Uran: “Az emberek hajlamosak gyorsan elfelejteni”

shadow

A mezőny egyik legkisebb költségvetésű csapatának tagjaként, lehozott egy óriási Tourt. Rigobert Uran megszerezte a második helyet összetettben, célfotóval nyerte a királyszakaszt, nem mellesleg egy percen belül volt, a már négyszeres győztes Chris Froome-hoz képest.

Csodát láttunk volna júliusban?
Talán inkább beérett a tudatos munka. Mert elég rég volt már az a legutóbbi Giro második hely. Csoda? Ennek a Touron látott teljesítménynek a háttérében, nincs semmiféle csoda. Vagy komoly meglepetés. Munka, bizalom, türelem. Inkább ennek a három szónak köszönhetőn jutott el a párizsi dobogóig.
Rigoberto Uran most elmeséli, milyen volt számára a 2017-es szezon.

Ez volt az eddigi legjobb éved amióta itt tekersz Európában?
Szerintem egyik évem sem volt rossz, de minden nézőpont kérdése. Most egyesével meg kellene nézni valamennyi szezont, hogy mikor volt bukásom, és azok mennyire befolyásolták az eredményeket. De például, ha nagyot esel, de nem törik el semmid, akkor az már egy jó hír. Más kérdés, a helyezéseid miatt, mi kerül be a statisztikákba. De jobban belegondolva, az eredményességet nézve, talán tényleg 2017 volt a legerősebb évem.

Korábban kaptál kritkákat is a teljesítményed miatt. Ezeket, hogy viseled?
Nézd, minket azért fizetnek, hogy eredményeket hozzunk. Amennyiben ezek elmaradnak, akkor nincs kifogás. Azt hiszem amióta a Cannondale-hez kerültem, nem teljesítek rosszul. Persze, ha két GT dobogó után hetedik vagy összetettben, jönnek a kérdések meg a kritikák. Az emberek hajlamosak gyorsan elfelejteni. A kolumbiai szurkolók hozzá vannak szokva a jó eredményekhez, és ha egy ideig nem tudsz nyerni, mindenki találgatni kezd. Hallottam olyat is, hogy túl sokat foglalkozom a saját ruhamárkámmal. Amúgy itt jelezném, hogy vannak új termékeink a webshopban, és a tervek szerint Madridban is nyitunk egy üzletet:) Lehet, hogy a visszavonulásom után ezzel fogok komolyabban foglalkozni, de ez még messze van.

Csak őszintén: téged meglepett ez a második hely?
Most először mentem rá a Tourra. 2015-ben a Giro után érkeztem, de akkor nem is voltak nagy céljaim. Okosan terveztük meg a programot, ez volt mindennek az alapja. Tudtam, hogy keményen dolgoztam, az volt a kérdés, mikor és miként jön ki ennek az eredménye. Bíztam magamban, meg az elvégzett munkában. De én nem vagyok az a típus, aki bátran nyilatkozik, és előre megígéri a dobogót. Még akkor sem, ha belül éreztem, hogy bennem lehet egy komoly eredmény.

Uran: “Lehet valaki a legerősebb, de senki sem győzhet egyedül” | Hosszabbítás

Szó nincs arról, hogy Rigoberto Uran barátságtalan vagy zárkózott lenne, épp ellenkezőleg. Egyszerűen csak nem szeret a múlton és a jövőn rágódni, ezért menekül el gyakran az újságírók kérdései elől. Sokkal inkább szeret és akar a jelenben lenni. Rigo valódi karaktere a nagy versenyektől távol mutatkozik meg igazán.

Gondolkoztál már azon, hol ment el a sárga trikó?
Ennek több összetevője lehet. Az nyilván nem segített, hogy az első időfutamon kaptam majdnem egy percet. De például az utolsó egyenkéntin adtam azoknak, akik mögöttem álltak.

