Akarhatja-e Federer jobban a Garrost, mint Wimbledont?

shadow

“Valószínűleg nem fogok játszani az elején, Monacóban. Vár rám akkortájt egy utazás, mely az alapítványom ügyeivel kapcsolatos, most arra készülök. A többiről majd Miami után döntök. Mármint, hogy hol játszom salakon, ha játszom.”

Egyelőre nyitott, nem zárkózik el. Bár nem mond semmi konkrétat, de azért sejtet. Úgyhogy egyre inkább azt lehet gondolni, hogy így vagy úgy, ha csak egy-két tornán is, de Roger Federer játszani fog salakon ebben a szezonban.

Két éve elindult két salakos versenyen, Monte-Carlóban és Rómában, ám a Roland Garrost sérülés miatt nem tudta vállalni. Tavaly pedig ő maga döntött úgy, hogy Wimbledon érdekében kihagyja a teljes salakszezont. A döntés akkor maximálisan kifizetődött.

Most azonban egészen más a helyzet. Azzal, hogy tavaly győzött a füves Grand Slamen, lezárt egy hosszú korszakot, melyben egyre csak üldözte és üldözte a nyolcadik wimbledoni trófeáját. Persze nyilván meg akarja majd védeni a címét, de az emberben óhatatlanul felmerül, hogy

nem akarja-e esetleg jobban a második Garrost mint a kilencedik Wimbledont.

Megannyi rekordja közül ugyanis az egyik legerősebb az volna, ha valamennyi Grand Slam meglenne neki minimum kétszer. Ez korábban a férfiaknál csak Rod Lavernek sikerült, ha azonban tisztán csak az open érát nézzük, akkor még senkinek. Legközelebb tán Rafael Nadal volt hozzá a 2014-es Stan Wawrinka, valamint a tavalyi Federer elleni Ausztrál Open-finálékban. Illetve maga Fed a 2011-es Garros-döntőben, bár Rafa számára azért mindkétszer nagyobb sansz mutatkozott.

Hárman vannak olyanok, akik ennek a hatalmas tettnek a végrehajtására egyáltalán pályázhatnak. Federer, azóta, hogy 2009-ben megnyerte a Garrost, Nadal, amióta behúzta a 2013-as US Opent, és Novak Djokovic, amióta 2016-ban győzni tudott Párizsban.

Ha a jelenlegi formájukat és egészségi állapotukat összevetjük, akkor most Federer áll a legközelebb ahhoz, hogy ebből a szempontból is történelmet írjon. Segíti őt az, és talán az indulási szándékát is befolyásolja, hogy legnagyobb ellenfelei, mind formahanyatlással és/vagy fizikális problémákkal küzdenek.

Andy Murray csípőműtétjéből lábadozik, és a füves szezonra összpontosít. Djokovic most tért vissza könyökműtétjét követően, ám bizonytalan, mikor lesz képes visszatalálni régi önmagához. Nadal jelenleg kényszerpihenőn van, és még a salakszezon eleje is kérdéses a számára. Wawrinka a térdével bajlódik, Nishikori Kei pedig egyelőre képtelen arra, hogy ismét igazán komoly tényező legyen.

fed3

Fotó: Europress/AFP

Mikor, ha nem most? Ekkora esélye aligha lesz már. Nyilván nem lenne könnyű dolga, de az biztos, hogy most reális sansza lenne a végső győzelemre. Ráadásul a Garros és Wimbledon azért nem is zárják ki egymást. Ha nem jön össze Párizs, attól még a füves Slam bőven meglehet.

Sokszor elmondtuk, Federernek már semmit nem kell bizonyítania. Ez igaz. De ne becsüljük alá az egóját, amíg játszik, azt azért teszi, hogy megragadja a kínálkozó esélyeket. És az idei Garros most esély. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az.

Esély a 21.-re, és esély arra, hogy ő legyen az első, és tán hosszú ideig az egyetlen férfi teniszező az open érában, aki elmondhatja magáról, hogy sikerült megnyernie mind a négy GS-t legalább kétszer.

Így aztán, bár még mindig óvatosan, de azért lassan-lassan kezdhetünk arra fogadni, hogy láthatjuk majd őt az idei Garroson.

