Kiket láthatunk a Vueltán?

shadow

Szombat délután megismerhettük a 2018-as Vuelta útvonalát, már csak egy fontos kérdés maradt: ki melyik versenyen indul? Pontosabban ki próbál meg rámenni úgy a spanyol körre, hogy Innsbruckban hegyimenős pályán lesz a világbajnoki mezőnyverseny.

Ha valaki végignyomja a Vueltát, 14 napja marad a vb-ig. Ha valaki befejezi a Tourt, 27 napot tud pihenni a malagai nagy rajt előtt. De itt egyértelműen Innsbruck a kulcsszó.
Kinek mi lesz a fontosabb?

Alejandro Valverdének és Vincenzo Nibalinak – már csak az életkorukból adódóan is – egyértelműen a vb. Amennyiben bevállalják a spanyol kört, akkor azt valószínűleg felkészülési céllal teszik. Nibali 2016-ban is úgy nyomta le a Tourt, hogy nem az összetettre figyelt, hisz az olimpiára készült. Azt már nem soha nem tudjuk meg, mi történik Rióban, ha nem bukik, de az akkori formaidőzítéssel elégedett volt, és tényleg jól ment.

Valverde pontos programja még nem nyilvános, de a spanyol versenyzőnek még októberben volt egy olyan nyilatkozata, hogy szívesen változtatna a megszokott versenyein. Természetesen nem a tavaszi egynaposokon.

“Ha kizárólag én dönthetnék a következő idényemről, akkor kihagynám a Tourt. Úgy is ott lesz Nairo meg Landa. Nagyon nehéz a vb-pálya, nekem pedig már sok lehetőségem nem lesz aranyat nyerni. Szóval, ha Unzué megkérdez, akkor azt fogom mondani: legyen Giro, aztán Vuelta, majd a világbajnokság.”

Azóta persze felmerült egy háromkapitányos Movistar-szupercsapat ötlete is, de erről szintén nem sokat tudni.

Vuelta 2018: Majd Andorra eldönti | Hosszabbítás

Ahogy azt kell, az AS már napokkal korábban nyilvánosságra hozta a pontos útvonalat, ma viszont végre hivatalosan is bemutatták a 2018-as spanyol körversenyt. A Vuelta szervezői nem voltak könnyű helyzetben, hisz sok nagy név programját erősen befolyásolja majd az a tény, hogy Innsbruckban a hegyimenők számára ideális pályán lesz a világbajnoki mezőnyverseny.

Tom Dumoulin 2018-as évében is van egy komoly kérdőjel: ez pedig a Tour. A Giro ugye esetében biztos, ezt már pár hete bejelentette. Csak azt nem tudja, mi lesz utána. Ha hihetünk Dumoulinnek, akkor az olasz kör befejezését követően dönt a további programjáról. De holland sajtóhírek szerint hajlik a duplára.

És persze itt van Chris Froome.
Róla és az ügyéről továbbra sem tudni többet, mint amikor a botrány kirobbant. Mindenki csak tippelni tud az esetleges következményekre, és az eltiltása mértékére. Ha egyátalán eltiltják. Vannak, akik eddig sem hittek igazán a Giro-részvételében, és biztosak a Tour-indulásában. Mivel ő soha nem az egynapos versenyeiről volt híres, lehet, hogy a Vueltát megint megpróbálja. Úgy, mint tavaly, a dupla évében.

És akkor jöjjenek azok, akik nyitottak a Vueltára. Egyrészt itt van Mikel Landa, aki a szombati prezentáción is jelezte, hogy a Tour után szívesen rajthoz állna Spanyolországban. Wilco Kelderman sokáig hitt a Giróban, de Dumoulin miatt, neki csak ez a háromhetes marad. Tavaly nem ment rosszul, mindössze az utolsó hegyi szakaszon csúszott le a dobogóról (Zakarin előzte meg az Anglirun).

Pihenőnapok a fontos versenyek között
Giro-Tour: 41 nap
Tour-Vuelta: 27 nap
Vuelta-világbajnoki m’verseny: 14 nap

Fabio Aru a Giro után simán megpróbálhatná a spanyol kört igaz, a világbajnokság őt is érdekli. Johan Esteban Chaves viszont már tavaly decemberben megtervezte az évét, és ő is Giro-Vuelta duplát tervez.

Ilnur Zakarinról viszont keveset tudni. A spanyol kör tavalyi harmadik helyezettje állítólag megpróbálkozna a Tour de France-szal, ahol 2016-ban már nyert szakaszt. De az összetettért még egyszer sem ment.

Szóval jelentkezők lennének, de arra kizárólag tippelni lehet, hogy kinek mi lesz a legfontosabb. Vagy ki rontja el úgy a Tourját, hogy utána a Vueltán szeretne robbantani. Meg persze ott vannak a bukások és a sérülések… sajnos ezeket is figyelembe kell venni (lásd Aru és a legutóbbi Giro).

De a világbajnokság miatt akár egy komoly meglepetés is benne lehet az év utolsó háromhetesében.

Related Posts

 • Trozsák

  Igen, sajnos az az igazság ebben @disqus_4KHOL3RgVz:disqus @disqus_WYarXEFv8w:disqus és @tthati:disqus-nak is igaza van hogy a VB akkor lesz újra olyan rangos mint volt Stephen Roche idejében a 80-as években meg mint előtte Merckx idejében hogy ha hegyi pályákon rendezik, és a háromhetesnek nevezett versenyzők figyelmét is felkelti és nekik is lesz rajta esélyük.

