Froome: “Az örökségem nem lesz sáros”

shadow

Chris Froome reméli, az UCI az ő javára dönt majd a szalbutamol-ügyben, és így a pályafutása, az öröksége nem fog csorbát szenvedni.

Ahogy arról beszámoltunk, a Sky és a szövetség is szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a fent említett asztma elleni hatóanyag mennyisége a megengedett duplája volt Froome szervezetében szeptember 7-én, a Vuelta 18. szakaszát követően.

A brit, aki korábban négy Tour de France-győzelmet is behúzott, a Vueltán idén először tudta megszerezni az összetett első helyet. Arra az újságírói kérdésre, hogy ez az ügy be fogja-e szennyezni az örökségét, Froome határozott nemmel felelt.

“Megértem én az emberek reakcióját, ismerve a sportág történelmét, de ez nem egy pozitív teszt. Vannak sötét foltok a kerékpársport múltjában, ugyanakkor én az egész pályafutásom során megpróbáltam azt igazolni, hogy a dolgok megváltoztak.”

A Sky-nak és a brit szövetségnek nem is olyan régen, Bradley Wiggins kapcsán egyszer már védekeznie kellett a gyógyászati célú mentességgel (TUE) kapcsolatos vádak miatt.

Froome mindez idáig makulátlan volt az ilyen típusú ügyeket illetően, most azonban neki és csapatának meg kell próbálnia tisztáznia a helyzetet.

“Ismerem a szabályokat, tudom mik a határértékek, és én még soha nem léptem át ezeket az értékeket. Van egy megszokott gyakorlatom arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan használom az inhalátort. Minden erre vonatkozó információt átadtam az UCI-nak annak érdekében, hogy minél teljesebb képük legyen az ügyről.”

A csapat és Froome is azt nyilatkozta, hogy szeptember 20-án tájékoztatták őket a teszt eredményéről.

froome4

Fotó: Europress/AFP

A szabályok egyértelmű megsértése miatt Froome akár egyéves eltiltásra is számíthat, és akár meg is foszthatják Vuleta-győzelmétől. Alessandro Petacchi, akit ugyanennek a szernek a túlzott használata miatt tiltottak el 2007-ben, azt mondta, hogy manapság keményebbek a szankciók, ezért ő arra számít, hogy Froome a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul majd jogorvoslatért.

Froome most elismerte, hogy akut asztmás rohamoktól szenvedett a verseny harmadik hetében, de arról nem beszélt, hogy a szer értéke hogyan szökhetett fel olyan magasra. Annyit tudni, hogy a csapat orvosa nagyobb dózisú szalbutamolt adott neki a tünetek enyhítésére, de állítólag csak annyit, amitől az értéknek még a limit alatt kellett volna maradnia.

“Olyan srácok ellen versenyzem, akik ráugranak bármire, ha gyengeséget mutatsz. Ezért aztán sosem fogom elmondani egy háromhetes alatt, hogy ettől vagy attól szenvedek. Ha ezt tenném, az ellenfeleim másnap sokkal nagyobb lendülettel támadnának.”

 

(Forrás: cyclingweekly)

Related Posts

 • Satya

  Ez egész annyira bűzlik, ha szeptember 20-án már lehetett tudni, akkor miért csak most derült ki. Mi tartott eddig? Mentek a tárgyalások és a Sky nem akart eleget fizetni?
  Mindenesetre Froome öröksége innentől kezdve nagyon is sáros lesz ezek után…

 • horvathpeter

  Végülis ő is csak egy lesz a sok doper közül, aki Tourt nyert. A közelmúltban eléggé kissebbségbe szorultak azok a Tour győztesek, akik még semmivel sem buktak meg.

  • GzsakSam

   Sőt, a GT győztesek között sincs sok folt nélküli.
   Contador – hamburger, Wiggins- köptető, Froome – asztma, Nibali- asztma, ótózás, Nairo – motorozás

   • Zoltán Kiss

    Contadornál az volt az érdekes, hogy amikor a wada ellenőrök saját magukon is elvégeztek tesztet, az is pozitív lett. Tehát Kínában valóban szennyezett a marhahús.

    • Godó Viktor

     Conta nem kínában bukott. Volt aki Kínában is bukott és megúszta. Conta spanyol marhahúsos sztorival jött elő.

   • Godó Viktor

    motorozás még nem doppingszer. Nairoról még nem derült ki, hogy szedne bármit.Tiszta GT-győtesnek ott van még pl:. Cadel Evans. Meglehet említeni Fabio Aru-t is.

    • GzsakSam

     Tehát ha motorral húzatod magad mondjuk a Mont Ventoux-on felfelé, az tök rendben van. Értem.
     ( https://www.youtube.com/watch?v=m61JRKTDdY8)

     • Godó Viktor

      Nem, nincs rendben és büntetni kell. Csak nem doppingszer. A motort nem tudod a vérdbe tölteni( vagy igen de akkor meghalsz).

