Ez nagyon gáz volt, spori!

shadow

A snooker egy olyan játék, ahol soha senkitől nem vonnak le pontot. Ha hibázol, az ellenfeled kap pontokat. Na, de mi a helyzet, ha a játékvezető téved?

Tegnap Judd Trump és Hossein Vafaei mérkőzésén egy teljesen lehetetlen hiba következett be. Nem volt egyszerű rájönni, hogy pontosan mi is történt. Egyszer csak azt láthattuk, hogy a második frame végén 2 pontot “levontak” az iráni játékostól. 45 helyett hirtelen 43-at mutatott az eredményjelző az ő oldalán (31:00 és 31:12 között az alábbi videón).

Márpedig ilyen a világon nincs. Hirtelen nem is értettem, mi történt. Az előbb még úgy állt a helyzet, hogy ha Vafaei belöki az össze színest, akkor visszarakott feketével fog eldőlni, ki nyeri a frame-et. Aztán egyszer csak snooker kell neki.

Megjegyzem, korábban már volt egy érthetetlen lökésválasztása, ami utólag nagyon is érthetővé vált. Az utolsó piros belökése után a rózsaszínnel folytatta a fekete helyett, pedig a feketével ellophatta volna a frame-et, a rózsaszínnel csak visszarakott feketére lehetett jó. Ez furcsa volt, de gondolhattunk arra, hogy izgul, vagy esetleg arra, hogy a tuti rózsaszín jobban megéri neki, mint a kockázatosabb fekete. De más volt a megoldás.

Még korábban ugyanis történt egy hiba. Azaz kettő. Trump nem találta el az egyik pirosat, a rózsaszínt viszont igen (17:30). Ilyenkor 6 pontot kap az ellenfél, és valóban, 24-ről 30-ra emelkedett Vafaei pontszáma. Utólag visszanézve az esetet viszont kiderült, hogy a játékvezető, Malgorzata Kanieska csak 4 pontos hibát ítélt meg. Ezt a kétpontos differenciát korrigálta a tévés eredményjelző úgy negyed órával később.

Ki hibázott?

Elsősorban Kanieska, hiszen 6 pontot kellett volna megítélnie. És a végjátékban nagyon nem volt mindegy, hogy az a 2 pont hol van, mert számos esetben más lökést, más taktikát választott volna Vafaei, ha több pontja van. Egy nagy breaknél még éppen beleférhet egy hiba, mert igazából mindegy, hogy 89 vagy 91 lesz a vége. De ez más helyzet volt, simán lehetett volna 1-1 az állás a második frame után, nem pedig 2-0. Focis hasonlattal olyan szintű hiba volt ez, mintha a bíró nem adott volna meg egy gólt. Nem biztos, hogy eldönti a meccs kimenetelét, de óriási hatással van rá.

De nemcsak a játékvezető hibázott, hanem maga a játékos, Vafaei is. Neki észre kellett volna vennie, hogy 2 pont mínuszba került. Végül is elsősorban az ő érdeke.

Hibázott még a játékvezető segítője, Luise Kraatz is, akinek észre kellett volna vennie ezt az eltérést.

A helyszínen persze valószínűleg senki sem vette észre a hibát. Ők végig az “alacsonyabb” pontszámmal játszottak, ezért lökte Vafaei a rózsaszínt a fekete helyett. Találkoztam olyan észrevétellel, miszerint Trumpnak szólnia kellett volna. Egyrészt nem kell ilyenkor szólni, csak éppen az úriemberek szoktak. Trump is szólt volna, ha észreveszi, ebben biztos vagyok. Ő viszont alighanem azon idegeskedett, hogy miért nem találta el a pirosat, és nem figyelt arra, mit mond a játékvezető. Nem is dolga ezt csekkolni, hiszen a játékvezető egy két lábon járó gép kell hogy legyen.

Aztán egy bő órával később, a következő meccsen Alex Crisan nem vette észre, hogy Bingham előbb találta el a rózsaszínt, mint a pirosat. Binghamnek kellett bemondania a hibát, mert a játékvezető elaludt. Ennek a hibának viszont szerencsére nem volt jelentősége, egyrészt mert a világbajnok bemondta, másrészt mert már rég megnyerte azt a frame-et.

No, de két ilyen hiba egyetlen este alatt? A második nem is érdekes, az első viszont nagyon súlyos volt. Nézek már egy ideje snookert, úgy 25 éve minimum, de ilyet még nem láttam. És nagyon remélem, hogy Kanieska komoly büntetést kap érte.

Ugyanakkor a World Snookernek is érdemes elgondolkodnia azon, hogy megéri-e faltól falig versenynaptárt alkalmazni, azaz folyamatosan versenyben tartani a játékosokat, és munkában a játékvezetőket. Lehet, hogy ez már túlzás, hiszen most épp a harmadik torna megy a monstre, 19 napos snookerfolyamból. És Kanieska hibája erre is visszavezethető.

Nagyon köszönöm Horváth Attilának és Dunai Edének, hogy még tegnap este segítettek a mozaikok összerakásában.

