikor a papa – némileg nevelő célzattal – elvitte magával a gyárba. Egy teljes műszakot próbáltatott ki a fiával. Direkt nem kapott komoly vagy izgalmas feladatot, egész nap csavarokat kellett rendezgetnie. “Nem panaszkodott, nem adta fel. Megcsinálta. Ott látszott rajta, hogy milyen céltudatos.”

Évekkel később, Chaves elindult a profivá válás útján.

“Gonzalo Agudelohoz kerültem, akit csak ‘parlanténak’ becéztek. Mivel folyamatosan beszélt. Az, hogy sokat köszönhetek neki, nem kifejezés. Mikor Medellinben voltunk, nála lakhattam, fizette a nevezési költségeimet, vett nekem ruhát és cipőt, utazott velem az összes versenyre. Amikor 17 éves lehettem, még némi fizetést is kaptam tőle. Nagyszerű ember, ő tanított meg az alapokra.”

De Chaves fejlődéséjhez a bogotai Oliviero Cardenas is kellett. Egy edző, aki folyamatosan tanácsokkal és edzéstervekkel segítette, aminek a 2011-es Tour de l’Avenir győzelem lett a vége. Márpedig ha valaki az utánpótlás Tour de France-on villogni tud, akkor jó eséllyel felfigyel rá egy profi csapat.

letöltés

Fotó: twitter

Hamarosan be is futott a Claudio Corti vezette Team Columbia ajánlata, Chaves pedig Európába került.

“Kezdetben csak egy gond volt vele, mindig nagyon hamar akart edzeni” – mesélte Corti. “Ők otthon Bogotában sokszor már reggel hétkor úton vannak, mi itt soha nem kezdünk ilyen hamar.  Az első hónapokban Chalapuddal és Pantanóval lakott együtt a szüleim házában. Soha semmi gond nem volt vele. Érdekelte az olasz kultúra, sokat sétált a városban, szépen rendben tartotta a szobáját, és kiválóan főzött. Nem zárta magára az ajtót, hanem próbált ismerkedni. Mindig ő vásárolt be, és amikor csak lehetett, Bandeja Paisát főztek.”
Ez egy tipikus kolumbiai étel, kolbásszal, hurkával, rizzsel, némi babpürével, banánnal, avokádóval és tükörtojással.

A beilleszkedéssel tehát nem volt gond, de aztán jött 2013 februárja.
Az akkor még teljesen ismeretlen Chaves óriásit bukott a Trofeo Laigueglián. Eltörte a jobb kulcscsontját, az arccsontját, és néhány bordáját. Az igazi problémát a jobb kezében lévő idegsérülések jelentették. A teljes szezont kihagyta, tíz specialistából kilenc nem fűzött sok reményt a felépüléséhez.

Doktor Castro volt az egyetlen, aki bízott a műtét sikerességében.” Mert addigra Chaves már rengeteg orvosnál megfordult, túl volt egy hosszú műtéten, egy majdnem nyolc hétig tartó rehabilitáción, de semmi nem változott. Jött egy újabb kilenc órás beavatkozás, és a remény visszatért.

“Nagyon mélyen voltam. A társaim szabadkártyával elindultak a Girón, én meg egy ágyban feküdtem otthon Bogotában. Ráadásul fogalmam sem volt arról, versenyezhetek-e még valaha. Iszonyatos érzés volt.”

066_DPPI_20314141_123

Fotó: Europress/AFP

A visszatérése utáni első tekerése alkalmával mindössze negyven percet bírt.

De mégis olyan érzésem volt, mintha legalább hét órát mentem volna. Iszonyatosan fáradt voltam mikor hazaértem, de ugyanakkor végtelenül boldog is. Mint egy kissrác, aki épp akkor bontotta ki a karácsonyi ajándékát.” Az élet/vagy a sors pedig még ezt is felül tudta múlni, hisz a semmiből jött az Orica megkeresése.

“Neil Stephens hívott fel, Urantól kapta meg a számomat. Már látott a Tour de l’Aveniren, és a burgoszi körön is külön figyeltek. Mondta, hogy nagyon szeretnének megszerezni, és nyugodtan jelezzem, ha valamiben tudnak segíteni. Nem sokkal a Giro után alá is írtuk a szerződést, biztos voltam benne, hogy hozzájuk szeretnék igazolni. Időben szóltam a megkeresésükről Cortinak, így a csapatváltással semmi gond nem volt. Sőt, kifejezetten örültek neki, hogy feljebb tudok lépni.”

