Tom Dumoulin, a megtörhetetlen – 2. rész

shadow

A verseny akkor indult be igazán, amikor a 9. szakasz emelkedőjét, a Blockhaust mászták meg. Nairo Quintana a várakozásoknak megfelelően előnyre tett szert, Dumoulin ekkor egy kicsit még rejtőzködött. Két nappal később azonban rettenetesen elverte a mezőnyt az időfutamon, és 2:23-as előnnyel átvette a vezetést az összetettben.

Ez rányomta a bélyegét a következő szakaszokra. Mindenki azt találgatta, vajon hol lehet őt megfogni. Ehhez képest négy nappal az időfutam után, az Oropán ő volt az, aki odapörkölt mindenkinek, és tovább növelte az előnyét. Ezt követően azonban Tom ostrom alá került, mindenki őt támadta.

“Egyszerűen nem adtam fel akkor sem, amikor nem nagyon volt lábam az utolsó héten. Mentem tovább előre – ez volt a legnagyobb lecke a számomra. Hogy harcolni kell, akkor is, ha nem visznek a lábaid előre, és akkor is, ha mentálisan is a padlón vagy. Mert még így is kisülhet valami jó a dologból.”

Aztán jött az ominózus 16. szakasz, amikor kénytelen volt engedni a természet hívó szavának. Rendkívül fontos, hogy nem voltak benne rossz érzések emiatt, nem érezte magát kellemetlenül, vagy ilyesmi. Abban, hogy ez így alakult, benne volt, hogy aznap 2,700 méter környékére is felmentek, és nyilván az is, hogy nem megfelelően táplálkozott.

“A kettő kombinációja volt. Belül már mindenem fáradt volt. A harmadik héten voltunk, rengeteg stressz érte már a szervezetünket. Talán több gélt ettem, mint szoktam, és aztán a Stelvio után megettem egy energiaszeletet is, amit nem kellett volna. Erre oda kell figyelnem.”

“Ezek után a versenytársaim látták, hogy nem vagyok a topon, ezért megpróbáltak megtörni. A 19. szakaszig elég jól ment minden, aznap azonban nem nagyon éreztem az erőt. Elvesztettem a trikót, de amennyire nem voltam jól egész nap, viszonylag jól sikerült minimalizálnom a veszteségeket. Ez volt a legfontosabb nap.”

Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy Dumoulin kifejezetten jól tekert nyomás alatt. Nem követett el olyan hibákat, mint Cadel Evans a 2008-as, vagy Thomas Voeckler a 2011-es Tour-on. Amikor azt mondja, hogy “Nem vagyok egy túl érzelmes ember.”, akkor mindössze arra utal, hogy nehéz helyzetben is meg tudja őrizni a hidegvérét.

“Nem leszek könnyen mérges vagy szomorú, jól kezelem az ilyen helyzeteket, bár az utolsó héten azért mérges is voltam.”

dum2

Fotó: Europress/AFP

Dühös éppen több dolog miatt is lehetett a verseny során. Egyrészt azért, hogy elvesztette Wilco Keldermant, a legfontosabb segítőjét a Blockhauson, aztán frusztrált lehetett az Umbrailpass-nál történtek miatt, ami két felesleges percébe került. De leginkább akkor akadt ki, amikor Nibali és Quintana nem üldözték Zakarint és Pinot-t a 18. szakaszon.

“Remélem, elveszítik a dobogót, amiért csak rám fókuszáltak” – mondta akkor Dumoulin.

“Sajnálom, hogy akkor nem fogtam vissza magam. Természetesen nem voltam boldog, de leginkább azt sajnálom, hogy energiát pocsékoltam erre az egészre. Így aztán másnap jöttek az újságírók, mert mindenki vért szimatolt.”

Ezt követően normalizálódott a helyzet közte és Nibali között, még ha nem is lettek puszipajtások. Dumoulin nem maradt magára, a 19. szakaszon a holland Lotto segített neki, később Adam Yates, Mollema és Jungels támogatták őt.

“Ők akkor már nem harcoltak az összetettért, nagyjából fix pozícióban voltak, ezért tudtak nekem segíteni. Nagyon hálás vagyok nekik ezért.”

Az utolsó szakaszra, az egyenkéntire maradt a döntés. A cél a rózsaszín trikó volt, fel kellett jönnie a negyedikről az első helyre, ugyanakkor be kellett tartania a csapatutasítást is, mely így szólt: “Csak semmi kockázat!” Megcsinálta.

