2018 Novak Djokovic éve lehet

shadow

Érdemben nyilatkozni valakiről, akit bő fél éve nem láttunk, aligha lehet. Pláne, hogy Novak Djokovicot játszani tavaly Wimbledonban láttuk utoljára, de akkor már egy éve nem volt a régi. Nagyon nem. Ha ugyanis az a kérdés, hogy Novak Djokovic dominálhat-e 2018-ban – legalább annyira, amennyire tavaly dominált Rafa és Roger -, akkor a 2016-os Garros utáni Nole egyszerűen nem számít.

Nem tényező.

Teniszszakmai értekezést ne várjon tehát senki. Azt, hogy Nole milyen állapotban van, azt Andre Agassin és Radek Stepaneken kívül nem tudja talán senki sem. Sőt tovább megyek, ők is csak annyit tudnak, miként üti a labdát, milyen erőben van, milyen az egészségi állapota. És esetleg még azt, hogy mennyire elszánt, hogy mennyire akarja a sikert. De ez még mindig nem biztos, hogy elég.

A tenisz társasjáték, nem csak az számít, te milyen állapotban vagy, az is fontos, milyen formában vannak az ellenfeleid.

Jó példa erre Nadal. Tavaly New Yorkban, amikor olyan teljesítménnyel tudott nyerni, amilyennel, nem biztos, hogy a korábbi esztendőkben sikerült volna. Vagy Federer, aki simán játszott úgy 2015-ben is Wimbledonban, mint tavaly, ám míg akkor nem tudta megverni Nolét a döntőben, addig tavaly szettet sem veszített. Minden meccset, minden tornát, minden szezont, csak így komplexitásában szemlélhetünk. Idén viszont nem csak Noléról nem tudunk semmit, hanem Rafáról sem, Stanről sem, talán ha Roger az egyetlen, akit valahová el tudunk helyezni a térképen.

Teniszszakmai érvek tehát pillanatnyilag nem szólhatnak Djokovic mellett, igaz, éppen ezért talán ellene se.

Ami alapján tehát bármiféle prognózist készíthetünk, a közelgő Ausztrál Open előtt, a szezon második hetében, az valami nagyon más. Egyfelől talán több is annál, mint amit szakmának szoktunk nevezni, másfelől pedig nyilvánvalóan kevesebb.

Ha valaki nagyon sokáig figyel egy vagy több sportágat, az ugyanis megfigyelhet néhány olyan törvényszerűséget, mely az adott sportág – sőt valamennyi sportág – felett áll. Ezek a törvényszerűségek nem jönnek be mindig, de azért jóval többször jönnek be, mint ahányszor nem. Nem mindenre és nem mindenkire vonatkoznak persze ezek, akadnak helyzetek, amikor szó sincs ilyesmiről, de akadnak olyanok is, amikor valamiről messziről ordít, hogy így vagy úgy lesz, pedig szakmailag szinte minden ellene szól.

Ha például tavaly januárra gondolunk vissza, ekkor Roger teljes szezonjára például szerintem semmiféle ilyen törvényszerűség nem vonatkozott, viszont wimbledoni győzelmére azért igen. És ugyanez igaz Rafára is. Nem hiszem, hogy bárki érezte, hogy majd Nadal lesz az év végi világelső, de azt azért sokan „látták”, hogy a Garros az övé lehet.

Novak Djokovic egész életében Roger Federert és Rafael Nadalt üldözte. Mindig olyan népszerű akart lenni, mint ők, mindig annyit akart nyerni, mint ők, mígnem egy napon nem csak a világranglistán előzte meg őket, hanem elért valamit, amit a másik kettő nem fog elérni sohasem.

Sosem gondoltam, hogy az a nap, amikor megnyerte a Garrost, és Novak Djokovic, a másik kettőhöz hasonlóan, halhatatlan lett, egybeesne Novak Djokovic érdemi karrierjének a végével. Mindig úgy hittem, hogy azt nagyjából ki lehet zárni. Ahogyan biztos volt, hogy Rafának és Rogernek lesz még egy dobása, úgy az is biztos, hogy Nolénak lesz majd még (legalább) egy.

