Robbo visszatért

shadow

Neil Robertson világbajnok lett 2010-ben, világelső is volt több alkalommal, és nem mellesleg Triple Crown-bajnok, hiszen a UK-t kétszer is megnyerte, és Masters-címe is van. Ehhez képest a múlt héten, a UK után kiesett a világranglista első 16 helyezettje közül, lecsúszott a 20. helyre. Ami azt jelenti, hogy nem lehet ott a 2018-as évet indító Mastersen.

És ezek után azonnal megnyerte a következő tornát, a Scottish Opent. Lehet, hogy “csak” ennyi kellett neki? Kapott (adott magának) egy hatalmas pofont, és máris elő tudta hozni azt a játékát, amit igen rég láthattunk tőle. Nem a döntőben villogott elsősorban, azt éppen el is veszíthette volna. Az elődöntőben viszont irgalmatlanul jó játékkal győzte le Higginst, aki pedig csúcsformában érkezett oda.

A döntő aztán nem akármilyen izgalmakat hozott. Eleinte elég sokáig remekelt az élete első pontszerző döntőjébe bejutó Cao Yupeng. Lökött tíz (!) 50 feletti breaket, 8-4-re ellépett, és már csak egy frame kellett neki a győzelemhez. De azt az egyet nem tudta behúzni. 8-7-nél állt a legközelebb a sikerhez, ám a végén a lyuk szájában hagyta a feketét. Ezután a döntő frame-ben már nem lehetett reális esélye, olyan lelkiállapotba került.

Robertsonnak komoly magánéleti problémái adódtak az utóbbi időszakban, és nyilvánvaló, hogy ez komoly hatással volt a formája visszaesésére. Tavasszal hozta nyilvánosságra játékfüggőségét, és nemrég derült ki, hogy élettársa egy ideje depresszióval küzd. Mindezeken is túl kellett jutnia ahhoz, hogy másfél év után ismét pontszerzőt nyerhessen. A döntő után ezt mondta:

“Cao sokkal jobban játszott nálam a meccs nagy részében. 8-4-ig annyira jól snookerezett, ahogy ellenem még nem sokan. Nem ő volt a favorit, ezért nyomás nélkül játszhatott. De azt sejtettem, hogy a vége felé el fog követni néhány hibát.

Nagyszerű érzés tornagyőzelemmel zárni az évet. Az utóbbi hónapokban egyre jobb formában játszottam. Sokkal jobb, hogy nyertem egy trófeát, mintha ott lehetnék a Mastersen, de nem lenne esélyem a végső győzelemre. Most egy kicsit pihenhetek. Az utóbbi hónapokban rengeteget gyakoroltam, napi 200 hosszú golyót is belöktem. A hosszú belökés a legerősebb fegyverem. Ha le tudom tenni a kezem az asztalra, akkor rámegyek.”

cao yupeng

Cao Yupeng. Fotó: worldsnooker.com

Cao nagyon szépen viselte a vereséget. Ő valószínűleg nem gondolja úgy, hogy soha többé nem jut el erre a szintre, ami érthető is, mivel idén már volt egy elődöntője is. Ezt mondta:

“Egy kicsit szomorú vagyok, mert túl nagy nyomást helyeztem magamra, amikor be kellett volna fejeznem a meccset. Erősebbnek kell lennem, ezt kell megtanulnom Neiltől, és a többi top 16-os játékostól. Ők nem veszítik el a kontrollt a legfontosabb pillanatokban sem.”

Cao a döntős szereplésért 30.000, a maximumért további 22.000 fontot kasszírozott, pályafutása eddigi leggyümölcsözőbb hetét zárta. Az is igaz, hogy 1-2 milliméter választotta el további 40.000 font begyűjtésétől. De ha nem ezen jojózik az agya a továbbiakban, hanem arra épít, hogy mennyire jól tud játszani, akkor látjuk még őt versenyek hasonló szakaszaiban.