Kizárólag az időfutamokon múlt volna?
Nem csak azokon. Froome-nak volt egy döbbenetesen erős sora. Szinte minden nap, és minden hegyen kemény tempót mentek, amiből nem volt könnyű megindulni. Én ezt a második helyet nem éltem meg vereségként. Chris erre készült kiemelten, és kiváló formában érkezett a Tourra. Nagyon magabiztos volt. Én ott voltam ugrásra készen, hogy kihasználjam a hibáit, de nem rontott el semmit. Így pedig elképesztően nehéz ellene.

Milyen érzés volt ott állni Párizsban a dobogón?
Hihetetlen, ez minden kerékpáros álma. Ilyenkor nyilván átfut az agyadon, milyen lenne sárgában. Két éve nem voltam dobogón, ennek örültem a leginkább.

000_QV67V

Fotó: Europress/AFP

Tervezed már a következő évet?
Vannak ötleteim, de nem csak a Tourt illetően. A vb pálya nagyon tetszik. Illetve jó lenne egy-két fontosabb egynaposra rámenni. Mindig is szerettem ezeket a versenyeket, ezért örültem nagyon a Milánó-Torinónak. Őszinte leszek: ebben az időszakban nem szeretek munkáról beszélni. A tervekre majd decemberben visszatérünk.

A Cannondale jövője már biztosított. Izgultál valamennyire a folytatás miatt?
Egy kicsit igen. Arra kértek minket, hogy ha tudunk, várjunk két hetet. Voltak srácok, akik nem voltak ennyire türelmesek, és inkább váltottak. Nekem nyilván lett volna más opcióm, de szerencsére nem kellett lépnünk. Jött egy tőkeerős cég, és megmenekültünk.

Jövőre a kolumbiai kör már 2.1-es besorolású lesz. Van esély arra, hogy esetleg rajthoz állsz?
Ez egy fantasztikus hír. Jó szervezés esetén rengeteget nyerhetünk vele. Egy nagy körverseny, mindig jó üzlet. Esély a hazai szponzoroknak, illetve a nézőknek és a külföldi versenyzőknek, hogy megismerjék az országunkat. A csapatom meghívást kapott, én leszek az első, aki támogatni fogom az indulásunkat. Sőt, már több jó európai csapat is jelezte, hogy érdekelné őket a részvétel.

(Forrás: eltiempo.com)

Related Posts

 • Tóth Ati

  “Hihetetlen, ez minden kerékpáros álma.”
  Azt hiszem, ehhez nem kell semmit hozzáfűzni. :))

  • horvathpeter

   Ennyire jó minden évben statisztának lenni Froome mellett? :)

   • Tóth Ati

    Nem érted, hagyjuk. :(

  • Brigo

   Sablon válasz…
   Gondolom ehhez sem kell :)

   • Tóth Ati

    Abban biztos voltam, hogy számodra az lesz. 😀
    Mindenesetre nem a 2. helyezését tartja a legnagyobb sikerének. Gondolom tudja mit beszél. De Ti Giro imádók ezt úgysem értitek. Szóval, teljesen felesleges, mit írok. :))

    • horvathpeter

     Pedig azokon sokkal jobban ment, Evansre és a csúcs Nibalira vert fél percet meg percet helyenként, utána meg csak szabálytalanul tudta Quintana megverni. Itt meg Quintana fáradt volt, Contador formán kívül, Nibali, Dumoulin, Zakarin el se jött, Bardet se volt jó, Landát meg nem hagyták menni, Pinot, Porte feladta, Mollema csak segítő volt, elég gyenge mezőnyben lett dobogós. Ezért tartják sokan többre.

     • Tóth Ati

      Froome, ő a lényeg. A legjobbat kell legyőzni és nem a Giro-n bohóckodni. Froome napjaink legjobb 3hetes menője és nem Dumoulin vagy Quintana. Tudom, Ti nem bírjátok elfogadni, hogy a Tour a legfontosabb 3hetes verseny, de ez van, ezt kell szeretni. Én bírom a Giro-t, semmi bajom vele. Remek verseny, de a népszerűsége messze elmarad a Tour népszerűsége mögött. Rengeteg szponzor csak a garantált Tour részvétel esetén hajlandó támogatni a csapatokat. Folytathatnám, rengeteg mindent írhatnék még, de minek…

     • horvathpeter

      De ha nem lehet legyőzni, akkor minek menjenek oda égetni és elveretni magukat minden évben? Annál sokkal többet ér egy Giro meg egy Vuelta győzelem, igaz már azt is Froome uralja. Mondjuk jövőre éppen nem szerencsére.