Amíg le nem mondta a dohai tornát, úgy gondoltam, hogy ez a nagy dobás 2018 lesz majd. Valahogy úgy éreztem, hogy Djokovicot – nem tudom szebben mondani, mert akkor az már mást jelent, elnézést – felbaszta, az amennyit Roger és Rafa tavaly nyertek. Úgy gondoltam, hogy ez a méreg, ez jelentheti Nolénak azt a pluszt, azt a kis motivációt, ami hiányzott 2016 második és 2017 első felében. Azt a bizonyos szikrát.

Úgy gondoltam, hogy elirigyeli Rafáéktól ezeket a parádés visszatéréseket, meg akarja mutatni, hogy ő is tud hasonlót.

Itt lett volna vége ennek az írásnak akkor, ha megírom karácsony előtt, amikor eredetileg terveztem. Nem írtam meg, Nole dohai visszalépése pedig nyilván óvatosságra kell intse az embert. Még az is felmerült, hogy a címet is átírom, és a feltételes módot is feltételes módba teszem. De aztán rájöttem, hogy nem kell. Mert az, hogy 2018 Novak Djokovic éve lehet kifejez valami nagyon fontosat. Azt, hogy ott a lehetőség, sőt ott van talán egyfajta kényszer is, és ha Nole ezzel a lehetőséggel nem azért nem él, mert nem engedi a teste, hanem azért nem él, mert nem engedi a feje, akkor ott valami nagyon nagy baj van.

Ha ugyanis Roger és Rafa tavalyi éve sem tudta kihúzni Nolét abból a nihilből, ami az utolsó aktív évét jellemezte, akkor tényleg lehet, hogy vége. Bármit ígérjenek is a sportágak felett álló törvényszerűségek, bármit érezzen is az ember.

Related Posts

 • SnowAngel

  Én tovább mennék (talán le is írtam korábban): Djokovic úgy akar visszajönni, hogy az még Federer és Nadal tavalyi összesített sikereit is túlszárnyalja. Szóval szerintem vagy így, vagy sehogy. Ha nem szól nagyobbat, mint a tavalyi Fedal-összes, akkor az számára nem is érne semmit.

  • edietheeagle

   Az lehet, hogy ennél alább a tervek szintjén nem adja, de nem hinném, hogy 2018 végén visszavonulna azért, mert mondjuk csak egy GS trófeát szerzett… :)

   • SnowAngel

    Ebben biztos vagyok, sajnos.

  • Örs Ganzler

   Azt azért ne feljejtsd el, hogy Federer, és Nadal kvázi légürestérbe érkeztek (Djokovic lejtmenetben/sérült volt, Murray sérüléssel küszködött már akkor is), és azt nagyon szépen meg tudták lovagolni.
   Most úgy néz ki Federer tartja a tavalyi igen magas színvonalat. Nadalról ugyan nem sokat tudunk, de valószínűsíthető, hogy ő sem napozni érkezett. Akkor ott vannak még a “kihívók”: Dimitrov, Kyrgios és stb.
   Nehezebben tudom elképzelni, hogy egy tavalyi típusú henger következzen be Djokovic ide, vagy oda.
   2013-ban Nadal dobta inkább az AO-t és salakon felépíttette magát – na persze az ember a legeredményesebb tornáját nem szívesen hagyja ki.

   • SnowAngel

    Mindez igaz, de én csak a motivációjára gondoltam, már amit én gondolok róla. Djokovicnak minden kell, amit Federer és Nadal elért, sőt, ha lehet, mindenből több és jobb és nagyobb. Én sem hiszem, hogy ezt az idényt is úgy le lehetne rabolni kettőjüknek, mint a tavalyit, de mivel Federert szeretem mindenhatónak látni, nem zárom ki, hogy megint nagy eredményeket ér el. A többiek szempontjából nem nagyon mérlegeltem a dolgot, kicsit csőlátó vagyok, meg most időm sincs rá elég.

    • megiscsak

     Ezt valaki annak idején ezer éve elkezdte, és azóta is csak mondogatják sokan. Gondolkodjunk kicsit józanul, és máris fordul a kocka!

