Sky: A nyolc éve tartó Giro-átok

shadow

Ahogy arról már beszámoltunk, nem sokkal az után, hogy nyilvánossá vált a 101. Giro útvonala, Chris Froome a Twitteren jelezte is indulási szándékát.

Elfogadta tehát a kihívást. Amennyire ugyanis szinte minden összejött a Sky-nak a Tour-on az elmúlt években, annyira sok gondjuk volt a Giróval. Bukások, ütközések, kizárások, időbüntetések. Nézzük, mi minden történt velük a csapat 2010-es debütálása óta.

2010 – Felvillant a rózsaszín

A kezdés aligha lehetett volna jobb. Bradley Wiggins megnyerte az első szakasz egyenkéntijét, így rögtön fel is vehette a rózsaszínt.

A gyorsan jött siker hamar oda is lett. A második szakaszon ugyanis Wigginns két bukásba is belekeveredett, így elvesztette az összetett első helyét. A hetedik szakasz után már kifejezetten nagy hátrányba került, sőt még a következő időfutamon sem tudott feljebb jönni. Persze kitartott amellett, hogy a Tour az első számú célja.

A csapat nem is szerzett több győzelmet, sőt a 19. szakaszon Chris Froome-ot kizárták, mert húzatta magát a motorossal a Mortirolón.

skywiggins

Fotó: cyclingnews

2011 – Egy eseménytelen verseny

A svéd Thomas Löfkvist volt az első számú emberük, aki azonban nem tudott beleszólni az összetett menők küzdelmébe. Végül a 20. helyen végzett.

Davide Appollonio volt legközelebb a szakaszgyőzelemhez azzal, hogy egyszer a második helyen zárt Mark Cavendish mögött. Lars Petter Nordhaug és Russell Downing pedig a szökésekben vétették észre magukat, azonban minden különösebb eredmény nélkül.

2012 – Cavendish triplája

Geraint Thomas egy második hellyel nyitott a prológon, a következő napon azonban Cavendish volt az, aki még nála is nagyobbat szólt azzal, hogy behúzta az első sprintet.

Manxman megnyerte még a 4. és a 12. szakaszt, és bár ő három győzelemnél megállt, Rigoberto Urán és Sergio Henao feljöttek összetettben az első tízbe. Előbbi a hetedik, míg az élete első háromhetesén versenyző Henao a kilencedik helyen végzett. Thomas pedig az utolsó szakasz egyenkéntijén még begyűjtött egy újabb második helyet.

skycav

Fotó: cyclingnews

2013 – Wiggins szenvedése

Wiggins masszív favoritként érkezett a Giróra. Jól is indultak a dolgok, hisz megnyerték a csapat-időfutamot, amivel jó pozícióba került az összetett szempontjából.

A 3. szakaszon elszenvedett bukás még nem okozott különösebb gondot, azonban a hetediken már bajba került. Lejtmenetben kicsúszott, és végül 1.24-es hátrányt szedett össze a favoritokhoz képest.

A nyolcadik szakasz időfutamán mindenki arra számított, hogy majd jelentősen farag a hátrányából. Azonban valahogy ez az egyenkénti nem volt az igazi, ráadásul defektet is kapott, így mindössze 8 másodpercet tudott hozni Nibalin.

Ezt követően egy betegség is utolérte, és gondjai voltak nemcsak, hogy a hegyi befutós szakaszokon, hanem még a sík részeken is. A dolog vége az lett, hogy a 12. szakasz után Wiggins feladta a versenyt.

Uran azonban – bár folyamatosan veszített időt Nibalival szemben – a másodikként zárt az összetettben.

2014 – Cataldo Cima Coppi-ja volt az egyetlen említést érdemlő eredmény

Valódi összetett menő nélkül érkezett a Sky erre a Giróra, mivel Urán távozott a csapattól. A hegyekben Dario Cataldóban és Philip Deignanban bízhattak, míg a sprintekben Edvald Boasson Hagen és Ben Swift szálltak harcba a győzelmekért.

Már a csapat-időfutam sem igazán jött össze nekik, hisz most mindössze a hatodik hely lett az övék. Sprintben Swift volt az, aki úgy ahogy helyt állt. Szakaszt ugyan nem nyert, de volt második, és a pontversenyben az ötödik helyen végzett.

skycataldo

Fotó: cyclingnews

Cataldo a hírhedt 16. szakaszon alkotott maradandót. Az olasz megküzdött a hóval, és belekerült a szökésbe. A Stelvión felfelé robbantott, és ő ért fel először, amivel elvitte a Cima Coppit, azonban a szakasz végén 10 percet kapott a győztes Nairo Quintanától.

