Sagan: főszereplő volt, főszereplő lesz

shadow

Ő volt a tavalyi Tour legnagyobb sztárja. És élnézve a pillanatnyi formáját, idén is ő lehet. Lehet szeretni vagy nem szeretni, az előbbi kijelentéssel valószínűleg mindenki egyetért.
Három nap sárgában, újabb zöld trikó (2012 óta, mindig ő nyeri a pontversenyt) és három szakaszgyőzelem.
Peter Sagan szinte minden nap főszereplő volt. Egyesek szerint még a vasárnap befejeződött svájci körön is….Ahol két szakaszt nyert, elvitte a ponttrikót, vagyis igen jó érzésekkel fejezte be a Tour de France előtti utolsó (többnapos) versenyét.

 

A Sagan-jelenség: Sokan és sokszor elmondták már, nála jobb világbajnokot nem kaphatott volna a sportág. Igazi sztár, állandóan van egy extra nyilatkozata. Épp ezért a sajtó kiemelten odafigyel minden egyes mondatára. Bár nem hozott olyan tavaszt mint szeretett volna, a tavalyi Touron ő volt a sztár. Három szakaszt nyert (összesen hét győzelemnél jár) és három trikót viselt. A szivárványszínű mellett a sárgát, és – hat nap kivételével – a kedvencét, vagyis a zöldet.

GettyImages-577074350

Fotó: Europress/AFP

Győzelem szivárványszínű trikóban – Az elmúlt két évben nagy fölénnyel lett első a pontversenyben, de szakaszt nem tudott nyerni. Ez a rossz sorozat 2016-ban megszakadt, a második nap emelkedős befutóján Alaphilippe-t előzte meg. Ez a siker (és a jóváírás) pedig elhozta neki a sárga trikót, amit még soha nem viselt eddigi pályafutása során.

GettyImages-544388704

Fotó: Europress/AFP

Végre sárgában – Három napig vezette az összetettet, ennél többet ő nem hozhatott volna ki a tavalyi Tourból. Eddigi pályafutása során 105 szakaszt teljesített ezen a versenyen, és 82 (!) alkalommal volt rajta valamilyen megkülönböztető trikó.

GettyImages-544897446

Fotó: Europress/AFP

Az a ‘Froome-os’ szökés – Ő és a sárga trikós is nagyon észnél volt a montpellier-i befutó során, pedig mindenki sprintre készült. A mezőny már túl volt a veszélyes oldalszeles részen, de Sagan csak megindult. A klasszisát mutatja, hogy szíve szerint átadta volna a győzelmet a szökésben rengeteget dolgozó Maciej Bodnarnak. Végül megnyerte a szakaszt, hisz Froome-ot is érdekelte a győzelem (illetve a jóváírás).

GettyImages-547067926

Fotó: Europress/AFP

Bern és a centik- A harmadik győzelem, ráadásul Cancellara városában. A 16. szakaszon nagyjából három centivel előzte meg Alexander Kristoffot. Ezt követően sem állt le, bevállalta a szökéseket, gyűjtögette a pontokat, és gond nélkül eljutott Párizsig. Mint az eddigi öt részvétele során mindig. Sőt, a 19. szakaszon nem keveset segített szökésben a Top 10-ért hajtó Kreuzigernek. 

GettyImages-577074426

Fotó: Europress/AFP

Újra zöldben – Sorozatban ötödször nyerte meg a pontversenyt, így már nem is tűnik olyan távolinak Erik Zabel hatos rekordja. Három szakaszgyőzelem (összesen hét siker), két éve 431, tavaly 470 szerzett pont. Ez volt az ötödik Tourja, és már ötvenkét (!) alkalommal volt Top 10-es. Illetve tizennyolcszor második.

GettyImages-579544142

Fotó: Europress/AFP

Idén – Bár klasszikus egynaposon nem győzött, csak van hat győzelme (kettőt a svájci körön szerzett), és három ponttrikója. Győzelem a Kuurnén, második hely a Sanremón (ahol egyértelműen ő csinálta meg a versenyt…) és harmadik hely a Gent-Wevelgemen. Meg persze az emlékezetes ‘kabátos’ bukás a Flandrián. Nem vészesen rossz eredménysor, de nem is olyan tavasz, amit Sagan szeretett volna. “A múltat nem lehet megváltoztatni, ez már csak így van. A lényeg, hogy van még hátra jó pár hónap a szezonból, úgyhogy előre kell nézni. Én jól vagyok, a teljesítményem is rendben volt, csak néha becsúszott egy kis balszerencse, ennyi történt.”

