Így tippeltünk

shadow

Itt a év utolsó napja, nézzük meg mit vártunk még januárban ettől a szezontól.
Tíz kérdésre kerestük a választ, melyek közül néhány (pl. melyik versenyt várod a leginkább?), saját véleményre kérdezett rá, a legtöbb esetben viszont tippelni kellett. Vagyis szépen mellé lehetett lőni :)

Kinek lesz a legjobb, és kinek a legrosszabb szezonja? Milyen évet hoz Sagan az új Borában? A sprinternek közül ki gyűjti be a legtöbb WT győzelmet? És melyik csapat lesz pozitív, illetve negatív értelemben a legnagyobb meglepetés? Meg persze a szokásos “meredeknek hangzó” tippek.

Majdnem egy éve – egészen pontosan január 6-án – többek között ezekre a kérdésekre próbáltunk meg válaszolni. Most itt a lehetőség, hogy megnézzük, mennyire voltunk pontosak.

 

1. Ki lesz a legjobb a nagyok közül?
Szega szépen eltalálta Valverdét, hisz a spanyol versenyző szétnyerte magát tavasszal. Aztán jött a sajnálatos Touros sérülés. Szabi Nibalit mondta, ami szintén nem volt rossz tipp: figyelmbe véve a Lombardia győzelmet, illetve a két GT dobogót. Lanti pedig nem vállalt nagyot Froome-al, aki megcsinálta a Tour-Vuelta duplát.

2. Kinek lesz a leggyengébb szezonja?
Chaves valóban nem futott nagy évet, de ebben valószínűleg a sérülése is közre játszott. Meg talán az, hogy az erősre sikerült 2016-os szezonja után, elég komolyan voltak vele szemben az elvárások. Ebben a kategóriában többen is (Szega, Szabi, Kálmán Laci) Contadort írták, ami végül is – ha szigorúan az összetettet nézzük – bejött. Aru bár olasz bajnok volt, és a sárga trikót is viselte, egyik háromhetesén sem volt dobogón. Szóval Dávid vele sem lőtt mellé.

3. Milyen év lesz Sagannak, az új csapatában. Megvédi valahol a címét?
Klasszikust nem nyert, de sokak várakozásával ellentétben, a világbajnoki triplát megcsinálta. A zöld trikó meglehetett volna, ha…

Januári kérdések | Hosszabbítás

Tour Down Under és Cadel Evans Great Ocean Race. Lassan tényleg elkezdődik a 2017-es szezon. Bár nálunk hivatalosan a hónap végén, január 31-én lesz a nagy rajt (akkor közvetítjük a Dubai Tourt), most néhány kérdéssel és válasszal – az ESB-s hagyományoknak megfelelően – megnyitjuk az új idényt.

4. Ki lesz a legeredményesebb sprinter?
Szega Greipellel, Lanti Kristoffal lőtt egy picit mellé, Szabi viszont a Touron négyet nyerő Kittelt írta. Gaviriát senki nem említette, pedig a számok alapján, neki volt a legtöbb WT-győzelme (összesen kilenc).

5. A legjobb és leggyengébb csapat
Lanti női megérzése a Cannondallel kapcsolatban egész jól bejött, a Sky-nak viszont megint brutális éve volt. A Bahrain-Merida elsőre azért nem volt rossz.

6. Egy durva tipp 2017-re
Szega majdnem telibe találta Nibalit, Szabi mondjuk ki, biztosra ment:) Lanti Mohorictól (de miért pont tőle???) várt egy szakaszgyőzelmet a Touron, végül Vuelta lett belőle. Kálmán Laci tippjével ellentétben, Froome nem bukott a Touron, és ha jól emlékszünk, Wigo sem tért vissza :)

 

ui: A kommentek között mindenki leellenőrizheti, mennyire lőtt mellé/vagy állt közel az igazsághoz.
!!!BUÉK MINDEN ESB OLVASÓNAK!!!