“Hogy melyik tesz boldogabbá? Ahogy előnyt tudtam szerezni, vagy ahogy próbáltam azt megvédeni? Mindkettő. Persze nagyon jó volt a támadás az Oropán, de ahogy az utolsó héten kezelni tudtam a mentális és fizikális megzuhanásaimat, az volt a legnagyobb dolog a számomra ezen a Girón.”

Azt tehát mi is megtanulhattuk, hogy Dumoulin nem az a fajta, aki nyomás alatt összeroppan. Ez fontos tanulság lehet a számunkra a jövőre nézve.

 

(Forrás: Procycling)

Related Posts

 • snookerista

  Fejlődik kicsit ès Froomet lenyomja a Touron. Öt egyenletes tempoval nem lehet leszakítani csak folyamatos támadásokkal amit Froometól nem nagyon láttunk mostanában.

  • Tóth Ati

   Mert nem volt rá szüksége. Amúgy le lehet egyenletes tempóval is szákítani, csak nem tudsz neki sokat adni.

  • horvathpeter

   20 km idofutammal nem fogja lenyomni, az meg a gyenge Quintana es az oreg Nibali ellen is keves. 70 is epphogy csak eleg volt.

   • Tóth Ati

    Gyomorprobléma nélkül sima verseny lett volna.

    • arce

     Ez igaz, de nem kell ezt állandóan emlegetni, főleg nem úgy, hogy a hasmenést nem valami betegség okozta (kívül álló ok), hanem az ő helytelen táplálkozása., szóval kb olyan eset ez, mint amikor valaki nem tud rendesen lejönni a hegyről.

     • Tóth Ati

      Nos, én csak arra válaszoltam, hogy épphogy elég volt. Sima verseny lett volna, de gondolom legközelebb megfelelően fog táplálkozni és nem történik vele hasonló kellemetlenség. Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy 70 kilométer mindenki ellen elég lehet, talán Froome kivételével.

     • snookerista

      Kár, hogy Barguil eligazolt a Sunwebtől ő èrt volna annyit a jövő èvi Touron mint egy Landa vagy egy Kwiat a Skyba

     • ahanem

      Barguil sosem állt volna be segíteni, Kelderman és Oomen jobb tippek.

   • Háromhetes menő

    Hasmenéssel elment 2 és fél perc… Anélkül?
    Jó fordítva meg lehet mondani hogy ha nincs Blockhauson, Oropán, Piancavallo-n és Foza-n az eredményes wattmérőzés, egyenletes tempózás, akkor meg Quintana-nak sima.. Hát nehéz ez.
    Az a baj hogy a wattmérőt hiába használja majd Nibali, Quintana is, a wattmérő a jó tempómenők stílusának kedvez, akik ritmusváltás nélkül, egyenletes tempóban tudnak jól menni, lásd Froome, lásd Dumoulin, lásd Ryan Mullen….
    Akik ritmusváltásokat szeretik azoknak pont nem jó. És bár elméletileg ennek örülnöm kéne hiszen pont ÉN imádom az időfutammenőket/tempómenőket, de van egy erkölcsi, morális igazságérzetem, ami alapján ez számukra túl nagy előny. Sokkal izgalmasabb és fordulatosabb verseny lenne ha lenne 120 km időfutam hegyen viszont akár 50-60 km-es támadások is. 120 km ITT-n kap Froome 2 percet Quintana 8 percet Dumoulintől, és mehet így a csata egyenletes tempózás meg wattmérőzés nélkül, és Quintana-nak akkor utolsó előttin támadnia kell, annak is a lábánál, akkor vele már Froome-nak is menni kéne, stb… és wattmérő nélkül nem tudod azt mondani hogy ja látom ő most 20%-al több wattot megy mint amennyivel a célig el lehet menni akkor nem megyek vele úgyis utol érem is látom az órán hogy ez a watt hosszú távon tarthatatlan.
    Na ez megszűnne, és maradna a saját érzés, hogy fejből/szívből kell menni. Akkor nem tudná senki sem ilyen pontosan beosztani az erejét és minimalizálni a veszteségét.