     • SnowAngel

      Arra gondolsz, amit Federerről írtam, vagy arra, amit Djokovicról? Nem vagyok elfogulatlan, láthatod, és ezt soha nem is tagadtam, a véleményemet viszont nagyrészt magam alakítottam ki róluk. Nagyon sokáig én csak néztem a teniszt, nem olvastam róla (az atp hivatalos honlapján kívül szinte semmit), kommenteket is talán először itt a hosszabításon, mikor kb. 3 éve felfedeztem ezt az oldalt. A beszélgetések sokat változtattak a Djokovichoz való hozzáállásomon, megtanultam például tisztelni (korábban csak elismertem az eredményeit). de az alapvető fenntartásaim nem változtak vele szemben. Azt nem vonom kétségbe, hogy szinte bármit képes elérni, mert szinte bármit képes megtenni a győzelemért. Ha akarja. És azt hiszem, ekörül az utolsó fél mondat körül folyik most a beszélgetés.

     • megiscsak

      Szerintem túl van tolva ez a Djoko-Federer+Nadal történet! Ha a Djoko egész életében a másik kettő árnyékában volt, akkor a többiek meg teljes sötétségben?! Ez a minden kell neki kijelentés?! Nyilvánvaló, hogy minden játékosnak az a célja, hogy annyit érjen el mint a nagyok! Ha megkérdeznek egy mai fiatalt, akkor nyilvánvaló nem azt fogja mondani, hogy örülök ha néha-néha felkerülök a főtáblára. A Djoko meg sokkal értelmesebb annál, minthogy ne látta volna már ezer éve, hogy semmi esélye sincs arra, hogy olyan népszerű legyen mint a másik kettő! (A miérteket már megtárgyaltuk itt párszor) Tehát én csak azt nem értem – bár a SZG-ben ismét nem csalódtam :) – hogy miért kell ezt mindig előhozni. Mert ha úgy vesszük akkor akár a Federer is egész életében a Nadal árnyékában volt!

     • Dicsértessék_A_Roger!

      Én is azt gondolnám, hogy Djoko van olyan intelligens, hogy nem akarna olyan népszerű lenni, mint a másik kettő, de ennek némiképp ellentmond a szívdobálás, meg az interneten lévő giccses érzelemkinyilvánítások a családomról némi reklámmal kombinálva. Furi.

     • megiscsak

      Az egy dolog, hogy az ember mit akar, de mellette tudja a korlátait is ha elég intelligens. És szerintem a Djoko pontosan tudja, csak sajnos a média elég nagy úr, ezt tapasztalta az ember nem csak a sportban, hanem a politikában, művészvilágban stb-ben is.

     • Brand építés…
      Éppen úgy, ahogy a Te kedvenced is építi a saját brand-jét (de tudom, Ő nem épít (akár külön csapattal…) mert Ő szimplán ilyen, mivel Ő az Úr…)

      Szal az egész csak okos (?) brand építés, semmi más.
      Főleg nem görcsös kajtatás Fedal után…
      Szerintem 😉

    • Többen is (tulképpen Gábor is ebben a cikkben (is)…) írjátok ezt (hogy Djóker Fed és Nadal után kajtat), de nemtom hogy bírtátok így megfejteni a szerbet…

     Oké, hogy én akkor csatlakoztam (vissza, Edbergék után) a tenisz őrületbe amikor éppen Djokovic vetett (nem kicsi!) árnyékot a többiekre, így annyira nem lehetek autentikus, de szerintem totál nem ez a felállás (pláne nem ilyen görcsösen…)

     És ha már hitelesség, azért egy Fed/Nadal szurkolói fotelből is nehéz autentikusnak lenni a szerbet illetően 😛

     • SnowAngel

      Nyilván nem én fogom megfejteni Djoko motivációit, de véleményem azért lehet róla. Az eredete a régmúltba vész, és az idők során alakult, de az biztos, hogy szerepe volt benne a Djoko-apuka néhány performanszának, amikor hevesen ostorozta Federert és Nadalt. Hozzájuk hasonlítgatta, hangsúlyozva, hogy mennyivel szebb/jobb/okosabb/eredményesebb/stb. Nem akarom elemezgetni, miért és hogyan alakult ki ez a véleményem, felesleges. Én erre jutottam, és még azt sem vitatom, hogy van ebben a képben egy nagy adag elfogultság.