     • GzsakSam

      Froome gyógyszere éppúgy nem doppingszer. Ha az lenne, nem lehetne még TUE-listán sem.

     • Respectvv4laci

      Ez durva 😀 Akkor itt a felvétel .Nem tudom büntetni kellett volna nem is kicsit de pár méterért kizárni.De ja ahogy irjak ezt hasonlitod a doppinggal?

    • Márton Farkas

     nyilván eltiltást nem érdemel, csak arrol a versenyrol azonnali kizárást… és ha utolag van egyértemu felvétel akkor milért nem lehet kizárni ??? dopping, muszaki dopping, huzatás ugyanolyan csalás, kizárást érdemel viszont a doppingnál jogod az eltiltás a huzatásnál elég csak kizárni. De a tavalyi tdf botrány után ahol következetlenség teljes hiánya volt vagy elötte mikor Quintanat nem zárták ki a huzatás miatt, most neg vagyunk a lepdve hogy eddig tart a dolog?? vicc maga a szabaly a dopping és nem dopping, meg a részlehajlásos szabályhozatal, meg a részlehajlásos utvonalterv

     • Szem

      Ezt az útvonaltervet nem értem sose, hogy most akkor kinek kedveznek vele?
      Mert minden + időfutam kilométerrel Froomenak kedveznek, de ha nincs időfutam akkor szimplán bármelyik hegyimenő megnyerheti a GT-t. A sok időfutam pedig közvetíthetetlen.

     • Respectvv4laci

      Huzatásról volt felvétel vagy bizonyitó erejü dolog vagy csak valaki benyögte és terjed azota is?Tudom h valoszinüleg megtörtént mint a DeMar féle de ha nincs felvétel akkor hogy zárod ki? DeMarnál még az időeredmény a hegyre is abszurd volt mégse zárták ki . Most látom a felvételt

    • Szem

     Jó, Quintánáról még nem derült ki semmi ilyesmi, de tulajdonképpen az, hogy ő hónapokra eltűnik Kolumbiában, és senki nem tud róla semmit azidő alatt, az sokkal gyanúsabb mint Froome magas asztma-gyógyszerértéke.

     • Respectvv4laci

      Neked.Amugy ez is ilyen urban legend . A Wadanak jelentenie kell h hol tartózkodik h bármikor elérhető legyen mintavételre .Annyi h elmegy otthon edzeni de ott bármikor tudnia kell mintád adni mert ha nem akkor annyi. De ennél te értelmesebb embernek tüntél h egy ilyen legendával gyere elő állandóan.
      Erre egyébként az általam birt kommentátorok is állandóan utalgatnak .Mármint a te sejtető álláspontodra.De most megint őszinte leszek ettől függetlenül egyáltalán nem lepne meg ha Grande Nairitóról is kiderülne egy napon .

     • Szem

      Ugyanezt csinálják az azerbajdzsániak, meg kazahok, oroszok, nigériaiak stb… stb… eltűnnek hónapokra, és hiába keresik őket a WADA stb… emberei egyszerűen nem érhetőek el, vagy három nappal később elnézést a késésért beállít egy csokor virággal, és pisil egyet a katéterből, mint a béna magyar kalapácsvetők.
      Nem azt mondom, hogy Quintana doppingol, hanem azt, hogy egy 2hónapos eltűnés sokkal gyanúsabb, mint egy legális gyógyszer túladagolása, még akkor is ha ezzel elfedhetne más cuccokat.
      Számomra ugyanúgy gyanús egy Valverde egész évben konstansan jó teljesítménye, mintha valaki évente 1x bújik elő, és akkor mindent nyer.

   • Bohus

    azért a dopping meg a huzatás messze nem egy lapon említendő. A huzatás egy másodpercekben mérhető előnyhöz jutás, a dopping meg teljes szakasz/verseny/év… Nibali asztma meg nem is értem… volt pozitiv mintája? Tényleg sokan buktak már meg, de Qiuntana-Nibali-Evans-Aru-Dumoulin beugrik kapásból, hogy ők eddig tiszták GT győzelmekkel. persze nem kizárt hogy náluk is lesz egyszer valami sajnos, de ne vegyük el tőlük hogy eddig minden mintájuk negatív.(Evansnek nem is lesz már pozitiv :) ) Froome meg nyilván azt nyilatkozza amit kell, de nyilván ezt már nem mossa le. Ha valahogy “hivatalosan” tisztára is mossák, akkor meg azt nem mossa le magáról meg a sky-ról és UCI-ról hogy kivételeznek

 • Tamás Bulányi

  Lehet, ha Quintana is kapott volna valami jó cuccot amikor ő volt beteg, akkor már 4szeres GT győztes lenne. Oké, hogy asztmás, de a dózis alapján kérdéses, hogy ez így még betegség elleni gyógyszer, vagy már teljesítménynövelő is egyben. A mintaadas időpontját tekintve több mint kérdéses.