066_DPPI_20317146_002

Fotó: Europress/AFP

 

(ui: az ESB-t is elkapta a Sagan-mánia. Nincs mit tenni. Mindenki a jobbaktól tanul…:)

Related Posts

 • Respectvv4laci

  Majd Kittike meg Cav inasba teszi a Touron!

  • horvathpeter

   Simán nyeri a zöldet előttük, rendszeresen rámegy majd a részhajrákra, ennyi sprintszakasznál már kb.a Tour felénél magabiztosan vezet majd előttük, és hegyek se nagyon lesznek, jó részt olyanok, amiket kibírhat akár és ott is szerezhet pontokat.

   • Tour A Csúcs

    A zöld szinte biztos. Lesz 2 szakasz, ahol ő a legnagyobb esélyes, a többi inkább Kittel terepe. Tavaly sem nyert Kittel vagy Cav ellen, idén sem hinném. A 6 hegyi szakaszon teljesen esélytelen.

    • Rodzsa

     Kaotikus sprintekben ott lehet és abból a kb. 10 sprintbefutóból biztosan akad majd 1-2-9. 😉

     • Tour A Csúcs

      A 9 szakasz biztos nem. A Mont du Chat nem neki való hegy, és 4300 szint vár rájuk.

   • arce

    Azért necces lesz mert lesz 2 közepes dombos szakasz amit elvihet illetve a 3 v 4 szakaszon a 3. kategóriás emelkedős befutó.

    • horvathpeter

     Ennél sokkal durvább hegyeken és útvonalakon is simán nyerte a zöldet, szal ha idén nem lesz baja, akkor idén is simán nyer valszeg.

  • GzsakSam

   Ahogy tavaly… vagy tavalyelőtt… vagy azelőtt… vagy azelőtt…
   (Cav örülhet, ha indulhat, pláne ha végig is bírja, ilyen hosszú betegség után)

  • Márton Farkas

   pont mint idén quintana a giron :) 😉

   • Respectvv4laci

    Szépen felvolt turbozva a Dumoulin gyerek svájci körröl is hazakullogott 7perccel a puttonyba imádom az ilyen one year wondereket.

    • Márton Farkas

     egy ilyen Giró után mikor ő maga elmondta hogy nem lesz esélye? :) De amugy ha tényeket nézzük melyik a gyanusabb? Mész egy nagy körversenyen az utolsó szakaszig küzdesz kiadsz mindent magadból és következő versenyen látszik rajtad hogy már voltál egy nagy körön hamarabb leszakadsz mint kéne, vagy pedig ha valaki nem tudná el se hinné hgogy valaki volt már elöte egy hónappoal nagy körön ahol végig a top eredményekért harcolt, mert annyira jól megy? :)

     • Respectvv4laci

      Spilak most nyerte a svájci kört egy magához képest nagyon jó Giro után .Nehéz ezeket a dolgokat belőni nem kell komolyan venni mindig amit irok:D

     • Márton Farkas

      tudom én azért iis válaszoltam így :)

     • István Mátyus

      2011 Purito is élete legjobb Dauphinéjét csinálta Giro után, főleg a Collet d’Allevard. De nagyon kár hogy soha nem volt még az a hegy a Touron, kib@szott jó szakasz volt, imádtam. 2 hegyi szakasz volt azon a Dauphinén, mindkettőt Purito nyerte. De ott van Keldermann is 2014 Dauphinéről. Más és más a szervezete mindenkinek. Van akinek kitart a Giro után még 2 hétig a csúcsforma, amibe bele tartozik a Dauphiné és a Svájci kör is, van akinek már nem, sőt, nagyon visszaesik. Egy biztos. Olyan nincs, hogy a Giro után még 2 hónapig kitart a csúcsforma és júliusban is jó tudsz lenni.

    • horvathpeter

     One year wonder? Egy szakasz híján nyert egy Vueltát is majdnem.