Stephens még a 2011-es Aveniren figyelt fel egy kolumbiai srácra, aki valósággal szárnyalt a hegyeken. A Rohan Dennis vezette U23-as ausztrál válogatottnak esélyem sem volt ellene, de egy bizonyos Romain Bardet és Warren Barguil is lemaradt mögötte. Az Orica egyik főnöke akkor döntötte el, hogy megszerzi Chavest. A biztonság kedvéért hónapokkal később még két kolumbiai verseny is megnézte a kiszemeltjét, aki akkor még Cortiékkal állt szerződésben. Stephens ezt tiszteletben tartotta, és megígérte, hogy később jelentkezik. Erre a bizonyos telefonhívásra 2013 nyarán került sor, amikor Chaves a legmélyebben volt.

066_DPPI_20317214_024

Fotó: Europress/AFP

A 2013-as horror bukásából egyébként nem gyógyult fel teljesen. Mai napig vannak olyan mozdulatok, melyeket a jobb karjával képtelen elvégezni.

“Verseny közben például nem tudom felvenni a frissítőt. Ilyenkor mindig egy csapattársam segít. De jobb kézzel enni sem tudok rendesen. Vannak még kisebb mozdulatok melyeket hanyagolnom kell, de ezek annyira nem befolyásolják a mindennapjaimat.” Már csak azért sem, mert Chavito kényszerűségből mindent megtanult bal kézzel csinálni. Szépen ír, gond nélkül főz, és profin mos fogat :) Minden rosszban van valami jó…

Kapott az élettől egy nagy lehetőséget: tekerhet tovább. Méghozzá profiként. Még jó, hogy mindig mosolyog.
“Én tényleg ilyen vagyok, ez nem csak a médiának vagy a szurkolóknak szól. Azok után ami 2013-ban történt velem, már az is boldoggá tesz, ha ott lehetek egy nagy verseny rajtjánál.”

Nem lennénk igazságosak, ha elhallgatnánk azt a tényt, hogy azért él egy ember a Földön, aki tudja, hogy néz ki a szomorú Chaves. Ő Gonzalo Agudelo, a nevelőedzője.

“Egyszer láttam sírni, amikor a Vuelta a Cauca előtt kiraboltak minket. Elvitték az összes kerékpárunkat, és nem tudtunk rajthoz állni. Ez volt az egyetlen pillanat, amikor szomorúnak láttam Estebant.”

 

 

(ui: Jairo már régen megbarátkozott a fia választásával, és nem szomorú amiatt, hogy Kolumbia szegényebb lett egy szorgalmas asztalossal. A papa, Chaves saját utánpótlás csapatánál dolgozik vezetőként, és természetesen a fia egyik legnagyobb szurkolója. Mi is “találkozhattunk” vele, a 2016-os Giro utolsó hegyi befutós szakasz után. ITT az emlékezetes videó.)
 

 

Related Posts

 • Sportember

  Valaki aki uniós informatikus szerkessze fel ide Chavest meg Arut!!!

  Chaves akkor robbant be amikor Dumoulin!
  Azóta Dumoulint nyert GT-t! Chaves top10-ben sem volt!!!

  https://uploads.disquscdn.com/images/f6e00daed6c60766a810bdbad024cc21d54e80b4194d2afbc8a9c0ae82209e34.png

  • Tóth Ati

   Az ugye tudod, hogy sérült volt, bár ez Aru-ra is érvényes. Aru szerintem is csak kidobott pénz, de Chaves-t azért még nem írnám le. Urán hány esélyt kapott?

   • Sportember

    Uran T-vel kezdődik és ehetségesre végződik!

    Ezzel szemben Aru és Chaves is ugyanúgy T-vel kezdődik, de ehetségtelenre végződik!!

    • Szem

     Még szerencse, hogy semmi közöd ehhez a sporthoz.
     Chaves még simán nyerhet GT-t.

