Nadal új arca

shadow

Új edző és új külső – mindez mutatja, hogy Rafael Nadal készen áll arra, hogy maga mögött tudja a tavalyi, sérülésekkel tarkított szezonját, és ismét csatába szálljon a Grand Slam-trófeákért és a világelsőségért, olyan célokért, melyek állítása szerint még abszolút reálisak 30 éves korában is.

“Ha úgy gondolnám, hogy nincs esélyem a következő 11 hónapban, akkor nem lennék itt” – mondta a spanyol. “Akkor valószínűleg inkább otthon horgásznék.”

Az Ausztrál Open 2009-es bajnoka új frizurával és egy új, de persze jól ismert arccal, Carlos Moyával a csapatában tér vissza a Melbourne Parkba. A 40 éves egykori világelső Toni Nadalhoz és Francisco Roighoz csatlakozik Nadal “kispadján”.

“Különleges élmény, hogy Carlos csatlakozott a csapatomhoz, hiszen ő nemcsak egy jó barát, hanem egy nagyon fontos ember is a pályafutásomat illetően. Ott lesz mellettem az edzéseken és a versenyek alatt is.”

Moya tavaly novemberben, még Raonic edzőjeként - Fotó: Europress/Getty

Moya tavaly novemberben, még Raonic edzőjeként
– Fotó: Europress/Getty

Ezzel most már az a helyzet, hogy a Nagy Négyes mindegyik tagja dolgozott már együtt korábbi világelsővel legalább egy alkalommal, hiszen Andy Murray foglalkoztatta Ivan Lendlt és Amelie Mauresmót, Roger Federer Stefan Edberget, Novak Djokovic pedig Boris Beckert.

Nadal gyerekkora óta a nagybátyjával, Tonival dolgozott együtt, és gyakorlatilag nem változott a csapata pályafutása során, és mindig is úgy tűnt, hogy ezen nem is akar változtatni. Moya közel sem kívülálló, hiszen már akkor a szárnyai alá vette Rafát, amikor még ő maga is aktívan teniszezett, ezzel együtt ez a döntés rengeteget elárul arról, hogy Nadal mennyire erősen keresi a válaszokat arra, hogyan juthat vissza ismét a teniszvilág trónjára.

Nadal rendkívül nehéz szezont futott tavaly. Januárban 6:1, 6-2-es, megalázó vereséget szenvedett Dohában Djokovic ellen, majd megnyerte a Monte Carlo-i és a barcelonai tornát, és játszott még egy döntőt. 39-14-es mutatóval zárta az évet, ami 74%-os győzelmi mutatót jelent, és ezzel a ranglista 9. helyére került. Hosszan elnyúló csuklósérülése miatt a Roland Garros-visszalépés után kihagyta Wimbledont, és októberben befejezte a szezonját. Egyértelműen ez volt a legküzdelmesebb szezonja 2004 óta.

Ha Nadal győzne a Melbourne Parkban, akkor ő lenne az első férfi az Open Érában, aki mindegyik Grand Slamet legalább kétszer megnyerte. És ez remekül mutatja, hogy mennyit fejlődött, hiszen eleinte csak salakon brillírozott, de húszas évei közepére mindegyik borításon eljutott a legmagasabb szintre. Nincs rajta kívül senki, aki egy évtizeden keresztül minden évben legalább egy GS-en győzött volna, márpedig neki ez sikerült 2005 és 2014 között.

Mostanra azonban több mint két év eltelt Nadal legutóbbi GS-sikere óta, a példátlan kilencedik Roland Garros győzelem óta, mellyel utolérte Pete Samprast a GS-gyűjtésben. Az azóta lejátszott tíz GS-en egyszer sem jutott túl a negyeddöntőn, és tavaly mindössze hat mérkőzést nyert ezen a szinten.

Nem a sérülés az egyetlen oka annak, hogy Nadal mostanában nem tud messzire jutni a GS-eken. Tavaly, nem sokkal a szezonja lezárása előtt arról beszélt, hogy a tenyerese már nem annyira erős fegyver a többiekkel szemben, és hogy már nem annyira gyors a mozgása, mint korábban volt. Úgy tűnik, hogy az idősödés előbb utolérte ezt a különlegesen fizikai alapú játékost, mint legtöbb vetélytársát.

“Néha az a megoldás, hogy elmész gyakorolni, megállsz, majd elölről kezded az edzéseket” – mondta tavaly, amikor idejekorán lezárta a szezonját, hogy felkészüljön 2017-re mentálisan és fizikailag is. Elismerte, hogy helyre kell állítania az egykori rendíthetetlen önbizalmát, melyen csorbát ejtettek a fizikai állapotát illető kétségek, valamint a sérülések.

Ebből a szempontból nagyon is indokolt Moya szerződtetése. Milos Raonic 11 hónapig dolgozott együtt a Roland Garros 1998-as bajnokával, és megtanulta tőle, hogyan játszhat hatékonyabban, illetve azt is, hogyan kapcsoljon ki a meccsek után. Az efféle higgadt megközelítés Nadal szerint segíteni fog neki abban, hogy felvegye a kesztyűt a jelenleg domináló duóval, Djokoviccsal és Murrayvel. Ha egészséges tud maradni.