     • István Mátyus

      “they count the winners at the finish son”

  • István Mátyus

   Síkon egyértelműen jobbak, hiszen Sagan nem sprinter, hanem egynapos menő.
   De ahogy Cave hiába volt 3-4 évig a Tour kiemelkedően legjobb sprintere csak 1 zöldet nyert, azaz hiába nyer majd Cave és Kittel több szakaszt, a zöld valószínűleg Sagané lesz.
   A Bora úgysem állítja be Majkának segíteni Sagant, top10-es versenyző Majka, a zöld csak többet ér nekik egy összetett 7-8. helynél. Már ha egyáltalán Majka összetettre megy és nem szakasz+pöttyös trikóra. Akkor viszont Sagan szökhet együtt Majkával hegyi szakaszokon, elviszi a részhajrát, aztán vezet neki sokat a hegyek előtt, remélem ezt kérik tőle, ezt az utasítást kiadják neki a hegyi szakaszokra, és megmutatja Sagan az emberi arcát, hiába átkoztam, szidtam, a csapat kérdte hogy cserben hagyja Contadort, nem saját döntése volt, a kerékpárosnak azt kell tennie amit a csapat mond neki. Egyedül Kreuziger nem tartotta be hogy álljon meg a francia középhegységes szakaszon, egyedül őt lehet átkozni, szidni, őt viszont lehet mert aki nem azt csinálja amit a sportigazgató, csapatvezető mond azt nem lehet tisztelni, a sport úgy működik mint egy katonaság, itt parancs uralmi rendszer van, vagy diktatúra, ha úgy tetszik, ahol azt kell csinálni amit a főnök/sportigazgató mond, ha van benned erő hozzá, ha nem, akkor is azt kell csinálni. Na most ezt egy Luca Scinto és Marc Madiot ki tudja verni a kerékpárosaiból hogy ha nincs bennük hozzá erő akkor is azt csinálják amit mondott nekik a sportigazgató, a főnök, a gyengekezű sportvezetők, a galamblelkűek, akik nem tudják kivívni a tiszteletet azok meg úgy járnak hogy a kerékpárosaik nem tartják be amit kértek tőlük. Na ilyenkor van az amit Scinto is mondott a Giro alatt, meg én is emlegettem már sokat, még a Giro előtt is, hogy haza kell őket küldeni, másnap nem kell nekik rajtszámot adni, ha nem azt csinálják amit kértek tőlük. Ha azt mondja a főnök hogy szöksz, akkor szöksz, nem vonyítasz, hogy fáradt vagy, hanem mész, és teszed a dolgod, és hajtassz, dolgozol, küzdesz. Kezd átalakulni ma már érzékenyebb, puhább a világ, és ma már beolcsósodtak és benőiesedtek az edzők, sportvezetők, szociálissá, érzékennyé váltak a régi szigorú és kemény kezű, durva modorú edzők helyett, akiket én megszoktam. Hozzánk még hozzánk vágták a 4 kilós súlyzót izomból ha nem nem vettük komolyan a feladatot, lazsáltunk… Ma meg már amikor jogosan leordít valakit az edző akkor, meg sem üti, hozzá sem ér, csak ordít vele az nem elszégyelli magát, hanem megsérődik, behisztizik, lemegy a pályáról meccs közbe, meg nem jár többet edzésre, ilyenek… 2 szememmel látok ilyeneket nap mint nap, mi amikor 16-18-20 évesek voltunk rettengtünk az edzőnktől és tiszteltük őt, és a karaktere, a férfi jelleme, a karakánsága egy példa volt előttünk. Ma ki lenne a példa a mai fiatalok előtt? A rózsaszín izompólós, meg csőgyatás edző, vagy ki? Már elnézést hogy ilyen mélységig levittem ezt a Sagan kérdést, és már életformákról beszélek itt a Sagan téma helyett :)

   • Respectvv4laci

    De igazad van főnök!

   • Respectvv4laci

    Sagan amugy csapatember sztem például Bodnarnak is átakarta adni a győzelmet elvileg csak Froome bevadult. Ha ez tleg igaz akkor az nagyon szép

    • BG

     Tényleg akarta, csak nem kértem. Adja inkább a Grandénak:)
     (BG)

   • Márton Farkas

    1000x leírtam már de még egyszer leírom! Sagan nem hagyta egyszer sem cserben Contadort! egy ember volt akire ez elmondhato és a Kreuziger! De utóla kiderült hogy top 10 ért valóban felesleges lett volna. Nagyon jó meglátásaid vannak és értesz is a számokhoz de szokszor az érzelmeid nagyon elvisznek és nem vagy elfogulatlan mint pl Valverdenel ahol szintén igazad van de sokszor nem jó szólval illeted :) De itt most Sagannról van szó aki Vb győztesként a kerékpársport jelenleg legnagyobb sztárjaként ment a Tourra a zöld trikóért és azon felül amikor csak tud segítsen Contadornak vagy késöbb Majkának. Sztem tul is teljesítette a feladatát. Ha te máshogy láttad értem én vagyis nem értem :)

   • horvathpeter

    Mondjuk azért Kreuzigert úgy tessék szidni, hogy egy Tour dobogóról mondott le COntador értelmetlen segítése miatt.