  Sprinter amúgy se megy Vueltára tehát Sprinter VB esetében nincs ilyen gondolkozás, ha a VB pálya sík.
  Ha nem is ennyire hegyes hanem Puncheur pálya lásd 2012 és 2013 vagy akár 2009 akkor is fel lehet kelteni a mai értelemben vett “háromhetes versenyzők” érdeklődését valamennyire, de akkor is inkább csak azok a Puncheur típusúak akiknek vannak téves illúzióik a háromheteseken olyanok mennek lásd Purito lásd Valverde…

  A Giro-Tour-Vueltában gondolkodók nem fognak elkezdeni egy Puncheur pályát látva gondolkodni amiben akár Gilbert vagy Sagan vagy Matthews vagy Gerrans ott maradhat a végén, kizárólag ilyen hegyi pálya fogja felkelteni az érdeklődésüket, sőt, ugye ott volt a tavalyi pálya is amit gyönyörűen ellézengtek, csak az utolsó 2 körben voltak próbálkozások, mindenféle komoly próbálkozás nélkül elvitték Sagant meg Kristoffot a célig a többi esélyes csapatai… Tehát ezért a Puncheur típusú pályákon is megtörténhetnek ilyen furcsa dolgok hogy nem Alaphilippe meg olyan srácok nyerik akik amúgy Puncheur-ek hanem elviszik a Sprintereket a célig. Spanyolországban ez szerencsére nem történt meg, azt hiszem az utolsó jó és izgalmas VB volt! Ahol egyébként Kristoff, Degenkolb, Bouhanni a Sprinterek szintén ott voltak a top10-ben de legalább nem vitték el őket a célig mint idén!

  VB szeretném ha ismét rangos lenne, nyilván régen más volt a helyzet mert Merckx egyszerre tudott hajrázni meg időfutamot menni meg hegyre menni, ma ilyen nincs, ma Quintana meg Froome nem fognak Sagannal sprintelni, de még Valverdével vagy Gerranssal sem! Ezért az új korban a VB csak úgy lehet rangos ha hegyi pálya lesz, vagy minimum Puncheur pálya de azt is el lehet lézengeni spórolni az a baj… Lásd Amstelen is láttunk már mezőnyhajrát… (2015)

  • horvathpeter

   Flandria megpályázta a 21-es vb-t!

 • Trozsák

  Amúgy még annyi a véleményem hogy míg a régi kerékpárosok az unalmas pályákból hoztak ki izgalmas versenyt addig a maiak az izgalmas pályákból hoznak ki unalmas versenyt…
  Régen volt 2-3 hegyi szakasz vagy 4 de azon Schleck, Sastre, Evans meg Menchov szétgyötörték, szét ütötték egymást. Manapság van 6-8 hegyi befutó meg hegyi szakasz egy háromhetesen mégis mindegyiket végig vonatozzák és csak 2 km-es támadásokat látunk kb.. és csak az összetettre nem esélyesek támadnak hosszabban lásd Lopez lásd Contador akik már 4-5 perc hátrányban voltak…
  Touron is a top10-es Barguil vagy a szintén top10-es Dan Martin támadott egyedül, az esélyesek csak védték a helyüket ahogy a Giron is Nibali és Quintana a harmadik héten… Ott is Pinot próbálkozott aki nem volt igazából dobogó esélyes már Bormio után…

  • horvathpeter

   Pont ezaz, Pinot elengedték, Quintánát és Nibalit meg nem.

   • Trozsák

    Minden hosszú támadás idén csak elengedésből volt. Egyik esélyes sem csinált igazi hosszú támadást.
    Azok szökések voltak inkább, nem támadások.
    Szökés amikor elengednek.
    Támadás amikor erőből nem tudnak veled menni és leszakadnak rólad.
    Hogy nyelvtanilag és szakmailag helyesbítsem magamat tehát Contador, Lopez Sierra Nevadában, Barguil Izoard-on Pinot pedig Piancavallon és Ortisei-ben nem támadott hanem szökött.
    Szakmailag nem ugyan az.
    Szökés amikor elengednek, mert nem vagy tényező.
    Támadás amikor nincs erejük veled menni, erőből szakadnak le.

    • Tóth Ati

     Barguil ideje nem egészen ezt mutatja. Végig tudta tartani az előnyét, pedig támadott Landa, Bardet és Froome is, mégsem tudták csökkenteni a hátrányukat. Aki több mint 2 perccel jobb időt teker Pantani 2000-ben elért idejénél, az bizony komoly teljesítmény.
     A Piancavallo-n Pinot majdnem Blockhous-os Quintana VAM szintet tekert. Szóval nem volt az rossz, az EPO utáni korszakban ritkán tudtak sokkal jobbat.

     • Trozsák

      Inkább úgy mondanám hogy a technikai fejlődés és edzésmódszerek fejlődése ellenére sem képesek már arra a szintre amire régen képesek voltak gyengébb technikával, szervezetlenebb edzésmódszerekkel és regenerációs lehetőségekkel.

      Az EPO-t kiegyenlítik ezek a dolgok, a technikai fejlődés, az edzésmódszerek fejlesztése, a masszírozás, a regenerációs lehetőségek.
      Dopping ma is van! Tehát ha csökkent is a dopping mértéke ezt a csökkenés kiegyenlíti a modern technika és modern módszerek.

      A baj a kerékpárosok tudásával van jelenleg.
      Na meg persze a csapatokkal akik túlságosan kontrollálni tudják a versenyt. Egyben tartják az esélyeseket az utolsó 1-2 km-ig lásd Sky ha valaki támad felwattmérőznek rá, és vonatozni könnyű. A lósz öli meg az embert igazán, a ritmusváltások, a támadások,

     • Szem

      De ha így nézzük, akkor meg pont, hogy sokkal erősebb ez a fiatal mezőny, mint a te általad állandóan emlegetett hős kor. Ha olyan kemény a tempó, hogy senki nem tud ritmustváltani, akkor az számomra azt mutatja, hogy a mezőny összeségében sokkal több az erős, kemény kerékpáros, amiből már nem tudnak robbantani.

      Csak az időkülönbségeket nézegettem.

      Visszaszámoltam 10 évet, és megnéztem a 2008-as Tour eredményeit.

