Fuglsang: A Dauphiné még csak a kezdet?

shadow

Jakob Fuglsnag hosszú évek óta fontos szerepet tölt be az Astanánál. 2017-re azonban még tovább lépett előre, első számú ember lett. Ráadásul megszerezte élete legnagyobb győzelmét azzal, hogy megnyerte a Dauphinét.

2016 őszén Fuglsang fejében többször is megfordult, hogy hagyja a háromheteseket, és inkább az egynaposokkal próbálkozik. Szó nincs arról, hogy elege lett volna a hosszú, emberpróbáló körversenyekből, viszont az, hogy ezüstérmet nyert a riói olimpia mezőnyversenyében, egy új út lehetőségét villantotta fel előtte. Ez az új út pedig nem volt más, mint, hogy rámenjen a hegyes klasszikusokra.

Korábban egymás után három Tour-on is részt vett, mindannyiszor segítőként. A legjobb helyezése egy hetedik hely volt, még 2013-ból.

2017 elején a helyzet elég bizonytalan volt a csapatnál. Vincenzo Nibali a Bahrain-Meridához igazolt, Fabio Aru a 100. Giróra készült, Miguel Ángel López, a fiatal kolumbiai tehetség pedig lábát törte egy edzés során. Ezek után ajánlotta fel neki Alexander Vinokourov, hogy kapitány lehet a Tour-on.

Naná, hogy elfogadta. A klasszikus-ambíciókat pedig törölte, de legalábbis elhalasztotta.

Nem tudni, voltak-e benne komoly kétségek a döntését illetően, de ha voltak is, a Dauphiné biztosan eloszlatta azokat. Nyert két kemény hegyi szakaszt, és övé lett az összetett egy olyan mezőnyben, amelyikben ott tekert Richie Porte és Chris Froome is.

“A Dauphiné megerősített abban, hogy hinnem kell magamban, és, hogy a kapitányi poszt tökéletes a számomra a háromheteseken” – mondta Fuglsang.

jakobolimpia

A riói dobogó – Rafal Majka, Greg Van Avermaet, Jakob Fuglsang (fotó: Europress/AFP)

Jött a Tour, ahol bukott és az alkarja két helyen eltörött, majd augusztusban eltörte még a kulcscsontját is pluszban. A nyár tehát nem sült el valami jól, de a Dauphiné sikerét senki sem vehette el tőle.

Mikor Nibali 2016 végén elhagyta a csapatot, magával vitte azt a Paolo Slongót is, aki ugyan elsősorban az olasz edzője volt, de azért vele is dolgozott.

“Paolo Vincenzóra koncentrált, én alig kaptam visszajelzéseket tőle. Havonta kétszer küldött egy edzéstervet, és ennyi.”

Fuglsangnak most tehát lehetősége nyílt arra, hogy megtalálja a saját edzőjét. Ő pedig visszatért Rune Larsenhez, a dán mountain-bike-szakemberhez, aki fiatalabb korában dolgozott Jakobbal. Az utóbbi években pedig amolyan második-számú mentor volt a számára.

“Rengeteget segített, hogy ismét száz százalékban vele készülhettem. Végre újra volt valaki, aki komolyan foglalkozott velem. Ha valamit kétszer megpróbálsz, és kétszer nem sikerül, könnyebben adod fel a harmadik próbálkozást, ha nincs melletted egy olyan szakember, aki tényleg rád figyel.”

jakobAru

Fabio Aruval (foró: Europress/AFP)

“Aztán az is fontos volt tavaly, hogy megtanultam fogyni. Nem vagyok nagy, de nem is vagyok elég szálkás, mindig is küzdöttem ezzel. Viszont úgy tűnik, most végre megvan a megoldás. Hosszú könnyebb tekerések, melyek során nem kell ennem. Haza is későn érek, kevesebb az időm, így általában meg tudok spórolni egy étkezést.”

Larsen is a fogyásban látja a sikerek okát.