    • horvathpeter

     Akkor a rádiózást is megkéne szüntetni és visszamennénk a 70-es évekbe, mert a csapatkocsiban is látják a wattokat és megtudják mondani, hogy mennyivel menjen kb! Meg akkor onnantól nem wattra, hanem pulzusra mennének, mert azt látja.

     • Márton Farkas

      sőt a csapatokat is ugyis csak csereben tudják hagyni a fönököt :) legyen full egyéni verseny :) :)

     • Háromhetes menő

      Az teljesen más, mint a watt. Pl. Contador magas pulzust, 200-210 körülit is bírja sokáig, míg más meg 140-160-on vagy 170-190-en “üzemel” jól, az nem olyan mint a watt, ami abszolút tiszta képet ad.
      Sebességmérő is ilyen 20% 6-8 km/h 10%-on 16 km/h 5%-on meg 30-32 km/h tehát ez sem ad úgymond releváns képet a teljesítményről. A TELJESÍTMÉNY, jele P, mértékegysége Watt, Kilowatt, nem véletlen ezt mérik. Ez ad reális képet a TELJESÍTMÉNYRŐL!!!
      Pulzusmérő tökmindegy, Contador is pulzusmérőt próbálgatta Lagunas de Neila-n tavaly mert ő táncolni szeret nem beülve forgatni ezért neki jobban hullámzóak a wattjai, de emlékszek Pardilla nyerte azt a szakaszt és Contadorban maradt tartalék a végén tehát neki nem működött a pulzusmérőzés, hiszen ő 200 feletti pulzussal is sokáig jól üzemel. Ez változó. Én is magas pulzusos vagyok.
      Egyik haverom meg baromi alacsony pulzusos nekem kb. a nyugalmim dupla annyi mint neki a nyugalmija és ő versenyen is alig megy 140-150 felé. Nekem meg már 200 felett van attól is ha valaki beírja hogy Nibali vagy Valverde jó kerékpáros nem is kell nekem ehhez határterhelésen sportolni sem 😀 😀
      Tehát változóak vagyunk, a pulzus teljesen más mindenkinek.
      A teljesítmény, azaz a Wattok, meg a VAM, az óránkénti szintnyerés az viszont pulzustól, sebességtől mindentől függetlenül tiszta képet ad a teljesítményedről.

     • Ambi

      A pulzusmérés nagyrészt (90+%) megmondja, h adott egyénnek mi az ideális zóna, ezek a versenyzők a pulzusból tudják, h kb mennyi wattot adnak le éppen, hiszen az utvonal meredekségét ismerik és edzésen is használnak wattmérőt. A pulzus alapján is nagyrészt megmondható, h adott versenyző a tartományban mekkora teljesítményt ad le és azt mennyi ideig bírja, a bringánál annyi a különbség, h a pulzusod kicsit időben eltolva reagál a nagyobb teljesítményre, ezért nem kapsz azonnali pontos adatot, de aki tudatosan edz, annak a pulzusmérő is elég segítség és nem akkora plusz a wattmérő.
      Te az érzésből vs tudatosan versenyző közti különbségről beszélsz, ahol az infó nagy részét a pulzusmérő már mutatja. (Igaz az uccsó 1-2% marginal gains :) )

     • LPdeGC

      “ezek a versenyzők a pulzusból tudják, h kb mennyi wattot adnak le éppen” – ezt magadtol talaltad ki vagy mondtak valahol?
      “aki tudatosan edz, annak a pulzusmérő is elég segítség és nem akkora plusz a wattmérő.” – 3-4 espresso utan hogy jon ki a matek?
      Info: a 3. heten a kb.200-as max pulzus valahol 150 kornyeken van.
      Manapsag a pulzus senkit nem erdekel.

     • Ambi

      Triatlonban mérni szokták (bringa és futás külön), h ki milyen teljesitményt ad le adott pulzustartományban, bár abban igazad van, h ez csak egy napos versenyzésnél jön ki, mivel a fáradtsággal együtt csökken a pulzusszint, ha többnapos versenyen vagy és itt nehezebb követni.

