Valverde: “Azért versenyzek, mert átkozottul jó vagyok”

shadow

Ahogy öregszik, egyre erősebb. 37 évesen annyit nyert ezen a tavaszon, ami még az ő mércéjével mérve is extra. Még a Dauphinén is mutatta magát. Harmadik lett az időfutamon, és igazán számottevő különbséget csak az utolsó zűrzavaros szakaszon kapott.

Vajon mennyi van még benne? Vajon milyen célok hajtják még pályafutása utolsó időszakában?

Hogy megértsük, Alejandro Valverde mitől olyan rendkívüli kerékpáros, érdemes őt összevetni Tom Boonennel. Mindketten 1980-ban születtek, mindketten 2002-ben lettek profik, és mindketten 100-nál is több győzelmet gyűjtöttek pályafutásuk során. A belga 122-nél állt meg, a spanyol jelenleg 106-nál tart.

Másban voltak jók, ezért egymás ellen ritkán mentek, persze azért útjaik néha keresztezték egymást. Ilyen volt például a 2005-ös madridi világbajnokság, ahol Boonen lesprintelte a spanyolt, és megszerezte az aranyérmet. Aztán 15 közösen eltöltött profi szezon után elérkezett egy áprilisi hétvége, mely különleges volt mindkettejük számára.

Boonen ekkor fejezte be a pályafutását, a Roubaix-n indult utoljára profi versenyen. Valverde pedig karrierje során először megnyerte a Vuelta al País Vascót, ami a kilencedik győzelme volt a szezonban.
“Ez a legjobb tavaszom valaha” – mondta ekkor.
Ezzel nehéz lenne vitatkozni. Ráadásul ezek után még megnyerte a Fléche-t és a Liége-t is.

valverde2

Fotó: Europress/AFP

Az összehasonlításnak itt vége. Boonen elköszönt, Valverde pedig azt mondta, nyomja tovább. Legalább 2019 végéig. Ez felvet jó néhány kérdést, melyek közül az egyik legfontosabb talán a következő:

Mi motiválja még? Vajon milyen célok hajtják még előre?

Lehet erre cinikusan azt mondani, hogy a pénz, mi más. Sokak számára az is ésszerű válasznak tűnik, hogy amíg ilyen eredményekre képes, amíg ilyen elképesztő formában van, ugyan miért hagyná abba?! Ő maga hihetetlenül lazán kezeli a kérdést.

“Ha holnap sérülés, betegség vagy bármi más miatt abba kéne hagynom, mindenféle keserűség és szomorúság nélkül meg tudnám tenni. Egyáltalán nem lenne hiányérzetem. Az, hogy nincs rajtam nyomás, sokat segít. Megnyertem ugyanis mindent, amit megnyerhettem, legalább egyszer. Félreértés ne essék, szeretek nyerni, magamnak és a csapatomnak is, de annyira nyugodt vagyok most, hogy az eredményes versenyzés tulajdonképpen ennek a következménye.”

Pályafutása még elbírt egy kétéves doppingeltiltást is. Az nemhogy megrogyasztotta volna, hanem azóta szinte jobb, mint előtte. Mikor 2015-ben harmadszor is győzött a Liége-en, egy újságíró megkérdezte tőle, hogy mégis hogy sikerülhetett megnyerni az egyik legnehezebb klasszikust kilenc évvel és egy doppingeltiltással az után, hogy megnyerte az elsőt. Erre Valverde lazán, a harag vagy a neheztelés legapróbb jele nélkül egyszerűen csak annyit mondott:

“Mert átkozottul jó vagyok.”

043_05086080

Fotó: Europress/AFP

Pályafutása jó részében nem arról a nyugalomról volt híres, mint amiről fentebb beszélt. Számtalan versenyen egyszerűen lefagyott a kulcspillanatokban. Ennek a bizonyítéka talán az is, hogy világbajnokságokról két ezüst és négy bronzérme van, de nincs aranya. Az eredménysor persze így is lenyűgöző, ugyanakkor az embernek kétségtelenül lehet némi hiányérzete.

Az idén megnyerte a katalán kört, azt a versenyt, ahol legutóbb, még az eltiltása előtt, 2009-ben győzött. Ahogy ezt most behúzta, az azt bizonyítja, hogy valóban nyugodt. Emlékezhetünk, hogy ez volt az a verseny, melyen a teljes csapata egyperces büntetést kapott. Őt azonban úgy tűnt, mindez csak megerősítette, és utána elképesztően jól ment nyomás alatt. A régi Valverde aligha tudta volna megnyerni ezt a versenyt.

