Froome és a dupla (II. rész)

shadow

Július 23-án hivatalosan is megnyerte a Tourt. Sorozatban harmadszor, pályafutása során negyedszer. De Chris Froome nem áll meg itt, ugyanis ismét elindul a Vueltán. Azon a háromhetesen, ahol tavaly második lett, egy csúnyán elnézett szakasznak (is) köszönhetően.

 

Hogy is mondta Froome csapattársa, David Lopez a Formigal után?
“Az egész story csak azt bizonyítja, hogy mennyire nehéz nagy kört nyerni. Folyamatosan figyelni kell és elég egy rossz mozdulat, egy pillanatnyi kihagyás és mindennek vége. Az a nap egy kudarc volt számunkra. Az egész csapat vereséget szenvedett. Lehet mondani, hogy nem helyezkedtünk jól, hogy nem álltunk készen, de mindez csak az iszonyatos, már régóta halmozódó kimerültség következménye volt.”

A Sky erős. Az volt a tavalyi Vueltán, és a mostani Touron. De nem tévedhetetlenek, ők is el tudnak nézni egy-egy fontos szakaszt. Froome megmondta: a harmadik héten, mindig történik valami meglepetés. De mennyit ártanak ők a kerékpársportnak? Ha ártanak egyátalán. Pontosabban, mennyire lesz kevésbé látványos néhány hegyi szakasz, ha van egy kiemelkedően erős sor a mezőnyben?

„Vannak sportágak ahol létezik fizetési plafon, és nem tudod túlfizetni az embereidet” – mondja Froome. “Meg van a labdarúgás, ahol a leggazdagabb csapatok a legjobb játékosokat tudják leigazolni. Azon simán el lehet gondolkozni, hogy ez fizetési plafon, mennyit használna az országúti kerékpárnak. De egy biztos, az erős csapatokra mindenhol szükség van. Ha adott egy sor, ami tartósan kiemelkedik, az csak motiválja a többieket. Én nagyon szeretek ebben a Sky-ban tekerni.”

Öt év alatt, négy sárga trikó, szóval az utolsó mondaton annyira nem lepődünk meg. De mi a helyzet a szerencsével? Mert abból azért kellett valamennyi a mostani Touron is. „A Peyragudes végén nagyon kész voltam. Nem tudom, hogy alakul a verseny, ha a többiek előbb támadnak, és már korábban nyomást helyeznek rám. De ez nem történt meg. Szerencsére.”

Most már tudjuk: nem csak a Tour előtt, a Peyragudes után is kár volt izgulni Froome-ért. Szokásával ellentétben ugyan nem nyerte meg a Dauphinét, nem volt győzelme a tavasz során, és még az első igazi hegyi befutós napot sem húzta be. Ennek ellenére övé lett a sárga. A harmadik héten kiválóan ment, és ez talán a jó formaidőzítésnek is köszönhető. Hisz augusztus 19-én kezdődik a Vuelta, ami Froome kiemelt céljai között szerepel.

066_DPPI_20317177_061

Fotó: Europress/AFP

„Egyszerre csak egy feladatra koncentrálok. A Tour alatt sem volt jó a Vueltáról beszélni. Háromszor voltam már második, ha negyedszer is az leszek, akkor el kell gondolkodnom a dolgokon. Lehet, hogy sok nekem ez a verseny? Nyilván a Top 5 nem túl motiváló cél számomra. A formám szerintem jobb, mint tavaly ilyenkor, mondjuk most nem is lesz a lábamban egy olimpia. Az előző két hetet Tim Kerrisonnal töltöttem, teljesen kikapcsoltunk, megnyomtunk az újaraindítás gombot, és csak a Vueltára koncentráltunk.” 

Három második hely után, most már jöhetne a piros trikó.
Chris Froome készül a Vueltára.
Pontosabban a duplára.

 

Related Posts

 • snookerista

  Álomszerű lenne ha Alberto az utolsó versenyèn megtudná lepni, de ennek nem nagyon van realitása :( de remelem egy jó kis szoros három hèt lesz

  • Egedi Tamás

   Én attól rettegek, hogy sikerül neki a dobogó és úgy dönt, hogy akkor mégsem vonul vissza.
   Nagyon szurkolok neki rajta nőttem fel, de ezt már hagynia kell.