Az összetettben Henao végzett legelőrébb a csapatból, a 22. helyen, de ő is majd egy órát szedett össze Quintanával szemben.

2015 – Richie Porte vesszőfutása

Porte esélyesként érkezett a versenyre, hisz brutálisan jó tavaszt produkált. Megnyerte egymás után a Nizza, a Katalán kör és a Trentino összetettjét. Viszont – mint a nagy körökön általában – most is akadtak gondjai a három hét során.

Az első hét még rendkívül ígéretes volt, hisz a harmadik helyen állt összetettben. A 10 szakaszon azonban időt vesztett, ráadásul kapott még pluszban egy kétperces büntetést is az Oricás-honfitárs, Simon Clarke-kal történt szabálytalan kerékcsere miatt.

skyporte

Fotó: cyclingnews

Porte további időt vesztett, amikor Jesolóba menet belekeveredett egy bukása. Ekkor ráadásul megsérült a csípője és a térde is. Ezt követte egy csalódást okozó egyenkénti, majd a 15. szakasz, amikor is 27 percet veszített a hegyekben. Ezek után fel is adta a versenyt.

Azért nem volt ez egy teljesen sikertelen Giro a Sky számára, Elia Viviani ugyanis megnyerte a második szakaszt. Valamint ott volt az új igazolás, Leopold König, aki a hatodik helyen végzett összetettben.

2016 – Landa feladja

Mikel Landában nagyon bíztak a Sky-nál. Egy évvel korábban, szakaszokat nyert, harmadik lett összetettben miközben segítette Fabio Arut.

Az első hét még inkább a sprineterekről, és a klasszikus menőkről szólt, Landa valamivel a 10-en kívül volt összetettben, de még lőtávolon belül. Jött a kritikus időfutam, amiből jobban jött ki, mint arra előzetesen számítani lehetett, és feljött az összetett nyolcadik helyére.

skylanda

Fotó: cyclingnews

A Sky-nál a pihenőnapok utáni szakaszok gyakran kritikusnak bizonyulnak. Így volt ez most is. Landa már az első hegyen leszakadt, mint később kiderült, vírusos gyomorhurut állt a háttérben. A baszk fel is adta a versenyt.

Mikel Nieve szakaszt nyert a harmadik hét előtt, és bejelentkezett a hegyi trikóért, amit a 20. szakaszon be is biztosított magának.

2017 – A motoros őrület

Az idei Girónak két kapitánnyal vágott neki a Sky, azonban mind Geraint Thomas, mind Mikel Landa benne volt abban a bukásban, amit egy, az út szélén álló motoros okozott a kilencedik szakaszon.

Thomas kiváló tavasz után, nagy reményekkel érkezett a Giróra. Ő is és Landa is remekül álltak 8 szakasz után. Még el sem érték a Blockhaust, az első igazán fontos hegyet, máris megtörtént a baj.

Giro d’Italia: Stage 9 – Highlights

Highlights of stage nine of the Giro d’Italia.

Landa 27 perces hátrányt szedett össze, tehát az ő esélyei teljesen elszálltak. Thomas azonban – miután gyorsan helyrerakta kificamított vállát – megpróbált visszazárkózni, és végül bő 5 perc hátránnyal érkezett meg. Úgy tűnt, minden oké, hisz a másnapi egyenkéntin a második helyet szerezte meg.

Később azonban egyre több időt vesztett, és fájlalta a vállát és a térdét, így végül a 12. szakasz után feladta a versenyt. Landa azonban – noha veszélyt már nem jelentett az összetettben – egyre jobb formába lendült szakaszt is nyert, és végül megszerezte a hegyi trikót is.

Vajon Froome fel tudja majd oldani azt az átkot, ami a csapatot sújtja immáron nyolc éve?

 

(Forrás: cyclingnews)

Related Posts

 • tomi

  Reméljük a sor jövőre folyatatódik… (sérülés nélkül).

  • horvathpeter

   Igy van, a Brexit jovore se maradhat el! Bar erre most lesz a legkisebb esely.

  • Márton Farkas

   csak nem… mondjuk még igazán jo skyos nem ment a girora szval itt volt az ideje… igaz hogy igy a vuelta lesz kevésbé érdekes számomra de hát sajnos 3 at nem tud nyerni azert ö sem

   • horvathpeter

    Igazan jo Skyos nem ment a Girora….. Wiggins Tour cimvedokent? Vagy Porte?

    • Tóth Ati

     Ugyan hányszor kell még leírni, hogy Wiggins nem Froome szint. Porte-nak meg nem volt szerencséje. Mondjuk, azóta sem a szerencsés jut róla eszembe először, ellentétben egy másik versenyzővel.

