Ismét magyar lány állt a katari dobogó tetején!

shadow

A katari QSS (Qatar Super Sport) második versenyhétvégéjén van most túl Kis Viktória, a H-MOTO Team egyetlen női versenyzője. Wiccának nem idegen a Katarban való száguldás, hiszen korábban a LARRS (Losail Asia Road Race Series) bajnokságban vett részt két egymást követő évben, és ért el összesítettben második, majd első helyezést. A mostani futam is sikeresen zárult, hiszen Wicca ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára. A versenyre Kelemenné Szilágyi Noémi, menedzsere is elkísérte a versenyzőt.

Itt vagyunk 2016 októberében Katarban a csodás Losail versenypályán. A mostani futamok egy másik kategóriába sorolhatók a korábbi bajnokságokhoz képest. Miben jelentkezik a különbség?

Amikor Viki az új kategóriába sorolásról írt nekem a szezon első futama előtt, teljesen meg volt ijedve. Jogosnak tartottam, hiszen a matuzsálem motor, amit kaptunk (2005 600ccm Yamaha R6 ) – mert nem mi választunk – bizony nagyon eltér az új technikával rendelkező Ali es Mohamed gépeitől, akik hozzák magukkal a motorokat a Qatari Supersport Bajnokságra. Ez a Losail Ázsia Bajnoksághoz képest egy előkelőbb sport osztály.

Ennek fényében mi volt az elvárás? Milyen célt tűztetek ki?

A bajnokság kezdete előtt úgy gondoltam: nézzük ezt is pozitívan, és célozzunk meg egy olyan szintet, amit aztán igyekszünk elérni. Ez a szint a top10 lett, mert átlagosan 25 versenyző vesz részt a futamokon és az, hogy Wicca a mezőny első harmadában végez, reális becslésnek tűnt.

Ehhez képest Viki az első futamon egy második, a másodikon pedig egy első helyezést ért el. Összesítettben mindkét alkalommal a harmadik helyért versenyzett.

Pontosan! Lányok között Vikié lett a leggyorsabb köridő, és a kitűzött top10 helyett a top5-ben meccselt, a jobbnál-jobb helyezésekért. Amikor a harmadik helyen ment, az valami elképesztő volt! Kár, hogy a technika közbeszólt. Ennek ellenére ez egy pozitív jelzés, hiszen ha a technikai, beállítási problémákat leküzdjük, Wicca előkelő helyet érhet el a következő, novemberi fordulón.

A képeken látszik, hogy a lelátón több magyar zászló is lobogott, és itthonról is sokan szurkoltak Wiccának. Milyen érzés, hogy ennyi magyar támogatott ilyen messze az országtól?

Elképesztő érzés. A katari magyarok hihetetlenek! Rettenetesen hálásak vagyunk nekik a részvételért és a támogatásért, amit minden alkalommal kapunk tőlük! Az itthonról szurkolók is aktívak voltak. A Facebook oldalunkon keresztül figyeltem mennyien drukkolnak Wiccának

Wicca, meséld el nekünk, milyen volt a verseny onnan „bentről”?

A szombati napom mondhatom, hogy katartikus volt! Első verseny, első hely, összetettben pedig negyedik. A verseny első felében az összetett harmadik helyért meccseltem. Őrület! Leírhatatlan boldogság és örömkönnyek a dobogó tetején. Kemény futam volt, minden szempontból: a hőség, a váltóhiba, valamint a féltávnál elfogyott gumi is hátráltattak, de ennek ellenére kihoztam magamból és a motorból is a legtöbbet. Nagyon boldog voltam. Aztán jött a második futam, ami nem az elképzelések szerint alakult. A váltóhiba a hatodik körben ismét közbeszólt, elbuktam. Viszont annak örülök, hogy egy körön keresztül a harmadik helyen motoroztam összetettben, és a lányok között én értem el a leggyorsabb köridőt.

Akkor mondhatjuk, hogy az új cél a dobogó közeli eredmény elérése?

Igen. Ahogy azt Noémi is említette, a szezon elején, mikor megtudtuk, hogy Supersport kategóriában leszünk értékelve ezekkel a múzeumszökevényekkel, nem volt őszinte a mosolyunk, és látatlanban a top10-et céloztuk meg. Fantasztikus érzés, hogy mégis a top5-ben gondolkodhatunk. Novemberben lesz a következő forduló, és megígérhetem a szurkolóimnak, hogy a dupla elsőnél nem adom alább! Hálás vagyok nekik a sok biztatásért és szurkolásért, továbbá azért is, hogy a csapatom, a H-MOTO Team támogat a versenyek során. Úgy érzem nélkülük már nem is volna az igazi.

Pontosan mikor lesznek a következő fordulók és hol lehet követni őket, ha valaki nem tud utánad menni Katarba?

November 6-7-én lesz a 3. forduló, majd december 15-16 a 4. Jövőre pedig még három az év  elején . Minden fordulóban két futamot rendeznek. A 14 futam alapján dől el a végleges sorrend. Igyekszem én magam is beszámolni a versenyzői Facebook oldalamon a belső történésekről, illetve a H-Moto oldalán is megtalálhattok minden velünk kapcsolatos információs és az elmúlt futamokról elérhető közvetítések linkjeit.