    • István Mátyus

     Kreuziger egyedül Ax3 Domaines-en állt meg, és ezzel kb 40 másodpercet vesztett, összetettben azzal is Contador mögött végzett volna

     • horvathpeter

      Illetve rosszul mondtam, nem megállt, hanem nem támadhatta be, pedig a vak is látta, hogy jobb formában van nála azon a Touron, elég sokáig dobogós is volt, csak nem harcolhatott érte, mert Contadort kellett kísérgetnie.

     • István Mátyus

      Ax3 megállt, Ventoux ahol leszakadt, majd visszaért Contadorra mikor ő is leszakadt, és valóban akkor nem mehetett el tőle, de az megint csak egy Nievés 20 mp lett volna, a többin meg Kreuziger hamarabb szakadt le jóval, mint Contador. Ax3 amit nem tudok. Ventoux ott biztosan ilyen 15-20 mp-vel előtte végezhetett volna talán, Ax3 meg mondjuk fél perc, de akkor még mindig 50-nél tartunk és 1 perccel végzett Contador mögött. 3. héten már Contador volt a jobb, addigra Kreuziger elfogyott.

     • horvathpeter

      AZért itt látszik a videón két perc után, hogy Kreuziger rohadt sokat ment tempót még a harmadik héten is Contadornak, Riis itt hibázott, mert fordítva kellett volna! Nem azt mondom, hogy akkor megvan a dobogó, de nagyobb rá az esély: https://www.youtube.com/watch?v=Op74iiC0eaM&t=3s

  • Rodzsa

   Kittel: a leggyorsabb, de ha nem kap patent felvezetést, esélye sincs, egyedül nem oldja meg. Ezért nem is csípem, mert nagyon egyoldalú versenyző. Cavendish: az első pár szakaszon szetintem nem fog labdába rúgni, túl sokat hagyott ki, hiányzik a versenykilóméter. Utána jó lehet. Sagant viszont tud szinte minden sprinten egy tartós top5-öt. Ezért is nyert zsinórban 5 zöldet. Azért is szeretem, mert nagyon sokoldalú. Tud prológot menni, sprintelni, kockakövezni, puncheur-szakaszokon eredményes lenni. Vadászos példát felhozva: labrador a legjobb, ha vízből kelk kihozni a vadat, pointer a legjobb vadmegállásban, golden reti a legjobb vadelhozó/apportoló. Magyar vizsla semmiben sem a legjobb, de mindenben ott van a toppon és a legszerethetőbb. Az előzők Cav és Kittel, az utóbbi pedig Sagan. És hát mindig is magyar vizsla párti voltam. 🙂

   • razs

    Azt hiszem újabb szintet léptünk:
    Az már teljesen természetes, hogy egy kerékpáros posztban más kerékpárosokról beszélünk. Volt már sífutás, biatlon és újabban Varga “Cigány” Zoltán is.
    De vadászkutyák elemzésére esküszöm nem voltam felkészülve! :)

    • Rodzsa

     Most őszintén, szerintem helyt állt a hasonlatom. 😉

     • BG

      Hétvégig próbálok összehozni egy “Vadász és mentőkutyák a háromheteseken. A legemlékezetesebb győzelmek” c. cikket.
      :)
      BG

     • Márton Farkas

      várjuk szerettel :) és egy jó király etapon vagy Sagan témánál hozzátok ezt elő közvetítés során hogy milyen hasonlatokkal nem élnek a magyar bringakedvelők :) csak lene maradjak róla :) Mármint a Touron persze :)

     • István Mátyus

      Én pásztorkutyákkal foglalkozok komolyabban, az is benne lehetne. Vagy késöbb arról is lehetne elemzés. Kuvasz, komondor, ázsia, kaukázusi, kangal, pireneusi, miorotic, bukovinai, kárpáti, sárhegyi, akbash, tátrai.

     • razs

      A 2007-es Tour, Contador első győzelme lesz a nyerő, azt hiszem. Sandy Casar és Marcus Burghardt tudna mesélni róla, hogy mire KELLENE egy gazdinak odafigyelni, amennyiben kerékpárverseny van a környéken.
      [ UI: Ez is új ihletet adott, hogy ha majd egyszer kiegészítem a képes kvízjátékot. :) ]

     • Tamás Bulányi

      Vagy pl, hogy melyik bringás milyen kutyatípusnak felel meg: pl. Froome – agár, Pozzovivo – tacskó, Kittel – dobberman stb.

