Elődöntős a csodagyerek

shadow

Yan Bingtao még mindig tinédzser. Annyira, hogy még két év múlva is az lesz: 17 és fél éves alig múlt – ő az első profi snookeres, aki a 2000-es években született. Egészen pontosan 2000. február 16-án.

A minden hírt elolvasó snookerrajongók már akkor sejthették, hogy Yanra érdemes lesz odafigyelni, amikor 2014-ben, azaz 14 évesen megnyerte az amatőr világbajnokságot. Nem a korosztályosat, hanem a felnőttet! Ezzel megváltotta a profi tagságát, de nem tudott brit vízumot szerezni, és különben is nagyon fiatal volt, ezért inkább úgy döntött, hogy halasztja a profi snookert, és tanul még. Mindazonáltal Zhou Yuelonggal együtt hatalmas meglepetésre megnyerték a 2015-ös Világkupát, más néven a páros világbajnokságot. Ketten együtt 32 évesek voltak … És fejenként 100.000 fontot kasszíroztak, amivel szépen megalapozták további karrierjüket.

Yan tehát tavaly állt be a profik közé, és rögtön az első szezonjában negyeddöntőt játszott a German Mastersen, plusz további négy versenyen elment a negyedik fordulóig. A Crucible-ben is megmutatta magát, és nem múlt sokon, hogy megnyerje az első meccsét Murphy ellen (8-10). Mindezen sikerek következtében egyetlen szezon alatt bejutott a legjobb 64 közé, és megkapta az Év Újonca díjat.

Az idei szezonban eddig egyetlen erősebb eredményt tudott felmutatni: az English Openen 4-0-ra kiütötte a címvédő Liangot, de a következő meccsén McGill megállította őt. Ez a hét és az International Championship hozta meg neki az áttörést. Kezdődött azzal, hogy a hét elején legyőzte O’Sullivant, mégpedig nem is akárhogy, öt nagy breaket lökve, 6-1-re verte a legutóbbi pontszerző torna győztesét. Aztán következett Walden és Lisowski ellen egy-egy 6-4-es siker, majd élete második pontszerző negyeddöntője. Higgins ellen.

yan bingtao

Fotó: worldsnooker.com

Különösebb gond nélkül vette ezt az akadályt is, 3-0-ra elhúzott, és 6-2-vel küldte haza a héten már a második legendás játékost. Négy nagy breaket lökött ezen a meccsén, és a két sokszoros világbajnok ellen összesen három frame-et bukott. Mindezt úgy, hogy az első fordulóban csak 6-5-re tudta legyőzni Wang Yuchent…

Következik tehát élete első pontszerző elődöntője. Az ellenfél ismét egy komoly klasszis lesz Allen személyében, de O’Sullivan és Higgins után nehéz lenne olyan játékost tenni Yan elé, akitől megijedne. Az északírt ráadásul legyőzte a tavalyi English Openen 4-3-ra.

Szombaton tehát kilenc nyert frame-ig Yan Bingtao és Mark Allen játssza az International Championship második elődöntőjét. Yan már az elődöntőbe jutással feljött a ranglista 37. helyére, és ha megnyerné a tornát, a top 16 közelébe férkőzne. Még az is lehet, hogy láthatjuk a Mastersen? Arról nem is beszélve, hogy ha övé lesz a trófea, akkor megdönti O’Sullivan fiatalsági rekordját közel száz nappal. Ronnie 17 éves és 358 napos volt, amikor megszerezte élete első pontszerző tornagyőzelmét. Yan 17 éves és 262 napos lesz vasárnap.

Ding szintén nagyon fiatalon, 18 évesen győzött először. Megkérdezték Yant, hogy mit gondol a párhuzamról, és nagyon szerényen nyilatkozott:

“Ding egy legenda Kínában, és nagyon nehéz lenne bárkinek is hasonló eredményeket elérni, mint ő. Én csak annyit tudok tenni, hogy a lehető legjobb Yan Bingtao leszek.”

Related Posts

 • Jamon Cerrano

  Nem értem miért olyan kardinális kérdés hogy ki hány nappal/órával/perccel fiatalabban nyerte meg x bajnokságot. Ez komolyan érdekel valakit?

  Ennél sokkal fontosabb, hasznosabb lenne érdemi kérdésekkel, információkkal kiszolgálni a nézőket (olvasókat)
  A tisztelt szerző (Buzás.G.) a közvetítéseiben is csupa maszlagot mond, beszél mindenféléről, évek elteltével is csak a felszínen kapargálva ezt a csodálatos sportágat.

  Bár a magyar gárda 90%-ban elsőrangú a csatornánál, snookert kizárólag angol közvetítéssel nézek. Ott a sportág valódi tartalmát is megismerhetjük, miért melyik golyót lökik, miért nem a másikat, miért lett jó a lökés, miért nem, miért úgy, miért nem amúgy, nem sorolom. B.G. alibi közvetítései 20 évvel ezelőtt is a ciki kategóriába tartoztak volna. Azért mert szereti a snookert és önjelölt “szakértője” lett a sportágnak a csatornánál, nem kéne minket nézőket megfosztani a valóban szakértelemmel átszőtt, élvezetes kommentártól.

  Annyi más szép foglalkozás van a világon…

  • rodkor

   Kérdés:
   Ha magyarul nézi/nézné a snookert, melyik kommentátor a “még elmegy” kategória?

   • Gábor Szécsei

    Én egy párszor elképzeltem Szepesi Györgyöt snookert közvetíteni …
    Az valami csuda lenne :-)

   • Jamon Cerrano

    Ebbe most szerintem ne menjünk bele, elég az, hogy a többiek legalább nem akarnak ‘húde nagyon értek hozzá’ szerepben tetszelegni, mikor valójában csak a felszínt kapargatja.
    De igazából egy valóban profi szakértő kellene, aki nem csak találgat meg okoskodik a levegőbe. Az angolok ebben persze előnyben vannak, utoljára Alan McManus kommentárját hallgattam:)
    Általánosságban véve meg szerintem B.G. egyáltalán nem való sportkommentátornak.

    • rodkor

     Én privát véleményem, hogy Kovács Géza László a csatorna szégyene.
     Rádióban hiszi magát aki felolvas egy előre elkészített dokumentációt (természetesen ezekhez a papírokhoz semmi köze, más előre legyártotta neki).