     • Tóth Ati

      Ok, mondjuk szerintem is többet ér egy Tour 2. hely, mint egy Giro 2. hely. Ettől függetlenül, nem kellene őt leírni, hiszen csak tavaly volt gyengébb szezonja.

     • Szem

      Jah csak már unom ezt a tehetségtelenezést. Chaves később került nagy csapathoz, mint Urán. Csak 3 év van köztük, de Urán már 2009-ben tekerhetett a Touron, Chaves pedig csak a 2014-es Vueltán ment először nagy körön, és csak 2017-ben mehetett először a Touron.

      Ahogy Uránnak sem a szél fújta össze a 2 Giro második, és egy Tour 2. helyet, úgy Chaves sem a mosolyáért szerzett 2 dobogót egy évben. A sokkal rutinosabb Nibali majdnem ugyanezt csinálta tavaly.

      Én alsó hangon 20-25 összetettmenővel számolok, és mindegyiket tehetségesnek tartom. Ha nem lennének azok, akkor max Continentális csapatokban tekerészhetnének.

      Vannak néha emberek, akiket leszerződtetnek 1-1 évre, aztán kiderül, hogy teljesen alkalmatlanok a pro szinthez, és velük nem hosszabbítanak szerződést.
      Chavesnek ez a 6. WT éve. Azért csak kiderült volna az Oricánál ennyi idő alatt, ha tehetségtelen, nem? ^^

     • Tóth Ati

      Bocs, ezt most nem neked akartam írni. Szerintem egyetlen WT szinten tekerő bringás sem tehetségtelen. :)

     • snookerista

      Mèg Debesai se aki eltéved egy egynaposon ès azok se akik csak a szponzorok miatt vannak acsapatba pl. Astana kahazok és Lampre kinaiak se ? 😀

     • Tóth Ati

      Rendben, 1-2 kivétel talán akad. 😀

     • Szem

      Az UAE-ben egy marokkói és egy egyesült arab emírségeki versenyző van. Mindketten hoztak eredményeket az ázsiai és nemzeti versenyeken. Ha egy csapatnak az a neve, hogy Egyesült Arab Emírségek, akkor teljesen érthető, hogy szponzorként elvárod, hogy a nemzeti bajnok nálad tekerjen.

      A Bahreinnél van egy tajvani srác, aki 2010 óta profi. Arashiro, aki 2007 óta, és egy kínai, aki 2009 óta.

      Az Astana 10 kazah versenyzővel nyomja. De ne feledd, hogy azok a srácok valszeg már a Continentális csapatukban is eltöltöttek egy-két évet, és lassan 3-4éve a WT csapatban nyomják, vannak eredményeik, kemény melót végeznek egész évben.
      Az Astana régóta nevel ki versenyzőket, meg ott vana Vino4Ever is.

      Ennek a három csapatnak fontosak az ázsiai versenyek, úgyhogy egész oké.

      Én az olyanokra gondoltam, mint pl.: Szega, 1 év, semmi eredmény, akkor pacsi, csáó.
      Aki 3-4évet ott tud maradni, az biztos nem csak és kizárólag a szponzor miatt van ott.

     • Sportember

      Az hogy kinek mi a szava járása vagy szóhasználata az szerintem mindenkinek szíve joga!!

      A Portés cikk alatt én sem írtam senkinek, se a cikk írójának se a hozzászólóknak hogy ne használja a “balszerencse” szót és a “bal” szót pejoratív értelemben mert politikailag inkorrekt…

      Vicces ez az egész hogy egy szóhasználaton hogy fenn tudtok akadni.

     • barni

      A tehetségtelen szinonimái: szerencsétlen, balfácàn, pancser, ügyetlen, ügyefogyott, mamlasz, kétbalkezes, béna, suta, bamba, lúzer, esetlen, balek, balfék, bumfordi, palimadár, mafla, bàrgyú, nyomi, fogyatékos, retadàlt, vesztes, idétlen, màlészájú, teszetosza, ügyifogyi, tápos. Tekerj le 200 km- t saját tempóban, ja az nem megy csak a fikázás.

    • tomi

     Nyilván én is elfogult vagyok, de Chaves sokkal tehetségessebb mint Uran, az más kérdés, hogy 150 centivel és 50 kiloval nem fog soha jól menni TT-n így nagyon nehéz lesz összetett győzelmet szereznie.