Related Posts

 • razs

  Én pedig az új esztendő alkalmából ezt a saját készítésű montázst küldöm Nektek. :)

  https://uploads.disquscdn.com/images/decc50b4769c0df2e6e4e72af18603f0f04bf46dc57b7eacc37380f6e5cab62b.jpg

  • Brigo

   Ja ez fasza ezek mind utálják egymást 😀

   • razs

    Adtál egy ihletet a képaláírásnak:

    A képen látszik, hogy ezek az emberek mennyire szeretik egymást: csupa mosoly, egy koccintás, egymásba karolások, egy kézfogás és egy puszi. A következő évre azt kívánjuk, hogy legalább annyira szeressétek egymást, mint a képen látható versenyzők. :)

    • Satya

     OFF: @disqus_4KHOL3RgVz:disqus Valamikor írtad, hogy a darts benne van a top3 sportágadban. Dartsban ki a favoritod és mit tippelsz ki nyeri a vb döntőt? :)

     • razs

      Fogalmazzunk úgy, hogy a Taylor – Anderson meccsig minden meccset
      néztem, azóta pedig egyet sem. És megfogadtam, hogy ha Taylor nyeri a VB-t, akkor örökre végzek a sportág nézésével, annak ellenére, hogy visszavonul. Ebből azt hiszem kiderült, hogy ki az anti-kedvemcem (a másik ilyen Bunting) illetve hogy ma este (szintén látatlanban) kinek fogok szurkolni. Pozitív oldalon pedig ha egy-egy nevet kellene mondani, akkor a nagy bajnokok közül Wade, a feltörekvő fiatalok közül a táncos lábú Dimitrij a kedvencem. :)

     • Háromhetes menő

      Ebbe mi az izgalmas hogy ilyen pálcikákat górálnak egy falra???

      Téli sportok kapcsán szoktam egyéb télisport rajongókkal is beszélgetni akik a síugrást meg a lesiklást szeretik és nekik is mindig azt tudom mondani hogy a világ legegyszerűbb és legbugyutább dolga lefelé siklani síléccel, arra bárki képes, na de a Sífutás meg a Biatlon, amikor felfelé kell futni a sílécekkel, oda kell az erő, az állóképesség, a kitartás, a küzdés! Oda kell az ember, aki erős, izmos, és van állóképessége.

      Még ilyen kedvenc mondatom a fényképészek, akik a legtehetségtelenebb művészek. Nem tudnak se rajzolni, se énekelni, se szobrászkodni, se táncolni meg semmit, de művésznek akarnak mutatkozni ezért elkezdenek egy okos géppel kattogtatni, szintén a világ legegyszerűbb dolga, semmi tehetség és semmi érzék nem kell hozzá csak egy drága okos gép, mint a wattmérős kerékpározás…

      Varga Cigány Zoltán mondását idézve pedig: “A legrosszabb autószerelőkből lesznek a gumisok”
      Ez is nagy kedvenc, apám mezőgazdasági géptechnikus volt, ezt a mondást ő is nagyon szerette!! Abszolút egyet értett vele! Akinek szintén ilyen autószerelő vagy technikus szakmája volt de mégsem értett a kombájnokhoz meg traktorokhoz, nem tudta őket jól szerelni az csak a gumit, a kereket cserélte rajta!

     • Satya

      Hát vannak ám ügyességi sportok is, nem csak állóképességi sportok, de kitartás, meg küzdés ezekhez is kell szerintem.
      Amúgy az országúti bringával is még mindig sokan azt mondják, hogy “úristen mit lehet azon nézni”. De egy szoros darts meccs szerintem lehet izgalmasabb, mint egy időfutam bringában.
      A fényképészes bekezdéssel 100%-ban egyetértek.

     • Háromhetes menő

      Időfutamnál nem. De oké lehet izgalmasabb egy Darts mint egy másfél órás wattmérő nézegetéses vonatozás, ez oké! De időfutamnál tuti nem!!

     • Tóth Ati

      Szóval a wattmérő tekeri helyetted a kerékpárt. Ezek szerint én is nyugodtan indulhatok a Tour-on, mert így biztos lenne esélyem. :)

     • Háromhetes menő

      Beosztja helyetted az erődet. Helyetted gondolkozik.

     • Tóth Ati

      Nekem ugyan hiába osztaná be… :)

     • Háromhetes menő

      Nem biztos!
      Jó Tourt nem nyernél, de lehet magadtól mennél 5-600 VAM-ot ha meg beosztja tudsz 750 VAM-ot pl. Ami még mindig nem a Froome féle 1600-1800 persze..

