Froome: “Címvédőként nem hagyhatom ki a Tour-t”

shadow

Az ember élete elég nagy részben az alkalmazkodásról szól. Vannak olyanok, akiké jobban, mint másoké. Alighanem ilyen Chris Froome is. Fiatalon ő volt a kerékpáros a rögbi játékosok közt, aztán később itt Európában ő lett az afrikai versenyző az európaiak közt.

Froome nem egy könnyen megközelíthető ember, és ezt ő tudja is magáról.

“A bennem lévő érzéseket igyekszem megtartani magamnak. Szeretek csak az edzéssel foglalkozni. Csak leszegni a fejem és tenni a dolgom. Azt tenni, amiről azt gondolom, ahhoz kell, hogy megnyerjem a Tour-t. Nem érzem, hogy hatalmas médiakampányt kellene folytatnom, vagy ilyesmi, bár azért egy kicsit igyekszem beengedni az embereket a közösségi oldalak segítségével. De nem az ismertség motivál, vagy az, hogy szeressenek. Persze jó, ha az embert elismerik, de engem igazából maga a teljesítmény hajt.”

Froome májusban már 32 éves lesz. Azonban semmi pánik, 17 korábbi Tour-győzelem azt követően született, hogy az adott versenyző már betöltötte a 32. életévét. Az egyértelműnek tűnik, hogy a Tour lesz a fő cél pályafutása hátralévő részében. Az is világos, hogy ha dupláról beszélünk, akkor a Tour-Vuelta jöhet szóba. És, ha a csapata tavaly éberebb lett volna, akkor valószínűleg már nem beszélgetnénk arról, hogy vajon tud-e Froome két nagy kört nyerni egy évben.

froomey

Fotó: Europress/AFP

A Giro-Tour dupla viszont úgy tűnik, tényleg kivitelezhetetlen. Képtelenség az extra jó formát ennyi időn keresztül fenntartani, még úgy is, hogy ha van pihenő a két verseny között. Szóba jöhetne még a Giro-Vuelta kombó, ami valószínűleg a drukkerek szemében is óriási teljesítmény volna.

“Véleményem szerint ez megcsinálható. Van kellő idő a regenerálódásra, és aztán arra, hogy újból edzésbe állj, és másodszor is csúcsformába kerülj. Tudom, hogy a közvélemény szerint hatalmas dolog lenne, de kétszeres címvédőként nem hagyhatom ki a Tour-t. Lássuk be, az emberek sokkal inkább tudnak Tour-győzteseket sorolni, mint olyanokat, akik megnyerték mondjuk a Girót. Tavaly közel voltam a Tour-Vuelta duplához, a versenyt taktikailag veszítettem el. Ha nem követtem volna el azt a hibát… Mindegy, a lényeg, hogy ez a kombó megcsinálható.”

A Vueltán bő két hétig minden tökéletesen alakult Froome számára, dacára annak, hogy a csapata lényegesen gyengébb volt, mint a Tour-on. Kényelmes, egy perces hátrányban haladt Quintana mögött a hosszú időfutam előtt. Aztán ugyan rávert 2:16-ot Nairóra az egyenkéntin, viszont néhány nappal korábban kapott tőle 2:37-et a Formigalon, így valós esélye már nem nagyon maradt a győzelemre.

“Borzalmas érzés volt elszigetelve lenni abban a csoportban, miközben Quintana és Contador elöl voltak. Iszonyú volt a tudat, hogy hátul vagyok, és legjobb esetben is csak minimalizálni tudom az időveszteségem. De nem akarom senkire sem áthárítani a felelősséget, legalább annyira az én hibám is, hogy nem tudtam ott lenni az elöl lévőkkel. Talán, ha nem indulok el két segítővel és várok 20-30 mp-et, hogy összeálljon egy nagy csapat, akkor reális esélyem lett volna felérni.”

Végül az Astana segített, akik Scarponi kilencedik helyét próbálták meg védeni. Így maradhatott még némi esélye Froome-nak az összetettben.
“Próbáltam rávenni a többieket, Chavest és Simon Yates-et is, hogy dolgozzunk össze, hogy tegyen bele mindenki amennyit csak tud, de aztán túl sok volt a huzavona, a rádiózás, és nem lett semmi az egészből. Végül az Astana segített egy kicsit.”