      1. Sastre
      2. Evans ’58
      3. Kohl 1’13
      4. Menchov 2’10
      5. Vande Velde 3’05
      6. F.Schleck 4’28
      7. S. Sanchez 6’25
      8. Kirchen 6’55
      9. Valverde 7’12
      10. Valjevec 9’05
      11. Jefimkin 9’55
      12. A.Schleck 11’32
      13. Kreuziger 12’59

      Ezek alapján már 10éve is tök hasonló különbségek voltak a top10-ben.
      A legjobb fiatal Schleck 22 évesen még kapott 11 és fél percet, és top10-be se fért be. Ha ezt most tenné meg egy 22éves elküldenéd a halálba egy 4oldalas poszt kíséretében.

      2003-ban Armstrong 1-et Ullrichnak 4-et Vinonak.

      2004-ben Armstrong 6ot Klödennek, 6ot Bassonak.

      2005-ben Armstrong 4-et adott Bassonak és 6-ot Ullrichnak.

      2006-ban Pereiro fél percet adott Klödennek, és 2-t Sastrenak.

      2007-ben Contador csak fél percet adott Evansnak, és odafért a csapattárs ex-doppinger Leipheimer.

      2009-ben Contador már 4percet adott a második helyezett Schlecknek Wiggins és Nibali pedig 6-7perceket kaptak.

      2010-et ha Schlecktől számítjuk Menchov még 1perc körül kapott.

      2011-es Evans győzelemnél a Schleck tesók 1-2,30 perc között kaptak, de az örök harcos Voeckler is csak 3,20-at

      2012-ben az utált Wiggins 3percet adott a csapattárs Froomenak.
      Nibali 6perc hátránnyal még odafért a dobogóra.
      Izé hol van a 26éves Andy Schleck? és a tesója, akik tavaly még dobogón voltak?

      2013-ban Froome 4,20-at adott Quintánának és ötöt az egynapos menő, de örökké küzdő Puritonak.

      2014-ben Nibali adott 7-et Peraudnak és 8-at Pinotnak.

      2015-ben Froome 1percet adott Quintánának, az egynapos menő Valverde pedig befért a dobogóra 5perc hátránnyal.

      2016-ban Froome adott 4-ed a fiatal Bardetnak és szintén 4-et Quintánának.

      2017-ben Froome adott 1percet Uránnak, 2-t Bardetnak, és még odafért 1mp hátránnyal negyediknek a csapattársa Landa.

      Elnézegetve ezeket az eredményeket Armstrong eltűnése óta kb ugyanúgy előfordulnak 1perces győzelmek, mint 4-6perces győzelmek összetett tekintetében.
      Most is kb hasonló a fiatalok és idősebb versenyzők megoszlása a top20-ban.
      Most is vannak és akkor is voltak kiemelkedően erős csapatok, egynyári sikerek, és hosszútávon sorozatosan általad “bukott”nak titulált emberek.

      Csak amíg Aru-t te bátran bukott senkinek kiáltod ki, addig Klödenből hőst faragsz, holott Klödi talán sokkalta bukottabb és vesztesebb figura. (Mondjuk én nem fogom ezt mondani Klödenre)

      Nem tudom mit akartam ezzel, de az biztos, hogy időkülönbségek alapján nincs olyan drasztikus változás, mint beállítod, sőt inkább javulás.

     • razs

      Ideírsz 3 képernyőnyi adatot és az utolsó mondatod úgy kezdődik, hogy “Nem tudom mit akartam ezzel…”.
      Bocs, ezen most nagyon felnevettem! De legalább vidáman kezdődik a munkaidőm. :)

     • Szem

      Sorry, néha csak belelovalom magam a végére még elfelejtem miért kezdtem. Ilyen ez a forum

     • horvathpeter

      Vagy inkább úgyis fogalmazhatnánk, hogy elvették a kábszit (már akitől) és kezd mindenki ugyanolyan gyengén menni a fenti emberekhez képest.

     • Satya

      Sokszor leírtad már, hogy az EPO-t kiegyenlíti a technikai fejlődés, jobb regeneráció stb. De kérdem én, mi erre a bizonyítékod?
      Azt leírták többen is a régi versenyzők közül, hogy a vérdopping meg az EPO szárnyakat adott. Akkoriban tényleg nem volt esélyed nem doppingosként nyerni bármit is. De honnan tudod, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy a mai doppingszerek ennyivel hatástalanabbak?

     • horvathpeter

      Kizárt hogy kiegyenlítik. 2013-as Vuelta volt, ahol három hétig bőven EPO korszakos időket mentek, Horner rekordot is tart a Pena Cabargán, azóta meg csak egy-két hegyen tudják azokat a számokat hozni max.

     • Satya

      De mit toltak azon a Vueltán akkor? :)

     • Trozsák

      mert a mai orvosok sem hülyék…
      ma is lehetetlen nyerni nem doppingosként bármit…
      Régen is az összes Giro és Vuelta győztes megmaradt, csak a Tourt alakítgatták át meg vettek el Armstrong, Landis, Contador győzelmeket… 9 Tourt…
      A Giroról csak 2011 Contador
      Vueltáról meg emlékeim szerint csak az utolsó Heras győzelem amit elvettek pedig onnan is, a másik két GT-ről is vagy 10-10 győzelmet el lehetett volna venni de nem történt meg akkor sem ahogy ma sem történik meg hacsak nincs valaki aki annyira radikálisan túltolja hogy duplázik miatta lásd Froome.

      de az orvosok nem hülyék. és a csapatok, a kerékpárosok sem.
      a kerékpárosok és a csapatok nem vennének meg iszonyú drágán milliárdokért doppingszereket ha az hatástalan lenne, ergo a gyógyszergyáraknak és orvosoknak hatásos szereket kell legyártaniuk és eladniuk nekik hiszen arra van kereslet, arra kell hogy legyen kínálat is.

      Te megvennél egy hatástalan szert 2018-ban is mondjuk a 30 fős csapatod top10-15 emberének milliárdokért ha közben azt látod hogy 2017-ben a harmadik és negyedik sorod, a 16-30. közötti kerékpárosaid akiknek nem te veszed a doppingszert hanem vagy ott vannak a tiszták páran vagy ők veszik saját maguknak olcsóbban és mégis hasonló számokat érnek el?
      Nyilván akkor te sem költenél milliárdokat rá ha hatástalan lenne és a tiszták vagy tisztábban is hasonló számokat tudnak.