     • razs

      Lefelé siklani persze hogy bárki képes, de ott azért kapuk között kell kanyarodni is. Való igaz, én is tudnék olyan gyorsan siklani, mint egy Svindal, de engem a fenyőerdő és 50 csonttörés állítana meg utána, Ő pedig még 50 kaput is érvényesen bevesz. :)
      És ahhoz, hogy az ideális íven vedd be a kanyart, szintén nagyon durva edzés kell. Mondják is, hogy aki nem elég erős, az nem tudná megtartani az ívet.

      Minden sportban az van, hogy a TV-ben a világ legegyszerűbb dolgának tűnik, de az azért van, mert a világ legjobbjait közvetítik, Neki pedig ha nem is mindig, de sok esetben tényleg az. Sőt az is lehet, hogy EGY olyat tudok lökni mint Selby, de Ő egymás után 20-at is, másrészt pl. a sznúkerben is 3 lökéssel előre terveznek és meg is tudják a pozicionálást valósítani. Ezért van Ő a TV-ben és nem én, és ezért kap Ő annyi angol fontot és nem én. :)

      A fényképeződ dologgal kicsit én is egyetértek. Nem tudom hogy a technikai háttere megvan-e, de én csak olyan fényképésznek adnék díjat, aki EGYESÉVEL fényképezve tudta lefényképezni a “nagy dolgot”. Azaz becélozta és EGYSZER lenyomta a gombot. Ehhez kell szerintem művészi érzék. Aki azt csinálja, hogy Ibra előremegy fejelni és sorozatlövőre (nem tudom mi a szakszó erre) állítja a gépét és a 40-ből 1 kép pont eltalálta a pillanatot, azt én nem díjaznám. Olyat tényleg sokan tudnának. :)

     • Satya

      Kicsit szigorú vagy és ha Sagan nyeri a következő VB-t, akkor kerékpárt se nézel többé? :)

      Amúgy nekem se szimpatikus Taylor, de tök jó volt látni idén, hogy új arcok is eljutottak egész sokáig, akiken látszik, hogy van bennük alázat és tudhatják nagyjából azt a szintet, amit van Gerwen.

     • Tóth Ati

      Én VB-t biztos nem fogok többet nézni, de 3heteseket nézni fogom, mert azt Sagan soha nem fog nyerni. :)

     • razs

      Amúgy nem szigorú vagyok, hanem hülye. Mivel magamra mondom, ezért nem sértek fórumszabályzatot sem… :)
      Szó szerint eltaláltad az első mondatod, pl. idén a San-Remo-t is csak úgy néztem meg felvételről, amikor már kiderült hogy Kwiat nyert. A Sagan szakaszgyőzelem volt a 63 háromhetes szakaszból az egyetlen idén, amelyről még összefoglalót sem láttam, azt is elspoilereztem magamnak és nem néztem meg. A VB után pedig tartottam egy hét blogszünetet, akkor nem is olvastam és nem is kommenteltem. Az országúti kerékpárt túlságosan szeretem, azt nem tudnám hirtelen felindulásból abbahagyni, de felmerült. :)

      Amúgy a háttere pedig az, hogy igazából a sportnak a TV-n keresztül arról kellene szólni, hogy örömet okoz. És ha nem a kedvenced nyert, akkor is legalább jól kikapcsolódtál. Én pedig néha túlságosan a szívemre veszem és felb*sz*m az agyam rajta, amennyire már nem lenne szabad. Ez legtöbbször olyankor van, amikor egy nagyon kedvelt versenyző nyer.
      Pl. egy Geraint Thomas, egy Kristoff nem is kedvenc, de nem idegesít ha nyer, azt csak néhány “kiválasztott” ilyen: pl. Tom Brady, a sznúkeres Ding, az F-1-es Verstappen és a teniszező Federer is ilyen, Sagan és Taylor mellett.