Saját bevallása szerint az idő múlását nem akkor érzi igazán, amikor versenyez, hanem pont akkor, amikor nem.

“Egyre nehezebb elkezdeni az utazgatást januárban. Ha már benne vagyok, akkor már nem olyan nagy ügy, hisz ott az országút. Ezért olyan rettenetesen fontos, hogy egy stabil csapat legyen mögöttem, és az is, hogy el tudjak menni nyaralni a feleségemmel.”

Mivel imád versenyezni, mondhatni függő, nem érdemes azt kérdezni tőle, hogy miért folytatja, sokkal inkább azt, hogy mi kellene ahhoz, hogy abbahagyja. Egy Amstel-győzelem, egy Lombardia, esetleg egy vb-cím?

“Nem, azt nem tudom elképzelni, hogy úgy hagyjam abba, hogy tudom, hogy még képes lennék valami nagyot nyerni. Nem mániám, hogy megnyerjem a vb-t, bár kétségtelen, minden esélyem megvan rá.”

A Vuelta sokkal inkább lehet a fő célja 2017-ben, amit egyébként 2009-ben egyszer már megnyert. Mivel a címvédő csapattárs Nairo Quintana nem lesz ott, ő lesz a Movistar első számú embere.

“Az elsődleges cél a dobogó. Az útvonal is fekszik nekem az idén, jó kemény verseny lesz. És külön örülök, hogy az otthonomat, Murciát is érinti az idei kiírás.”

valverde1

Fotó: Europress/AFP

Azért az látszik, hogy Valverde tisztában van a határaival. Tavaly ott volt mindhárom nagy körön, idén azonban a brutális tavasz után a Giro helyett regenerálódás következett. Plusz idén már a WorldTour pontverseny megnyerése sem szerepel a célok között.

“Őszinte leszek. Most mondhatnám azt, hogy azért versenyzek, mert mindig is erről álmodtam. De ezt sokan elmondhatnák magukról. Én igazából azért versenyzek, mert jó vagyok benne, mert tehetséges vagyok, és, mert van bennem egy veleszületett versenyszellem. A másik ok, amiért folytatom, hogy hihetetlenül szerencsésnek érzem magam abból a szempontból, hogy amikor otthon tudok lenni a családommal, akkor tényleg otthon vagyok velük. Vannak olyanok, akik kora estig szeretnek edzeni, én azonban fenn vagyok már hajnalban, és ebéd előtt végzek is az edzéssel, és így az egész délutánt a családommal tölthetem. Ha úgy kellene dolgoznom, mint a legtöbb spanyolnak, azaz kilenctől kettőig, majd négytől fél nyolcig, akkor sokkal kevesebb időt tudnék a szeretteimmel tölteni.”

Oké, ez megmagyarázza, miért nem hagyja abba. De nem magyarázza meg a győzelmeket. Valverde itt visszautal arra, amiről már szó volt, azaz, hogy a nyugalomnak nagyon nagy szerepe van a sikeres versenyzésben.

“Ha nincs rajtam győzelmi kényszer, ha nem kell stresszelnem, akkor a körülmények egész egyszerűen alkalmassá tesznek arra, hogy eredményes legyek.”

 

(Forrás: Procycling)

Related Posts

 • Tamás Bulányi

  Csak azért mer ilyeneket nyilatkozni, mert nem tudja, hogy az ESB kommentelők egy része (Nibalihoz hasonlóan őt is) tehetségtelennek tartja:)

  • István Mátyus

   halálosan tehetségtelen és beképzelt… soha nem fogom megérteni a szurkolóit mit lehet egy ilyen emberbe kedvelni.. sokkal hamarabb megértek egy Froome, de akár Nibali, Bouhanni, Cave, Kittel, Greipel, Kristoff, Sagan szurkolót. De Valverde…

   • Mike B.

    Halálosan tehetségtelen 😀 ezt imádom.
    Amúgy akkor milyenek a többiek, akiket évek óta lesimáz?