“Az a valódi célom, hogy versenyben legyek fontos célokért. Tudom, hogy ha meg akarom nyerni a fontos tornákat, akkor a legjobb játékomat kell adnom, és le kell győznöm őket. Keményen dolgozom, és megvan a motivációm és a lelkesedésem a folytatáshoz. Egészségesnek érzem magam, és képes vagyok arra, hogy úgy dolgozzak, ahogy dolgozni akarok. Meg tudom csinálni.”

Forrás: ausopen.com, Michael Beattie

Related Posts

 • Szép dolog ez az ambíciózus nekiveselkedés, nem is mozog rosszul a pályán, az ütései is emlékeztetnek legjobb időszakaira.
  De jön az ifjak árja és ez a cunami nem kérdezi, mik a céljaid.

  • Respectvv4laci

   Rogernél is hasonló a szitu nem? Mintha régebben nyert volna GS-t a Maestro

  • dfens2

   Drágaságom! Kb. 2 (3) éve jössz folyamatosan a fiatalokkal, de a kutya mindenit csak nem akarnak azok megérkezni! Gyüjjenek mán meg, oszt utána elemzünk, jau?

   • Respectvv4laci

    Atyaisten hogy beáraztad az inast , annyi böszmeséget amit ezek itt összehordanak elképesztő

    • dfens2

     Még egy ilyen böszmeség és téged is beárazlak.

    • perfect

     Ez egy valóságos beárazás.

     A tíz legpiacképesebb sportoló 2016-ban:

     1. Roger Federer (teniszező) 56,6 millió euró

     2. LeBron James (kosárlabdázó) 51

     3. Phil Mickelson (golfozó) 47,2

     4. Tiger Woods (golfozó) 42,5

     5. Kevin Durant (kosárlabdázó) 34

     6. Rory McIlroy (golfozó) 33

     7. Novak Djokovic (teniszező) 32,1

     8. Cristiano Ronaldo (labdarúgó) 30,1

     9. Jordan Spieth (golfozó) 30,1

     10. Rafael Nadal (teniszező) 30,1

     A többi csak a vágyaid keverése a valósággal. :)

  • Éva Nagyné Bereczki

   Jönnek de még egy se nyert GS-t vajon miért? Pedig valóban két igen nagy játékos hosszú ideje nem jelent hátrányt számukra, mégis csak egyedül Murcika az aki Djokovicot elküldte egy kis pihenőre. Az is igaz amit a fiatalokra írtam, hogy a két most épp a csúcson lévő teniszezőre is igaz. Djokonak is könnyű dolga volt, hogy ilyen hosszú ideig első helyen tudott lenni csak meg kell nézni a statisztikát, hogy Rafa és Fed hány mérkőzésen nem voltak jelen és őket nem kellett legyőznie. Azt gondolom, hogy Rafa még tud meglepetést okozni, de azt hiszem hogy Federer is. Djokovic pedig kutya szerencsés, mert Verdasco simán verte volna ha és ez a ha az amit a két nagy FEDAL nem hagyott volna ki ebben a helyzetben és ilyen kondícióval. Én bizony örülnék neki ha mindkét játékost láthatnám teniszezni még sokáig.

   • Zsu

    Persze. Lenne, meg vóna. Tudod, ha öreganyám 30 méter hosszú és sárga vóna, akkor villamos vóna.

  • Respectvv4laci

   Kergécskédre vársz ennyire vagy kire vagy igy felizgulva ? Rákéne jönni h nincs köztük olyan kaliber mint a nagy 4es .Rafa ezeket a Thiem Zverev féléket toloszékből is ütni fogja de még a Maestro is.

   • Bence Horváth

    Mi volt akkor Pouille ellen a USOn?

    • Csomay Árpádné

     Gondold végig, egy alig gyógyult csuklóval, kihagyás, majd zsúfolt Olimpiai programmal képes egy játékos a GS torna negyedik meccsének döntőszettjében olyan erővel és precizitással ütni, mintha teljesen egészséges lenne és végigjátszotta volna az évet? A nagy négyes egyik tagja sem, sőt DelPotrót kivéve a többi topjátékos sem kényszerült ilyen szempontból soha próbatételre … és egy nagyszerűen játszó Pouille volt az ellenfél

     • Bence Horváth

      Én csak a kolléga demagóg kommentjére válaszoltam. Nézhetjük itt a körülményeket, de USOn Pouille, előtte az AUSOn Verdasco, előtte a USOn Fognini, Wimbledonban Dustin Brown…Miután ilyen ellenfelek is verték az utóbbi 2 évben GS-en, hülyeség kijelenteni, hogy Thiem meg Zverev ne tudná elkapni.

     • Csomay Árpádné

      Minden meccs más, felesleges az elmúlt 2 évvel példálózni … meglátjuk mi lesz. Annyit azért hozzátennék, hogy az a Nadal, akit a te szavaid szerint ver boldog-boldogtalan, 20 évesen már Federer testén keresztül megvédte a RG címét, tehát lehet az ifjoncoknak utánozni. :)