   • razs

    Ti sem szeretnétek sem azt sem, hogy úgy folytatná, hogy deklaráltan nem az összetettért megy, hanem vagy egy fiatalabb tehetségnek segít (ahogy Basso vagy Zabel [igaz Ő nem összetett menő]), vagy pedig hegyi trikó / szakaszgyőzelem (ahogy Garzelli, Jalabert vagy Simoni)?

    Szerintem ez egyáltalán nem illúzió romboló, elvégre az életkor az mindenkire hat, attól még nem ér kevesebbet a 2015-os Giro-ig bezárólag semmilyen eredménye. Nekem nem Ő a top kedvencem, de számomra kifejezetten pozitívan hatna, ha azért maradna, hogy egy fiatal tehetségnek segítsen.

    Mondjuk István szerint nincs ilyen tehetség, mert a GameBoy-os, iPhone-os hülye generáció fejét nem verték eleget nádpálcával és régen amúgy is minden jobb volt… :)

    • Egedi Tamás

     Persze évekig nézném még azt a stílust ahogy teker és azt a győzni akarást ami benne van.
     De ez nállam attól is függ, hogy kinek állna be segítőnek és hogy egyáltalán beállna-e? Mivel ő egy igazi győztes típus. Egy Aru-nak vagy egy Mollema-nak? Ez erős vicc kategória lenne számomra. Ugye 1+1 éves szerződése van szóval mondjuk Landához nem mehetne a movistarba és ez a kizáró oka annak, hogy ő segítő legyen. Mert a Trek igazolhatja max Aru-t vagy Quintana-t nekik meg nemhiszem, hogy beállna Contador.

     • Respectvv4laci

      Quintana inasának tökéletes lenne !

     • Egedi Tamás

      Annak a Quintanának aki szökésbe sem tud bekerülni nem hogy tempót menni. Ne nevettess kérlek… Quintana egy túlértékelt emberke Landától is fél. Nem fog több 3hetest nyerni ezt biztosra mondom. :)

     • Háromhetes menő

      Lehet fog még lepattanózni, de azért a 2016 Vuelta nagyon rendben volt!!
      Viszont 2014 Giro erkölcsileg Urané az egy súlyos lepattanózás volt Quintana-nak azzal a neutralizált lejtmenettel…

     • Egedi Tamás

      Mivan? Azt a vueltát Contador és a sky nyerte meg neki. Hegyen jobban ment mint Froome de az időfutamon bőven eleget hozott volna rajta. és egy háromhetesen nem elég ha jó hegyi menő vagy… Persze olykor a szerencse a legfontosabb, de erről Nibali tudna sokat regélni. x)

     • Respectvv4laci

      Megértem h frusztrált vagy mert Contát szinte mindig ütötte de azért baromságot ne beszélj :)

     • Egedi Tamás

      Szóval akkor Quintana a legjobb éveiben olyan mint egy kiöregedett Contador? Ez nagyon tetszik :))))

     • Háromhetes menő

      Contadorba tűz, akarat van, küzdés, az élet minden területén, visszatért a kómából, nyert 9 GT-t, az elmúlt 30 év kimagaslóan legjobb kerékpárosa.
      Ezek után beálljon olyanoknak akikbe semmi akarat, semmi küzdeni tudás, semmi alázat? Ezek a madarak azt se tudják hogy mi a becsület, fegyelem, tisztelet, alázat szavak valódi jelentése, először ezt kellene hogy Contador megtanítsa nekik, csak azután kezdhetné el átadni Contador a kerékpáros tapasztalatait, mert jelenleg olyan szinten állnak a fiatalok hogy meg sem értenék amiről beszél. Csak néznének rá hogy a holdról jött ez vagy túlságosan megütötte a fejét amikor kómába került vagy miket beszél ez… Tisztelet? Fegyelem? Alázat? Sportemberség? Férfiasság? Úgy néznének Contadorra a fiatalok ahogy rám néz 1-2 fiatal kommentelő, hogy “milyen tájszólásba beszél ez az ember nem ismerjük ezeket a szavakat még sose hallottuk” 😀 😀 😀

     • Egedi Tamás

      Landa az egyetlen akihez beállhatna segítőnek ő sosem mondott még ellent a csapatának és megérdemelné. Minden másban teljesen egyetértek.