    • Márton Farkas

     3 hetesekre érti de akkor is rossz szót hasznal. nem tehetségtelen jelzovel illettném az biztos :) pedign en se birom

     • Tamás Bulányi

      Rébebben én sem kedveltem, de amit az utóbbi években tolt, azt nagyon nehéz ne becsülni és most sem a kedvenc bringásom, de birom. Ez lehet, hogy a korral jár, és amire Froome 37 lesz, őt is bírni fogom. De hogy bárki, aki ezen a szinten ott van az élmezőnyben, tehetségtelen lenne, azt nem gondolnom. Egymás között nyilván vannak különbségek, de azt, hogy ők vannak ott az élmezőnyben, pont azt jelenti, hogy tehetségesebbek mint azok akik nincsenek ott.
      Lehet, hogy nem nyer már GT-t, de az élmezőnyben mindig ott van úgy hogy a többiekkel ellentétben szétversenyzi a tavaszt (egynaposok, egyhetesek) és a sprintszakaszokat kivéve, ha a mezőnnyel jön meg, akkor szinte többször húzza be a szakaszt mint nem. Mi ez ha nem tehetség? Szerencse? Adottság?

     • Márton Farkas

      egyetértek azért is mondtam hogy István tuloz :)

   • horvathpeter

    Pedig naluk igazabol mind eredmenyesebb, haromhetesen nem, de most akkor mindenki tehetsegtelen, aki nem nyer haromhetest? Wtf? Abbol amugyis csak harom van egy evben, a legjobb versenyek meg amugy se a haromhetesek altalaban.

    • István Mátyus

     Én mondtam hogy nálam jelenleg Froome az egyetlen aki tehetséges.
     Porte és Dumoulin ígéretes
     Contador kiöregedett tehetség
     A többiek meg osszák be a maradékot :)
     10 éve még 8-10-12 emberre is azt tudtad mondani hogy tehetséges háromhetes menő, összetett esélyes.. Most kb 2-3 név ilyen.

     • horvathpeter

      Igen Froome az igazi őstehetség, aki 26 éves korában megtanult hegyre menni és időfutamot menni, 30 fölött meg lejtmenetet, pont ő inkább az, aki a legtöbbet tanult. A tehetségek már 25 alatt nyerik a háromheteseket.

     • Rodzsa

      Én már csak azt várom, hogy Sagant mikor tehetségtelenezed le. 🙂

     • István Mátyus

      A segítőket tisztelem nagyon, ők kiérdemlik, igazából nem Sagan a hibás, hanem a Tinkoff szakmai vezetése amiért megengedte, sőt azt kérte Sagantól a tavalyi Touron hogy hagyja cserben Contadort.
      A túlértékelt háromhetes eredményekért is küzdő egyáltalán nem háromhetes menők nekem az a kategória akiket nem bírok elviselni, és sajnos Nairo is kezd ebbe a túlértékelt és tehetségtelen kategóriához közeledni ezzel a Giroval. Ők azok akik az én szememben kiérdemlik a tehetségtelen kifejezést, mondjuk TVG meg Rolland nem, mert ők nem túlértékeltek, miközben TVG-be Valverdénél jóval több tehetség szorult, csak sajnos TVG fejben nagyon nincs ott, ha úgy tetszik ő biológiailag-adottságilag tehetséges, de fejben tehetségtelen.
      Sagan tavaszi egynaposokon kiváló, tud hozni eredményeket, nem a legjobb, de közel van hozzá, az egyik legjobb, talán csak a 2 belga: Gilbert és van Avermaet jobbak nála a macskaköves egynaposokon, a nagy kedvencem Stybar évek óta nem éri el a Sagan szintet, ezt be kell ismerni.
      És Sagan emellett kiváló segítő tudna lenni a háromheteseken ha szigorúan fognák és egy normális szakmai vezetője lenne a csapatának.
      Most a Borában is ha Majkát cserben hagyják, nem őt védi a csapat, hanem egyedül hagyják és Sagannak dolgoznak a síkon akkor nem fog menni, lehet zöld övék lesz, de ami sokkal fontosabb, az összetettben nem érnek majd el semmit.

     • horvathpeter

      Egyébként Valverde is segítő, úgy kell nézni a háromhetes eredményeit, hogy 2013 óta egy kezemen megtudom számolni hányszor mehetett saját magáért háromhetesen, előtte meg eltiltott volt évekig, szal ebben az évtizedben nem sokszor volt első számú ember, háromhetesen. Egyébként ő lehet többet segít mint Sagan!

     • razs

      Hát számomra Sanyi egymilliószor nagyobb versenyző, mint egy Popovych, Cunego, Rolland vagy TvG (és sajnos Urán is ebbe az irányba tart). Akik már fehér trikós életkorukban tudtak úgy menni, hogy tényezők voltak háromhetesen, de utána soha többször, pedig ott kellett volna fejlődniük.

