Tom Dumoulin, a megtörhetetlen – 1. rész

shadow

Tom Dumoulin első hollandként megnyerte a Giro d’Italiát, kihagyta a Tour-t, így akár mehetne is az augusztus 19-én rajtoló Vueltára, ő azonban teljesen érthető módon inkább a világbajnokságra összpontosít.

Látva a formáját és az eredményeit a tavalyi Tour-on, Iwan Spekenbrink, a Sunweb csapatfőnöke úgy kalkulált, hogy Tom 2018-ban már harcban lehet valamelyik nagy kör összetettjéért. Dumoulin azonban beelőzött, és már a 2017-es Girót elvitte. Ezzel megszakított egy rossz sorozatot, 37 év telt el ugyanis azóta, hogy holland versenyző utoljára háromhetest tudott nyerni. 

“Váratlan volt ez a győzelem, ugyanakkor óriási dolog” – mondta Dumoulin. “Előzetesen egy szakaszgyőzelemmel, plusz az időfutam megnyerésével, valamint egy összetett 5.-10. hellyel kiegyeztem volna.”

2015-ben egyszer már volt hatodik a Vueltán. Akkor két szakasszal a vége előtt még vezette az összetettet, azonban megzuhant az utolsó hegyi napon, így jelentős hátrányt szedett össze. A vége felé most is akadtak gondjai, de összességében sokkal jobban állta a sarat, mint akkor. Tom szerint egyébként semmi sem változott a csapatnál a Giro-győzelme óta.

“Néhányan, akiket korábban még sosem láttam, odajöttek gratulálni. Ennyi történt. Ugyanaz a srác vagyok, semmi sem változott. Ugyanúgy kezelnek, mint korábban, nincs saját lakosztályom a szállodában, vagy ilyesmi. És a barátaimmal meg a családommal kapcsolatban is minden maradt a régiben.”

Szülővárosa, Maastricht óriási ünneplésben részesítette, mikor hazaérkezett a trófeával. Jan Janssen és Joop Zoetemelk, a két korábbi holland nagy kör-győztes gratulált neki a város főterén, ahol ugyan udvariasan és barátságosan mosolygott, azonban látszott hogy egy kicsit esetlenül, kényelmetlenül is érzi magát.

dum1

Fotó: Europress/AFP

“Tiszta őrület volt otthon. Mentálisan még mindig nem sikerült kipihennem magam. Egy nagy kör után általában van egy kis időm, hogy fizikálisan és mentálisan is összeszedjem magam, de ez most kiesett. Ez a svájci körön meg is látszott.”

Dumoulin egy tehetséges, jóképű, jódumás srác. Kiváló interjúalany.

“Amikor hazaértem a Giróról, vagy 30 újságíró lebzselt a házunk körül. Borzalmas volt, napokig nem tudtam hazamenni. Elképesztő volt, ugyanakkor segített, hogy felfogjam, mekkora dolgot is sikerült véghezvinnem. Valami olyat, amit már nagyon régen nem tapasztaltunk meg Hollandiában. Abból, ahogy az emberek bántak velem, rájöttem, hogy ez tényleg nem volt akármi. És ez a legnehezebb része az egésznek. Úgy értem, én soha nem akartam hős lenni, vagy ilyesmi, én nagyon szeretnék észrevétlenül sétálgatni az utcán, de ez többé már nem lehetséges. Erre még valami megoldást kell találnom.”

Persze lehet, ha simán nyerte volna a Girót, akkor valamelyest a felhajtás is kisebb lett volna. De ez egy őrületesen nagy küzdelem volt. Az utolsó szakasz előtt a negyedik helyen állt az összetettben úgy, hogy az első öt 1:15-ön belül volt. Még a mindent eldöntő időfutam után is, az első három percen belül, az első öt pedig két percen belül végzett az összetettben.

(foly. köv.)