     • Sportember

      Chaves jobb mint Uran????? Dehogy jobb!!!!

  • snookerista

   Nem èrdemelnek több esélyt: Chaves, Aru, Porte , Majka 😀

   • horvathpeter

    Chaves érdemelne, csak a lába miatt nem lesz neki.

  • horvathpeter

   Meg azér Froome is elférne itt!

  • razs

   Csak az a baj, hogy ezeket a jelzőket abszolút szimpátiára osztogatod. Urán esetében a 2014-es Giro és a 2017-es Tour között kicsivel több mint három év telt el.
   Porte esetén pedig a Simon Clarke kerékcsere (azaz amióta első számít ember) óta szintén három év telt el.

   Chaves esetében a Vuelta dobogó óta 1 év, a három év az pont háromszor annyi idő, mint az egy év (vasárnap esti bölcsesség…).
   Aru esetében pedig a Vuelta győzelem óra 2 év. Mindkettőben 1-1 komoly sérülés volt. Porte nem mellesleg a három év alatt egy pont ugyanolyan helyezést tud felmutatni, mint Aru az utóbbi két évben.

   • horvathpeter

    Ja meg mert Porte tud időfutamot menni. Állítólag. Mert háromhetesen ezt még nem láttuk. Uran mondjuk tud néha.

    • Tóth Ati
     • razs

      Amúgy az is a “győztes alkat” hozzávalója, hogy olyankor mit tud produkálni, amikor kötelező jól mennie a győzelemhez. Szerintem az emberek többsége amúgy is olyan, hogy “tét nélkül” jobbat nyújt, azaz a komoly versenyhelyzetet inkább elstresszeli, minthogy a legjobb formáját hozná ki belőle. Illetve a segítő bizonyos szakaszot végig pihenhet, elég 5-10 szakaszt komolyan megnyomnia.

      Pl.: https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2015/stage-14

     • Tóth Ati

      Azt a Tour szakaszt minek tetted ki? Egyszer már leírtam, hogy az erős szél miatt képtelen volt jobb időt elérni. Az alkata hátráltatta.
      Remélem a Tour-on végre tényleg a maximumot tudja nyújtani, mert akkor max Quintana–nak lehet ellene esélye. Persze, ha Froome indul, akkor egyértelműen Ő a legnagyobb esélyes.

     • razs

      Nem féltétlenül Dumoulin-re idejére kell gondolni, de a nálánál könnyebb Adam Yates-t szerintem illett volna elvernie, ha komolyabb ambíció vannak.

     • Tóth Ati

      Az egyértelmű. Szerintem tavaly sokkal jobb formában volt és remélem idén is. Egyszer minden rossz sorozat véget ér.

     • horvathpeter

      Milyen poen lenne, Froome megcsinalja a duplat es mindkettot elveszik, mert hat ugye a szipokazaser mar 18 honap jar.

     • razs

      Ha az idei kettőt elvennék, akkor szerintem a Vuelta győzelmét is.

     • Tóth Ati

      Mondtam már, nehogy csúnyán meglepődjetek. :)

     • horvathpeter

      Mer itt olyan jol ment? Tobb mint egy percet kapott Froometol. Ezzel nem lesz Tour gyoztes.

  • barni

   More! Te nagyon H….e vagy!!!!

 • Szem

  Off: Daryl Impey erősen kezdi a szezont a TDU összetettje után most Dél-Afrikai bajnok, és időfutam-bajnok is lett.

  A Sky új fiatalja Egan Bernal pedig egész jól tartja magát a kolumbiai körön a nagyok mellet, igaz még nem volt komoly emelkedő. Szóval nem jelent semmit a dolog, de ott van elől Quintana, Uran, és a csapattárs Henao mellett.

  • snookerista

   Kár hogy Impey öreg már . anno amikor viselte a sárga trikót a touron kellett volna belőle egy jó egynapos menőt csinálni. De benne volt kraft.

  • Mike B.