Legfőképpen azért, mert most nem pusztán akarja a győzelmet, hanem az esélyt is érzi.

Related Posts

 • Fuzzy Dunlop

  Figyelj Gábor, próbálom érthetően, hogy te is megértsd! Honnan vetted azt, hogy Federer ott lesz a Roland Garroson, sehol nem nyilatkozott ilyet? Egyáltalán honnan származnak a fals értesüléseid Bütyök? Kopás legyen már innét de nagyon gyorsan! Nincs szükség olyan bomlasztó figurákra mint te Bütyök!

  • Gerappa

   Figyelj, elolvastad egyáltalán, hogy ki írta ezt a cikket? Vagy ennyire zsigerből utálod SZG-t?

   • Fuzzy Dunlop

    Mindegyik írás a Bütyök tollából származik.

    • edietheeagle

     Nyilván nettó marhaság amit mondasz, de játsszunk kicsit Tutajos… mire alapozod, hogy minden írás a “Bütyök” tollából származik?
     És melyik Bütyök? A Szabó vagy a Köves?

     • Erzsébet Süle

      Vagy a Pondoray Béla 😀 😀

     • Fuzzy Dunlop

      A Köves az miféle? Az egy személy? És milyen kérdés az, hogy melyik Bütyök? Itt arra gondolsz, hogy esetleg több Bütyök is van? Szerény tudomásom szerint azt az embert (?) nevezzük itt Bütyöknek aki a Szabó Gábor névre hallgat. De egyébként igazad van, van itt jó pár Bütyök. Ebben az esetben viszont Szabó Gábort nevezhetjük a Főbütyöknek. Kíváncsi vagyok milyen arányban fogom megverni teniszben, elvileg a jövő héten játszom vele de még nem válaszolt a Bütyök. Már így is kapni fog előnyt.

     • András Kovács

      Ritka egy nagy barom vagy te…!Àllìtom hogy tèged rendszeresen vertek ès alàztak a suliban ès bütyök volt a beceneved!Ezèrt van ekkora kissebbsègi komplexusod!

 • Fuzzy Dunlop

  A jövő heti teniszünket meg elküldtem neked email-ba, de nekem aztán ott legyél Bütyök!

  • Babby

   “A Stork’s Journey” nézetek csak ezen az oldalon és az összes nyelven >>> CINEMAFOX3D.BLOGSPOT.COM

 • Viktor

  Ha esetleg elindul ,akkor is kellőképpen körülnéz ,hogy mi a helyzet körülötte.
  Ha ezt a mostani salak lassú IW-t nézem akkor nem hiszem ,hogy nagy kedve lesz hozzá.
  Amiért elindulna pedig az év végi elsőség lehetősége…

  • Nagy Mihály

   Zolit kellene megkérdezni, ajánl-e Federernek salakos tornát. Genetikailag.

   • Fuzzy Dunlop

    A Zoli az amelyik mindig kalapban jelenik meg ezen az oldalon?

   • András Kovács

    Imàdom a hozzàszòlàsaidat!😎

 • Manócska

  Én ahogy tavaly, úgy az idén is szeretném látni játszani a Garroson. Szerintem is nagy esélye lenne nyerni, hiszen többen is hiányoznak a mezőnyből, és akik itt vannak azok közül is többen formán kívül játszanak. Bár szerintem akkor is lenne esélye a végső győzelemre ha teljes lenne a mezőny, hiszen nem véletlenül jutott be annyiszor a Garros döntőjébe, ahol ugye egy alkalmat leszámítva mindig Rafa várta, és akivel sajnos nem bírt el, mint nagyon jól tudjuk. Én azonban nagyon kíváncsi lennék arra, hogy idén mire mennének egymás ellen a Garros salakján. Szóval szerintem jó lenne ha indulna, és ha addigra Nadal is teljesen rendbe jönne, és formába lendülne. Az biztos hogy én a helyében indulnék, és megpróbálnám megnyerni a Garrost másodjára is.

 • Baton

  fegya meg a duplázás most röhögöm ki a májam. esélytelen fegyának még egy garrost nyernie mégegyszer nem lesz olyan nagy büdös mákja nekie mint a múltkor ezzel tisztában van a vénember is, ezért csak nagy talányba tette a kérdést hogy indul e a garroson előtte még kifigyeli hogy rafa milyen állapotban van és ha rafa nem egészséges a nemezise nekie akkor indul csak a garroson, micsoda fairplay a hamvas bőrűtől de már megszokhattuk.