froomey3

Fotó: Europress/AFP

Ha visszatérünk még egy kicsit a Tour-hoz, akkor elmondhatjuk, két régi dolog biztos, hogy megdőlt Froome-mal kapcsolatban. Az egyik, hogy taktikailag éretlen és gyenge, a másik pedig, hogy a versenyzése nem elég érdekes. Gondoljunk csak a lejtmenetes és az oldalszeles támadásokra. Egyikkel sem tudott nagy előnyt kiharcolni, viszont jelentősen növelte saját lélektani fölényét.
“Minden évben egyre tapasztaltabb vagyok, egyre nagyobb az önbizalmam és taktikailag is folyamatosan fejlődök. Az egyik legjellemzőbb tulajdonságom, hogy mihelyt ráállítom az agyam valamire, akkor azzal kapcsolatban elég megszállott tudok lenni. Ha egyszer elkezdek összpontosítani egy dologra, akkor semmi más nem létezik a számomra, amíg azt el nem érem. Így vagyok a Tour-győzelemmel is.”

(Forrás: Procycling)

Related Posts

 • arce

  Én azt gondolom, hogy ki lehet hagyni a Tourt címvédőként is, mondjuk egy rossz szót se lehet rá mondani, mert a Vueltat nagyon sokszor bevállalta, szóval nem csak a Tour létezik számára. Viszont nekem az az érzésem, hogy egy Giroval erősen kiesne a komfortzónájából, ráadásul a körülmények sem lennének számára kedvezőek és a csapat sem lenne olyan erős mellette. Kíváncs vagyok mit hoz az ideji eszetendő, ugyanis az ő versenyzésében is benne van, hogy bármikor esik -mondjuk erre akkor van nagy esély ha esni fog az eső- és akkor könnyen vége lehet a versenyének, mert egy az egyben ilyen erős csapattal kicsi az esély, hogy legyűrik.

  • GzsakSam

   A komfortzónájába lehet, hogy nem esik bele, ezzel egyetértek, de ha a Sky (Brailsford) is úgy akarná, tudnának olyan erős csapatot adni mellé egy Giro-ra is, mint a Tour-ra. De egyelőre nem akarnak. Nyilván azért, ami a cikkben is szerepel.
   Sztem, ha meglesz neki az ötödik TdF győzelem három éven belül, akkor belevág a Giro-Vuelta duplába.

   • Tóth Ati

    Szerintem addig még nyerni fog Vuelta-t. A Giro-t megpróbálja majd 35 évesen és látok esélyt a győzelemre.

    • horvathpeter

     En meg nem. Erre a legjobb pelda Wiggins, aki szinten Skyos volt, ment mar jol Touron es Vueltan is, de a Giron vilageleteben csak szenvedett. Meg akkor is amikor Tour es olimpia gyozelem utan topfavorit volt. A Giro az mas verseny.

     • Tóth Ati

      Ezt nem gondolhatod komolyan. Wiggins nem Froome. :))

     • horvathpeter

      Jó nyílván tudom, hogy vicc az egész pali, mert anno a Giron örült, hogy a 70-be befért, aztán utána a Touron meg már Armstronggal meg Nibalival ment együtt a hegyen. De 2013-ban messze ő volt a topfavorit, azokután hogy 12-ben ahol elindult, ott szénné nyerte magát. De nem ő volt az egyetlen, aki Tourokon jól szokott menni, Girón meg csak szenvedett,

     • Tóth Ati

      Horner nyert Vuelta-t, Hesjedal Giro-t, ha ők nyerni tudtak, akkor Froome miért ne nyerhetne. Ő nagyon más kategória. Számára pillanatnyilag csak a Tour fontos, ami azért érthető, hiszen a világ legfontosabb verseny, de ez később változhat.

     • horvathpeter

      Azért amiért nem nyert soha Amrstrong Girót, vagy Ullrich, Lemond, Schleck, Cadel Evans és még egy rakás jó bringás rajtuk kívül, akik amúgy Touron jók voltak.

     • Tóth Ati

      Azt tudnod, hogy ez fordítva még inkább igaz. :)

     • horvathpeter

      Froome se fog úgy nyerni, hogy nem engedik indulni rajta. Illetve engedték párszor, csak akkor gyengén ment.

     • Tóth Ati

      Sky-nak és neki is fontosabb a Tour. 2-3 évig biztos nem látjuk a Giro-n.

   • arce

    Én csapat szinten arra gondoltam, hogy mivel nincs tapasztaluk benne, hogy májusra járassák csúcsra az embereket, így hiába pakolnának jó neveket mellé, nem biztos, hogy touros fomában lennének. Szerintem baromi sokat számít ki mire van belőve a hosszú évek alatt, én többek között Aru idei gyengébb teljesítményét is nagyrészt ennek tudom be.