   Bernal be is húzta az összetettet. Nagyot ment a SKY. Jó szakasz volt, kár hogy az kolumbiai operatőrök nem tudtak felnőni a feladathoz :)

 • Máriusz Kertész

  Meg van Froome utódja a Sky-nál! Álmodozhattok itt Quintanaról, Uranról, Chavesről… Bernal lesz az új menő, pár év és mindent meg fog nyerni a Sky-ná. Thomas, Pouls csak másik csapatnál lehet kapitány…a Sky-nál a Froome korszak után Bernal lesz a kapitány…ezért is igazolták.

  • Tóth Ati

   Majd Gaudu lenyomja, mint ahogy tette a Tour de l’Avenir. :)

   • horvathpeter

    Jajj l’Avenir, ott meg Matthews is lenyomta Dumoulint, aztan ki lett haromhetes gyoztes?

    • Tóth Ati

     Mondjuk második próbálkozásra megnyerte, igaz Gaudu már nem indult. Amúgy ajánlom a hegyi szakaszokat. Az utolsó hegyen végig Gaudu ment tempót és még nyerni is tudott, a többieknek esélyük sem volt. Jó Bernal, de Gaudu jobb nála, legalábbis szerintem. :)

    • razs

     Érdekes amúgy tényleg azt megnézni, hogy aki fiatalon jól ment, az mire vitte a teljes pályafutása alatt. Pl. Ők mind nyertek l’Avenir-t az elmúlt 25 évben:
     – Casero, Menchov, Quintana
     – Egoi Martínez, Mollema, Chaves, Barguil
     – Evgeni Petrov, Iker Flores, Moisés Dueñas.

     De még a fehér trikó sem feltétlen mérvadó, lásd Jaroszlav Pavlovics Popovics (jesszus, magyarul így írják…) vagy Kevin Seeldraeyers.

     • Tóth Ati

      Az utóbbi idők győztesei közül csak Sycard veszett el, a többiek még sok szép eredményt elérhetnek.

     • razs

      Őket nem véltelenül nem is raktam bele még egyik kategóriába sem, és csak a régebbiek közül szemezgettem. Mollema, Chaves és Barguil nyilván még viheti többre is, de már így is többet értek el, mint az alsó három emberke. Szerintem azért egy 2-3 évnél rövidebb idő alatt nem lehet jól megítélni a profi mezőnyben, hogy ki mire fogja vinni hosszú távon.

     • Tóth Ati

      Egyetértek! Pont ezért nem biztos, hogy Gaudu vagy Bernal később is jó lesz, hiszen csak 1 évet töltöttek a profik között, igaz mindketten szép eredményeket értek el. Gaudu: 2. hely a Tour de Lein-n(Pinot mögött, Kruiswijk előtt), Top 5 a Milan-Torinon, Top 10 a Fleche-n. Bernal pedig most érte el legnagyobb sikerét.

     • horvathpeter

      EGyébként úgy halkan megkérdezném, hogy a tavalyi háromhetes győztesek milyen eredményeket értek el azon a versenyen? Ja, hogy semmilyet.

     • Tóth Ati

      Ezek szerint Quintana, Chaves, Barguil, Lopez mind gyenge? Amúgy miért nekem írod? Nem én írtam, hogy Bernal halomra nyeri magát. Mondjuk azt sem, hogy Gaudu lesz a jövő nagy bajnoka.

     • horvathpeter

      Te vagy a nagy L’avenir imádó. Te szoktál mindig arra hivatkozni, hogy az első huplin ki verte szét a másikat még hereszőrpejhedző korában, aztán a felnőttek között csak Quintana nyert ezek közül háromhetest, de már őt is beárazzák a wattmérőzők.

     • Tóth Ati

      Igen arra, de egy szóval sem írtam, hogy 3hetes győztesek lesznek, mint ahogy azt sem, hogy Bernal mindent meg fog nyerni. Csak annyit írtam, hogy Gaudu szerintem jobb lesz. A 3hetest Te keverted bele.

     • horvathpeter

      De most komolyan az ifi TOurnak nem az a célja, hogy felkészítse őket a felnőtt Tour megnyerésésre? Bár ahogy látjuk nem. Akkor minek rendezik?

     • Tóth Ati

      Gondolom azért, hogy legyen mit kritizálnod.

  • tomi

   Tud TT-n menni, mert hegyre azt tud azt majd tavaly láttuk. Ha tud akkor meghatározó lesz, ha nem akkor azért nem biztos.