Related Posts

 • razs

  Igaz, hogy a Darts VB miatt eléggé korlátozottan láttam a tornát, de nagyon örültem a győzelmének, mivel Robertson talán a három top kedvenc egyike (a másik kettő: Maguire és Trump).

  • ZsMarci

   Akkor számodra tényleg kivételes élmény tornagyőzelemnek örülni. 😉

   • ZsMarci

    Azért tényleg nagyon megérdemelte Robertson, óriásit mentett. Szombaton meg az a Higgins meccs egészen parádés volt. A snooker igazán szép oldala!

   • razs

    Nana… :)
    Azért Robertson 13, Trump 8 és Maguire 5 darab pontszerző versenyt nyert, ez szerintem nem kevés. Nyilván ha a három kedvencem Higgins, O’Sullivan és Selby lenne, akkor egy jóval magasabb szám jönne ki, de szerintem így sem panaszkodhatok szurkolóként. :)

    Illetve az se felejtsük el hogy “Robbo” anno a VB győzelme alkalmával a második fordulóban, egy 13 nyert frame-ig tartó meccsen 5-11-es hátrányban volt Gould ellen. Azt is megfordította és meg sem állt a végső győzelemig!

 • Yves Snooker

  Most sincs hová beírni:

  Ronnie kapcsán lehet bármit találgatni, nagy ívben tesz ezekre, legalábbis utsó lépése megint ezt mutatja.
  Visszalépett Rory McLeod javára a German Masters selejtezőjében. Pedig a Masters után bőven lett volna ideje rápihenni erre a versenyre, és a GM után meg még több ideje lett volna a World Grand Prix-re rápihenni (jogosan feltételezve, hogy a Shoot-Outra nem megy el). Nem úgy tűnik, hogy annyira hajtana az évadbeli 5 győzelemre – vagy marhára pontosan tudja, hogy hol akarja/fogja behúzni ezeket.

  • rodkor

   Szerinted erről van szó?
   Ember, hótfáradtan érkezett a Scottish Openre, számold össze mennyi ideje volt pihenni Október óta!
   Vagy másképp: mennyi meccset játszott és azok mennyi mentális energiát foglaltak magába!

   nem azért léeptt vissza, mert februárban pihenni akar vagy januárban, hanem hogy legyen kb. 4 tiszta hét a Mastersre! Most akar pihenni!

   Elindult volna, kikap, akkor meg jönne a nagy oksokodás, hogy szar a snookerre… Unalmas!

   • Yves Snooker

    😉 Én ezt nem tudom. Vitaindítónak szántam, hátha valaki, aki szereti is a snookert, máshogy gondolja, okoskodás ide, vagy oda. A német torna selejtezőjén nem lettek volna nehéz ellenfelei, hogy főtáblára kerüljön, ez megengedte a kérdés felvetését.

    • rodkor

     Mondom megint.
     Látszott rajta a Scottish Openen, hogy totál elfáradt, UK után mondta, hogy ‘nothing left’.
     Nyert pár meccset a skót tornán, de látható volt rajta a teljes kimerülés.

     Ezért mondta le a német versenyt. Ellenfelek ide-oda. Emlékezz arra, hogy amikor megnyerte 2009ben a Masterst akkor kb. utána 3-4 héttel volt a Welsh Open. Mondta, hogy annyira kimerült, hogy nem edzett a Masters óta.

 • Yves Snooker

  Robertson folytatja mélyrepülését, kiesett a GM 2. selejtező körében, Tom Ford verte 5:3-ra.

  Judd Trump a Mastersen húzza majd be az 500. százasát.

  • Yves Snooker

   Tévedtem. Trump holnapután húzza be, Selby megelőzte, és kereken 500 van neki…
   Viszont Higgins behúzza a Mastersen a 700. százasát.

 • Yves Snooker

  Milyen személyes okok miatt kellett otthagynia a Championship League-et???