     • SnowAngel

      Még valami, ami egy másik posztnál folyó beszélgetésről jutott eszembe. Djokónak szerintem nincs igazán jól definiálható stílusa a másik kettőhöz képest. Két dologban tud a többiek fölé emelkedni: az egyik a vitathatatlan mentális erő, a maximális, minden áron győzni akarás. A másik a végtelenül precízen végrehajtott ütések, a már-már tökéletes (és bosszantóan unalmas) alapvonal-játék. Ahogy ezt leírtam, rájöttem, hogy ez is egy stílus, csak én nem értékelem igazán.

     • tuccso

      Sziasztok,
      mindig nagy élvezettel olvasom az itteni vitákat és eljött az ideje, hogy néhány szubjektív gondolatot leírjak.
      A mostani diskurzusban SnowAngel megjegyzéseivel tudok egyetérteni.
      Persze nem tagadom, hogy én is a Federer imádók elfogult táborába tartozom. Kedves Ekstone! Teljesen tiszteletben tartom a véleményedet
      Djokoról, a legjobb barátom 100% – ban ugyúgy gondolkodik mint Te – a Federer-Nadal-Djokovic témában…..sokszor, nagyokat vitázunk….
      Aki nem ismeri el Djoko kvalitását, játékerejét az nem ért a teniszhez.
      Djoko bármikor bárkit megverhet, pont ezért félek, hogy nehogy több Grand Slam tornát nyerjen mint Roger. Sajnos 6 évvel fiatalabb, ezért erre van esélye, ugyan úgy ahogy Rafalnak is van….
      Akkor mi a bajom Djokoval? És kettőjük meccsein miért szurkol a többség ellene? Gondolom azért, mert a többségből hasonló érzelmeket vált ki mint bennem: meccsek közben ripacskodik ! A meccsek végén uez, mint egy tupírozott kisleány,a szívét dobja az embereknek :)
      Ez a tini lányoknál és a nagymamiknál biztos be is jön :)
      Az érzelmeket félretéve más indok is van:
      SnowAngelnek szerintem igaza van, vagyis míg Rogernek és Rafának van saját egyedi stílusa, addig Djokonak nincs ilyen. Minden elemet jól megtanult, és mivel jól összpontosít és mentálisan nagyon erős, baromi nehéz megverni. De micsoda külömbség van amikor nézed őket!
      Roger játéka költészet, könnyed, kreatív, változatos és még 100 jelzőt lehetne sorolni. Djoko viszont a világ egyik legjobb játékosa, aki mindent megtanult, precíz mint egy robot és nehéz megverni… röviden.
      Ez már biztos unalmas, annyian mondták… de talán érdekes lehet számotokra a köv. :
      15 éve Lengyelországban élek és a múltkor az egyik nagy páros sikere után a rádióban a lengyel Kubot válaszolt a kérdésekre / Ő az egyik legjobb párosjátékos a világon – 6 ATP tornát nyert már, most is esélyeseknek számítanak/ nos a riporter feltette neki a Roger -Djoko kérdést….
      Azt válaszolta, hogy itt nincs semmilyen kérdés. Ez közöttük is mindennapos és kedvelt téma. Ezt mondta még:
      “Az aktív teniszmezőny 90 %-a Roger bűvöletben él, hihetetlen nimbusza van mind a féfi, mind a női mezőnyben.” Azért ez szerintem mindent elmond a vitáról. Ezt természetesen Djoko is érzékeli és mivel van empátia bennem, sajnálom is ezért. Talán ezért viselkedik így, amiért kevesebben szeretik mint Federert. Bocs amiért hosszú lett, és bocs a Djoko fanoktól, a játéktudását tisztelem és most is féltem Rogert tőle.

     • Szia tuccso, örülök, hogy egy újabb néma olvasó átváltott aktívba, üdv itt a “fórumon” 😀

      Azt amúgy biztos tudod, hogy én pontosan hogy gondolkodok a Federer-Nadal-Djokovic témában? Azért leírom, hátha nem jól tudod 😉

      Szerintem egyszerűen mind a hárman a GOAT-ok!
      Ennyi 😀
      Ha van is különbség köztük itt-ott, nem számít, mert a GOAT szintet szerintem mindhárman meglépték! És a GOAT kategórián belül nincs értelme a fokozásnak. Persze a Szurkolók szeretnék, de nincs 😛

      A többivel kapcsolatban nem nagyon tudok mi írni, mert én sose foglak Titeket, Szurkolókat megérteni 😉
      Szal “csak” szimplán elfogadlak Benneteket.