“Az, hogy a legjobbakkal versenyzett a hegyekben, új volt Jakob számára” – mondta a dán mester. “Most keményebben tudta nyomni a komolyabb emelkedőkön is. Eddig nem volt elég erős, és mindig voltak rossz napjai, amikor időt veszített.”

A Dauphiné után egész Dánia lázban égett, úgy várta a Tour-t. Mindenki azon morfondírozott, vajon sikerülhet-e Jakobnak megjavítania a Michael Rasmussen által elért eddigi legjobb dán helyezést. Az első komolyabb hegyi szakaszon úgy tűnt, hogy nem, mert kapott bő egy percet a legjobb összetett menőktől, köztük Arutól is.

Larsen az adatokból kiszáradásra következtetett, és továbbra is bízott a versenyzőjében, aki négy nappal később bizonyított is azzal, hogy ott maradt elöl a szűk élmezőnnyel, és feljött az összetett ötödik helyére. Azt azonban nem tudhattuk meg, mire lett volna képes később, hisz két nap múlva bukott, eltörte az alkarját, majd feladta a versenyt.

jakobdobogó

A 2017-es Dauphiné-dobogó – Richie Porte, Jakob Fuglsang, Dan Martin (fotó: Europress/AFP)

Fuglsang úgy döntött, két évig még biztosan marad az Astanánál. Szereti a csapatot, többször elmehetett volna, mégsem tette.

“Ez egy laza, könnyed csapat, nincsenek olyan szigorú szabályok, mint a Sky-nál. De ennek is megvannak a maga előnyei. Most például úgy tűnik az én edzésmódszerem működik, ha azonban ez nem jön be az egyik csapattársamnak, neki nem kell ezt csinálnia, megvan a lehetősége, hogy másképp készüljön. Persze néha azért én is azt gondolom, hogy jót tenne egy kicsit jobb szervezettség.”

Larsen optimista a következő szezont illetően.

“Szerintem eljut arra a szintre, ahol tavaly volt, és most már azt is tudja, miről szól ez az egész. Van tapasztalata és önbizalma is. A legjobb még csak ezután jön a számára.”

 

(Forrás: Procycling)

Related Posts

 • Tóth Ati

  Fuglsang pont olyan versenyző, akit nem nagyon tudok hová tenni. El tudom képzelni róla, hogy Top 5-ben végez, de lehet a 20-ban sem lesz idén a Tour-on.
  Idén Dumoulin valószínűleg nem indul a Tour-on, Froome sorsa egyelőre kérdéses, így az indulása is. Ha nem indul Froome, akkor továbbra is úgy gondolom, Quintana a legnagyobb esélyes. Utána talán Nibali esélyei a legnagyobbak. Indul pár versenyző, akik jó forma és probléma mentes verseny esetén félelmetes ellenfelek lehetnek, gondolok itt Porte, Landa és Thomas-ra. Pinot, Bardet, Uran, Zakarin, Kelderman simán lehetnek dobogósak. Mollema, Kruiswijk, Jungels, Fuglsang, Barguil, Yates, Majka, Valverde, Martin max Top 10. Szerintem lesz egy nagy meglepetés. Mindenesetre izgalmas versenynek ígérkezik. :)

  • Respectvv4laci

   Ha Landát meg Thomast nem üti Grande akkor vonuljon vissza .Porte ha jo formában van már keményebb dió de nem rémlik hogy egy jó formában lévő Nairot vert-e már valaha .

   • Tóth Ati

    Verte volna 2016-ban, csak sajnos defektet kapott. Porte simán 2. lehetett volna, de vele mindig történik valami.

    • Respectvv4laci

     Jo akkor igen de azért a Touros vak-világtalan Quintanát hasonlitsd már össze a 2016Vueltással . Azon a Touron Porte közel volt a legjobbjához Nairo meg vakon volt és igy se volt meggyőző Porte.2017ben lett volna érdekes mert még lehet Froomeot is verte volna akkora formában volt.

   • horvathpeter

    Jo formaban levo Nairot ki vert meg? Froome es Dumoulin.