      Ha a doppingszer hatástalan azzal mindenki rosszul jár. A versenyzők és a csapatok feleslegesen adnak ki rá pénzt, nem lesznek jobbak tőle, és a gyógyszergyárak is csak csődbe fognak menni.
      Nem az Algopyrintől lesz milliárdos a gyógyszergyár hogy belázasodik a gyerek 2 havonta és akkor adni kell neki 2 szem algopyrint hanem attól fog a gyógyszergyár sikeres lenni, jó üzlet lenni és megélni ha MINDEN élsportnak milliárdokért teljesítménynövelőket gyárt le.

      De MINDEN élsportnak.. nem csak kerékpárnak.
      Futóknak, autóversenyzőknek, úszóknak, focistáknak, téli sportolóknak, meg tényleg MINDEN EGYES sportnak.

      A másik meg amitől a gyógyszergyár megél az a drog. Hogy bulizó fiataloknak gyárt le a világon mindenhol drogot, kábítószert.. A másik nagy bevételi forrás ez, mind az orvosoknak, mind a gyógyszergyáraknak…

     • Satya

      Szerintem a gyógyszergyáraknak elég nagy haszna van az élsport nélkül is, önmagában is rohadt nagy biznisz a komplett egészségipar, mert az emberek sosem fognak spórolni, ha az egészségükről van szó.
      A tv-ben is kb minden 2. reklám valami gyógyszert reklámoz, de olyan dolgokra is, amikre nem is kéne gyógyszer, de az ember el fog menni és megveszi, mert hisz benne, hogy gyorsabban elmúlik tőle a náthája. Amúgy szegény nyugdíjasokat húzzák le legjobban, akiknek ilyen 5-10 ezer körüli összegeket kell havonta fizetni.

      Valahogy én nem hiszem, hogy doppingszerekre milliárdokat kéne még kifizetni 2018-ban, akkor az már szó szerint folyékony arany, elég ha megnézed Froome mivel bukott, azt a szert bármelyik csapat meg tudja fizetni. Arról a szerről ráadásul megoszlanak a vélemények, hogy a van-e egyáltalán teljesítményfokozó hatása. Tehát ha 2017-ben már ilyen szerhez kellett nyúlni, akkor azért ezek az új szerek lehet tényleg nem közelítik meg az EPO hatásfokát.

     • Trozsák

      Nem csapatonként milliárdok nyilván.
      Hanem összesen.
      Az egész élsport, a kerékpártól az atlétikán keresztül meg úszáson labdarúgáson keresztül a téli sportokig meg minden egyes élsport, minden egyes olimpiai sport, ezek összesen adnak ki rengeteg milliárdot, nem egy kerékpáros csapatra kell ezt érteni.
      Elég ha csak arra gondolsz hogy a magyar amatőr kerékpáros bajnokságban is szednek teljesítményfokozókat csak ők általában legális szintig, hogy még ne minősüljön doppingnak, ne lépjék túl a határt. De ez AMATŐR szinten jelen van, a nem igazolt, csapatok által le nem igazolt kerékpárosok akik saját maguknak neveznek és amatőrök már ők is szednek ilyet meg ilyesmiket akkor gondolj bele ez világszinten mennyi pénzt hoz, ha 3 havonta egy AMATŐR kiad 15 ezret kb…
      Hány sportoló van a világon? A dopping és teljesítménynövelés már amatőr szinten is jelen van, meg junior szinten, nem csak a profik között!! Ráadásul minden egyes sportban!!

     • razs

      A transzfúzióval illetve az EPO-val minden nap mehettél úgy, mintha nem lenne holnap. Azaz mintha 21 egynapos versenyed lett volna. Vagy ha csak a transzfúziót nézzük, akkor mintha 3 egyhetesed. És nem kell(ett) szinte semmit sem spórolni az erőddel. Ezzel szerintem semmilyen legális regenerációs technika vagy TUE igazolás nem ér fel.
      Én azt gondolom, hogy egy Kelderman is lehet egy adott hegyen tudta volna 2 perccel verni tavaly a Nibali – Froome – Contador hármast is, ha aznap mindent egy lapra tesz fel. De másnap kapott volna mondjuk 8 perc fölött.

     • Trozsák

      Régen nem volt masszírozás, és egyéb regenerációs lehetőségek. Nem vittek utánad lakókocsit, stb, nem voltak ilyen kényelmi szempontok, ilyen izomlazító dolgok.
      Régen ezekre egyáltalán nem volt ilyen mértékben oda figyelve.
      Én azt gondolom hogy ezek kiegyenlítik egymást.

      Nagyon túlértékelitek az EPO meg vérátömlesztést, oké, csodákra volt képes ahogy Riis is mondta de régen is ugyanúgy voltak megzuhanások, ha túltoltad az elejét a végére visszaestél, vagy rossz napod volt.. Lásd Pantani-Tonkov időfutam. Ugyanúgy visszaesett Tonkov is a harmadik heti időfutamra mint idén Dumoulin Nibalihoz és Quintanahoz képest.

      Vagy akkoriban is voltak rossz napok lásd Landis La Toussuire…
      Sőt 2003 Touron Armstrongnak is volt rossz napja! Első hosszú időfutam!

      Tehát akkoriban is voltak ingadozások ahogy ma. Nem töltött az 100%-ban újra annak ellenére hogy azt híresztelik róla. Oké, csodákra volt képes ez biztos, és rengeteget könnyített a regenerációban de nem tudtál 21 napon ugyanúgy menni akkor sem!

      2006-ban is pl. Klödi visszaesett a Joux-Plane szakaszon még Sastrétől is kapott 2 percet miközben addig simán tudta a Sastre szintet, ott bukta el a Tourt Klödi!
      Miközben Alpe d’Huez-en elverte, La Toussuire-on meg minimálisat kapott csak Sastrétől..
      A harmadik nap az Alpokban meg elég sokat kapott valami 2 percet ha az nincs megvan neki az a Tour…
      De Contador is visszaesett 2007 Tour 3. hétre.
      Aubisque-n alig adott Evansnek, időfutamon meg közel 2 percet kapott tőle miközben első időfutamon alig-alig kapott.