    • Tóth Ati

     “Az első Tour mindig brutálisan nehéz. Azt szoktuk mondani, oda kell menni egy pofonért, hogy később ennek meglegyen az eredménye.” Ezek Nibali szavai. A Tour teljesen más verseny. Aru befizette a tanulópénzt.

     • arce

      Neki is nagy volt a tanulópénz, ez kb a hülye duma szint, íme egy Giro 11. hely után 20. lett az első Tourján, és amikor arra készült csak rögtön az addigi legjobb 3 hetes eredményét érte el, szóval ennyit a Tourról, halálosan túl van misztifikálva a verseny.

      Grand Tour general classification results timeline[edit]
      Grand Tour 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
      Pink jersey Giro – 19 11 – 3 2 – 1 – – 1
      Yellow jersey Tour – – 20 6 – – 3 – 1 4 30

     • Tóth Ati

      Úgy látszik itt páran még maguknak a versenyzőknek sem hisznek. :DD

     • arce

      A számok valahogy nem támasztják alá a nyilatkozatot és én inkább azoknak hiszek.

     • Tóth Ati

      A hó tényleg durva tud lenni, de a 40 fokos hőség is kicsinál. Szerintem mindegy, hogy Stilfserjoch-ra májusban vagy Galibier-re júliusban tekernek, mert ha Froome jól érzi magát és támad, akkor vagy tudnak vele menni vagy nem. Magamból kiindulva, sportolás közben mindig jobban szenvedtem a hőségben, mint hideg időben. Pinot jobban szereti a hideget, Froome a meleget. Nem vagyunk egyformák.

     • arce

      Én is jobban szeretek hidegben tekerni, de a bringások legtöbbje a meleghez van hozzászokva és ott is készülnek az idényre, igazán nem akarok megbántani senkit, de engem mint gyakorló kerekest baromira idegesít, hogy az FB-n az emberek posztolgatják, hogy -X fokban tekergetnek, mintha erre büszkének kellene lenni, szerintem szimplán emberi hülyeség, a profik sem tekernek ilyen időben, sőt ugye pár éve hozták az extrém időjárás protokollt, ami pont a kirívó időre, hidegre/hóra vonatkozik/érvényes mint a hőségre. Amúgy meg augusztusban tekertem a Stelvión 2 éve amikor hőség volt és hát magam is meglepődtem, hogy ott azért az nem olyan vészes meleg, mintha mondjuk akkor itthon tekernék. Egy szó mint száz a kerekeseknek a hideg az extrémebb, mint a hőség. (kivéve ugye Dubaj/Qatar).

     • Tóth Ati

      Az alpok nem annyira meleg, de a Ventoux meg a pireneusok más eset. A Ventoux egy extrém hely, vagy nagyon fúj a szél vagy óriási hőség van, ráadásul a sivatagos részen még rosszabb. A pireneusokban viszont tényleg órási a hőség, plusz magas a levegő páratartalma. Szerintem az esőnél nincs rosszabb, főleg 0-5 fok körüli hőmérsékletnél.
      UI: Én ugyan télen fel nem ülök a bringámra. :)

     • horvathpeter

      Ez a mindig ez pont idén fog megdőlni, főleg ha Nairo törzsfőnök tényleg indul.

     • Tóth Ati

      Ha indul, mert különben a Tour-on ismét erősebb lesz a mezőny. Froome, Quintana, Contador… :)

     • horvathpeter

      Hát ugyanezek nevek elindultak 1 éve, meg két éve is, aztán Froome még csak meg se izzadt ellenük.

     • Tóth Ati

      Ez nem jelenti azt, hogy nem ők pillanatnyilag a legjobb háromhetes menők. Mondjuk Nibali meg Aru legyőzése kevesebb energiát igényelt.

    • GzsakSam

     Jaja, így már másképp fest a dolog, mindazonáltal nem hiszem, hogy rakétatudomány lenne májusra időzíteni a topformát, valahogy a többi csapat is megoldja. De sztem Froome esetében ez még nem lesz kérdés egy darabig.

   • Tamás Bulányi

    Hát három év múlva már szerintem kifut az időből a duplával kapcsolatosan. Quintana, Chaves, Aru, Bardet, Yates brothers még mindig 30 alatt lesznek akkor.

    • GzsakSam

     Ők addigra a Tour-on gyilkolásszák egymást halomra, CF meg sunnyogva behúzza a duplát. Vagy két-három év alatt egyet-egyet. (Horner se 20 évesen nyert Vuelta-t)
     Ki van ez találva, kérlek! :)

 • horvathpeter

  Közben Contador már készül a bukásokra: https://www.youtube.com/watch?v=wHs0whbqQHw