     • Háromhetes menő

      Verstappen pedig nem rossz srác! Én se kedvelem, de úgy valamennyire szimpatikus a vezetési stílusa, de ugyanakkor nem kedvelem és nem szurkolok neki. Sok túlértékelt előzése is volt lásd Blanchimon amikor csak kívül ott tartotta az autót a Sauber mellett abba mi volt szenzáció csak ott tartani az autót? Ennél sokkal szenzációsabb egy Ricciardo féle bevetődés, vagy egy Alonso féle sokáig kinntartás majd aláfordulás, szűkebben kigyorsítás. Az ő zsenialitásuk az előzéseknél nekem jobban tetszenek, így Verstappent túlértékeltnek tartom én is, de ettől függetlenül voltak tényleg olyan csatái amik nagyon tetszettek. De főleg Toro Rossos másfél évében.

      Sagant én sem kedvelem, én is minden unalmas wattmérőzős hegyi szakasz után vagy ilyen elvonatozott VB után megfogadom hogy “nem nem nem soha többé” lásd Prosectura aztán mégis itt vagyok és beszélgetek róla. Nem tudnám itt hagyni ezt a sportot bármi is történne.

      Egy Dakart se, vagy WTCC-t se tudtam.. pedig mindkettőből kiábrándultam.

      Sőt, amit Csiki Gábor csinál hogy elfordult az elektromos meg hibrid Le Mans-tól én arra sem vagyok képes, pedig utálom, gyűlölöm az egészet, undorodok ettől a hibrid lift and coast-tól, nem tartom autóversenyzésnek ezeket a 2-300 méteres elemelt gázas gördüléseket, gyűlöltem a TC1-et, szánalmasnak tartom a Latin Amerikai sivatag nélküli WRC színvonalú Dakart, de mégis nézem, mert régen megszerettem, és kötődök ahhoz ami régen volt. De a jelene miatt nem szeretem. A jelene miatt egyedül a Sífutás ami imádatot vált ki belőlem. Bennem talán túl sok a tűz, és nem tud bennem kialudni, ezért vagyok még itt is, hiába a sport romlik, bennem a tűz még mindig ég, és életem végéig égni fog, ilyen vagyok.

      Ajánlom figyelmedbe a “Hatóságilag Tilos-Nem ez voltál” című számot. Sok barátom ugyanígy kiégett, amiről az a szám is ír. Én valahogy nem tudok. Pedig sok fiatal barátunk örülne neki szerintem!

      https://www.youtube.com/watch?v=kmN_B5mbN_Y
      “Hiszen te sosem tudtál beállni a sorba
      Nem tudtak a nagyok eltiporni a sárba
      Az eszmédért bármikor meghaltál volna
      De ma már nevetsz rajta, ha valaki megtenné
      De várj! Várj még egy percet! Nem ezt érdemelted
      Most már te is az árral úszol tovább
      Nem kötnek beléd, hisz rosszat nem csinálsz
      Nem jelent számodra már semmit a lázadás
      Félig meghaltál, kiégtél már
      De nem, nem, nem, nem, te nem akarsz így élni
      A cél mindig előtted van, és nem szabad megállni
      De hogy ha mégis ezt szeretnéd jó barátom
      Nem állíthatlak meg én
      Ez már nem a te harcod
      Nem az igazi arcod
      A csatát elvesztetted, kiiktattak”

      Sok egykori barátomon érzem ezt, hogy kiégtek, megkoptak, félholtak már, nem önmaguk, nem tudnak már úgy lelkesedni mint régen, nem tudnak úgy harcolni, és ezek már nem ők, nem az igazi arcuk. Én soha nem tudnék leállni, megállni, feladni, iszonyúan ragaszkodok ahhoz amiben hiszek emiatt állandó konfliktusom van amiről sokat írtam ide is, múltkor is rendőrt hívtak rám például. Érdekes dolog ez….
      Bocsi hogy ez megint ilyen idealistára sikeredett a végére.

     • razs

      Nekem az F-1-ben Bianchi volt az kedvenc fiatal versenyzőm (aki a darts-ban a táncos lábú Dimitrij). Az Ő balesete nekem nagyon “betett”. Sajnos elhittem, hogy Senna balesete óta “sebezhetetlenek”. Persze ez szó szerint nem így van, mivel tisztában voltam vele, hogy 300 km/h fölött is mennek egyszerre 20-an egy egyenesben és baromi közel van a szalagkorlát, de láttam Mika kómázós, Schumacher lábtörő, illetve Kubica brutális balesetét, és gyakorlatilag mind úgy megúszta, hogy a hosszú távú egészsége nem szenvedett kárt. (Talán az sem véletlen, hogy utóbbi két versenyző egy jóval lassabb, de kevésbé biztonságos sportágban viszont sajnos igen.)
      Szóval hogy a saját kedvencemmel történt meg ez, illetve akivel kapcsolatban mellesleg egy másik blogon három éve azt tippeltem, hogy a következő 100-zal osztható futamot a Ferrari színeiben fogja megnyerni, ez eléggé beütött. Az idei szezont azt már nem is néztem (egyáltalán nem), pedig 1996-2016-ig tulajdonképpen majdnem végig minden futamot néztem.