    • Márton Farkas

     120 km kioszt perceket de sztem több mint 5 ot és nincs arra garancia hogy wattmero nelkul annyi kapna ott lehet Quintana egyedul tamad ök meg többen összedolgoznak… quintananak meg sztem szokat segit az idofutamon a wattmerro…de hiába szidod itt a wattmerot mikir tavaly Vuelta tsvalyi Giron simán voltak hosszi támadások megzuhanások izgalom pedig volt wattmero

     • Háromhetes menő

      De a wattmérő az a jó tempómenőket segítő főleg konstans tempót menni, lásd Froome, Dumoulin, Ryan Mullen.
      Quintana, Nibali, Kruijswijk, Chavez közel nem tud annyit kihozni belőle hisz ők eleve a ritmusváltásaik miatt jók nem a konstans tempó miatt.

      Sífutásban ugyanez a bothossz.
      Ha van meghatározott bothossz akkor az erős törzsizomzatúak, Sundby, Northug szenvednek, ha meg nincs meghatározott bothossz akkor meg Sundby és Northug meg Kriukov megközelíthetetlenek…

      A wattmérő egyértelműen a jó tempómenőknek segítő sokkal többet.
      Összedolgoznak? Hegynek fel összedolgozhatnak oda erő kell, felfelé nem tudsz összedolgozni, nem igazán számít a szélárnyék. Pl. Quintana is leszakította Blokchauson Pinot-Dumoulin-Nibali-t akik összedolgoztak mégsem érték utol, hegynek fel a láb számít nem a szélárnyék.

      Tavaly Vueltán is Covadongán 1 perc volt már Froome hátránya ahonnan visszajött 20 mp körülre a wattmérővel. Giron meg tavaly nem volt klasszikus jó tempómenő, akinek annyit számított volna a wattmérő.
      De figyeld meg 185 cm feletti tempómenők fognak majd mostanában sorra háromheteseket nyerni, és Aru, Quintana, Bardet szépen eltűnnek. A wattmérő nekik segít. Ahogy Contador is táncolni szeret meg ritmusváltásokat csinálni a wattmérő az ő stílusának sem fekszik, hogy konstans tempót kell menni. Viszont majd ezek a Ryan Mullen meg Ganna féleségek akik időfutamon ki tudják osztani a többieket ugyanúgy 3-4 s/km-re majd ők hegyen elwattmérőzgetnek és csak ilyen vonatozásos 20-25 mp körül mindig megjönnek ahogy Dumoulin is és Froome is és nem lehet majd nekik komoly különbségeket kiosztani a hegyekben az ő stílusuknak fekvő konstans tempós wattmérőzés miatt.
      Én az igazságosságot keresem.
      Sokkal jobban örülnék ha a wattmérő helyett 100-120 km időfutammal kedveskednének a tempómenőknek.

     • Tóth Ati

      A Covadonga-n nem teljesen úgy volt, ahogy írtad. Azt nem állítom, hogy nem wattmérőzött, de ott párszor ritmus is váltott és mindenkit leszakított, aki próbált vele menni.
      A 100-120 kilométert el kell felejteni, mert max 70-80 kilométer ITT lesz.

    • Kriszti

     Aki legalizálná a doppingot, az ne hivatkozzon az “erkölcsi és morális” igazságérzetre. :)
     Aki meg robbanékony, de nem tud időfutamot menni, nem tudja három hétig beosztani az erejét, arra ne mondjuk hogy háromhetes menő (a tankönyvi fogalmakat te idézed mindig). Hegyi menő, aki némi szerencsével nyerhet háromhetest (hasonló versenyzőkkel szemben a Giron, vagy fáradt Tour győztessel szemben a Vueltán), de Tour-t csak baromi nagy mákkal (ha minden háromhetes menő kiesik valamiért, és épp ő lesz a legjobb hegyi menő).
     Froome ellenfele Dumoulin, és a hasonló adottságokkal rendelkező versenyzők lehetnek. Froome a saját korosztályában gyakorlatilag egyedül van. (Ott van még Porte, aki vele egyidős, jó képességekkel, de kevés szerencsével – nem véletlenül tartott tőle). Az, hogy jövőre harcol-e Domuolin-nel, az Tomon fog múlni (mert neki még hozzá kell nőni a kihíváshoz). Aztán úgyis visszavonul.
     De a csapatok is látják, hogy a jövő a Dumoulin-eké, tehát hozzá még nőhetnek fel további kihívók a saját korosztályából – és akkor újra lehet izgalmas Tour: mindenki tud majd időfutamot menni, mindenki ismeri az erejét, de ha nyerni akar, támadnia is kell majd hozzá (lehet, nem 8 km-t, de kell). Tehát az lesz előnyben, aki az előző tulajdonságok MELLETT lesz robbanékony nem azok hiányában. És mindegy lesz, hogy milyen útvonalon megy a Tour.
     Na, az lesz igazságos, nem a wattmérő betiltása.