     • Tóth Ati

      Remélem jövőre Froome indul a Giro-n és megcsinálja Giro-Tour duplát. Abban a pillanatban, hogy bejelenti a Giro-n való részvételt, Nibali, Dumoulin és lehet Aru is elmenekülnek majd a Tour-ra. Én még mindig nem hiszek benne, mégis remélem meg tudja csinálni, de ha nem, akkor nyerjen olyan valaki, aki már bejelentette, hogy jövőre a Tour-on indul (Quintana, Porte, Pinot, Bardet, Uran) és remélem a többiek csúnyán pofára esnek.

  • István

   “Hihetetlen, ez minden kerékpáros álma. Ilyenkor nyilván átfut az agyadon, milyen lenne sárgában. Két éve nem voltam dobogón, ennek örültem a leginkább.”

   Ha a teljes szövegkörnyezetet nézzük, akkor ezt nem kifejezetten a párizsi dobogóra hanem általánosságban dobogóra érti. Hogy ez minden kerékpáros álma, és neki már 2 éve nem sikerült, hogy nagy körön dobogóra álljon. Ő ezt ebből a 2 mondatból és teljes szövegkörnyezetből szerintem a nagy körökre, a 3 hetesekre érti. Amivel én nem értenék egyet mert nálam a Gironál és Vueltánál a VB rangosabb..
   De ez most pont nem jó példa szerintem.
   Az nyilvánvaló, hogy a Tour a legértékesebb verseny az egész évben. Nálam a VB van a második helyen, és a Giro-Vuelta a harmadikon.
   Ez egy objektív lista. nyilván szubjektív listánom a Chrono des Nations az első! A kedvenc, az időfutam.

   • Tóth Ati

    “Milyen lenne sárgában” A Giro-n mióta sárga a trikó?

    • tomi

     Szar lenne ha Milánóban akarna sárgában állni, de rosszul festene ha rózsaszínben lenne Párizsban, mondjuk tök mindegy mert egyiket sem nyeri meg.

     • Tóth Ati

      Giro talán meglehet, főleg egy gyengébb Giro mezőny estén, de Tour-t nagy valószínűséggel soha nem fog nyerni. Esetleg úgy, mint Nibali. Amúgy 3 évig Róma lesz, ha minden igaz.

     • tomi

      Sehol nem nyersz azzal, hogy teszed a kereket, ez nem mezőnyfüggő, mert hazai pályán még egy Aru is egy erős csapattal a háta mögött megüti.

     • István

      Froome hogy nyert? Tette a kereket az éppen támadó Arura, vagy Bardet-ra..
      Egyszer nem hagyta ott őket.. De mindig elment velük. (Kivétel Belles Filles és Peyragudes)
      De időfutam mégis megcsapta őket.
      Tehát nagyon is lehet nyerni ezzel a taktikával!
      De amúgy Contador taktikája is ez lett volna 2010-ben. Csak követni Andyt és időfutamon majd fordítani. Ezt többször is elmondta. Igaz a láncleesés és a sportszerűtlen támadás miatt ITT sem kellett neki.
      Cadel Evans 2011?? Tette a kereket mindig, de Galibier-n azt sem tudta, kapott 2 percet!!
      De időfutamon 2:30-3:00 körül adott és simán fordított! Na meg az esős Pramartino is jól jött neki vagy Gap nem emlékszek már ahol Contador megtörte Andyt és ezáltal Cadel is adott neki 1 percet.

     • tomi

      Jó de Urannál baromi hektikus a TT, tud jól is menni alá Marseille és tud szarul is menni alá Düsseldorf.

     • István

      Düsseldorf-ban eső volt. Azt el kellett spórolni. Inkább kapj 1 percet mint úgy járj mint Valverde. Ott akinek esze volt az spórolt. Froome is jobb Thomasnál, Trentinnél, Küngnél időfutamban, csak ő is spórolt. Egy esős prológon nem lehet Tour de France-ot nyerni.