     • Háromhetes menő

      Rali a világ legjobb autóversenye. Ott is óra ellen mész, gyakorlatilag “időfutam” 2 percenként indulva.
      De ugye el van baszva klasszikus rali ma már nem létezik.
      A klasszikus rali ugye 2 tréning majd 2x a gyorsasági.
      Na most itt van ez:
      https://www.youtube.com/watch?v=B9evJZ-IEws
      Nekem ne mondja senki, hogy Bouffier 2x látta ezt a pályát és ilyen szinten tudja a határokat, 2 pályabejárásból, rögtön elsőre…
      Tuti hogy össze van sunyizva, és már csomószor járt itt, előre felírták a pályát, sunyiztak, pályát tanultak, nem csak kettőből mennek ezen a pályán, két pályabejárásból. Tehát a rali lenne a világ legjobb sportága ha tényleg igazi lenne, amiről a rali alapelve szól, hogy TELJESEN ISMERETLEN pályán mész, amit életedben eddig 2x láttál a pályabejárás során.
      De nyilván amíg a ralit közúton szervezik addig hetekkel a verseny előtt le tudsz oda utazni, és végig mész azon a közúton és felírod hogy ez egy Bal 3 lesz nagyon szűken, ez meg egy jobb 2 padló ötödikkel, és mikor a hivatalos tréning van te már vagy 20x láttad a pályát így gyakorlatilag a tréningen te csak egy már profin 20x lesunyizott pályát ellenőrzöl vissza…. és emiatt a rali igazi szellemisége sincs már meg. aki meg betartja az meg csak a 15-20. helyen végez… aki tényleg csak kettőből megy..

  • Háromhetes menő

   “Boldog új évet, ez az év a tiéd.
   Boldog ujj az ujjam mikor éppen beléd.
   Boldogulj ahogy tudsz, tudod az élet regény.
   Boldog új évet, itt a k*káslepény.”

   Én ezzel az 1993-as Prosectura remekművel kívánok nektek mély tisztelettel boldog új évet drága testvéreim!
   https://www.youtube.com/watch?v=BYp76a8Oj84

 • Háromhetes menő

  Na kíváncsi vagyok visszaolvasom a kérdésekre adott válaszaimat:
  Izgalmasság sorrendjében Vuelta-Giro-Tour sablon választ mondtam. Hát…
  Szerintem Giro-Vuelta-Tour volt a valós sorrend izgalmak szempontjából. utolsó ITT előtt 3-an fél percen belül vagy mi.. az volt a legizgalmasabb és legszorosabb GT idén.

  Kinek lesz a legjobb szezonja abban 6 nevet mondtam: Contador, szimpátia alapján, Froome, realitás alapján, és 4 meglepetés ember: Mollema, Stybar, Landa, Kruijswijk.
  Contador nem jött be, Froome sem a dopping ügye miatt hiába nyert 2 GT-t erre a szezonra nem lehet büszke így hogy csinált egy pozitív mintát. Mollema semmi, nyert egy szakaszt a Touron, de ezen kívül a nagy 0 amit idén elért. Stybar megint centikkel elbukta a PR-t már sokadszor csak így centikkel, Landa szerintem bejött, jó Giro harmadik hét, és nagyon jó Tour. Ő a jövő nagy ígérete. Kruijswijk nem jött be, talán jövőre Touron. Ebből a 6 névből Landát érzem csak pozitívnak, a többiekkel mellé nyúltam.

  Második hullámból Mollemától vártam a legtöbbet, de ebből az általatok feladott (Mollema, Chaves, Aru, Bardet) négyesből Bardet volt idén a legjobb.

