“Ez nekem nem csak üzlet”

shadow

“Májusban lesz a 100. Giro…és a születésnapom.”
Finom jelzés Nasser bin Hammad Al Khalifa hercegtől azt illetően, hogy mit is szeretne ajándékba. Gyaníthatóan egy rózsaszín trikónak örülne.
De ha valamelyik tulajdonos, akkor ő biztosan képes lesz értékelni egy nagy győzelmet. “Igazán őrültnek kell lenni ahhoz, hogy valaki 23 nap alatt letekerjen 21 szakaszt…” – mondja. Pont ő, aki nagy ironmanes. Az sem jobb. Háromezer nyolcszáz méter úszás, 180 kilométer kerékpározás, majd egy maraton.

“Mindig is érdekeltek az olyan sportágak, melyek az állóképességről szólnak. És csak rajtad múlik a végeredmény. Persze, a lóverseny jó dolog, de ott kevés beleszólásod van a végső győzelembe. Az első kerékpáros emlékek? Mint sokaknak, Armstrong és a Tour. De nagy Nibali-szurkoló voltam, már azt megelőzően is, hogy együtt tekertünk. Ez a sportág óriási lehetőség az országunknak. Ha F1-es versenyt rendezünk, akkor kizárólag egy hétvégén keresztül beszél rólunk a világ. De ha profi csapatod van, akkor 200 napot tekertek végig egy évben…”

Persze, mindig kell valaki (ő lenne Milan Erzen), aki bedobja az alapötletet, amiből idővel valóság lesz. Nasser a lósporton keresztül ismerte meg az Adria Mobilnál dolgozó szlovén menedzsert, elkezdtek beszélgetni, és viszonylag hamar összehoztak egy WT-csapatot. “Hároméves tervben gondolkodunk, de mindenkinek látnia kell, hogy ez lesz az első szezonunk. A Sky és Froome még messze van tőlünk. De ők lesznek a követendő példa.”

bahrain-merida-jersey-2017-full

Nasser bin Hammad Al Khalifa (Fotó: twitter)

Jelenleg még “csak” 17-18 millió eurós költségvetésről hallani, ami ugyan némileg a World Tour-átlag felett van, de meg sem közelíti a Sky szintjét. A következő két évben alsó hangon meg kellene duplázni ezt az összeget, ha tényleg szeretnék utolérni Froomékat. És hát Nasser bin Hammad Al Khalifa szerint ez lenne a cél. “Ez nem csak üzlet, szeretem is azt, amire a pénzemet költöm.  A keret erős, a szakmai stáb felkészült. Most már a srácokon a sor, hogy minél hamarabb megismerjenek minket.”

Végül pár mondat erejéig beszéljünk a célokról, hisz mindig jó tudni, hogy a ‘főnök’ mit vár el.
“A Giro lesz az év első nagy körversenye számunkra, és egyben a legfontosabb célunk is. Két éve találkoztam először Nibalival, teljesen közvetlen és barátságos volt. Minden nagy bajnoknak ilyennek kellene lennie. Amikor együtt tekertünk, jó sokat mesélt erről a sportágról. Nálam nem is volt kérdés, hogy köré szervezzük az új sorunkat. Nem mondom biztosra, hogy ott leszek Olaszországban, de az egyértelmű, hogy azt a versenyt meg akarjuk nyerni Vincenzóval.”

(Forrás: Gazzetta)

Related Posts

 • Brigo

  Hát a hegyi segítők névsora lehetne egy kicsit acélosabb.

 • Már kezdetben szimpatikus volt ez a fickó,ő nem olyan aki csak úgy csinál egy csapatot mert sok pénze van és közben semmit sem ért hozzá.Látszik,hogy őt nem hülyítette meg a pénzt mint Tinkovot…
  Aki Ironman versenyeken vesz részt az nem fogja úgy kezelni a versenyzőit mint a gépeket akik azért vannak,hogy hozzák a dicsőséget és a pénzt.
  Nagy lépés ez a Közel-Keletnek,remélem a csapat jelenléte több nézőt fog az utak mellé vonzani az ott rendezendő versenyeken,mert hát valljuk be,jó ha egy-egy szállingózó embert láttunk a szakaszokon,és azok is csak véletlenül odatévedtek.Most lesz egy csapat akiért szoríthatnak akár…:) Az első évben biztos nehéz lesz,a csapat eléggé szedett-vedett,de vannak jó nevek.Jó sprinterek,klasszikus menők,Nibali…Versenyképesek lehetnek minden terepen.

 • Rodzsa

  100 éves létére jól tartja magát… 😉

 • horvathpeter

  Mondjuk azt nem értem, hogy a kedves Prince of Persia mér nem ad bele már most több pénzt, ha a nagyobb költségvetés a cél. Elfogyott a pénze? Megvárja hogy Nibali tud-e esetleg kevesebb pénzből is nyerni? Mondjuk a Liquigasos példából tanulva, nem tud. Vagy várja hogy feljebb menjen az olaj ára?