     • Rodzsa

      Egy biztos: Sagan magyar vizsla. Sokoldalú és kajla! 😊

     • Tour A Csúcs

      Szlovák csuvacs… 😀

    • István Mátyus

     Én pásztorkutyákkal foglalkozok, bár nálunk az a mondás van, hogy nincs jó kutya, csak jó falka, de majd ha találok hasonlatot, mondjuk a csapatkérdés, ki mennyire jó csapatjátékos akkor lehet én is elemzem a saját fajtáimat.

    • István Mátyus

     Még angol wikipédia is van róla:
     https://en.wikipedia.org/wiki/Zoltán_(Cigány)_Varga

   • István Mátyus

    Amúgy agarazásról mit gondolsz, nekem vannak vadász ismerőseim, rokonaim. Azt mondják hogy szégyenteljes a törvény ami tiltja az agarazást, mert sokkal-sokkal jobban szenved az állat amikor lelövik, sőt, ha esetleg nem is úgy találják el, és elvánszorog, és napokig vérzi ki magát és napokig szenved míg meghal, míg az agár 1 fogással elharapja a nyaki ütőerét és abba a pillanatba elpusztul a vad, ezért hiába ez a hülye állatvédő törvény, az állatvédők a legidiótábbak és a leginkább állatokhoz értőek, mert pont hogy az agarazáskor szenved kevesebbet a vad, és a törvény pont az agarazást tiltja, és azt teszi lehetővé hogy lövöldözzenek a vadakra, és ha esetleg nem kap hirtelen halálos sebet akkor hagy szenvedjen nyugodtan.

    Ugyanez van nálunk pásztorkutyáknál amikor betiltották a fül és farokvágást…. Mikor is szenved többet a kutya, ha orvosi körülmények között kis korában, pár hetes korában eltávolítják a fülét, vagy ha munka közben vagy verekedés közben egy másik kutya leszakítja neki? És akkor jöttek az állatvédők, hogy jajj, szegény szerencsétlen kutyáknak leváják a fülés milyen állatkínzás ez, és törtvényt hoztak rá, na én az ilyeneket kivinném mindet egy autentikusan dolgozó kutya mellé, hogy verekedés közbe hogy tépik le egymás fülét… Nálunk a pack fight kb minden napos dolog, a mi fajtáinknál, hozzá tartozik a kutyáinkhoz, hogy néha összecsap 2 jó kan, vagy 2 jó szuka, hogy előkelőbb helyet szerezzen magának a falkában, a mi fajtáink ilyenek, így szeretjük őket, ez hozzátartozik a mi 10 ezer éves múltunkhoz, miközben a többi kutya, ami nem pásztorkutya annak van 150-200 éves múltja, a mienknek meg 10 ezer, és akkor ne akadjunk ki a hülye törvényeken. A mi fajtáink nem hobbi kutyák, mint a mai fajták többsége…

    • Rodzsa

     Nem nagyon értek az agarakhoz, de, agarazásnál 2 kutyát használnak. A nyúl lassabb, viszont fordulékinyabb, ezért kell a két agár. Amikor a nyúl irányt változtat, az egyik “elveszti”,a másik átveszi az üldözést, amíg a nyuszi el nem fárad és elkapja valamelyik. Sokat tényleg nem szenved, míg ha lövésnél csak pár szem sörétet kap, sokáig szenvedhet, elviszi a lövést, majd nehéz megtalálni. Szerintem izgalmas és szép vadászati mód, én is sajnálom, hogy betiltották, mint pl. Angliában a falkavadászatot, ami nem is kimondottan vadászat, hanem lovassport. Aki ér előbb a rókához, az a nyertes. A 9 magyar kutyafajtánk között csak egy agárfajta van, a magyar agár. Kisebb testű, nem a leggyorsabb, viszont az egyik legkitartóbb fajta az egész világon. Google és egyebek használata tiltott:tudja valaki a 9 magyar kutyafajtát? 🙂

     • István Mátyus

      kuvasz, komondor, drót és rövidszőrű vizsga, agár, erdélyi kopó, mudi, puli, pumi. természetesen!

      kuvasz és komondor örök szerelem, mint a képemen is látod. puli harapott meg először úgyhogy az is :) :)

     • István Mátyus

      Leírtam a megfejtést, aztán kitöröltem, hogy írja be más, tényleg kíváncsi vagyok hány kutyás van rajtunk kívül Es Bringán.
      Nem tudom voltál-e tavaly a Kuvasz Világtalálkozón, ott volt több magyar fajta is, jó volt látni. És egy kuvasz+sárhegyi tenyésztő úr mondata volt a legkomolyabb “A kuvasz az nem gyerekjáték” 😀 😀

