Landa: “Froome semmi szabálytalanságot nem követett el”

shadow

Tudjuk, miért igazán érdekes a ma rajtoló Andalúz kör, de csak itt van Mikel Landa is.
Aki volt csapattársához, Chris Froome-hoz hasonlóan Spanyolország déli részén kezdi az új idényt.

Az idényt, ami több szempontból nagyon érdekes lesz számára. Hisz alapból a legérdekesebb csapatváltás az övé. Nem elég, hogy a Sky után a Movistart választotta, még a Tour de France-ra is igen mondott. Tette ezt úgy, hogy ott van mellette Nairo Quintana.

De miért “kellett” két év után elengedni a Girót?

“Erős lesz a mezőny, ráadásul a hosszú időfutam és a kevés hegyi befutó miatt, ez most nem az én versenyem lenne. Épp ezért idén a Tour de France-ra megyek. Szerintem az ottani szakaszok tele lehetnek meglepetésekkel, és így az összetett végeredménye sem lehet teljesen egyértelmű. Nyár óta – amikor csak egyetlen másodperccel maradtam le a dobogóról – hiszek benne, hogy ezen a versenyen is képes vagyok egy kiemelkedő eredményre.”

Ennek érdekében pedig igazi kapitányként kell tekernie. Ezzel együtt jár, hogy Landa mostantól nem vár senkire.

Fotó: Europress/AFP

“Eljátszották velem az Astanában, majd a Sky-ban. Ha ebben az idényben arra kérnek, hogy az összetett miatt várjak valakire, nem fogok megállni. Nekem mostantól csak saját magamra kell figyelnem” – mondta még egy december végén adott nyilatkozatában.

Magára is figyelnie kell, de a sajtónak köszönhetően egy kicsit Nairo Quintanára is.

“Semmi problémánk nincs egymással. Ezt az egészet még a csapatbemutató környékén a média fújta fel. Az első pillanatoktól kezdve csak pozitív impulzusok értek a Movistarnál. Spanyol sorhoz jöttem, nem hiszem, hogy gondom lenne a beilleszkedéssel. Már csak azért sem, mert itt mindenkit érteni fogok. A Sky-nál két év után sem tudtam volna elmondani, vagy megérteni egy viccet. Jó helyen vagyok, mert ennél a csapatnál mindig a körversenyekre helyezték a fő hangsúlyt. És ez most is így lesz. Pontosan tudom, hogy Nairo magáénak érzi ezt a csapatot, és úgy tekint saját magára, mint az egyetlen kapitányra. Szerintem mindkettőknek jár az esély, nem szeretnénk mást, csak kihasználni az adódó lehetőséget.”

Mikel Landa 2018-as versenyprogramja a Tour de France-ig
Andalúz körverseny, Tirreno-Adriatico, Baszk kör, Amstel Gold RaceFlèche WallonneLiège-Bastogne-LiègeTour de France

Amit sokan még mindig nem értenek vele kapcsolatban, az a csapatváltás. Miért a Movistar? Hisz a Bahrain-Merida mellett, az Astana is kereste.

“Azért mondtam igen a Movistarnak, mert itt kapitányként számoltak velem. Szabad lehetek, saját magamért tekerhetek. Aztán ott vannak a tradíciók. Unzué sorának mindig is a nagy körversenyek voltak a legfontosabbak. És az sem volt utolsó szempont, hogy az elmúlt években párszor már megkerestek. Sokan csak azt követően kezdtek el érdeklődni, hogy jól mentem a Touron.”

Hogy mennyire lesz jó az Andalúz körön, azt nehéz megmondani, hisz ez lesz az első idei versenye. A volt csapattársról viszont megvan az egyértelmű véleménye.

“Chris semmi szabálytalanságot nem követett el, így itt lehet a rajtnál. Üdvözöljük újra a mezőnyben!”

Related Posts

 • Sportember

  “a hosszú időfutam”
  Eddig voltál szimpatikus madárka…

  Mi hosszú itt? A 34 km?? Szemétség és félrevezető ilyet nyilatkozni…
  Akkor mit mondhatott volna Pantani 98-ban?
  Giro 82 km
  Tour 116 km egyenkénti! És mindkettőt megcsinálta, mindkettőt megnyerte…

  Manapság meg a mai “nagyok” beszarnak 34 km időfutamtól…
  34 km-en kap mondjuk 2:30 körül, 2-3 perc között valahol…

  És ezek a mai nagy háromhetes menők….

  • snookerista

   34 km hosszú ? 😀 ennyi annó a svájci körön volt bemelegitésnek. Lance idejébe bőven mindig 100 km felett volt az össz időfutam táv. Csak ha most is annyi lenne Froome és Dumoulin (Uran esetleg ) 4-5 perccel lennének jobbak Landánál Quintanál és a franciáknál. De régen és ez volt és nem volt baj. Botero volt olyan jó hegyimenő mint Nairo még se tudott háromhetes közelébe se kerülni.

  • tomi

   Valami hülyeséget kell mondani, hogy ligitimálja a Tour indulást, abban mondjuk igazi van hogy a változatos útvonal miatt lehetnek “fejre állások”, csak ugye az a baj, hogy neki és Naironak nagyobb esélye van erre, mint mondjuk Nibalinak, meg Froomenak.

   • Sportember

    De ne az időfutamomat bántsa!!
    A kedvenc számomat!

   • Sportember

    Amúgy korábbi arce @disqus_WYarXEFv8w:disquskám more! Kezdesz vér lenni a vérünkből!!!

 • snookerista

  Aki olvasta Hamilton könyvét tudja hogy a kerépárosok egy kis zárt család és védik a mundér becsületét. Neki se jó ha a volt csapattársa lebukik, mert akkor megkérdezhetik hogy te véletlenül nem szedtél valamit ?

  • Satya

   Jó csak úgy védeni a másikat, hogy az a másik már konkrétan lebukott az már hülyeség meg gyanút keltő. Szerintem az egyértelmű kellene, hogy legyen, hogy Froome szabálytalanságot követett el, most mindegy, hogy dopping vagy nem dopping.

 • horvathpeter

  Ekkora madarat, mint ez a Modolo.

  • Szem

   Van ilyen, vicces volt

 • F.A.

  Ma 14 éve hunyt el Marco Pantani, vajon kiderül-e valaha az igazság.

  • horvathpeter

   Kiderült az már csak Olaszországban nem lehet bevallani.

   • snookerista

    Maffiának nem jött be a kalóz. Túl híres lett és tul nagy hatalma lett 98 után , 99 girorol azért is szedtèk ki. Elkellett volna költöznie Olaszo.ból. Túl zavaros a halála, közvetlen ismerősei szerint imádott èlni és kèszült a 2004-es Girora.

 • Rodzsa

  Kb azt mondta, hogy a “TDF-ra megyek, ott lehet a zavarosban halászni, a Girón túl sok a jó ellenfél”.Vicc ez a faszi…

 • Gábor

  Landa előre fél attól, hogy csak úgy a hecc kedvérét elvesz tőle a SKy egy szakasz győzelmet vagy többet… Tudjátok , amikor nem kellene menne de mennek, csak hogy kiba…anak egy nekik nem tetsző kerékpárossal. Teszem hozzá sokan ezért ilyen “megértőek” Froomemal.. szerintem.