     • razs

      Hát Landa megítélése nálam erősen kérdéses. A 2015-ös Cortals d’Encamp és az idei Peyragudes befutó is pont olyan, hogy az is benne lehet a pakliban, hogy önkényesen nem tartotta be az utasítást és nem várt a kapitányra.
      Nem mondom hogy ez ténylegesen így van, mivel ezt csak a csapatvezető meg a versenyző tudhatja, de hogy Ők mit nyilatkoznak a sajtónak, az igazságot vagy “mellébeszélést”, azt csak a fene tudja.

      Ahogy például a tavalyi Kreuziger esetén nem kérdéses, mert Ő biztosan nem tartotta be a csapatutasítást. :)

     • Egedi Tamás

      Mióta Contador bejelentette a visszavonulását azóta valahogy nagyon Landa felé hajlok mint új kedvenc.
      Rengetegszer b@szott ki vele a sors és megérdemelne már egy igazi áttörést ami egy három hetes győzelem lenne. Tényleg megvan benne minden: Megtanult időfutamot menni mert a 2015ös giron rengetegett kapott,aztán az idei Giro-n sem hisztizve ment haza hanem odatette magát rendesen a 3. hétre.
      Annyi rossz után ami vele történt én simán elfogadhatónak tartom ha itt-ott mismásolt kicsit és magáért is ment.
      Szóval így ezeket összevetve nekem Landa lesz az új kedvenc.

     • razs

      Nálam Nibali és Valverde mellett már jelenlegi is Chaves lett egy új kedvenc, nem látom okát hogy előbbi kettő visszavonulása után miért ne maradna.

      Két igen komoly szakmai indokom van a választásra:
      – A 32 fogú mosolygások.
      – Végre egy olyan kolumbiai, aki nem 20 évvel többnek (*), hanem 20 évvel kevesebbnek néz ki a koránál! :)

      (*): Quintana, Urán, Mauricio Soler – utóbbi nem keverendő a most induló versenyzővel, Ő a 10 évvel ezelőtti hegyi trikós.

     • Egedi Tamás

      Chaves nállam inkább a “szimpatikus” kategóriát képviseli, de sokat olvastam rólla.

      Amikor megkereste a Orica angolul sem tudott és a következő találkozóra (1hónappal késöbb) már alapfokú nyelv tudással ment.

      Ő tiszteli az idősebbeket is. Mindig Hayman a szobatársa (mostani touron is) és próbál sokat tanulni tőle.

      De szerintem soha nem lesz egy Landa szintű időfutammenő, ugyan az lesz sajnos vele is mint Quintana-val, hogy a testi adottságok miatt nem tud majd jól teljesíteni ebben a számban.

     • Szem

      Minden egyes posztodból az jön le, hogy neked problémád van a férfiaságoddal.
      Figyu, ha buzi vagy, ma már felvállalhatod, senki se fog bántani.

     • Háromhetes menő

      Nekem nem az enyémmel van problémám, hanem a fiatalokban nem látok férfiasságot…
      https://www.youtube.com/watch?v=tJcrIrtxNV8

    • Háromhetes menő

     Ahhoz kölcsönös tisztelet kéne. A mai fiatalok meg nem tisztelnek senkit, tehát felőlük hiányzik felénk meg Contador felé is a tisztelet.
     És sajnos ők meg aztán egyáltalán nem mutattak semmi olyan viselkedési formát vagy hozzáállást ami miatt meg őket lehetne tisztelni, tehát mindkét fél részéről hiányzik a tisztelet.
     De ha Contador nem tiszteli a fiatalokat azt joggal teszi, hiszen a fiatalok tényleg nem mutatnak semmi olyat ami miatt tisztelni lehetne őket.