 

(Forrás: Procycling)

 

Related Posts

 • Tóth Ati

  A Froome utáni korszak legnagyobb bajnoka lehet belőle. Remélem van benne annyi ambíciói, hogy jövőre megpróbálja legyőzni Froome-ot a Tour-on. :)

  • Satya

   Hát szerintem ez már most gyávaság, hogy a Vueltát nem vállalja be, pont amikor megint ilyen erős mezőny gyűlt össze…

   • Tóth Ati

    A Tour-on még erősebb lesz. Nagyon csalódott leszek, ha jövőre nem indul a Tour-on.

  • Respectvv4laci

   Hagyjuk már Grande Nairo kicsit összekapja magát hegyeken és inasba teszi

   • Tóth Ati

    Jövőre a Tour-on bizonyíthat.

   • Szem

    Ahhoz előbb formába kéne jönni, meg reálisabb célokat kitűzni és megvalósítani.
    Idén is benézte a nagy Grande, mert lenézte.

    • Respectvv4laci

     Jövőre Tour Vuelta dupla ha minden jól megy

 • Háromhetes menő

  A wattmérőjét kellett volna egy kővel megtörni és úgy botozott volna a hegyre hogy Quintana és Nibali már rég elszívtak volna egy cigit mire Dumoulin megérkezik.

  • Tóth Ati

   Azért az Umbrail-on szépen tartotta magát, pedig rosszul érezhette magát. Egyébként szerintem Nibali is wattmérőzik, erre az egyik nyilatkozata a bizonyíték.

   • Sleepwalker Dr.

    Arra gondolsz amikor azt mondta, hogy egy motor miatt nem működött a wattmérője, mert túl közel ment hozzá a motor? Az aztán hatalmas volt, mondjuk arra is kíváncsi leszek, hogy milyen kifogásai lesznek most a Vuelta után ha a top 10 sem lesz meg x)

    • Tóth Ati

     Arra bizony! Jót mosolyogtam magamban. :)

    • horvathpeter

     Jajj mar miota vizionaljatok ot a Top-10-en kivulre? Mondjuk egyszer bejon.

     • Tóth Ati

      Be bizony. :) Amúgy azt sem bánom, ha 3. lesz. :)

     • horvathpeter

      Szerintem már ő se bánná, főleg hogy mindig is gyenge volt a Vueltán.

     • Tóth Ati

      Utoljára 2015-ben húzatta haza magát. 😀
      Ne keressünk kifogásokat, mégiscsak van egy győzelme és egy 2. helye.

     • horvathpeter

      Naaa, azért az egy bukás utáni huzatás volt, mint amit most Thomaséknak javasoltatok a Girón!

     • Tóth Ati

      Na, ilyet én biztos nem javasoltam.

     • Egedi Tamás

      Lehet ő top10-en kívül. Csak az a lényeg hogy legyen kifogás…

  • Márton Farkas

   igy van teljesen egyértelmű ha wattmérő akkor ész nélkül megy… Támad Nibali meg Qiuntana? oh én nem tudok oylan gyorsan menni örülök hogy ennyire tudok menni, de nem baj egye fene megyek és meghalok a végére….NIbali nem wattmérőzött az első héten egyáltalán, bizotos a csapatfőnök mondta neki hogy te Nibali ki ne állj a nyeregből mert most ilyen stílusba megyünk…. ez a legkorrektebb dolog, nem azt írtni hogy a wattmérő segítette az amúgy is REMEK forfmában levő kerekest, nem hanem ő csak a watmmérő nélkül nyert…. holnap veszek egy wattmérőt, vagy nem eazér ez túlzás, hanem adok egyet Contadornak vagy Yatesnek és Froometol elvveszem és lám mindjárt Froomenak esélye se lesz ellnük mert elveszti az erejét….

   • Háromhetes menő

    az ilyen kommentek után azt nem értem, hogy ti nem versenyt akarok látni?? nem lószolásokat akartok látni, hanem a Giros és Touros vonatozást akarjátok nézni 300 méter sprinttel a végén???