  • Nagy Mihály

   Nélküled/nélkületek mit sem ér a sok hozzászólás. Igen, Federer kémjei és verőlegényei már akcióba is léptek.

   • András Kovács

    😆😆😆

  • Fuzzy Dunlop

   Miért vagy te ebben ennyire biztos Bütyök?

  • gondana

   “előtte még kifigyeli hogy rafa milyen állapotban van” Nem nézel te egy kicsit túl sok Natgeot? Mintha valami oroszlán lesné a gyenge gazellát hogy elkaphassa.És az milyen amikor az ember kiröhögi a máját? Te anatómiailag akkor nagyon rosszul lehetsz össze rakva.

  • András Kovács

   A szììììvednek annyi!!Fegya elpusztìt az idèn!!!😉😉😉

 • Nagy Mihály

  Nem tudom mennyire valós és komoly a cikk tartalma, feltételezem, hogy nem szenzáció hajhászás volt a cél. Nos én nem szeretném, ha a salakszezont is célba venné; különösen úgy nem, ahogy a kezdőmondatban van. Ha a gondolataiban benne van a salakszezon is, az nekem a 2018-as búcsúzást sugallaná: minden borításon játszottam az utolsó profi szezonban. De menjünk sorjában:
  Ha sikerül Indian Wellsben és Miamiban a címvédés, jelentős pontelőnye lesz a ranglistán. A miami döntő utáni állapot fogja befolyásolni a döntését. Bármely salakos versenyen való indulás és Nadal nem címvédés ezt az előnyt növeli. Erős lehet a késztetés valamelyik versenyen való indulásra, a Garrosra pedig végképp. A salakszezon elég hosszú, 3 db ezressel, ötszázassal, és a Garrossal, ez idő alatt az is kiderül, hogy a sérültek tényleg meggyógyultak-e, harcképesek-e. Viszonylagos teher nélkül szemlélheti a körülmények alakulását, és dönthet belátása szerint, kényszer nélkül.
  A füves szezont valószínűleg jelentős előnnyel kezdheti, a három füves versenyen és wimbledoni címvédéssel nyugodtan készülhet Amerikába. A tavalyi eredmény ott Cincinnatiban és New Yorkban teljesíthető, talán még javítható is.
  Bázel, Shanghaj, Párizs három tornán a tavalyi ranglista pontszám elérhető. És utána már csak a VB maradt. Na persze ez a gondolatmenet csak akkor érvényes, ha nincs váratlan sérülés.
  Természetesen ez csak az én véleményem, és nélkülöz minden szakmai megalapozottságot, és szeretném elkerülni a hozzáértés fitogtatását. Bárhogy dönt, szurkolni fogok a sikeréért!

 • dagadtos

  Én is egyre inkább úgy érzem, van esély rá, hogy elindul idén a Garroson. De még van bőven idő addig, szerintem kivár, hogy tisztuljon a kép. Ha nagyon légüres lesz a térd, szerintem rámozdul.

  • András Kovács

   Viszont ha ott eljut a döntõig biztosan feladja mert nem termèszetes a röptèje ès ezzel ugye nem illik Garrost nyerni!Csak Pete-nek sikerûlt!😉😁😁

   • gondana

    Az első nem természetes, iparos röpténél fogja magát és le megy a pályáról? 😀

    • András Kovács

     Kikosarazza a nagyèrdemüt mert tudja,hogy Zorrò figyel ès a weak èràban szart sem èr egy grand slam salakon!Plàne nem a 21-ik!😆😆😆

 • Xilophon

  Hát hogy ha egy RG-hez továbbra is azt tartjuk, hogy Rafát kell legyőzni, akkor ha Rafának valamelyik állapotát, akkor a jelenlegit érdemes lehet kihasználni e célból. Azt a két tök rossz Rafás évet “a” két másiknak sikerült kihasználni.

 • Manócska

  Ez most már egy kicsit tényleg kétségbeejtő. Thiem után ma Monfils is kénytelen volt feladni a meccsét. Sajnos nem csökken, hanem nő a sérültek száma.