     • horvathpeter

      Pantani 2000-ben már nem volt az igazi, a maffia kicsinálta. Tourt anno 6,62 W/kg-val nyert, minden idők legjobbja.

     • Tóth Ati

      Na jó, akkor tudott volna 2-3 perccel jobbat, de Barguil ideje még így is bomba jó.
      Amit nem biztos, hogy megnyert volna, ha akkor Ullrich nem kap defektet és nem éhezik el.

     • Trozsák

      Mivel nem volt háromhetes menő Pantani sem ezért az lett volna a természetes ha Ullrich nyer… Aki valami 3.7 s/km-et adott neki az időfutamokon emlékeim szerint 115 km esetén ez olyan 7:05-7:10 környéke!

      @horvathpeter:disqus A mai madarak hol jönnének vissza 7 percről? Egy Quintana? vagy Aru? vagy bármelyik hegyi menő?

     • Tóth Ati

      Senki sem jönne vissza, még Pantani sem. Esetleg úgy, mint Nibali a Giro-n.

     • Trozsák

      Prológ 0:43
      7. szakasz 4.21
      20. szakasz 2:35

      7:39 / 115,6 = 3,97 s/km

      Ezért kéne a 100 km időfutam…
      Vagy minimum 70-80…
      75 km-en ez mondjuk 5 perc környéke.

      De basszus aki hegyi menő az ne nyerjen már háromhetest… az nyerjen hegyi szakaszt vagy hegyi trikót…
      Ha jelenleg csak két IGAZI háromhetes menő van, Dumoulin meg Froome akkor nyerjenek ők minden háromhetest, ne őket büntessük már meg ne az ő lehetőségeiket basszuk már el azért mert rajtuk kívül mindenki más tehetségtelen…

     • Tóth Ati

      Mondjuk Tour-t még így is nagyon ritkán nyer hegyi menő.

     • Trozsák

      Később írok véleményt csak ez elbaszta a kedvemet most @respectvv4laci:disqus
      30 éve semmi kurva változás… A 80-as és 90-es évek generációja a saját önző érdekein kívül nem csinált semmit… a társadalom javításáért semmit nem tettek….

      “madarak jönnek, madarak mennek” ahogy én is szoktam mondani….
      https://www.youtube.com/watch?v=RRWP35Aj3UI

     • Szem

      hehe, a fiatalok meg úgy látják, hogy még mindig a vén faszok hibáit és berögződéseinek a következményeit kell javítgatni

      nézz meg pár korosztályos lebontást szavazókörzetekre (meg ez is a bevett gyakorlat a politikában), hogy a nyugdíjasok szavazataira mennek egy elöregedő társadalomban, mert óriási a számuk a lakosságban, tájékozatlan, megvezethető, és nehezen szerez információt, ha a királyi tv-ben, királyi rádióban, és a királyi ingyenes lapokban is csak és ugyanazt az infót kapják, eszükbe se jut forráskritikával élni, és másfelől is tájékozódni (az más kérdés, főleg a vidéki többségnek erre már esélye sincs.

      tulajdonképpen a te korosztályod, és a nálad idősebbek tartották életben a szocikat éveken át, és most ők támogatják a fideszt is
      amíg az amúgyis politikailag inaktív többségű fiatalság szépen elhúz külföldre, vagy egyáltalán nem vállal, vagy későn vállal gyereket

      a saját válladat veregesd büszkén ezért, vagy a saját fejed üsd a falba, ne a kerékpár fórumot trollkodd szét, csak azért, mert az összes kedvencedről kiderült, hogy doppingolt vagy egyszerűen már kiöregedtek

      mindegy, látod ezt is ti értétek el, hogy a te korosztályodtól már el se várom, hogy gondolkodjon, és a szavára se adok, mert minek? ugyanazt szajkózza, ha ez nálad ötvenévesen kattant be, akkor nyolcvan évesen is ezt fogod magyarázni, egyszer se fogod revidiálni az álláspontod, szóval szépen kivárjuk míg kihaltok
      gyorsan meglesz, mert nyugdíjatok úgyse lesz, azt elintéztétek magatoknak 😀

     • Trozsák

      Én DK szavazó vagyok jelenleg!
      Mert kire szavazzak? A Jobbikra? A nácikra? A fajgyűlölőkre?

      Minden évben MSZP-re szavaztam ugye 2014 baloldali összefogás az EP során 2014-ben először a DK-ra nem az MSZP-re és 2018 is DK lesz!

     • Szem

      Értem én, de nem érzed a felelősséget?
      Aki mondjuk ’90-ben született az 2010-ban szavazhatott először, és te rajtuk akarod számon kérni, hogy szerinted szar a világ? 😀

     • Trozsák

      Mi jóvá is tettük, felépítettük a szocializmust, amit aztán mások leromboltak és a kapitalizmust létrehozták amiben a tőke és a gazdagság számít, és az az érték, nem pedig a becsület.
      A magyar történelemben soha nem volt olyan sikeres korszak mint amilyen a Kádár korszak alatti 33 év volt. Soha nem volt olyan sikeres 33 év a magyar történelemben!!! Ezt mi építettük fel!!

     • barni

      Te és Ti annyit csináltatok, hogy èn a mai lusta, küzdeni nem tudó, madár, dolgozhatok életem vègèig mint a hülye, hogy megközelítsem a nyugati színvonalát. Köszönöm , hogy akkor Te 40 ève jól èltèl , aminek èn iszom a levèt!!!