 • SnowAngel

  OFF
  Piros Zsombor a tavalyi ifigyőzelméért kaphatott WC-t az AO selejtezőbe?

  • alphstokes

   Igen, valahol olvastam kommentben, hogy kapott.

  • Erzsébet Süle

   Most játszik és sajnos semmi jót nem látok :( Az első játszmát már elveszítette. Nagyon szurkolok neki. Jó lenne valami nagy dobás.

   • Erzsébet Süle

    Most brékelt. Megy is a Hajrá Zsombor :) Te vagy a jó :)

    • Erzsébet Süle

     Hatalmasat küzdött és rövidítésben megnyerte a 2. szettet. Jó kis szurkolótábora van. :)
     Csak sajnos késik a kép, néha akadozik a közvetítés, kár érte.
     Hajrá Zsombor! :)

     • Erzsébet Süle

      Break :) 4:2 nekijeeeeeee 😀 Csak tudja megtartani :)

     • Erzsébet Süle

      5:2, atyaúristen :) Ezt meg kell nyerni! Jól elfárad az biztos, nagyon nagyot küzd :)

     • Erzsébet Süle

      éssssssss megnyerte :) Nagy gratula fiú :) Harsog az “Éjjel nem érhet véget …

      6:2 re megnyerte a döntő szettet.
      Na most nyomás pihenni Zsombor :)

     • Xilophon

      Néhány órával azután, hogy bevettem a csapatomba. :)

     • Manócska

      Látod? Ilyen jó hatással vagy rá. :)

     • edietheeagle

      Hol nézed? Stream?

     • Erzsébet Süle
   • SnowAngel

    Csak az első szettből láttam néhány gémet, rögtön az elején a bréket, meg elég biztató is volt egy rövid ideig, kezdtem dörzsölni a tenyeremet. Utána meg dühöngtem, hogy mit rohangál annyira hátul az alapvonal mögött, onnan nem tudja tartani Bagnist, hiába volt néhány szép próbálkozása. Sajnos az első szett után el kellett mennem, de lélekben felkészültem, hogy bukta. Teljesen meghatódtam, amikor láttam a végeredményt.

  • edietheeagle

   Igen.
   Ezt már tavaly a győzelme után is mondták, persze én félre- és úgy értettem, hogy a főtáblára kapott WC-t, így aztán előszörre meglepődtem, hogy mit keres a selejtezőben… :)

 • Xilophon

  2015.05.10., Szabó Gábor:
  Rafa Nadal: This is the end (?)
  http://hosszabbitas.hu/tenisz/salakblog/2rafa-nadal-this-is-the-end
  “Ha viszont nem nyer, akkor tényleg lehet, hogy itt a vég. Akkor még az is elképzelhető, hogy a 2014-es Garros volt az utolsó Grand Slam torna, amit Rafael Nadal megnyert karrierje során.”

  Mindezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy SZG sokszor végletekben gondolkodik, szélsőséges jóslatokat ír le. Ez számomra mindig kicsit furcsa, mert amúgy bennem nem ilyen kép alakult ki róla, hanem egy józan, realistán gondolkodó emberé. Nincs vége egy karriernek, ha épp nem nyeri magát halálra az adott játékos.

  • SnowAngel

   Én nem tartom jósolgatásnak, inkább latolgatásnak. A kérdések felvetése pedig jogos, és hogyan másként hívjon együttgondolkodásra?

   • Xilophon

    Szerintem abból, hogy pl. Rafának rosszul megy egy időszakban, abból nem lehet levonni azt a következtetést, hogy ha az éppen akkori GS tornát nem nyeri meg, akkor soha többé nem is fog olyat nyerni. (Nem is így lett.)

    Mint ahogy Djokovic esetében sem lehet szerintem olyan következtetést levonni semmiből, hogy ha idén nem, akkor soha többé már. Rogerről is jelent meg “nyerhet-e még GS-t” cikk, és mondom, 7 éven át csak egyet nyert, aztán most tessék, a tenisz csúcsán van ismét az öreg.