     • Háromhetes menő

      Múltkor azt mondtad rám hogy hímsoviniszta vagyok és akkor mondtam hogy majd egy részletes írást írok róla hogy miként kéne nemiségre nevelni a fiatal fiúkat/lányokat és miként kéne nekik irányt mutatni hogy megtalálják a megfelelő nemi identitásukat és irányultságokat és hogy ha én fizetek az asszonyom helyett az étterembe meg ha én vágom a fát és én vágom a füvet és én végzek fizikai munkát nem az asszony és nem várom el a nőktől hogy követ törjenek ők is a bányába meg hogy ők fizessenek az étterembe meg hogy ők nyissák ki az ajtót a férfiaknak akkor nevezzetek nyugodtan annak, akkor tényleg az vagyok. Meg a csőgatya, férfi-női viselet, férfi női színek, ruhák között különbséget kéne tenni, stb.. öltözködésre való nevelése a fiataloknak, na erről írnék akkor egy hosszút nektek mert volt más is aki ezzel támadott hogy én sértő vagyok ez szerintem társadalmilag fontosabb téma és engem érzékenyebben érint amit az UTCÁKON látok a doppingnál vagy a wattmérőnél remélem nem gond hogy ezt itt kerékpáros fórumon osztom meg veled is meg mással aki akkor engem támadott aztán vagy egyet értetek vagy nem, én nem vagyok szabadelvű meg liberális, milyen meglepő hogy ezt mondom ugye 😀

      A csecsemő nemiségre nevelése már azonnal megkezdődik születésük után. Az első ruha amit kapnak: piros/rózsaszín csecsemőruha vagy kék csecsemőruha!
      Később 3-5 éves korban játékok, egyiknek autó/műanyag kalapács, másiknak babák/babaházak.
      Aztán iskolás korban “apás” dolgok “anyás” dolgok, apás a kerti munka, a fűnyírás, a szerelés, a gallyazás, a favágás, állatok etetése, autó rendben tartása, kerítés festése, rendben tartása. Anyás a főzés, a mosás, a rendrakás, a mosogatás, a vasalás, ablakpucolás, bevásárlás.
      Ezeket jól elkülönülten szemléltetni kell a gyerekkel, ha látja, hogy ezek “férfias” ezek meg “nőies” dolgok akkor nem fog neki összefolyni, ez nem tudatos, ez ösztönből jövő viselkedés, hogy én egy mosógépet nem tudnék elindítani, de szét tudnám szedni és meg tudnám szerelni. Vagy az autó olajcsere, üzemanyagszint, gumicsere, stb. ezekre nekem kell oda figyelni.
      Öltözködéskor is ha elkülönül hogy női ruha férfi ruha akkor a fiú tinédzser, kisfelnőtt, vagy felnőtt korában nem fog női tapadós csőgatyákat hordani, nem fog rózsaszín ruhákat hordani, meg ilyesmi, és ha ezek JÓL elkülönülnek, hogy ez férfias viselkedés, öltözködés, ez meg nőies. Férfias viselkedés meghívni a nőt italra, vacsorára, férfias kinyitni neki az ajtót. A fizikai munka férfias, a házi munka nőies.
      Ezeket a gyerek látja, nem kell neki tanítani, ellátja a szüleitől, max. öltözködésre kell tanítani, hogy milyen ruhát vesznek neki, hogy “fiús/férfias” ruha, ez meg “lányos/nőies” ruha.

      Ha elkülönülnek ezek a dolgok akkor lesz a gyerekből kiegyensúlyozott felnőtt, akkor tudja magát férfiasnak vagy nőiesnek tartani.
      És ekkor nem folynak össze a nemiségek, nem lesz valaki biszexuális vagy homoszexuális vagy mit tudom én milyen, mert úgy van nevelve, hogy férfi akkor férfiasan kell viselkednie, öltözködnie, úgy öltöztették a szülei, azt látta szüleitől, fiú az apjával sok közös programot csinált, eltanulta tőle milyen a férfias viselkedés, a lány az anyjával, az anyjától tanulhatta el milyen a nőies viselkedés.