     • Trozsák

      Eltelt 1990 óta valóban 28 év és a 70-es, 80-as meg 90-es évek generációja felnőtt azóta és nem csinált semmit… annak iszod te a levét…
      most már a 2000-es években születettekben lehet a reményünk akik ma lesznek 18 évesek, ma nőnek fel, hogy majd talán ők!
      Senki nem csinált semmit… nem termeltetek meg semmit saját magatoknak, külföldről vesztek minden szemetet drágán…
      Vennél magadnak állatokat, juhokat, szarvasmarhát akkor ingyen tudnál enni és inni… adna tejet, lenne mit innod, abbol csinálhatnál tejfölt, túrót, vagy ha húst akarsz levágod az állatot és ennyi…
      igazából legeltetni kell őket meg néha adni nekik maradék kaját, száraz kenyeret stb, meg adni nekik friss vizet és nulla forintból kb 40-50 juhot tudsz tartani, el tudod adni a tejet a tejüzemeknek… szarvasmarha ugyanez…

      Megtermelnéd saját magadnak, a tej eladásokból, felvásárlásokból lenne pénzed, és nem kéne életed során 1 percet sem dolgoznod…
      nyilván ehhez az kell hogy a boltból kiszoruljon a külföldi tej meg a külföldi hús stb…
      meg hogy a multikat bezárják, kiszorítsák Magyarországról..

     • Szem

      Most nem fogok leállni gazdasági vitákba, meg egyszer már elmeséltem neked mi az a ‘Demográfiai Ablak’ és hogy ezt mennyire elbénázta a hőn szeretett rendszered. Nálunk ez az ablak 1950-80 volt, harminc év, szép hosszú idő.
      Tegyük is félre ezt a gazdasági és/vagy ideológiai vitát.
      (Saját termelésről annyit, hogy a telkünkön én elég sokmindent egész évre megtermelek magamnak, befőzök, lefagyasztok, pincébe rakom, és eláll. De bakker azért a nagyvárosok lakosságától ezt nem várhatod el.)
      S persze rendszerszintű a probléma, de az nem állapot, hogy a mai napig ugyanazok ülnek a parlamentben, mint régen, és ugyanazokat a haverokat szolgálják ki, és presztizs beruházásokra költünk, amíg még vannak létminimum szélén tengődő, eladósodott családok.
      Lehet mutogatni a kapitalizmusra, de vazze ez van. Akkor nem az a megoldás, hogy duzzogunk, és visszasírjuk a jót, hanem ezt próbáljuk a lehető legtöbb ember számára emberi színvonalon optimalizálni.
      S ha szerinted azok voltak a jó idők, akkor meríts onnan, csak tegyél érte, ne pedig panaszkodj.

      Ne felejtsd el, hogy a fiatalok mindig fiatalok, azok voltak 3000 évvel ez előtt, 70évvel ez előtt, és most is.
      Ez alapfelvetés, hogy 18-25 között iszonyú inaktívak az emberek politikailag, csajoznak, pasiznak, tanulnak, sportolnak, isznak, utazgatnak, annyit terveznek előre, hogy majd befejezik a sulit, lesz valami meló, és nyáron ‘lemegyünk horvátba dugni, táncolni, meg inni’, meg ‘pénteken akkor koccanunk?’ (Statisztikai átlag)

      Amíg a mai napig tabu az iskolákban politikáról beszélni, és a töri tankönyvben van 4 bekezdés ’56-ról, meg kettő ’89-ről, és így érettségiznek le fiatalok, hogy fingjuk sincs mi történik körülöttük, mert a felnőttek nem mernek velük beszélni, addig mit vársz?
      Az osztrákoknál pl 16 a választási korhatár, és már a gimi első évében is elemzik a kampányokat, próba szavazást tartanak, egy csöppet sem tabu a politika. Lehet rajta vitatkozni, hogy ez jó-e vagy sem, de a teljes tagadásnál, és mellébeszélésnél jobb egy pár fokkal.

     • barni

      A gyermekeid, unokàid szenvedik meg azt amit Te felépítettél. Nem veszed észre, hogy csak Te sírod vissza a múltat!!! A te “sikeres”, inkàbb hazug 33 évednek köszönhetően ,29 év utàn is egy fejletlen irányítható buta nemzet vagyunk!!! Bocsi akit ezzel megbàntottam!!!

     • Trozsák

      1990-ben jött egy rendszerváltás, ez amiatt van.
      Akkor tettek tönkre mindent és azóta van ez… azóta van 3 millió munkanélküli…
      Azóta ment fel mindennek az ára miközben a fizetések nem emelkedtek ezzel arányosan…
      ezt a kapitalizmus hozta… az viszont igaz, hogy ezt @disqus_MI2qJcyaN7:disqus @disqus_ymCUcs3vw5:disqus nem a ti generációtok csinálta mert ti akkor születtetek, hanem a kettőnk között lévő generáció, a mi utánunk és ti előttetek lévő.

     • Szem

      Na, hát akkor meg nem visszasírni, meg sírni kell, hanem tenni valamit ellene.
      Attól nem lesz jobb, max a te lelkeden könnyítesz, ha ezt itt egy kerékpáros fórumon újra-és-újra felhozod.

      Karolj fel egy fiatalt, tanítsd meg hogyan kell karbantartani a bicóját, beállítani optimálisra, adj neki edzéstervet, kísérd robogóval, nevezd be amatőrversenyekre, és ha szerinted az a célravezető ordibálj vele, tanítsd meg neki az általad szeretett küzdőszellemet.

      Haver, Think Globally, Act Locally!

      Még kinevelhetsz egy olyan magyar versenyzőt, aki ha nem is nyer GT-t, de szétszakítja az ücsörgést, és ha 30perccel később is ér be, de legalább vállonveregeted, hogy ez az fiam, kiköpted a tüdődet, elkészültél, és a 129.-ik vagy, de legalább úgy versenyeztél, ahogy kértem.

      Nem érdemes állandóan hátrafelé nézegetni.

     • barni

      Kedves Szem!!! Kb hasonló a véleményem

     • Respectvv4laci

      ..