    Ez ilyen végletekben gondolkodás, vagy valami hasonló, annak a – hamis – köpönyegébe bujtatva, hogy “ha az ember sokat figyel egy sportágat, akkor megfigyelhet olyan törvényszerűségeket, blabla”. Én valahogy nem látom a fenti példaként említett törvényszerűségeket törvényszerűségként visszaigazolódni…

    Ez talán inkább bulvár műfaj, hiszen mondom, nem hiszem, hogy SZG ilyen lenne, inkább szenzációhajhász cikkeket szeret néha írni ezekkel a “mindjárt itt a világvége” gondolatokkal.

    • dagadtos

     Én most itt egyetértek vele abban, hogy ha a tavalyi év nem baszta fel, már nem fogja semmi.

     • Xilophon

      Nézd, pusztán abban, hogy 2017 motiváló lehet a top teniszezők számára, ebben én is egyetértek. Abban is, hogy Djokó mélyrepülésénél minden bizonnyal a motiváció szerepet játszik. De az, hogy “soha többé, ez az utolsó alkalom”, na abban már nem. Ezt viszont már bulváros fordulatnak látom. Miért ne uralhatná Djokó akár jövő évtől (tehát nem idéntől) megint X éven keresztül a pályát? Na érted.

     • dagadtos

      Djokovic nem top teniszező, úgy általánosságban, hanem a harmadik. Aki a fél karrierjét a másik kettő árnyékában töltötte, tele frusztrációval, majd kitört ebből. Simán lehet, hogy idén nem nyer semmit, majd később dominál, de akkor annak fizikai okai lesznek inkább szerintem, és SZG írásából is ez jön le, hogy így érti. Csak annyit állít szerintem, hogy ha a motivációs gondok megmaradtak, akkor vége a sztorinak.

     • Xilophon

      Na és én erre az utolsó mondatra mondom azt, hogy szerintem meg nem tudunk ilyen következtetést levonni, hogy “akkor vége a sztorinak”. A motivációs gondhoz persze jól kapcsolódik a tavalyi év, de az, hogy ezt itt és most, rögtön kéne látnunk látványosan “hasznosulni” Djokónál, és ha ez nem így lesz, akkor örökké vége, na az viszont már túlzás. Ez egy olyan szembeállítás, dichotómia, ami szerintem nem létezik.

      De lehet, hogy már túlbeszéltem ezt a dolgot. :)

     • giotti1

      “Djokovic nem top teniszező” – tőled azért több hozzáértést vártam.

     • dagadtos

      Ne viccelj már, nyilvánvalóan úgy értettem, hogy nem egy szimpla top teniszező, több annál.

     • giotti1

      Akkor én kérek elnézést. D
      Tényleg félreértettem.

     • Persze, volt árnyékban, de azután jó sokáig ő vetett árnyékot mindenkire. És nem vagyok benne biztos, hogy ez nem fog megismétlődni.

     • dagadtos

      Sajnos én sem

    • SnowAngel

     Szerintem egyszerűen leírja, amit gondol, és beszélgetésbe, együtt morfondírozásra hív minket is. Nincs ezzel semmi baj. “Nem lehet minden pofon mellé közlekedési rendőrt állítani”, mondja a klasszikus, szóval nem kell mindent túlmagyarázni, vagy egzakt módon leírni. Ha mindet leírna helyettünk is, mi maradna nekünk? Bólogatni lehet a képernyő előtt, de azt ritkán írom le.

     • Éppen ez az, hogy nem egyszerűen leírja.
      Hanem próbál mindig valami nagyot mondani, valamit ami marha nagyot szól, már-már bulváros az egész, ahogy a Xilophon írta.
      Petra pl. soha nem akar nagyot szólni, aztán legtöbbször mégis sikerül Neki 😀

      De szerintem direkt csinálja amúgy a Gábor 😉
      (ír jó cikkeket is amúgy, a közvetítéseit pedig kifejezetten szeretem Kövessel!)

     • SnowAngel

      Szerintem is direkt csinálja, de nincs bajom vele. A hatás is megvan, sokakat megmozgat, a fórum talán már várja is az ilyeneket. Én bírom.