Related Posts

 • ruczak

  Persze, komoly büntetést. Hibázott egyet, EGYET! Nem sorozatban. Ember Ő is. Persze figyeljen, meg lehetőleg ne történjen ilyen, de ne húzzuk karóba rögtön! :)

  • Esztéta Aszkéta

   6 helyett 4 pontot ítélni hiba és elfogadhatatlan de ugyanakkor érthető is, hiszen a játékvezető sem egy gép. Ellenkezőleg ő mindvégig talpon van és koncentrálnia kell míg az inaktív játékos kényelmesen ülve pihen-iszogat. Az viszont érthetetlen hogy az eredményjelzőn a helyesen rögzített pontállást később mégis “korrigálták”. Adva volt ugyanis a vissza nézhető jelenet amin egyértelműen látszott a 6 pontos hiba és a 4 pontos bemondás. A játékvezető részéről a hibás értékelés pillanatnyi elszólás lehet ami viszont az utólagos korrigálásra már nem állhat fenn, hiszen volt idő bőven a helyzet elemzésére.
   Az is nyilvánvaló hogy ha nem történik meg az utólagos “korrigálás”, akkor nem kap ekkora jelentőséget ez a bírói hiba, hiszen az eredmény reális marad.
   Kérdés hogy történhetett meg mégis, kinek állt érdekében hogy ezzel reflektorfénybe állítva a hibát felfújja az ügyet?
   Valóban gáz ez az egész és kérdés hogy a vizsgálat ki fog e terjedni a történtek minden részére.

  • Huba Huba

   Igen, megbocsáthatatlan hiba. Mi az, hogy egy bíró téved? A bíró tévedhetetlen! Soha többet ne vezethessen mérkőzést és ezentúl az összes pénzdíjat is neki kell kifizetnie. Értelmetlen ez a hőbörgés.

 • Várkonyi József

  Előre bocsátom, nem vagyok Trump-ellenes, élvezem a játékát, snooker-zseninek tartom és tudomásul veszem a zsenik esetleges sajátos viselkedését. Továbbá a játékát mindig is korrektnek láttam.

  Nagyon jó a cikk, de egy kitételét vitatom. Ugyanis, amikor a játékvezető bemondja a 4-et (18:05), utána pár pillanat múlva Trumpnak van egy jól látható, tipikus fejmozdulata (18.07). Ilyen mozdulatot általában akkor tesz az ember, ha valami furcsa dolgot hall abból az irányból, amerre abban a pillanatban (félig) odafordult, odakapta fejét. A mozdulatból arra lehet következtetni, hogy ő abban a pillanatban igenis, felfogta, hogy valami hiba történt. Az viszont tényleg lehetséges, hogy együtt a rossz lökés miatti idegesség és a játékvezetői tévedés összezavarta és elbizonytalanította őt. Ha az a mozdulat valóban így értelmezhető, akkor Trump azzal hibát követett el, hogy nem kérdezett vissza, nem tisztázta azt a furcsa helyzetet, amelyre a mozdulatával reagált. Ez különösen annak fényében bír jelentőséggel, hogy — szerintem — a játéknak abban a kis szakaszában Vafaei kifejezetten domináns volt, és jó esélye lehetett volna a visszarakott fekete játék megnyerésére (ez azonban természetesen csak egy feltételezés). Ha mozdulatot rosszul értelmeztem, akkor persze más a helyzet.

  Azt hiszem, mindnyájan reméljük, hogy a Szövetség érdemben foglalkozik az üggyel. Az viszont kevés, nagyon kevés lenne, ha csupán elmarasztalnák a játékvezetőt és egyrészt nem találnának valamilyen megoldást Vafaei “kárának” csökkentésére, másrészt nem reagálnának arra, hogy egy, a gépezetbe került homokszem ilyen üzemzavart tudott okozni.

  Tisztelettel:
  Várkonyi József

  • megiscsak

   Én csak azt nem értem, hogy beszél itt mindenki – főleg aki nem szereti Trump-ot – az Ő felelősségéről, de kérdem én, hogy hol volt Vafaei akkor, amikor csak 4 pontot írtak jóvá Neki és nem hatot?! Ő miért nem szólt, hogy valami nem stimmel, hisz az egyértelmű volt, hogy nem találta el a pirosat Trump és a rózsát igen. (elég sok ideig tartott visszarakni). Azt, hogy a helyszínen hol van az eredményjelző nem tudom, így azt sem, hogy valóban azt nézte-e Trump, vagy bármi mást. Én is visszarakott feketében gondolkodtam, és nem is értettem, miért erőlteti annyira Vafaei a snookert, és én is meglepődtem, amikor a képernyő kiíráson visszavontak 2 pontot.

   • Várkonyi József

    Magától értetődő, hogy elsősorban Vafaei volt az, akinek jeleznie kellett volna a hibát. Mentségéül szóljon, hogy a számára szokatlan versenyhelyzetben (és rápihenés közben) nem volt képes mindenre odafigyelni, a “mindenbe” beleértve egy, számára nagyon kedvezőtlen ítéletet is.

    • megiscsak

     Értem én!! A Vafaei-nek van mentsége, a Trumpinak meg a játékvezetőnek nincs. Hát akkor ennyi :)