      Amúgy Wiggo 2012-t kihagytam. Ott is ő is csak tette a kereket.

     • tomi

      A lényeg a lényeg ahhoz hogy csak tedd a kereket és úgy nyerj 2 dolog kell:
      1. Időfutamban te legyél a mezőnyben messze a legjobb
      2. Neked legyen a legerősebb csapatod.

     • István

      Cadelnek sem volt a legerősebb csapata, és 2010-ben Contadornak sem.
      Szerintem csak annyi hogy jobb időfutamos legyél. Annyi elég.
      2011-ben a Leopard 2010-ben a Saxo volt a legerősebb csapat. Mégis megütötték őket a jobb időfutamosok!!

     • Tóth Ati

      Szerintem egy csúcsformában lévő Uran-t Aru nem tudna legyőzni.

     • Rodzsa

      Cadel is így nyert Tourt. Tette a kereket, időfutamon meg elverte Schlecket.

 • tomi

  Engem amúgy kicsit zavar, hogy úgy állítják be Urannál mintha most ment volna a legjobban, igen nem ment rosszul, de a körülményeket és a verseny nehézséget illetően össze sem lehet hasonlítani ezt a Tourt a 2013-as és a 2014-es Giroval, ahol kicsit keményebb dolga volt mint itt. Ráadásul ha annyira a Tour az álma, miért nem ment idáig rajta olyan jól, vagyis miért nem készült kizárólag erre a versenyre a SKY után azért voltak QSP-es évek és a Cannondaleben sem első éves…

  • Tóth Ati

   Tapasztalat szerzésre a Giro tökéletesen megfelelt. El kell fogadni, hogy a Tour a legfontosabb verseny, ezért többnyire ott indulnak a nagy nevek. Teljesen mindegy, mennyire nehéz vagy könnyű, a Tour dominanciája megkérdőjelezhetetlen.

   • tomi

    De Uran lassan 30 és most volt az első értékelhető eredménye, az agyon szidott Aru is 2x már TOP 5 volt.

    • István

     Porte 32 és 0 értékelhető eredménye van.
     Ettől függetlenül valószínű a világ legjobb hegyi menője jelenleg és sokkal jobb és tehetségesebb kerékpáros mint Aru.

     • tomi

      Porte-t hagyjuk is mert még Urannal összehasonlítva sincs a fasorba, aki nem nyert még 3 hetest és szvsz nem is fog.

     • Szem

      Én is nagyon komálom Portet, és tényleg az egyik legjobb hegyimenő.
      Nagyon szeretném, ha végre jól menne, mert akkor Tom és Richie szorongatná Froomeot egyszerre a Touron.
      De simán benne van, hogy megint összetöri magát, és soha nem lesz egyetlen értékelhető eredménye sem.
      S onnantól kezdve a kutya nem fog rá emlékezni max te, és 10év múlva már senki se fogja tudni ki az a Richie Porte.
      Cadel Evansre is csak azért emlékezünk, mert nyert egy Tourt. S ne gyere nekem a VB győzelmével, mert arra VB győzelmére is kb csak a Tourja miatt emlékezünk.
      Anekdótázhatunk itt Cadel Evansra, aki az elmúlt években csatlakozott be a kerékpárba fingja sincs ki ő, és aki ez után találkozik vele ő is csak úgy fogja tudni, ja, hogy nyert egy Tour, remek, emeled kalapod, oszt csók.

      Ha Porte nem nyer, megy a történelem süllyesztőjébe, és Uran is. Pedig mindkettő szimpi versenyző.

     • István

      Ezt nevezik úgy hogy Természetes Szelekció. Darwin…
      Igazad van most testvérem!
      Kris Meeke-t raliból ismered? Na róla mit gondolsz?

     • Szem

      Csak kerékpárt, vívást, és vizilabdát nézek. A többi sport nem igazán hoz lázba.

    • Tóth Ati

     Hol volt 2× Top 5? Merthogy a Tour-on biztos nem.

     • tomi

      2x-ra

     • Tóth Ati

      Úgy igen. :)