     • Olyan fene nagy bajom nekem sincs ezzel, de közel sem bírom, mint Te.
      A hatással is vitatkoznék, pl. ilyenkor elég sok negatív hullám lepi el a fórumot reakcióként, amit kifejezetten nem bírok.
      https://www.youtube.com/watch?v=wELAtDTaqnw

     • SnowAngel

      A fórumot egy Serena-cikkre is elöntik a negatív hullámok, szóval nem biztos, hogy csak SZG-vel van probléma.

     • Vagyon igazságod, de attól még nem kellene direkt ki is provokálni ezeket.

  • Zsolt Szilveszter Szabó

   Nagyrészt egyetértek! Az leadben szereplő fax-ság meg már megint mi? Djoker magát húzhatja csak ki a mocsárból, senki más…

 • Lehet, hogy lesz nagy dobása, de szar könyökkel max az ütőt lehet eldobni, azt is csak korlátozott távolságra.

  off
  Fucsó 1-kor!

 • Nagy Mihály

  Azt javaslom, várjunk jó két hetet még, s addig nem kell naponta újra feltalálni a langyos boxot.

 • Szasza
  • megiscsak

   Örök hála :)

   • Szasza

    Nagyon éber voltál, hogy észrevetted! 😁

    • Manócska

     Ha Djokoról van szó, ő mindig nagyon éber. :) Amit teljesen meg is tudok érteni.

     • megiscsak

      Igen, bevallom jó volt látni :) (minden szakmázás helyett is!)

    • megiscsak

     Igen, + 5 óra repcsi késés :) De Így legalább kellemesen telt :)

  • Nagy köszönet, nem volt erőm éjszaka fennmaradni.

 • adaqua robi

  Djokovic – Thiem 2:0 (6:1, 6:4)

 • edietheeagle

  “Ha valaki nagyon sokáig figyel egy vagy több sportágat, az ugyanis megfigyelhet néhány olyan törvényszerűséget, mely az adott sportág – sőt valamennyi sportág – felett áll. Ezek a törvényszerűségek nem jönnek be mindig, de azért jóval többször jönnek be, mint ahányszor nem. Nem mindenre és nem mindenkire vonatkoznak persze ezek, akadnak helyzetek, amikor szó sincs ilyesmiről, de akadnak olyanok is, amikor valamiről messziről ordít, hogy így vagy úgy lesz, pedig szakmailag szinte minden ellene szól.”
  Gábor, ne viccelj már, ez most komoly? Ahogy Morgan Freeman mondja a Bakancslistában: “a fürdővizem mélyebb ennél…”
  Totálisan felesleges cikk, legalábbis itt és most.

 • Vantara Béla

  “akkor ott valami nagyon nagy baj van”

  mindenképpen “nagyon nagy bajnak” kell nevezni, ha egy teniszező 30 évesen, karrier Grand Slammel, minden idők egyik leggazdagabb sportolójaként, két kisgyerekkel, most már inkább pecázna

  • Tenisz(szurkolói) szempontból nézve nagy a baj.
   Nem tudom, hogy tudtál beleérteni mást.

   • Vantara Béla

    a hozzászólásom erről a szereptévesztésről szól

    amikor egy sportesemény kapcsán ezt a terminológiát használjuk, az mindig egybevág az elszenvedő érdekeivel. én viszont pont azt elemezgetem, hogy nem feltétlenül olyan dolog történik, amit Djokovics nem akar

    • De én pont azt mondom, hogy a terminológiát használva nem kell, hogy az egybevágjon az “elszenvedő” érdekeivel. Egyáltalán az “elszenvedő” nem is a sportoló ilyenkor (lehet (de szigorúan csak lehet 😉 ), hogy Ő is) hanem a szurkoló. Én azt mondom így is lehet értelmezni ezt.

     Amúgy meg szerinted ha Djokovic pecázni akarna mostantól, akkor próbálkozna a visszatéréssel?

     Persze ha nem sikerül Neki, lehet/vszínű nem fogja “nagyon nagy bajként” megélni (hiszen Te is írtad, hogy mi van már mögötte/előtte), de Djokovic-on kívül (ha Ő egyáltalán…) senki sem tudja, hogy mi történik Djokovic-on belül.

     De persze okoskodni jó. Mindenki szeret.
     Én is szoktam (most is azt teszem).
     De kívülről megfejteni valakit tök esélytelen (még saját magunkat belülről se eccerű, nem hogy mást kintről)

 • embergyermek

  2018-ban Novak Djokovic Éva lehet!