      A tehetségnek olyan felelősséggel kellene járnia, hogy az n+1. napon is lemenjél edzeni, hóban, esőben szélben, mert attól fejlődsz vagy csak maradsz az elvárt szinten. Biztos vagyok benne, hogy Valverde ezt 20 év után is megcsinálja, és feltételezem, hogy a felsorolásban szereplő versenyzők pont azért kevésbé eredményesek, mert Ők viszont nem csinálták meg.

      Mivel ha egy tehetségesebb versenyző ugyanannyit edzene, mint egy tehetségtelen, akkor nyilván Ő nyerne. Ahhoz, hogy ne nyerjen (az olyan balszerencsés sérülést nem számítva, mint pl. Beloki) az kell, hogy fejben ne akarja annyira a dolgot, megadja az esélyt a “fordításra”.

   • sztich

    Tehetségtelen? Na az biztos nem. Az, hogy kinek mennyire szimpatikus, az már más kérdés.

   • Rodzsa

    Azért nyerte szét magát gyerekkorában is, mert tehetségtelen volt… Merckxhez mérsz mindenkit? Mert az akkor nem jó viszonyítási alap. A magyar értelmező szótárban keress rá a “tehetségtelen” jelzőre, utána meg a “hülyeségeket írok”-ra is. 😉

  • razs

   Ha BG készíthetne egy exkluzív interjút Sanyival, akkor ezt elmesélném Neki és kifejezetten megkérném, hogy játsszon erre rá a mondandójában (bár lehet, hogy már most is ezt volt). :)

   A mellett, hogy nem értek egyet Vele, de szerintem a “tehetségtelen” szerintem nem megfelelő szó egy állóképességi sportágban, az szerintem inkább egy ügyességi sportághoz illik (tudom, hogy nem Te használod). Itt valahogy úgy lehetne körülírni a “tehetségtelen” szót szerintem, hogy nincs benne kitartás, szenvedéshez / monotonitáshoz / fájdalomhoz való tűrőképesség, stb.

   • István Mátyus

    Én azt gondolom hogy van egy veleszületett ösztön, egy tehetség, és van a Voeckler effektus őrült kitartással, a Contador effektus küzdéssel, küzdeni tudással, és a Nibali efektus a konstans kiegyensúlyozottsággal, na meg a Porte-Van Garderen-Gesink-Rolland effektus az összeszedetlenség, és ezek a veleszületett ösztönt, tehetséges feljavítják vagy lerontják. Pl. Gesink sokkal többet kellett volna elérjen tehetsége alapján. Voeckler és Nibali sokkal kevesebbet. De ettől függetlenül senkinek az eredményét és győzelmét nem vitathatjuk, amit elértek azt mindenki megérdemelte, én nem az elért eredményekkel vitatkozok, hanem a tehetségről. Én azt gondolom hogy van szó tehetségről kerékpárban is, veleszületett oxigénfelvétel, genetika, stb, szerintem ezek baromi fontos dolgok, de ezeken hozzáállás, morál tud javítani és rontani is. Én inkább az elkallódott tehetségeket szeretem, a meg nem értett zseniket, Van Garderen, Porte, Gesink, Klöden, akik nem nyertek háromhetest, de őstehetségek, mint sem az eredményes tehetségteleneket.
    De van aki azokat szereti akik kevés tehetségből hoznak ki nagy eredményeket, és ez is lehet nagyon szimpatikus.
    Lásd WRC Hayden Paddon hát én láttam őt S2000-el kurvagyenge volt, esett-kelt, nagyon lassú volt, mindenki elverte őt, aztán WRC-vel is vergődött csak majd egyszercsak elkezdett nem hibázni, baromi gyorsan tudott pályát feldolgozni, több odafigyeléssel, akarattal, jobban betanulta a pályákat, több figyelmet tett bele a 100%-nál is, nagyon alapos kezdett lenni, és bár a Hyundai leggyengébbje mégis volt olyan év mikor ő szerezte a legtöbb pontot és nagyon keveset hibázik, pont ezért mert nagyon erős a figyelme, az önkontrollja, az akarata.
    A másik Juho Hänninen, Latvala, Meeke. Őstehetségek. Simán Loeb és Ogier szint mindhárom. De hanyag, laza, vagány, itinerből mennek ami szép és jó csak trehány pályafeldolgozással, kapkodva, túl vagányan és bátran szinte 0 koncentrációval, és össze-vissza törik az autóikat. Meeke pl. idén azt hiszem 2 olyan rali is volt ahol összetörte az egyik nap, másnapra megcsinálták neki az autót, majd másnap megint összetörte, elesett, azaz sikerült neki egy 3 napos rali VB forduló alatt 2 nap is lezúzni a gyári Citroent. De Hänninen ugyanezt megcsinálta Montén, Svédországba is… Most Szardínián is miközbe Hänninen-Meeke voltak 1-2-ben mindketten összetörték az autót saját hibájukból, hiába a leggyorsabbak, mindig elesnek, összetörik. Raliban meg ez benne van olyan ez mint a lélegzetvétel itt a fák között nincs aszfaltozott bukótér mint a pályaversenyeken, mint az F1-ben meg a WTCC-ben hogy ha elnézel egy féktávot aszfaltozott bukótérről visszajösz. Itt Vulkán kürtő van, meg szakadék, meg erdőbe fák, meg sziklák, és ha elnézed a féktávot, vagy hamar adsz gázt és megforogsz akkor annyi az autónak.
    Varga Cigány Zoltán mondta erre, hogy “Aki fékez az veszít!” na meg a Rali az egyetlen dolog ami jobb mint a katonaság :)