  • Viktor

   Néztem Monfils előző meccsét. Rengeteg olyan mozdulatot tesz ,ami nem tesz jót neki. Pl. a teljesen felesleges 1m magasra felugrások,sarokra leérkezve.
   Az edzője helyében mindennap megverném…többször.

  • Viktor

   Thiem sérülése nem komoly, láttam a meccset szerintem elővigyázatosságból adta fel.

   • Manócska

    Ennek viszont örülök. Nagyon nem lett volna jó ha pont a salak szezon előtt sérül le. Persze a sérülés mondjuk sohasem jön jókor. Monfils esetében meg igazad van. Én is láttam ahogy szórakoztatta magát is, és a közönséget is.

   • SnowAngel

    Kösz, ez jó hír!

    • Viktor

     Úgy látom elővigyázatosságból a salakon folytatja…skippeli a hardot.

 • Szasza

  Federer tells Tennis Channel that Nadal’s fitness or form will have no
  bearing on his decision to play the clay-court season. “Not at all,” he
  says. “Totally based on what I am in the mood for. Do I want to change
  surfaces?”

 • zoli62

  Helyében én is elindulnék. ebben az üres mezőnyben mikor, ha nem most.

  • Nagy Mihály

   Mit érne egy üres mezőnyben megszerzett trófea? Te mindig rákiabálnád, – nem is beszélve a Batonokról -,neki meg örökös lelkiismeret furdalása lenne.

 • Túrin

  Ügynök tanárian játszik,

 • Erzsébet Süle

  Most kezdtem el teniszt nézni. Rákattantam az Anisimova meccsre. Nem semmi ez a csaj. Kár, hogy az első szettet olyan könnyedén bukta. Mindig szívesen nézem az ilyen tiniket, várva, hogy lesz belőlük valaki. :)

  • Respectvv4laci

   Még megronthatóak én is imádom az ilyeneket :) A szemem kiesik mikor a kis középiskolás 14-15éves dögök kivágott felsőben flangálnak

 • Manócska

  Szerencsére nem csúszik Delpo meccse. Ki segít nekem majd szurkolni? :)

  • nyuszika

   Számíthatsz rám :-)
   (A tett helyszínén “csak” 29 fok van kedden kora délután…)

   • Manócska

    Örülök neked. :) Remélem Delpo jól fogja viselni. Azért ez még bírható.

    • nyuszika

     :-))

  • Nicolas

   Én is szurkolok de írni most nem nagyon tudok majd.

   • Manócska

    Rendben. Már épp kezdtelek hiányolni. :)

   • nyuszika

    Ne aggódj :-) Manócska majd írogat, én válaszolgatok rá, te néha elolvasgatod ezeket és közben közösen nyerünk. Ennyi az egész :-)

    • Manócska

     Így van! 😀

  • gondana

   Szorítok Delponak remélem meg lesz ez a meccs neki :)

 • Manócska

  Szépen hárította Ferrer a 2 bréklabdát.

 • Manócska

  Micsoda fonák egyenes nyerő Delpotól. :)

 • nyuszika

  Ilyet kérünk még egy párat (azaz 3-4 foghatatlant) és akkor mehetünk aludni :-)

  • Manócska

   Azt hiszem hogy az az alvás még odébb lesz. :)

   • nyuszika

    :-(

    • Manócska

     Korán kell kelned holnap?

     • nyuszika

      Nem vészes :-)

     • Manócska

      Akkor jó. :) Azért ennek ellenére remélem hogy ez nem lesz olyan szenvedős nehéz meccs, mint amilyen Acapulcoban volt közöttük.

     • nyuszika

      Szeretném hinni én is hogy nem lesz olyan szenvedős, de egyenlőre annak látszik… :-(

     • gondana

      Delpo már egyre jobban benne van a ritmusba játékról játékra, szerintem nem lesz szenvedős csak Ferrer mindig ilyen szívós

     • nyuszika

      A próféta szóljon belőled :-)

 • Manócska

  Mondjuk jó lenne ha a sok bréklabdából már egyet végre kihasználnánk.