     • razs

      Igen, de Froome még a háromhetes győztesek között is a top 5%-ban van. Nyilván Wiggins nem Froome szint, már csak a háromhetes dobogókat és győzelmek számít tekintve sem.
      De számomra ettől még Wiggins is egy “igazán jó” versenyző. A képességeik alapján nem lett volna teljesen elrugaszkodott lehetőség, hogy Wiggins vagy Porte is összehoz egy dobogót.

     • Tóth Ati

      Wiggins esetében erős a gyanúm, hogy nem igazán volt kedve a Giro-n indulni. Inkább indult volna a Tour-on, csakhogy oda már nem mehetett.

     • razs

      Én bevallom Őt is sajnálom egy picit. Mert Ő is kap “ekézést” a szurkolóktól, hogy Rá lett kioptimalizálva a 2012-es Tour pálya és csak azért nyert. Pedig ha azt nézzük, 5-10 évvel korábban az egy teljesen sztenderd időfutam beosztás volt.

      Illetve igaz, hogy Froome bebizonyította, hogy Rá lehet építeni, de ettől még nem kellet volna Wiggins-nak olyan dicstelenül távoznia, legalábbis a háromheteseket tekintve. Szerintem egy 2 évig még tudott volna Ő is érdemben első számú ember lenni, a Froome nélküli versenyeken biztos. Illetve 2014-ben a Tour-on Froome kiesés utána ha Ő lett volna a B opció, akkor látatlanban megelőlegezem, hogy jobb lett volna mint a legjobb célba ért Sky-os, 54 km-es időfutammal meg pláne.

      Az más kérdés, hogy ha annyira elmérgesedett a viszony közöttük, hogy ha már egyikük sem akart közös versenyen indulni. Próbáltam ebből kisilabizálni és mintha az ominózus közös Tour dobogó (kettős győzelem) óta csak a 2013-as VB-n és az Ománi körön indultak volna közösen:
      https://www.procyclingstats.com/rider.php?id=140869&c=6&rider1=140869&rider2=140851

     • Tóth Ati

      A probléma nem az időfutam kilométerek, hanem a kevés hegyi befutó volt. Ettől függetlenül, akkor is ő nyert volna, ha több hegyet tartalmaz az útvonal. Max ha nem bírta volna, akkor Froome most 5szörös Tour győztes.

     • GzsakSam

      Ha a Sir nem bírta volna, akkor nem Sky-os nyer. A végsőkig vártak volna a “B-tervre ” váltással, és – hasonlóan a 2011-es Vuelta-hoz- rá is faragtak volna.

     • Tóth Ati

      Azt nem hiszem. Froome úgyis simán verte Nibali-t, hogy nem támadhatott. Mikor elindult és otthagyta Wiggins, akkor simán adott volna minimum 1 percet Nibali-nak.

     • razs

      Én sem hiszem, hogy fél éven belül 2* pontosan ugyanúgy estek volna be két szék közül a pad alá. Illetve az gondolom hogy ha nem csapattárs, hanem egy kívülálló veszélyezteti a Sky győzelmét, akkor Froome így vagy úgy, de ment volna vele.

      Amúgy az is segítette volna Őket, hogy a harmadik szombaton volt a teljesen sík, hosszú időfutam. Szóval ott még kezelhető hátrányt is is visszahozhattak volna, ez a lehetőség 2011-es Vuelta 3. hetén nem volt meg.

     • GzsakSam

      A Vuelta-n is kívülálló volt, aki végül be is húzta a győzelmet, Froome mégsem ment- mert nem mehetett- vele.

     • Tóth Ati

      Off: Ha már szóba került az útvonal. A múltkor találtam egy olyan Tour útvonalat tervet, ami minimum siralmas volt. Most találtam egy majdnem tökélest. 6-7 hegyi szakasz, 4 hosszú hegyi befutó plusz 1 rövid és 2 időfutam (68 km). Tökéletesen elég ennyi hegyi szakasz. Talán az Envalira és a Croix helyett lehetne más emelkedő.
      http://www.velowire.com/aanudetour/thread/894/0/tour-de-france-equilibre–trace-precis-et-arrivees-inedites—.html

 • GzsakSam

  Féloff: a tegnapi/mai események mennyire lehetnek befolyással a Giro-rajtra?
  (Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos nyilatkozata/Hamasz intifáda-bejelentése)

  • snookerista

   Van elvileg B utvonal is azt olvastam a gazettába ha nem lesznek olyanok a körülmènyek, hogy versenyt lehessen rendezni

 • Rodzsa

  “Átok”-azért pár csapat előre aláírná ezt az eredménysort. 🙂 Persze a Sky szintjén tényleg gyenge.

 • Tóth Ati

  Majd jövőre megtörik az “átok”. :)