     • Maia Mózes

      Whippeteink és magyar agaraink vannak, whippetet évekig tenyésztettünk eredményesen. Úgyhogy egy agaras jelen. A magyar agaras vadászatban komoly előrelépések vannak, szakirodalom is megjelent agarász vadászvizsgához. 2016. július 1-től vadászvizsga birtokában, a jogszabályi feltételeknek megfelelve legális az agarászat.
      Az észrevételeddel egyetértek: annak idején, még féllegális, vagy inkább szabályozási kiskaput kihasználó szervezett agarászatokon részt vettek a most már öreg magyar agaraink és abból a szempontból sokkal fairebb vadászati módszer, hogy lehetőséget ad a vadnak a túlélésre.

     • István Mátyus

      Legális az agarazás itthon? Azaz ki lehet menni agarakkal és raengedni vadakra? Ezt nem tudtam, pár éve volt róla téma hogy betiltják.

     • Maia Mózes

      Korábban volt teljesen tilos, aztán volt egy szürke időszak, amikor egyesület minisztériumi engedéllyel szervezhetett képességvizsgát, ami voltaképp hajtás volt. Az volt a csavar, hogy senki nem szabályozta, hogy egy agár hány képességvizsgát tehet. Így vadászgattak, szervezett keretek közt. Mindig volt jelen valaki a kamarától, mindent vizsgaként dokumentáltak, stb. Tavaly július elsején módosult a vadászati törvény, azóta magyar agárral mezei nyúlra, aranysakálra és rókára lehet vadászni. Más agárfajtával és más vadra nem. Az alap vadászvizsgán felül agarászvizsgát kell tenni és minden ugyanúgy, olyan feltételekkel megy, mintha hagyományos vadász lennél. Tehát az ma sem működik, hogy random kimész Talpassal meg Rozival a határba és ráengeded őket bármire. Ugyanúgy orvvadászat.

 • Tour A Csúcs

  Úgy vagyok vele, hogy nálam egy sprinter vagy egynapos menő soha nem lesz egy szinte a háromhetes menőkkel. Ezen 30-40 szakasz győzelem a Tour-on vagy tucatnyi egynapos klasszikus diadal sem változtat.

  • Rodzsa

   Pedig egy Roubaix vagy Flandria nem gyerekjáték. Nem szabad ezeket a versenyeket lebecsülni, vagy alulértékelni. Cancellara vagy Bonnen: mindketten elismertebbek voltak, mint most Froome, pedig sosem nyertek 3hetest.

   • razs

    Teljesen más műfaj, de attól még én is egyetértek az előtted szólóval.

    Egy GC menőnek 21 szakaszon kell maximálisan odakoncentrálnia. Elég egyetlen kihagyás és 19 szakasz alatt összeszedett részeredményt is elbukhatja az illető (pl. Kruijswijk). A ponttrikót és a hegyi trikót is kevesebbre értékelem, mint egy top 5-ös, top 10-es helyezést. Azokhoz elég 4-5, maximum 8-10 szakaszon komolyan menni, a többin lehet lazábban. Viszont minden háromhetesen van legalább 15 olyan szakasz, amikor az összetettet megnyerni nem lehet, de elveszíteni (bukás, oldalszél, …) igen.

    Egynaposon is jól kell menni és a többi specialistát tudni kell megverni, de ez az én szememben azért “kevesebb” mint egy háromhetes, mert párhuzamot vonva mintha GVA a kabátos bukásban elvesztette volna az esélyét az idei Roubaix megnyerésére is. Ott mindig csak egy napot és 5-7 órát kell csúcsformában menni, nem ennek a 21-szeresét.

    Nyilván azért is kellenek a kisebb versenyek, mert a fiatalok ott szerzik meg a tapasztalatot, nem lehet mindenkit háromhetesen a mély vízbe dobni. Attól még én a legtöbbre a háromhetesen összetettet tartom, de ez természetesen az én szubjektív véleményem.

   • Tour A Csúcs

    Természetesen ezeket a versenyeket is rendkívül nehéz megnyerni, de úgy vélem egy 3hetest lényegesen nehezebb, főleg a Tour-t.