 • dfens2

  Elnézést az erőteljes OFF topic-ért, de máshol nem tudom megszólítani Gábort :-) Szóval kedves Gábor az érdekelne, hogy a téli olimpia ideje alatt az Eurosport-on vagy az MTV-n közvetít-e? Igazából sejtem a választ, de azért nem tudom kizárni az ellenkezőjét sem. Köszönöm szépen.
  Ha esetleg Gábor nem reflektál, valaki hallott erről valamit?

  • Kéti

   Szerencsére már az Eurosport. :) De az MTVA is megállapodott az ES-el, úgyhogy ők is. Mondjuk ettől függetlenül sajna még nekünk nem lesz kényelmes ez az időzóna :(

   • dfens2

    Cuki vagy, de ezt én is tudom, a kérdésem arra irányult, hogy Gábor melyik csatornán lesz hallható?

 • Örs Ganzler
  • Dicsértessék_A_Roger!

   Olyan “színe” van Djoko jobb karjának, mintha műkarja lenne.

   • Örs Ganzler

    53 lejátszott pontért 250.000 dollár….

   • Örs Ganzler

    Nadal-t tekintve, úgy tűnik igen. Csak ha nem is a szokásos felkészülést nyomta végig, akkor vajon hogyan készülhettek fel Federer gyilkossá érett fonákjából? :) – és akkor lesznek még ott más veszélyes “elemek” is.

  • megiscsak

   Köszi, tényleg érdemes volt belenézni-megnézni. Nekem csak egy ember lógott ki a “sorból”, bár nem okozott csalódást, de mégis furcsa volt Őt a többiek mellett nézni.

   • Örs Ganzler

    Djokovic legalább megmutatta magát, azért pár menetben villantott – kérdés majd ezt mennyire tudja stabilan hozni?
    A végén ahogy elnéztem: Nadal és Kyrgios nem nagyon szoktak közös programot szervezni. :)

    • megiscsak

     Nem a Djoko-ra gondoltam!

     • Örs Ganzler

      Nem is arra írtam, gondolom amúgy Hewitt-ra.

 • Örs Ganzler

  még egy kis off – egy jó kis összeállítás a tavalyi döntő tükrében:
  https://www.facebook.com/AustralianOpen/videos/10156070497443615/

 • Én azt nem tudom, hogy miért nem bír(nak) rájönni arra, hogy egyáltalán nincs semmi baj azzal, hogyha a pályán és a pályán kívül totál más a szerb, hogy az miért nem lehet természetes?…

  Lehetsz te teljesen “jó ember” a való életben akkor is ha a pályán “ki akarod nyírni” az ellenfelet, mivel az a pálya azért lett építve, azért lettek a szabályok létrehozva, ez az egész tulajdonképpen erről szól! (és mégse egy véres MMA…)
  Vagy akár megfordítva, az igazán “jó emberek” leteszik az ütőt, és átmennek a háló túloldalára és megölelik a másikat… nem akarnak senkit sem legyőzni… valószínű nem is versenysportolónak állnak, hanem valami humanitárius munkát fognak végezni (ami mellesleg ugyanolyan nagyszerű mint amit a versenysportoló csinál!)

  Én úgy gondolom, hogy Djokovic akkor is jó ember volt amikor a pályán pólót tépett, öklöt rázott, amikor Terminátorként aratott a Tour-on, mert még egyszer, szerintem éppen erre van “kitalálva” az egész, ezeknek ott helye lehet simán! És úgy gondolom, hogy meccs után lehiggadva, őszintén (nem megjátszva, mint sokan gondolják!…) szerette a pár perccel korábban földbe döngölt ellenfelét!
  Szerintem már akkor is tele volt szeretettel az az ember. Csak ezt félre tudta rakni akkor, amikor fellépett a küzdőtérre (és újra elöntötte amikor lelépett onnan).

  És szerintem ez az, amit sokan visszasírunk most!
  Még az ellenszurkolói is!…

  Szóval Novak, please jöjj rá, hogy Te egy jó ember vagy/maradsz akkor is ha a pályán Terminator üzemmódba működsz. Szal come on!!!!