    • keftiu

     Minden óhajunk az izgalmas verseny, de a kettő – a wattmérő és a támadás – nem zárja ki egymást, ugyanis aki erős, annak tök mindegy, hogy ellenfele wattmérőzik vagy sem. :)

     • Háromhetes menő

      nincs értelme támadni wattmérővel, hiszen akkor eltérsz a wattmérő által mutatott konstans tempótól. felesleges támadni azzal csak extra wattot pazarolsz amit egyenletes tempóval vissza tudsz hozni ha erősebb vagy ha gyengébb, hiszen egyenletesen használod a wattjaidat ha nem támadsz.

      Valaki vontatott már autót? Van aki tapasztalt ebben, kötélen történő autó vontatásban?
      Amíg a kötél feszül nincs baj, de ha a kötelet rángatjuk, a hátsó a kanyarokban, lámpáknál tábláknál lazára hagyja a kötelet akkor minden egyes elinduláskor rángatva van a kötél és előbb utóbb elszakad tökmindegy hogy erős-e vagy sem. Míg egy gyengébb kötél kibírhatja ha folyton feszes, egyenletes terhelést kap és nem minden kanyarban, minden piros lámpánál rángatva van..

     • Márton Farkas

      istnem… ha én erősebb vagyok a másiknál több watoott tudok leadni nem??? hiába van nekem wattmérőn ha megyek a hegyre tá támadsz és azt látom hogy gyorsabban nem tudok menni beállok saját tempóra. De te neked nagyobb a saját tempód mert erősebb vagy, ezért a támadás után szépen nőni fog a kulönbség nem? Versenyt akarunk látni, de azert valakinek az eredményeit a wattmérőre fogni sztem nem tul szép dolog… Elhiszem hogy téged zavar, de jelenleg mindenki használhatja, és sztem bőven lesz még olyan verseny ahol össze vissza támad majd mindenki, de amig egymássra várnak addig mit vársz? senki nem akar másnak segíteni

     • Háromhetes menő

      de ha támadsz annyi wattot veszítesz hogy hiába vagy erősebb… egy ritmusváltás energiapocsékolás csak a konstans tempózáshoz képest. hiába vagy erősebb, nem érdemes támadni, mert a konstans tempó kifizetődőbb, akkor jobb időt mész a hegyre ha konstansan tempózól, de ha csak konstansan tempózól akkor meg nem szakadnak le rólad hiába vagy erősebb, csak a legvégén…

     • Márton Farkas

      elég ha egy picit eltávolodsz és utána kostnas nagyobb tempót mész.. Lényegében azt akarod mondani hogy a wattmérővel lehetetlen támadni és a gyengébbet se lehet leszakítni…. Tavaliy vuelta… utolsó hegyi szakasz, midnen volt csak vonatozás nem és ketten tudtak csak menni, pedig volt wattmérő….

     • ahanem

      Ez megint részben hülyeség. A kötél pont annyit fog bírni amennyit a szakítószilárdsága enged neki. Egyenletes (kis gyorsulás) feszítésnél a fonalak kb egyenletesen kapják a terhelést is, míg nagy gyorsulásnál a külső fonalak nagyobb terhelést kapnak, így azok elszakadhatnak, és így szépen lassan az összes fonal így jár.

      Azt a bizonyos extra wattot pedig nem 30 másodpercig kell fenntartani, hanem percekig, vagy akár az emelkedő végéig. Ha fenntartod 30 másodpercig, majd egy kicsit belefáradsz és a vonatozós watt alá kerülsz akkor bizony vissza fognak hozni.
      Nyilván ha tele vagy pumpálva EPO-val meg hasonlókkal akkor sokkal könnyebb fenntartani azt a magasabb wattértéket.