 • nyuszika

  Ferrer nagyon akarja ezt a meccset, indulatosan játszik. De sajnos Del Potro is feszültebb, mint egyáltalán kellene vagy akár szükséges lenne… Nem törögeti az ütőjét, de… :-(
  De azért nem adjuk fel :-) Mi még a spanyolnál is jobban akarjuk ezt a meccset :-)

 • Manócska

  Ott is a brék! :)

 • nyuszika

  Láttátok a nevével “jelzett” rózsaszín cipőjét? Pontot is szerzett azután, hogy ráközelített a kamera… :-)
  (Este van már, bocs.)

  • Manócska

   Semmi gond. A cipő egy lényeges dolog. 😀

 • Manócska

  Az 1. szett meg is van! :)

  • Nicolas

   Simább is lehetett volna ha Delpo jobban koncentrál breaklabdáknál 16/1 elég gyatra mutató,de mondjuk az a fontos hogy megvan a játszma :)

 • Manócska

  Nem haragudnék meg Delpora ha 2 szettben megoldaná ezt a meccset. :)

  • nyuszika

   Csak nem neked is hiányzik már az alvás ?! :-))

   • Manócska

    Á dehogy hiányzik. Teljesen friss és fitt vagyok így éjfél tájt. 😉

    • nyuszika

     Gondoltam :-)

 • Manócska

  Ferrer ezen a meccsen sem fogja olcsón adni a bőrét. Remélem Delpo odafigyel ebben a szettben is, és nem bohóckodja el.

  • nyuszika

   Szívós a spanyol, nem vitás. De szerintem megoldja a Póni, ha nehezen is. Főleg, hogy szerintem az is inspirálhatja, hogy ha megvan ez a meccs, akkor utána mindenkit végig ver(het). De tényleg mindenkit! Csak ezt kéne már kipipálni :-)

 • Manócska

  Na most kéne egy bréket csinálni.

  • Manócska

   Sajnos nem jött össze.

   • nyuszika

    Még semmi nincs veszve :-)

 • Manócska

  A rövidítést nagyon be kéne húzni.

  • Manócska

   Pont így gondoltam! :)

 • nyuszika

  Ezt már szeretjük :-) Megvan az, hogy meg akarom csinálni, de nem görcsölök rá…

 • Kerestelek megvagy :) jó hogy ennyire szenvtelen?

  • Manócska

   Ezt a kommentedet most nem nagyon értem. Lehet hogy késő van már, és nem fog úgy a fejem. :)

   • Olyan DelPo mint egy gép. Egyfelől jó mert halad előre de nekem hiányzik a szenvedély

    • Manócska

     Értem. Ő mondjuk sohasem volt az a túl szenvedélyes típus. Meg ez a meccs nem is nagyon volt olyan hogy erős érzelmeket váltson ki belőle. Nekem sem emelkedett az adrenalin szintem nagyon fel.

     • Rendben! Fedre fel ott majd izgulunk

     • Manócska

      Pontosan! Ott ne félj lesz adrenalin szint emelkedés. Nem is kicsi. :)

    • nyuszika

     Ha becsatlakozhatok itt némileg a diskurzusotokba :-)
     Hajlok rá, hogy valahol igazad van. Talán a gép kifejezés egy kicsit túlzás rá, de értelek. Én azt láttam, hogy ő is (nyilván) nagyon meg akarta nyerni a meccset. Amikor “lazán” ütött, akkor simán jöttek a pontok. Amikor egy kicsit is rágörcsölt, sorra jöttek a buta hibák. Akadt egy pár. Ha visszatérünk a géphez, akkor úgy mondanám, hogy beprogramozták a győzelemre. Amikor futott a program, akkor jött a nyerő rész. Amikor pillanatnyi üzemzavar lépett fel, jöttek a problémák. Az előző meccséről (de Minaur ellen) órákig tudtam volna mesélni. Ez meg egy olyan ki kellett pipálni és kész volt. Ennyi az egész. Tudtuk / tudta / láttuk, hogy nehéz lesz. Ahhoz képest viszont tényleg nem volt semelyikünknél sem jelentős adrenalin szint emelkedés. (Ő maga is úgy nyilatkozott, hogy ki-kivárta a megfelelő alkalmat a pontszerzésre és végig szolidan játszott.)
     A következő körre jelzőket is nehéz találnom. Egy-két tényt írnék hozzá mindössze.
     1. Leonardo Mayer is argentin.
     2. Del Potro-val egy mérkőzésük volt eddig, az óriás nyert. (+ 2 Futures győzelem szintén általa, valamikor régről)
     3. Együtt nőttek fel.
     4. Ugyanabba a klubba jártak edzeni.
     5. Jó barátok.
     6. Del Potro meglátása szerint is Mayer ha jó napot fog ki, nagyon veszélye (ellenfél) lehet…
     Ennyi lettem volna…
     (Már megint lehetetlen időpontban lesz a meccse nekünk. Jelen állás szerint hajnal kettőkor…)