      És ha valaki magában tudja hogy ő férfiasan viselkedik, és mi a dolga egy háztartásban, a fizikai, kerti munka, akkor olyat fog maga mellé keresni aki nőiesen viselkedik, aki a házimunkákban jó, aki szépen tud vasalni, finomat tud főzni, rendben tartja a ruháit. Tehát a férfiak akkor nőket fognak maguknak keresni.

      Fordítva is igaz, ha valaki nő, és nőiesen viselkedik, jól főz, szépen hajtogat és vasal ruhát, tereget, rendet tart, felseper, felmos, és tudja, hogy ezek a női munkák és nőiesen viselkedik akkor olyat fog maga mellé keresni aki férfiasan viselkedik, aki férfi, aki a kinti, ház körüli fizikai munkákat tudja ellátni, amire egy nő biológiai adottságaiból adódóan nem képes. De fordítva is igaz egy férfi sem képes olyan precízen vasalni, hajtogatni, elpakolni maga után és rendet tartani. Mindkét nemnek vannak hiányosságai amit a másik nem egészít ki.

      A párválasztás baromira nem ott dől el hogy kivel milyen a szex és hogy nővel vagy férfival szexelsz, hanem ott, hogy a partnered, a társad hogy viselkedik, milyen vele együtt élni, hogy lehet vele együtt élni.

      És ha van 2 ember, akikben nincs letisztázva hogy ő se nem férfias se nem nőies, nem tudja mi a munkája, a feladata egy háztartásban, csinál férfi és női munkákat is na az nem tudja hogy milyen partnert válasszon magának és ebből lesz biszexuális vagy homoszexuális, mert nem tanították neki a nemiséget, ez neveléskor dől el, nem születéskor!!!!!!!!
      A nemiséget tanuljuk, hogy mitől lesz valaki férfias vagy nőies.

      Aki előtt nincs példa, nem tudja megtanulni na az lesz olyan hogy elkallódik és mindenféle párt keres magának hiszen nincs tudatában annak hogy ő minek született, attól hogy férfinak született még nem tud férfias lenni, vagy attól hogy nőnek született nem tud nőies lenni.

      És mondom, a szexualitás, a nemi élet csak másodlagos ebben, a legfontosabb hogy egy emberrel hogy tudsz együtt élni, hogy tudsz együtt működni.
      És aki nem tanulta meg nő létére a saját nemének megfelelő viselkedést az másik nővel is együtt tud működni, meg aki férfiként nem tanult férfiasságot és nem lett férfias az meg másik férfival is együtt tud működni.

      Én nem nézek le senkit. Pusztán tanult ember vagyok és van tapasztalatom ebben a témában…. És látom hogy hova vezet ha nem kap egy fiú férfias viselkedésre való nevelést egy lány meg nőies viselkedésre való nevelést….
      Ugyanis a dolgok ott dőlnek el!!!

      Nem szabad összemosni a 2 nemet, egy nő sosem lehet egyenjogú egy férfival, ahogy egy férfi sem lehet sosem egyenjogú egy nővel.
      Mert a nőknek a házon belüli munkákban, rendtartásban több a joga, a férfiaknak meg a házon kívüli, fizikai munkákban több a joga.

      Én mindenkit tisztelek, és nem nézek le senkit!!
      Pusztán az ország védelme és a hazafias viselkedés védelme érdekében mondom ezeket. Ja és ez nem Politikai hanem TÁRSADALMI kérdés!!!!

     • horvathpeter

      Es ha eppen nincs csajom, akkor ki vegzi el helyettem a hazi munkat?

     • Kriszti

      Tudod, én is tisztelek mindenkit – világnézetétől függetlenül. (Véleményem azért van.)
      Bocs, ha a lelkedbe gázoltam, és inkább zárjuk le ezt a témát.

     • Háromhetes menő

      Dehogy gázoltál a lelkembe, csak mondom hogy ez a szakmám pont, a pedagógia, a gyereknevelés, ezen kívül tanultam pszichológiát, lelki fejlődést, úgyhogy én erről olyan részletességgel tanultam hogy könyvet tudnék belőle írni kb :)

  • Respectvv4laci

   Ennek Grande Quinta a mestere

 • horvathpeter

  Azert a Vueltan osszeroppantottak rendesen egy szakasz akatt. Mentsegere legyen mondva, hogy olyat meg Froome se tudott nyerni!