      Az meg, hogy szerinted egy tempómenő menne a hegyikecske után azonnal, amint az megindul, szerintem nem úgy van, én annál intelligensebbnek tartom az embereket, mert ha mégsem azok, a tapasztalataik alapján ezt tudniuk kéne. Ha izgalmasabb versenyt szeretnél, lobbizz a csapatrádió betiltásáért, mert az jóval többet segít abban, hogy a vonatozást lássuk.

     • Háromhetes menő

      Most ugyanazt írod le amit én…
      Egy nagyobb szakítószilárdságú kötél hamarabb elszakad ha meg van rángatva, mint egy kisebb szakítószilárdságú amit nem rángatnak…

     • ahanem

      Nem, mert én azt írtam le, hogy miért nem jó ez az analógia. Az a kötél sem gondolkodni, sem alkalmazkodni nem tud.

     • Háromhetes menő

      ahogy a wattmérőzős kerékpáros sem. pontosan ugyanaz a helyzet vele is. nincs versenyzői intelligenciája, csak amit az okos gép mond…

     • ahanem

      ja, mert a wattmérő teker helyette, a wattmérő bukik helyette, a wattmérő járja be az utat, a wattmérő gyakorol 2 hónapot a verseny előtt

      egy kicsivel több észt képzeltem beléd, mert te nagyon azt hiszed hogy a profi kerékpáros kb 70 IQ-val rendelkezik, még akkor is, ha elég a sportigazgatónak gondolkodnia helyette

     • Szem

      a te intelligenciáddal vannak itt problémák, ezt te mind csak képzeled meg hallod a fejedben lévő hangoktól hombre.
      Ha nem lenne wattmérő akkor is ez lett volna a Giro és Tour végeredmény, ezen pörögsz hónapok óta mint egy idióta, de ez csak egy elmélet.
      S emellett van még egy rahedli sületlen, elmebeteg elméleted.
      Mi lenne ha elfogadnád végre, hogy a kerékpár egy összetett sport? Egyéni de csapat is, technikai is meg nem is, szabadtéri.
      Komolyan már azon gondolkodok, hogyha mindenki tolná az epot, és csak 40+os versenyzők lennének rádió, wattmérő, sebességmérő, bukósisak, kesztyű, kísérőkocsi meg tökömtudja mi nélkül akkor te abba kötnél bele, hogy XY csak esőben tudott nyerni.
      Komolyan ember, ez az utolsó hogy reagálok bármilyen magasszintű idiotizmusodra, de menj el kezeltesd magad, mert a benned lévő harag, csalódottság, gyűlölet az már kóros. Vagy vegyél egy doboz viagrát, itt a rajongóid biztos összedobják.

  • keftiu

   Azt hiszem, hogy ezt a wattmérő dolgot el kellene engedned, kár olyan dolgon rugózni, amin nem tudsz változtatni, ugyanis az eszköz marad és fontos részét képezi a versenyzők teljesítménye egyenletes leadásának mérésére, illetve egészségük, fizikai állapotuk hosszabb távú megóvására.

   • Háromhetes menő

    Lanti és Rév Dani is most kezdenek rájönni hogy mennyire is káros a sportnak… hallhattuk az EnecoTour 2. szakaszán, a 9 km-es esős időfutamon tőlük..

    • keftiu

     Az az Ő véleményük, mások, mint én is, egyetértek használatával, mert a versenyzők egészségét is óvni hivatott. :)

     • ahanem

      Ugyan, inkább vissza az EPO-t!

     • Háromhetes menő

      bármit csak ezt ne ami most van, tényleg már bármi más jobb lenne.
      ha a hotelszobában görgőzve teljesítenék a Tour de France-ot lassan más az is jobb lenne..