  • tomi

   Megnéztem az aktális oddsokat, már kisebb Nibalira, de aki teheti az nyugodtan rakjon rá, mert hatalmas lehetőség, azt meg végképp nem értem, hogy Porterahogy lehet a legkisebb a szorzó, csak nem azért, hogy hátha véletlenül elsül a kapanyél- nálam ez a tuti bukó kategória, Quintana dobogóra jó, de hogy győzni nem fog az meg a következő biztos fogadás.

   • Tóth Ati

    Akkor én most Porte győzelmére teszek egy kis pénzt. :)

 • horvathpeter

  Nála még Kreuziger is jobb igazolás volt az Astanába annak idején Contador pótlónak, ő legalább volt már többször is Top-5-ben és nyert klasszikust is.

 • Trozsák

  Nem hogy elmenne segíteni MA Lopez-nek Giron… valami haszna is legyen már.. Touron nem lesz top20 úgyse… Semmi eredményt nem fog hozni, de a csapatának segíthetne…

  Vino is hülye most mert bízik benne még, és engedi Tourra menni kapitányként..

  • Tóth Ati

   Neki majd Bilbao segít, Fuglsang-nak meg Kangert.

   • Trozsák

    Kangert sokkal jobb kapitány lenne!!!!
    De én őket betenném Lopez mögé!
    Bilbao, Kangert meg Fuglsang is menjen segíteni MA Lopez-nek Giron!! Üssék szét Dumoulint a hegyekben!

    Hirt vagy Jesper Hansen értelmesebb kapitány lenne Tourra mint Fuglsang…

    • Tóth Ati

     Aztán a végén Fuglsang lenyomná Lopezt. :)
     Hirt egyszer ment jól 3hetesen, Hansen meg soha. A Tour-ra tapasztalt ember kell, meg ugye a szponzorok sem örülnének egy láthatatlan csapatnak.

     • Trozsák

      Tapasztalt legyen az ember és ne bukott ember legyen!
      Fuglsang egy többszörösen bukott ember!! Aki már sokszor megkapta a lehetőséget de sose élt vele!!

     • Tóth Ati

      Mégis mikor? Tavaly lett volna esélye, de ugye bukott, vele együtt a fél Astana. Azelőtt segítő volt. Vinokurov nyilatkozatait nem kell komolyan venni.

     • Trozsák

      2013? 7. hely! 15 perc hátrányba!!!

     • Tóth Ati

      12 perc hátrányba. 7 hely nem rossz eredmény, azzal még Lopez is adós. Bár idén a Giro-n simán meglehet, mert nem indul sok esélyes.

     • Trozsák

      Jövőre Giro-Vuelta dobogó kötelező! Vagy GT győzelem!

     • Tóth Ati

      A Giro-n indul Dumoulin, Chaves, Lopez, Aru, Yates, Pozzovivo, Formolo, König, Denis plusz pár meglepetés ember. Szóval simán meglehet a dobogó. Froome egyelőre nem biztos.

  • razs

   Láttad, hogy Petter Northug nagy bajban van a kijutás számpontjából?
   Nélküle tuti nem fogok sífutást nézni az Olimpián, csak az alpesi sít.

   • Tóth Ati

    Johaug, Northug, sok ez így neked. Biatlont sem nézed?

    • razs

     Ott OEB (de kedveletem Raphaël Poirée-t is) után / mellett Svendsen lett a másik kedvenc, de a Bø testvérek is jöhetnek. Azt hiszem válogatott szinten nem túl sok kérdés maradt ezek után. :) A váltót valószínűleg próbálom megnézni élőben. Az egyénit nem hiszem, ott túl sok (sokk…) a Fourcade győzelem, Őt nem bírom.

     Síugrásban régen Morgi volt a kedvenc, aztán Prevc lett, de idén sajnos Neki sem megy túl jól. Akit nem kedvelek az Schlierenzauer és a németek. Ammann, Stoch, Kraft vagy a norvágok inkább kedveltek mint nem, de egyikük sem hatalmas kedvenc.