  • Tóth Ati

   Na, majd idén az is meglesz. :)

   • Respectvv4laci

    Nibali elverheti szerintem nagyon erős lesz a sziciliai és pihent

    • LPdeGC

     Szerintem is Nibali nagyon eselyes a Vueltara.

     • Tóth Ati

      Eddig 3hetesen soha nem sikerült neki még megszorítani sem. Ekkora szerencséje már csak nem lesz.

     • Háromhetes menő

      Van egy olyan érzésem hogy Froome nem fog végigmenni ezen a Vueltán.
      De ha végigmegy akkor Nibali 5+ percet kap tőle célban.

     • ahanem

      Olyan érzésed is volt hogy Froome gyenge és a Tour-on sem megy végig, remélem megérted, hogy kénytelenek vagyunk fenntartásokkal kezelni az ilyen hozzászólásokat.

     • horvathpeter

      Csak mire? Max. a dobogora.

     • LPdeGC

      Nem hiszem, hogy nagyon csalodott lenne egy dobogoval(ezust) de azt gondolom, a Bahrain gyozni megy a Vueltara.

    • Tóth Ati

     Aztán hol? Mert a 2 időfutam után lesz körülbelül 2 perc hátránya. Azt próbáld meg ledolgozni. Quintana is nehezen oldaná meg. Nibali nem ellenfél Froome-nak, de Te ezzel nagyon is tisztában vagy. :)

     • arce

      Elvileg több, mint 2 perc, 40 km-n összejöhet majd a két perc és akkor nem beszéltünk a TTT-ről, ahol a Merida sokkal gyengébb, mint a SKY. Egyedül abban bízok, hogy a Vueltan a TT a 3. hét közepén lesz ahol a valós különbségek nem jönnek annyira ki.

     • Tóth Ati

      Tavaly kijöttek. Froome sokat adott mindenkinek.

     • Háromhetes menő

      Ha nem szökik valaki és utolsó hegyes vonatozásra várnak mindig az ellenfelek akkor elég lesz a 3. heti időfutam is.

    • arce

     Én ebben csak reménykedek, de szerintem idén a befutó megint egy pihent kerekes lesz, mondanék akár egy Majkát, Chavest, és őket azért mert időfutamon is erős csapatuk van. Sajnos az első TTT-n a Merida a fasorban sem lesz.

     • ahanem

      Tekintve hogy Froome kb sétált a Tour-on, szerintem ő is eléggé pihent lesz. Meg az első szakaszon kiosztogatja a perceket a Sky vonattal.

     • razs

      Azért az a TTT szerintem annyira nyúlfarknyi, hogy ott szerintem a GC contenderek között nem szabadna érdemben döntő különbségnek kialakulnia.
      Pl. a 2015-ös Giro volt olyan ahol picit hasonló TTT volt (még 4 km-rel hosszabb is) és az 1. és 10. csapat között “csak” 27 mp volt.
      Nyilván 1 mp-cel is el lehet veszíteni egy háromhetest, de fél perc az még bőven olyan, hogy úgyis a többi 20 szakasz dönt.

  • ahanem

   24 évesen nem sokan harcoltak GT elsőségért.

 • horvathpeter

  Közben azért becsúszott egy Pitypang Tour is. Első egyhetes győzelem?

  • Respectvv4laci

   Azért majd tavasszal megnézném egy Párizs-Nizzán vagy Tirrenón a nagyok ellen vagy katalánon lenne pislogás ha Grande megindul.

   • Egedi Tamás

    A Giron volt megindulás bőven, csak sikeres nem volt.

  • Respectvv4laci

   Hát most néztem meg az ismétlést persze igy nem volt az igazi h elpofáztad a végeredményt , hát mit mondjuk durva Dumoulin tleg még az egynaposokon is képes lenne alkotni ha ráfeküdne .Sztem még Naironál is komplettebb kerekes.

 • Respectvv4laci

  Valaki kérdezte h milyen Grande ? Nem tudom igy az avataromat nézve nem is tudom tleg milyen Grande

 • Respectvv4laci

  Stuyvennek milyen finom kis rövid haju barátnője volt .Megmondom öszintén egyre jobban izgatja a fantáziámat egy rövid haju barna vagy vörös csoda .Szét is nézek a Tinderen

  • ahanem

   Nairo is viszonylag rövid hajjal rendelkezik, ha érted mire gondolok :)