  • Respectvv4laci

   Tehetségesebb ez nem is kérdés

  • Respectvv4laci

   Lehet h én vagyok az egyszerü meg maradi de kevésbé hiszek azokban az emberekben akik fiatalon csiráját sem mutatták annak h 3hetes legendák lehetnek.DE vannak későn érő emberek és simán elképzelhetőnek tartom az ellenkezőjét de valószinübbnek tartom azt amit gondolok és hiszek benne de mondom nem zárom ki az ellenkezőjét.

 • sibo

  Pontokba szedve a Froome ügy.

  1. A salbutamol egy béta 2 agonista. Ez a gyógyszer – többek között – hörgőtágító. Asztmások azért szedik, hogy tágítsa a légutaikat, ezzel ellensúlyozva az asztma okozta hörgő szükületet.

  Ez eddig rendbe is volna,

  2. Ez egy érdekes kérdést vet fel. Ha én úgy születtem, hogy asztmás vagyok, (úgy születtem), és használok egy szert, hogy kiegyenlítse ezt a hibát, akkor miért nem szedhet valaki mondjuk EPO-t, mert úgy született, hogy alacsonyabb a hematokritja? Nekem a VO2maxom 60 körül van, Froomnak 90 körül. Miért nem szedhetek semmit, hogy ezt kiegyenlítsem. Ő úgy született, én meg így. Nyilván ez messze vezetne, ezért ebbe én most nem is mennék bele.

  3. Nem lehet, hogy a populációban előforduló asztmások számának tízszerese fordul elő bizonyos sportokban. És mit ad isten, pont azokban, ami nagy aerob kapacitást igényel. Nyilván nem lehet azt mondani, hogy aki asztmásnak vallja magát, az nem mond igazat, de ez az aránytalanság azért sokat sejtet.

  4. Ez inkább egy érdekesség: a béta 2 agonistáknak van egy mellékhatása is. Csökkentí a test zsírtartalmát, növeli az izomzat arányát. Egy hasonlóan béta 2 agonista gyógyszert marhának és sertésnek szoktak adni, izomnövelés céljából. Meg emberek szedik fogyasztó szerként. Ez a clenbuterol (ki ne ismerné ezt a hatóanyagot kerékpáros körökben). Bizony, Contador és Froome hasonló gyógyszerrel (hasonló receptoron ható gyógyszerrel) bukott. Contador ugye azzal védekezett, hogy hússal került a szervezetébe (pl Kínában széles körűen használják), mert olyan kis mennyiségben tudták kimutatni. (Gondolom azért szedte, még felkészülési időszakban, hogy fogyjon, és a touron vértrafóval kerülhetett a szervezetébe.)

  5.Froome a dehidratáltságot emlegeti, mint kiváltó ok, ami miatt emelkedett értéket produkált. Ez a mondat igaz önmagában, de itt ezen nem kell gondolkozni, mert Froome maga mondta, hogy többet szippantott, tehát nem nagyon kell csodálkozni, hogy a vizeletben is több jelent meg. Nyilván valamivel védekezni kell, mint ahogy Contador, meg mindenki más tette, de ez elég gyenge. 17 napig ellenőrizték és jó értéket találtak, amikor többet szippantott akkor meg magasabb lett. Milyen meglepő! Biztos a dehidráltság miatt.

  6. Megjelent itt egy bejegyzés, hogy ez az eset leginkább a kerékpár sportnak ártott. Maximálisan egyetértek. Az átlagember számára az jön le, hogy megint egy bicajos doppingolt. Ha valakivel beszélgetek, és említem, hogy bicajozok, a válasz az, hogy azok doppingolnak. Nyilván ez is messzire vezet, ha belemegyünk. A WADA-nak kell valami, ami bizonyítja, hogy szükség van rájuk. Mert, hát a doppingellenőrzés is jó üzlet. Sok ember él jól belőle. Nyilván olyan sportágat kell választani, 1. ahol van dopping, 2. ami gazdaságilag gyenge. Erre tökéletes a kerékpár. Nyilván egy NBA, NFL, elhajtja a WADA-t ha jön a vizeletes fioláival, meg vérvételi csöveivel. Mert ott még többen élnek még jobban.

  Az is elgondolkodtató, hogy a WADA ennek ellenére szinte semmit nem ér el, az összes nagy doppingbotránynak csak követője volt. A keletnémeteket nem a WADA buktatta le. Lance Armstrongot se a WADA buktatta le. A BALCO botrányt is úgy sikerült kideríteni, hogy valaki küldött egy fecskendőt a WADA-nak. A WADA kullog az események után.

  Ezzel tényleg a kerékpársport bukott a legnagyobbat. De mit lehet csinálni egy olyan sporttal, ahol mondjuk az egyik csapat szponzora ilyen előélet mellett, úgy reklámozza magát, hogy: “dopping a hajnak”? Nyilván nem erősítendő a dopping és a kerékpár kapcsolatát…

  És óriásit bukott Froome is, mert ebből ő már jól nem jöhet ki a vizsgálódások és ügyvédi szájkarate eredményétől függetlenül.

  Bocs, hogy hosszú voltam

 • Gábor

  Marginal gains.