    • horvathpeter

     Szerintem meg az is van ugyanolyan nehéz, de legalábbis a Roubaix kegyetlen kockakövei biztos, ott a dopping se számít annyira, inkább a technika, az állóképesség és a fájdalomtűrés. Sokkal erősebbek a mezőnyök, egy háromhetesre van kb. 3-4 esélyes, aki nyerni szokta őket, ott meg kapásból 10-15. Nagyobb a tempó, végig elől kell lenned, bármikor támadhat bárki stb. Igaz csak 5-6 óra, de ott maxon kell menni jórészt.

     • Tour A Csúcs

      “Állóképesség és a fájdalomtűrés” Mert ezekre ugye 3hetesen semmi szükség nincs. Akkor csak annyit írok: a kerékpársport legnagyobb legendái 3hetes menők voltak.

     • horvathpeter

      Mint Armstrong? Ha évtizedekig tömik, akkor se nyert volna Roubaix-t vagy Flandriát.

     • Tour A Csúcs

      Mint Merckx, Anquetil, Hinault, Coppi, Indurain… Armstrong világbajnok volt és nyert Fleche-t meg 2 volt az LBL-en és a San Sebastian-on.

     • horvathpeter

      Merckx nyerte az össes egynapost, Coppi Paris-Roubaixt és San Remót többször is, Anquetil Gent Wevelgemet, Hinault szintén nyert Roubaixt…. SZóval akkor igazából Armstrong egy nagyszerű egynapos menő volt, akit feldoppingoltak és mindjárt “háromhetes menő legenda” vált belőle.

     • Tour A Csúcs

      Ezeket még a betegsége előtt nyerte és utána csináltak belőle vagy inkább magából egy 3hetes menőt, mint ahogy Jalabert-ből is.
      Ettől függetlenül, a GT győzelmeik a legértékesebbek.

     • horvathpeter

      Főleg Armstrongnak, akinek el is vették, na meg Nibalinak, akinek a Lombardia győzelmébe nem lehet egyedül belekötni, bár Purito nem volt ott, de ott volt Kwiatkowski, Gilbert, Dan Martin, Valverde és még sok esélyes, elég combos mezőny volt.

     • Tour A Csúcs

      Miért írogatod itt nekem állandóan Armstrong-ot? Nálam nem tartozik Top 5 legenda közé, mint ahogy senki más sem abból korból. Nyert 7 Tour-t ugyanolyan dopping menők ellen, de teljesen mindegy, mert a Giro-n vagy a Vuelta-n is dopping menők diadalmaskodtak. Viszont akkoriban volt a legnépszerűbb, legnézettebb a Tour. Persze olyan még nem volt, mint idén lesz… :)

     • horvathpeter

      Armstrong és Jalabert a tipikus példája annak, hogy jó egynapos menőből lehetett háromhetes menőt csinálni. Na próbáld meg fordítva! 30-40 éve még esetleg, ma már nem. Wiggins a másik, aki lazán nyert Tourt, meg mindent, amit lehetett kb. Roubaixt meg lazán nem. Ennyire könnyű Roubaixt nyerni a TOurhoz képest.

     • Tour A Csúcs

      Ez picit sántít. Wiggins sem nyert volna, ha Froome-on nincs póráz. Az utóbbi idők Roubaix győztesei közül ki lehetett volna jó 3hetes menő? Szerintem senki.

     • horvathpeter

      Cancellara, csak sose ment 70 kiló alá sajnos.

     • Tour A Csúcs

      Talán…

     • razs

      Hát az a baj, hogy Froome-on volt a póráz, nem pedig a képen látható illetőn. Ez valami igen magas színvonalú átkötés volt Froome, a Tour, illetve a mai nap sztárjai, a kutyák között. :)

      https://uploads.disquscdn.com/images/bfa8ed08e33e8df0924ed9198c0e2e84b725f3525255568dcc0b2f3085e9b41a.jpg

     • Tour A Csúcs

      Amúgy számomra teljesen érthetetlen, hogy miért kell szerencsétlen kutyát oda vinni.

     • razs

      Egyetértek. A másik dolog, amit a póráz nélküli állatokon kívül tiltani kellene, az az olyan pályán belüli futás és pózolás a kamerába / szelfizés, ami bukás veszélyes (mondjuk a néni igen szemrevaló, de ez egy országúti kerékpárverseny, nem egy bikinis szépségverseny):
      https://uploads.disquscdn.com/images/c0314550531f2df2628857b8821e5e89898f3c06e1251a2b9141c9a12a5f3ee1.jpg

     • Tour A Csúcs

      A legnagyobb probléma, hogy az idiótákat egyszerűen képtelenség kiszűrni. Amúgy remélem idén problémamentesen lezajlik a verseny. Túl sok terrortámadás volt mostanában.
      Ha már ennyire felszabadultan írogatunk mindenről, akkor én is kérdeznék valamit. A Trónok harcát olvastad is vagy “csak” a sorozatot láttad?