     • Trozsák

      mármint nem te rontottad el a véleményemet konszolidáltan fogalmazva hanem ez a szám amit már régen hallottam de a youtube feldobott mint régen sokat hallgatott szám.

      téged azért jelöltelek meg benne mert gondolom ismered, elég jó szám… és ha végig hallgatod minden szava igaz a mai generációra is… 1989 óta, 30 éve nincs semmi változás a társadalomba. Amióta tőlünk elvették a hatalmat azóta a kapitalisták nem csinálnak semmit…

     • Respectvv4laci

      Okés csak mert valahol perverz állatnak neveztelek a tenisz oldalon de azt én pozitiv értelemben használtam. Vagy arra gondoltam még h olvastad h munkanélküli vagyok ami igaz de “dolgozok” pénzt keresek adózok stb bár a te szemedbe azzal se igen lennék beljebb h mivel foglalkozom:)

     • Trozsák

      mert mivel foglalkozol?

      be akartalak csak jelölni hogy hallgasd meg mert tanulságos és hangulatomtól függ hogy hogyan reagálok rá van mikor nevetek ezen a számon van mikor sírok és felbasz hogy ma már mindenki ruszkizik meg kommunistázik, hogy “olyan viccesek vagyunk amióta elmentél olyan bátran ruszkizunk”
      ez egyenes viselkedés? hogy amióta kimentek az oroszok meg a kommunisták azóta utószidjuk őket míg itt voltak meg mindenki kussba volt? senkinek nem volt rossz szava se ellenük? ez az egyenes, gerinces viselkedés?

      ez egy nagyon komoly tartalmú paródia szöveg, ez a szám!

      olyan amit ha rossz a kedved meg tudsz hallgatni és nem rosszkedvű leszel hanem ingerült és ideges. ha jó a kedved szintén meg tudsz hallgatni és röhögsz egy jót.
      ha semleges a kedved akkor meg necces mert egyszer jó egyszer pedig rossz kedved lesz tőle!!

      amúgy melyik cikk volt az? nem nézek teniszt!

     • Trozsák

      Amúgy az a kis rakli akiről beszéltek ott ez a Camila ez milyen kis törékeny fiatal kislány már? Inkább megképelni volna érdemes mint összefeküdni vele!

     • Respectvv4laci

      Nem jön be?Nekem bejön .A nőiesebb nőket imádod nem a kislányosokat akkor ugylátom?Nekem jöhet minden.

     • Trozsák

      Nagyon nagyon baba arca van és túlságosan vékony. Nem azt mondom egyszer meg lehetne tömni de asszonynak abszolút nem való!!
      Egy ilyen gizda lányt nem jó érzés átölelni meg átkarolni se… ha meg ráfekszel és megszorítod csak recsegnek-ropognak a csontjai… vékony csajokat nagyon szar döfködni… kiállnak a csontjai…
      Legyen egy nő formás, és minimum olyan 58-60 kiló
      Ezek a kis 45-50 kilós gádzsik iszonyú törékenyek…
      Nem szeretem az olyan lányokat akiket fél kézzel fel tudsz kapni és be tudsz dobni 5 méterről az ágyba. Legyen előtte egy kis ölelkezés meg birkózás.

      Ugyanez ha a derekánál átkarolsz egy nőt ott érezd hogy nő, és hogy nem a lányodat ölelgeted. Hanem tényleg egy nő van a kezeid között. Ahogy öregszik az ember úgy lesz egyre igényesebb! Fiatalon még minden gádzsi csak darab-darab..

     • barni

      Tudod Te mit kapott, mit kaphatott a 80-as, 90-es generáció? Akit itt Te fikázol, kètszer annyit dolgozott már most mint Te!!! A tervgazdálkodást ne hasonlísdd össze a piacgazdálkodással. Te azèrt mentèl dolgozni, hogy ne zárjanak börtönbe, èn azèrt megyek hogy a családom mindent megkaphasson. Örülj, hogy akkor voltál fiatal amikor!!! A mai fiatalok, a mai sportolók, a mai generáció sokkal jobb és sokkal több, mint a Tiéd.!! Azèrt tudsz ide írni, mert lètrehozták Neked ezt a világot!!!! Amit Te visszasírsz az egy doppinggal teletöltött hazug rossz vilàg. Tudod mit, ha lenne egy időgépem visszaküldenélek 40 évet, hogy boldog légy, internet 3D-s TV , és wattmêrő nélkül.

    • Respectvv4laci

     Pontosan ezt pofázom én is kivétel Blockhaus

     • Trozsák

      Ezt a fiatal barátainknak magyarázd el akik “vén fasz”-oznak minket és szerintük a jelenlegi kerékpárban minden tökéletes…

    • tomi

     Ezért mondogatom azt, hogyha a tendenciákat nézzük, akkor nem lehet devalválni, az oldalszélben, pávén és TT-ken összeszedett hátrányokat, mert egyszerűen már TOP 5 belül sem alakul ki komolyabb különbség hegyen.

   • Respectvv4laci

    De Tóth Ati szerint az oriási támadás volt . A 2vakmolnar Nairo és Vincenzo Dumoulint meg egymást nézegették és az “erősek” addig “erőből” leszakitották őket.

    • Tóth Ati

     A számok mást mutatnak, Nairo alig tudott többet a Blockhaus-on.

     • Trozsák

      De többet tudott, és Pinot nem tudta volna leszakítani a többet tudó Quintana-t

     • Tóth Ati

      Az utolsó előtti szakasz megvan? Ha a Foza-n nincs velük Pinot, akkor még azt a kevés előny sem tudták volna kiharcolni.

     • Trozsák

      15 mp nem oszt nem szoroz. Tökmindegy a végkimenetel szempontjából.
      A top10-ben semmi nem változott volna!

     • Tóth Ati

      Persze, ezt magyarázd szegény Fignon-nak.

  • Respectvv4laci

   Ezt pofázom egyedül Quintana teszi oda magát! És 2016 Giron Vincenzo

   • horvathpeter

    Az gyenge volt még saját magához képest is. Látszik, hogy beteg volt.