 • Zoltán Kiss

  Nem tudok mondani a mostani mezőnyben senkit aki ennyire jó időfutamban, a hegyen és ellenfele lehetne Válverdének egy sprintben. Jól megy a rövid húzós emelkedőn a hosszú nagy hegyeken és nem csak felfelé. Mindent tud. Egy baja van sajnos idönként betli napot tart a többnaposokon.

 • arce

  Örök kedvenc 2005 óta, amikor lenyomta a fő doppert.

  • István Mátyus

   Valverde ugyanannyit doppingolt mint Armstrong, meg mint mindenki más akkoriban.

  • István Tóth

   Idei évben van rá lehetősége, bár szerintem Nibali is lehet arra fogja kihegyezni magát az év második felében, és az neki mégis hazai terep. Jövőre viszont a jó hegyes egynapos menők mind a vb-re fognak koncentrálni szerintem

   • horvathpeter

    Aztán majd nyer Sagan vagy Van Avermaet.

 • Gergely Angyal

  Beképzelt.
  Akkor lenne beképzelt, hogyha csak dumálna és nem lenne a szavai mögött eredmény. Márpedig ez egyáltalán nincs így. Ez magabiztosság, kis ego, ami ilyen szintű versenyzésnél kell.

  • István Mátyus

   Utoljára 2009-be hozott eredményt a Vueltáról, annak 8 éve…

   • Gergely Angyal

    De nem csak a háromhetesekről van szó, hát több mint 100 győzelme van a karrierje során! 😀
    Mindegy, azt gondolsz, ami jól esik, nekem az egyik kedvencem és rendkívül tisztelem is.

   • horvathpeter

    Nem csak háromhetesek láteznek ám a világon. AZ egynaposok simán szokták verni izgalmakba őket, de a mostani Dauphiné is veri az összeset a tavalyi Giróig bezárólag.

    • István Mátyus

     Tegyünk különbséget izgalmak és tragédiák között. Kruijswijk bukása nem izgalmas volt, hanem nagyon szomorú és tragikus. A vuelta Formigal szakasz, időfutam és Aitana pedig izgalmas volt. Ahogy idén a Giro is izgalmas volt Ortisei, Asiago, és korrekt, sportszerű csatát hozott. Míg Bormio és Piancavallo szakasz nem hozott sportszerű csatát, hiába történt ott több dolog, számomra az nem izgalmas. Az utolsó időfutam sokkal izgalmasabb volt.

     • horvathpeter

      Azért nem csak a tragédiák miatt volt izgalmas a 99. Giró. Pl. az uccsó hegyi befutó céljánál még bőven nem tudtuk ki nyerte, mondjuk igaz ez részben a béna közvetítés miatt volt, de elég szoros volt azért. Hány olyan háromhetest láttál, ahol az utolsó hegyi befutó végénél nem tudod ki nyeri meg? (100. Giró rossz válasz, mert Dumoulin egyértelmű volt + a Cadel Schleck elózés is, illetve a Hesjedal Purito helycsere is várható volt)