     • razs

      Olvastam is, illetve láttam is. Nem értettem miért kérdezed, de aztán rájöttem, hogy Sean Bean-es vastrón látszik a képemen. Pinot kétségtelenül jobban illik egy sport oldalhoz. :)
      A könyv nekem “túl sok” volt. Igaz, hogy a szerző alapos munkát végzett, hogy ilyen részletes legyen, de számomra az egymillió apró részlet már az élvezhetőség rovására ment, hogy néha vissza kellett keresgélni, mivel nem emlékeztem mindenre. Nem is tudom, hogy aki minden részletre emlékszik, az sokszor olvasta, vagy csak tízszer okosabb emberke nálam. A filmsorozat egyelőre tetszik, az számomra “pont jó”, részletesség tekintetében.

      Teljesen más, de nekem még Dan Brown könyvei jönnek be nagyon. Na ott viszont a könyvek nagyságrendileg jobban tetszenek, mint a filmek. Igaz ott is néha picit túl van húzva, meg már számítok a fordulatokra is, de ott szerintem a filmek lettek túl rövidek, illetve a legutolsóban a könyv legdurvább csattanóját is csúnyán megváltoztatták.

     • Tour A Csúcs

      En elolvastam és láttam is a sorozatot. Szerintem minden részletre képtelenség emlékezni. Rutinos fantasy olvasónak számítok. Martin részletgazdag történetet írt, de ezen a téren vannak nála durvább szerzők is.

     • István Mátyus

      “they count the winners at the finish son”
      Ha Wiggo nyerte a Tourt, akkor Wiggo nyerte.
      Ettől függetlenül nem nyert Roubaix-t.

     • István Mátyus

      Popovych? 2011 még hegyi segítő, és korábbi ígéretes háromhetes menő, 2013-ban meg már macskaköves egynapos menő.

     • István Mátyus

      Háromhetest nyerni a világon a legnehezebb dolog a kerékpárban, sokkal komplexebb, és összetettebb, mint akár a Monti, a Cyclo-cross, vagy a pályakerékpározás, vagy hogy valaki egynapos menő.
      Aki jó időfutam menő és jól megy háromhetesen az később át tud állni macskaköves egynaposokra, fordítva viszont ahhoz fej is kell, egynaposhoz csak láb kell szinte, 3 héthez meg fej kell.

 • Tamás Bulányi

  Hát tényleg sikerült szintet lépni a kommenteknek. Ilyen kutyaelmezések még a “Lovak és Kutyák” című szaklapban sem találhatók:)

  • Rodzsa

   Na várj csak, amíg a beindulok majd twitteren is… 🙂

 • muraspyd

  Sz#rt se értettetek a k#rva biciklihez… Sagan az ISTEN és kész! Csak nehéz elfogadni mert szlovák! Ő miatta nézik azt k#rva tv-t szerte a világon… Minden más nem számít!

  • Tour A Csúcs

   Mondjuk Sagan még csak “kölyök kutya” volt valahol Zsolnán, mikor én már Tour-t néztem. 😀

  • Rodzsa

   Én Sagan fan vagyok, de ettől még tisztelem mások véleményét.Ha beleolvasol a kommentekbe, rájöhetsz, hogy próbál mindenki épitő jellegűen hozzászólni, általában magas színvonalon. Ezt a te 5 mondatodról nem mondhatom el, még ha a másodikkal egyet is értek. 🙂

  • Háromhetes menő

   Testvérem. Te vagy Lengetoavastapu?
   A szakértő úr aki főleg a dopping témához ért nagyon! És rendkívül sok összefoglalást és tényszerű dolgot tudna írni kommentben a dopping témával kapcsolatban? Néha visszatérhetnél szakérteni a doppinggal kapcsolatban főleg! Sajnos a mai nézők többsége akik 2-3 háromhetest láttak életükben fogalmuk sincs a dopping működéséről! Kéne egy hiteles ember aki erről elmondja a véleményét. Emlékszek rád régen nagyon jó hosszú kommentjeid voltak a gyógyszergyárak, csapatvezetők szerepéről! Itt van pl. ez a Ricco-val kapcsolatos cikk is! Ő is elég sok dolgot elmond!!
   Abban kell a szakember! A fórumnak rád mint hiteles dopping szakértőre van szüksége nem mint fanatikus Sagan rajongó!