  Sagannal kapcsolatban bejött a tippem hogy nem megy végig a Touron, de nem jött be hogy nyer 2 típusú egynapost is (emelkedőset és macskaköveset is). Csak emelkedőset nyert (VB)

  Sprintereknél abszolút mellé nyúltam, Greipel és Demare.

  Csapatok tekintetében Trek és Movistart mondtam negatívnak, szerintem abszolút bejött. Trek az 0 eredmény a 3 GT-ről, Movistar 1 Giro dobogó, 0 Tour teljesítmény, 0 Vuelta teljesítmény.
  Viszont! Pozitívként nagyon bejött a Sunweb! Mindhárom nagy körön remekül mentek!! LottoNL nem jött be pozitívként viszont.

  Amit nagyon szerettem volna látni az Stybar Sanremo, E3, Flandria, PR, Strade Bianche, Eneco Tour és VB győzelme. Egyik se jött be!!

  Durva tipp pedig Tony Martin VB és mezőnyverseny győzelme! Ez sem jött be.

  Volt ami bejött, volt ami nem!
  Szerintem Sagan Tour végig nem menetelét kevesen tippelték. Meg a Sunwebet is mint pozitív csapat. Ezekre büszke vagyok.
  Akikben csalódtam az Mollema így utólag, de ő nem szimpatikus annyira tőle csak sokat vártam. Akik szimpatikusak is és szurkoltam is nekik de mégis csalódást okoztak az Stybar, Tony Martin és Greipel.

  • horvathpeter

   Landa a jovo remenysege 28 evesen? Miota is kesz bringas mar?

   • Tóth Ati

    Pedig elég sokan 28 évesen értek el először Top 10 eredményt és később nyertek 3hetest.

    • horvathpeter

     Ja hát ez a 25 évesen kész bringás csak az EPO korszakban (se) volt így. Froome 26 éves, Dumoulin pedig 27 éves koráig még csak dobogón se állt háromhetesen és kik nyerték tavaly ezeket?

     • Tóth Ati

      Di Luca, Beloki, Purito, Simoni, de sorolhatnám tovább.

     • horvathpeter

      Mondjuk ez rossz példa volt, mert hárman együtt nyertek egy háromhetest, de azt az egyet is lassan már az élettől is eltiltották.

     • Tóth Ati

      Simoni?? :)

     • horvathpeter

      AKkor jutott csak EPO-hoz mint amikor Armstrong is. :)

     • Tóth Ati

      A dehogy! A nagyi új receptje a bűnös. :)

     • carolieto

      Jólvan, látom tavaly is tanultál valamit:) Nagyon helyes, csak így tovább:)

     • Tóth Ati

      Dehogy tavaly. :)

     • Tóth Ati

      Amúgy nyugodtan írhattam volna Sastre, Evans, Menchov nevét is. Bár Menchov 27 évesen volt először dobogós.

   • snookerista

    Hornerből indulunk ki akkor mèg van ideje

   • Háromhetes menő

    Aru már kész. Valóban nem a kor számít. Oké én 25-26-ot szoktam mondani. Szerintem a többség akkor érik be. Nyilván késő érő is lehet még fantasztikus és korán érő is lehet nagyon jó.
    Landa valószínű későn érő.
    Aru időben érő, de szar. Tökéletes Nibali segítő, Landa vagy Froome segítő lenne belőle, de semmi több. Az hogy lepottyant neki egy háromhetes… Valverdével is megtörtént ez.. Emiatt túl vannak becsülve mindketten. Hesjedal is ugyanúgy meg tudta ütni Puritot mint Aru. Sőt, Hesjedal még egy ereje teljében lévő Puritot ütött meg, Aru pedig 3-4 évvel később egy már 36 éves kiöregedett Puritot tudott csak megütni ugyanúgy egy szűk perccel…

 • tomi

  Igazán a szimpátiám miatt Chaves-szel brutál mellé lőttem, de a többi azért nagyjából stimmel, mondjuk az első kérdésre tavaly, idén és jövőre is ugyanazt a választ fogom adni 😉
  Mindenkinek boldog új évet, ha lehet mellőzük a mások minősítését és akkor még magasabb színvonalon tudunk társalogni, és természetesen a szerkesztőknek bakiktól mentes közvetítéseket kívánok 2018-ra.