  • Szem

   régen, régen, régen, aki a múltjában él annak nincs jövője, szép dolog, ha emlékezünk a tradiciókra, és a régi nagy versenyzőkre
   de olyan vagy, mint ez az ország, az ezeréves múltra meg egy-két kiemelkedő dologra emlékszik, míg szép sorban elsorvadunk, elfogyunk, sorra követjük el a múltban is elkövetett hibáinkat, és kb a legelőremutatóbb terveink se hosszabbak öt évnél, azok is inkább látvány, presztizs beruházások, és semmit sem oldanak meg, ha mégis, akkor is csak tüneti kezelések

   annyit sírsz ezen a fórumon, hogy elkezdtem gondolkozni a témán, és arra jutottam, hogy ez lehet csak egy átmeneti időszak, amíg kihalnak a régi edzők, és régi versenyzők, ki kell várni amíg felnő egy doppingmentes generáció, vagy legalábbis a mezőny nagyobb hányada tiszta marad, a maradékot meg kőkeményen ellenőrzni kezdik, aztán újra lesznek számodra is izgalmasabb versenyek, bár szerintem idén se panaszkodhattunk, nagyon jó versenyeink voltak

   • Trozsák

    Soha nem lesz olyan…
    Akkor lenne olyan ha most MINDEN egyes embert aki valaha indult kerékpárversenyen vagy valaha látott kerékpárversenyt kivégeznének.
    Csak is akkor jöhetne létre tiszta kerékpársport.
    Mert különben a nézők akik látták ezt a doppingos korszakot lásd akár mai, Froome, stb… mi ugyanígy bevonzanánk az ÚJ versenyzőkbe hogy doppingolj fiam, tehát a nézőket is el kéne tüntetni csak akkor lenne a sport tiszta…
    Ha mind nézőket mind kerékpárosokat kiírtanák és teljesen tiszta alapokra helyeznék az egészet de olyan meg soha nem lesz.

    • barni

     A nèzőket nem kell eltüntetni!!! Akkor lenne tiszta, ha az ilyen butyuták eltünnènek mint Te a règi hülye kommunista felfogásoddal.

     • Trozsák

      Persze mert akkor nem lenne senki aki igazat mondana meg aki tisztán látna, szépen mindenki homokba dugná a fejét és bólogatna hogy minden szép és minden jó… akkor viszont ti csak néznétek a versenyt de nem látnátok ha mi egy páran nem lennénk…
      Az igazság az mindig fáj és persze tudom hogy néha jobb lenne a “boldog naívság” vagy “boldog tudatlanság” de én nem ilyen ember vagyok aki szereti a boldog tudatlanságot..
      tudom, van nagyon sok szurkoló aki elfogadja, hogy ez van és boldog tudatlanként ezt nézi és erről gondolja azt hogy ez a kerékpársport, ez az igazi kerékpársport, ahol egy háromhetesen oldalszélben meg defekttel ötször annyi időt szednek össze mint hegyen ahogy @disqus_WYarXEFv8w:disqus is mondta.

      Persze lehet ezt szeretni meg nézni csak akkor ne nevezzük országúti kerékpárnak meg Tour de France-nak mert ez már nem az! Lásd a WTCC is végre átnevezte magát valójában a WTCC 2014-ben már megszűnt létezni de csak most vettél el tőle a világbajnoki rangját és csak most szűnt meg papíron pedig az elmúlt 4 év sem volt már WTCC és nem volt már Túraautó világbajnokság…
      De jövőre ugyanazok a nevek mennek egymás ellen kb. akik az elmúlt 4-5 évben is tették de mégsem nevezik WTCC-nek.

   • Brigo

    Doppingmentes generáció.
    A csalás mindig az élet része lesz. Ilyen az emberi természet.
    Amúgy most bukott le a Tour Vuelta győztes…
    Hlkan megjegyezném, hogy ÓRIÁSI NAGY SUMÁKOLÁS VAN AZ ÜGYBEN.

    • Trozsák

     Te egy értelmes, intelligens ember vagy morekám!!!

    • Szem

     Értem én, de azért még nem kéne pozitívan misztifikálni az EPO korszakot.

     • Trozsák

      Nem a több doppingot sírja vissza senki! Hanem a több küzdőszellemet, több harci szellemet, több próbálkozást! Több akaratot!!

      Akkoriban mikor láttál olyat hogy egy VILÁGBAJNOKSÁGON elviszik a célig magukkal a Puncheur-ek a Sprintereket és hagyják magukat megverni majd mikor kikap a csapatuk még a győztesekkel ünnepelnek…

     • Szem

      Figyelj azt én se értettem, hogyha Sagan a nagy ellenfél, és csapata sincs akkor miért nem fárasztja senki, de béna taktika szerintem régebben is volt.
      Láttunk ilyet is olyat is, pl a Bora giros szakaszgyozelme vagy boasson hagen touros szakasza,

      Úgy könnyű szidni a rossz versenyeket ha csak azokra emlekszel

     • Trozsák

      Idén jó verseny nem is volt talán a Flandrián kívül!

      Háromhetesen izgalmas hegyi szakaszt én nem láttam, csak olyat ahol várunk végre a támadásra, hogy történjen már valami.
      Bormio volt esetleg izgalmas hegyi szakasz de az is tudjuk miért…
      Összetett szempontjából, esélyesek között nem volt izgalmas verseny idén a hegyekben!
      Túlélőversenyek voltak, ki éli túl Giron az időfutamokat, ki éli túl a Touron a minimális időfutamokat szintén, lásd Uran igen, Bardet nem…
      Vueltán meg a Puncheur szakaszok, a rövid, egynaposokra emlékeztető szakaszok döntöttek, egyáltalán nem a hosszú hegyeken volt a verseny…

    • Yetti

     Utolsó mondattal egyetértek. Legkésőbb december végén le kellett volna zárni az ügyet, hogy ne arról szóljon az új év. Van egy olyan gyanúm, hogy Froome Giro-s bejelentése is csak azért volt, hátha amiatt még kevésbé akarják majd eltiltani.

 • Brigo

  OFF: Ma van 5 éve, hogy Armstrong bevallotta …

  • horvathpeter

   Nem 12-ben volt az? Már a Vueltán azt beszélték Gergőék, hogy elveszik a címeit.

   • Satya

    Mert a nyomozás már folyamatban volt akkor is, de csak 13 januárjában volt a híres interjúja.