     • Respectvv4laci

      Utálom a vonatozást de inkább ez mint a full EPO korszak .Az a baj h egyedül csak a TOP Quintana tud olyan támadást leadni amin csak pislognak a wattmérősök. Senki más mindenki vonatozik és persze ha nincs formában Grande is

     • Háromhetes menő

      De akkor is a wattmérővel tudják minimalizálni a veszteséget lásd Blockhaus, vagy lásd Froome La Toussuire valami 8 km-en 40 mp, Blockhauson meg Dumoulin 24 mp… 7-8 km-es támadással 1:20-1:30 körül kéne adni, nem 24-40 másodperceket…
      A wattmérő erre is jó, hogy minimalizáld a veszteségeket…

     • Márton Farkas

      engem nem zavar ha valaki emiatt nem kap annyit lényeg hogy kapott… amugy 2015 vuelta 2016 giro és vuelta nagyon izgalmas volt voltak támadások wattmérovel eggyutt… idei évben valoban kevedebb volt a nagy témadás szétszedem a sort ez igaz. De amig a Fromme a legerosebb és konktárllni tudja a csapata a versenyt mer a SEGITOI egy egy napctudnak akkora tempot menni mint a többi elszo szamu ember addig kár is mást várni. Wattmero nelkul is tudnank ekkora tempot menni még ha nehezebb is lenne. Szval vonatozás van mert nincs kiemeénedo hegydn mindenki a másikat várja

     • Egedi Tamás

      Ettől függetlenül soha nem fogja legyőzni sem Froome-ot sem Dumoulin-t x)

     • Háromhetes menő

      Ez már a modern kerékpár szégyene és szegénységi bizonyítványa, mert ezt teszik lehetővé a szabályok.

     • Tóth Ati

      Szóval az elmúlt évek Tour győzemeit a wattmérő fújta összes Froome-nak. Na most komolyan. A tavalyi két tamadást a wattmérő utasítására csinálta, vagy a Pierre St Martin-os vagy Ventoux-s támadást is a vattmérő csinálta helyette. Néha igazán nem értelek. Most akkor 3hetes menők nyerjenek vagy hegyi menők?

     • Egedi Tamás

      Csak egyet szeretnék kérdezni.
      Te úgy gondolod, hogy ha nem lennének wattmérők (minden más ugyan úgy lenne) akkor nem ugyanazok nyerték volna az elmúlt évek három heteseit? Ne írj cikket kérlek meg semmi hasonlót csak annyit hogy, “Igen” vagy “nem”

     • Háromhetes menő

      Nem tudom. De izgalmasabb és fordulatosabb versenyek lettek volna több támadással.
      Szerintem idei Giro wattozás nélkül Quintanaé lett volna. Többiben összetettben nem lett volna lényeges különbség de izgalom, csata több lett, lehetett volna, és nagyobb különbségek lettek volna.

     • Szem

      Ez részben technikai sport is. Fogadd el.

    • Satya

     Wattmérő témában én veled vagyok, wattmérő nélkül sokkal izgalmasabbak lehetnének a versenyek. Ráadásul egy fontos tényező így elveszik a sportból: hogy tudnod kell magadról, hogy mit bír a tested, mire vagy képes. Taktikailag is tökre leegyszerűsödik a dolog.

  • Respectvv4laci

   Az egyetlen igazi ösztönös zseni Grande Nairo maradt

   • Egedi Tamás

    Most nagyon nevetek :))))))))))))))))))

  • LPdeGC

   Vegyel egy wattmerot, biztosan meg fogod szeretni. En 2012-ben vettem az elsot es talan ezt a kutyut szeretem a legjobban azota is.

  • GzsakSam
   • Háromhetes menő

    Ez tényleg jó, ez ízléses morekám 😀 😀

    • GzsakSam

     Mindent az elégedett ügyfélért!

 • Háromhetes menő

  Pelikán Jani straváját követi valaki? Akkor néhányak szemében ő is egy hozzá nem értő barom attól függetlenül hogy idén magyar időfutam bajnokságot nyert?

 • horvathpeter

  Ugy látom ma tartják a nemzetközi T(h)euns napot.