     Északi összetettet is néztem régen, ott kivételesen a finneket (és nem a norvégokat!) bírtam Manninen és Koivuranta személyében. Jason Lamy-Chappuis még szódával elment, de Eric Frenzel már borzasztóan nem. Az hogy Ő nyert 5 összetett VK-t, az inkább nem is kommentálom…

     A németek “nem kedvelése” az nálam globális dolog, egy-két kivételtől eltekintve. Lásd még: Zabel, Kittel, Tony Martin, M. Schumacher, Michael Greis, Eric Frenzel, Tobias Angerer, Sven Hannawald, Bayern München + bármelyik labdajáték vállogatott (kivétel: amikor idegenben 1:7-ra alázták a brazilokat, na annak örültem).

     Úgyhogy mostanában kénytelen vagyok Marcel Hirscher győzelemmel vigasztalódni. Amennyire a többi téli sportban nem jött be az elmúlt két év, Ő szerencsére ezt mind bepótolta. Előtte Ivica Kostelić, kevésbé Bode Miller volt a kedvenc. Ha már norvégok, akkor természetesen Svindal személyében itt is van egy. Akit nem kedveltem / kedvelek, az Ted Ligety és Benjamin Raich.

     • Tóth Ati

      Biatlon a kedvenc téli sportom. Bjorndalen volt nagy kedvenc, bár még most is az. Németeket, oroszokat nem bírom és Fourcade finoman szólva sem a kedvencem. A fiatalabb Boe-t kedvelem, aki hamarosan megtöri Fourcade dominanciáját.
      Sífutásban Lukas Bauer volt a nagy kedvenc. Most Sundby és Klaebo.
      Az Északi összetett régebben érdekelt, most a sok német győzelem miatt már nem annyira.

   • Trozsák

    Már nincs bajban.
    Múlt hét óta már nincs, amikor a 48. lett a Skandináv kupában és a Világkupában általában 30-40. hely körül végző srácoktól kapott 5 percet.
    Most pedig ezen a hétvégén megfázás miatt egyik nap sem tud versenyezni.

    Jövő héten visszatér a világkupába Planicába, de meg kéne vernie Golberget, Fosslit, meg kéne tőle másnap egy jó 15 km is…
    Sprint C-ben jobbak a NOR-ok ráadásul, Klaebo, Brandsdal, Fossli, Golberg, Iversen mind-mind C-ben jobb. És ugye most C stílusú lesz a Sprint az olimpián…
    F-ben igazából csak Skar meg Taugboel akik riválisai lehetnének…

    De így szerintem egyértelmű hogy Golberg és Fossli között megy a verseny a 4. helyért mert a 4 sprinter közül nálam 3 helye már fix: Klaebo, Iversen, Brandsdal. És ugye 4 sprinter lehet a keretben, 4 emberrel indulhatnak a Sprintben így már csak 1 hely van aminek az indulási jogáért versenyzik Fossli és Golberg (meg Northug is de ő szinte esélytelen).

    Tegnapi nap alaján én Fosslit tenném negyedik főnek a Sprint indulók közé.
    Ezen a versenyen Klaebo-Brandsdal 1-2 volt tehát az ő helyük fix. Iversen jó Tour de Ski-t tolt, az ő helye is már fix.

    Sőt megmondom neked őszintén Brandsdal végsebessége még jobb Klaebo-énál is, csak ki kéne bírni vele az emelkedőket, amire idén még senki nem volt képes.
    Én szeretem ezeket a nagy végsebességű sprintereket lásd Northug, Kriukov, Brandsdal úgyhogy ha nem lesz Northug én Brandsdalnak fogok szurkolni az olimpián hogy párosbotozzon egyet durván!
    Itt is láthatod mennyivel jobb Brandsdalnak a párosbotja a hajrában mint Klaebo-nak!
    https://www.youtube.com/watch?v=Z1Fr4RKfDu8&t=140s