     GameBoy-t meg iPhone-t biztos nem szoktam mondani, hiszen fogalmam sincs ezekről hogy ezek mik 😀 😀

     Facebook Live-ozó, SnapChat-elő, Instagram-ozó piperkőc buzigyerekeket szoktam mondanI 😀 😀 😀 😀

     • Szem

      Miért kéne téged tisztelni? Contadort még a dopping baki ellenére is tisztelem, de te szimplán hülye vagy.

     • Háromhetes menő

      Én minden egyes munkahelyemen úgy dolgoztam és küzdöttem egész nap mint ha annak az intézménynek a katonája lennék!!!
      Mi nem okostelefonoztunk a munkahelyünkön. Nem késtünk….
      Jó, túl szigorú vagyok, túl fegyelem centrikus.
      És sokat általánosítok. Nyilván volt régen is aki nem bírta, és nyilván van ma is aki bírja a hajtást. De van egy arány és egy hozzáállás…
      Régen mikor minket -20 °C-ban is kihajtottak trikóban futni és ha valaki nem bírta meg fázott meg vonyított azt kiröhögték és azzal nő nem állt szóba ma meg egy 30 fős osztályban szerinted hány fiatal tudna azzal a tűzzel kiállni hogy “NEM FÁZOK ÉS SZÉTÜTÖK SZÉTSZAGGATOK MINDENKIT” meg hasonló hajtós, tüzes mentalitással… mind sírna… meg mind sajnáltatná magát. Nem akarok túl sok részletet írni. Mi nem finom öltönyös úriemberek voltunk akik forralt boroztak meg meleg teáztak… nem hiányzik nekem hogy te tiszteljél vagy más tiszteljen. ez nem rólam szól ez a kérdés, hanem az egész VILÁG társadalmáról!!! A mai liberális társadalmi berendezkedéseknek…

 • razs

  Abban majdnem biztos vagyok, hogy 16 GT győzelem egyszerre még sosem állt dobogón, 18 pedig még inkább nem (7/9)! Az odds-ok alapján van rá esély, viszont egy jó ideig ez lesz az utolsó ilyen alkalom. :)

  Az újabb Vuelta-váró kvízkérdésem az, hogy mennyi volt a maximális háromhetes győzelmek száma, amelyet az egyszerre dobogóra álló emberkék (az addigi pillanatig!) elértek. A 2009-es Tour alighanem a közelmúlt legmagasabb száma (akkor 11 darab, most 4…), a nyerő találatom eddig az 1974-es Giro (14 darab).

  • Háromhetes menő

   2009 Touron valamit elszámoltál! Akkor 11 most 16 mert AC 9 LA 7.
   Vagy 15 mert AC 7 LA 7 AS 1

   • razs

    Nem számoltam el, csak egyrészt az UCI is csinál hülye dolgokat, másrészt már én is majdnem elfelejtettem, hogy egy órája mit akartam, de újra végiggondoltam. Kicsit érthetetlenül fogalmaztam, de komolyan gondoltam a 4-et. :)

    Addig tiszta, hogy amikor felálltak a dobogóra, akkor Contador épp megnyerte a negyediket, és ehhez jön a Lance-féle hét (4+7=11).
    Ez meg MOST úgy négy, hogy az utólagos eltiltások alapján Contador, Schleck és Wiggins “állt” azon a dobogón, és Ők a 2009-es Tour-ig bezárólag 4+0+0 háromhetes nyertek.

   • Márton Farkas

    vagy AC 4 mert addig enynit nyert nem? és LA meg 0 :) :) :) :) :):)

 • ahanem

  Quintana pedig jövőre is marad a Movistarnál, Tourozni fog, így gondolom Landának marad a másik 2.

  • Máriusz Kertész

   Igen..így szerintem jobb választás lett volna ha még 1 évet a Sky-nál marad…Giron ott is mehet.

   • Tóth Ati

    Nagyon rossz döntést hozott, nem kellett volna oda szerződni. Neki a Tour-on kellene indulni, nem a Giro-n.

    • GzsakSam

     Hát, ahogy a dolgok állnak, jövőre is max segítő lehet a TdF-en. Bár, ha buzgón imádkozik egy Nairo- sérülésért- és kb a Dauphiné környékén az imák meghallgatásra találnak-, akkor lehet kapitány is.