     • Manócska

      Leonardo Mayer ha jó napot fog ki, akkor tényleg veszélyes ellenfél lehet. Teljesen kiszámíthatatlan. Az egyik héten nagyon jó játékkal megnyer egy tornát, utána pedig hetekig, hónapokig a nevét sem halljuk. Láttam tőle már hatalmas meccset pl. Federer és Djoko ellen is. Úgyhogy Delpo barátunknak nagyon oda kell figyelnie ezen a találkozón is. De ezt nyilván ő is tudja. Amúgy tényleg nagyon rossz időpontotban van egyelőre ez az összecsapás. Talán akkor van esélyem nézni, ha legalább egy kicsit csúszik a kezdése.

     • igen egyetértek teljesen, és tetszik ez a céltudatos Potter is. azt hiszem most van az, hogy már nem “csak” teniszezik a sérülések után, hanem elvárja magától az eredményt. és itt így most a táblán minimum a döntő a cél
      én felkelek rá, de ez pipa lesz :-)

 • Manócska

  Ez az! :) Megvan a meccs! Ügyesek voltunk, jól szurkoltunk.

 • Nicolas

  Na jól szurkoltunk de most ideje aludni jó éjt :)

  • Manócska

   Jól mondod. Neked is jó éjt! :)

 • 5 játékos Fed DelPo Kevin Sam és Carennyo jutott be a legjobb 16 köze a világranglista legjobb 20 jatekosabol…
  A többi nem indult vagy már kiesett

  • nyuszika

   No igen. Az első kettőt értjük. A többit meg mindenki másként magyarázza… Egy biztos azonban: egyikük sem ajándékba kapta azt, hogy jelenleg a legjobb 16-ban van. “Ütögettek” érte egy párszor… A továbbiak majd meglátjuk…

   • ez nem ennek a 11-nek a kritikájaként írtam, szerintem is megérdemlik. a dimizverevthiemzokni stb csomagot nem vágom, de hát ezt a csontot rágjuk egy ideje 😀

  • Manócska

   Igazából nincs bajom ezekkel a játékosokkal, de semmi érzelmet nem váltanak ki belőlem. Persze Fed és Delpo kivételével. Miattuk biztos nem maradnék fenn késő estig, vagy nem kelnék fel hajnalban hogy lássam a meccsüket. Azért én még mindig reménykedem abban, hogy kb. a füves szezon idejére már visszatérnek a sérültek, mégha a jó formájukra várni is kell.

   • Örök optimista :)

    • Manócska

     Ez így van. Nem is tagadom. :)

 • Manócska

  Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nekem ma is vannak olyan meccsek amik érdekelnek. Federer ugye természetes, szerencsére nem is nézhetetlen időpontban lesz. Mellette viszont még számomra nézős lesz a Coric-Fritz és a Cuevas-Chung találkozó is.

  • Coric- Fritz engem is, szerintem kb egyiket se láttam még, a másik csak a koreai miatt. volt egy olyan érzésem Fed nem döntőzik, de elnézve a táblát ez úgy jöhet össze, ha Mirka nem engedi el otthonról 😀
   csak DelPo van Fed ligája közelében

   • Manócska

    Ez kb. tényleg úgy van, ahogy írtad. :) Eszméletlen hogy még nem túl jó játékkal is, mennyire a mezőny felett áll. Ami mondjuk nem túl hízelgő a többi játékosra nézve. Egy esetben nem adom oda neki előre ezt a kupát. Ha a döntőben Delpo fogja várni.

 • Daton

  persze h nagyon akarja fegyja kell neki még egy tálca onnan hogy tudjon mive frizbnizni