Alexander Zverev: Jövendő világelső ütések

shadow

Sokat beszéltünk arról az elmúlt két évben, hogy Alexander Zverev egyszer világelső és Grand Slam-bajnok lehet. A nyilvánvaló frázisokon túl azonban mélyebben még nem elemeztük ki a fiatal német teniszező játékát. Bár a szakma borzasztó sokat vár Zverevtől, a nagyérdemű egyelőre nem ismeri igazán jól a játékát, hiszen még a legelvetemültebb teniszrajongók is maximum tizenpár mérkőzését láthatták az elmúlt két évben. Ezért is jön most jól Luca Baldissera tenisz szakíró technikai elemzése, aki jó mélyen bevezet minket Alexander Zverev teniszének bugyraiba.

JÖVENDŐ VILÁGELSŐ?

Alexander Zverev kivételes tehetséggel és intenzitással megáldott tenisszel rendelkezik, már lenyűgözően fiatalon. Ráadásul rengeteg tere van még a fejlődésre, így esélyes lehet a tenisz legnagyobbjai közé kerülni.

Mint tenisz szakíró és elemző, sosem voltam barátja a jövendölésnek, hiszen a tenisz hihetetlenül összetett és potenciálisan változó világ. Számtalan tényező befolyásolhatja egy játékos eredményeit és pályafutását. A kezeiben rejlő képességeitől kezdve a fizikai fejlődésen át a játékhoz való mentális hozzáállásig bárhol bekövetkezhet a hanyatlás, megtorpanás. Ezen szkeptikusságom ellenére is mélységesen egyetértettem Rafael Nadallal, amikor azt mondta róla:

“Tisztán látszik, hogy Alexander Zverev a jövendő világelső. Elképesztő játékos. Minden ütése megvan.”

A tavalyi Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon végignéztem egy edzést Zverev és Nick Kyrgios között. Maradandó emléket okozott hihetetlen tehetsége. Néhány nappal később a legendás Roger Federer elleni edzését nézhettem végig a Melbourne Park 18-as pályáján. Federer mindig is híres volt arról, hogy nagyon magas elvárásai vannak edzéseken is, éppen ezért gondosan megválogatja edzőpartnereit, így biztosan nem véletlen, hogy a fiatal Zverevet is kiválasztotta.

Az az edzés káprázatos volt. Mindketten gyönyörűen támadták a labdát, és akkor még sokak meglepetésére Zverev nem csak állta a sarat, hanem erősebbnek és kirobbanóbbnak tűnt Federernél.

Ha a tenisz történetének két talán legnagyobb hatású teniszezője a maga módján azt jósolja, hogy ez a játékos igazi bajnok kaliber, akkor a véleményüket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Technikai szemszögből Alexander Zverevnek minden képessége megvan arra, hogy egyszer világelső legyen, amennyiben fizikailag és mentálisan is egészséges tud maradni pályafutása során. Sőt, továbbmegyek, akár két-három éven belül felérhet a csúcsra.

A német teniszező tenisztechnikai szempontból éppúgy hibátlan, mint Dominic Thiem, így várható, hogy a jövőben nagy rivalizálás alakul ki közöttük. Alexander legjobb ütése mindig is a kifogástalan kétkezes fonákja volt, ugyanakkor a tenyerese is egyenletesen sokat javult a legutóbbi szezonokban, így már a fonákhoz hasonlóan jó és hatékony ütéssé vált. Az első adogatását stabilan 200 km/h környékén tudja megütni, a második szervákat pedig remekül pörgeti és nagyon akkurátusan helyezi. Atletikussága egyelőre még nagy kérdőjel, de érdemes megfigyelni, hogyan tudja a következő években növelni az izomerejét. 198 centiméteres magassága ellenére a koordinációja már most kiemelkedő, ami a kiváló lábmunkán alapszik.

Fotó: Europress/getty

Őrült tehetsége sokszor Marat Safinra emlékezteti. A fantasztikus orosz teniszező nyomdokain járva Zverev is váratlanul, pillanatok alatt képes gyorsítani, folyamatosan keresi a támadási lehetőséget mind kereszttel, mind egyenessel, hatékonyan üti az inside-out tenyerest, és sikeresen tud építkezni akár látszólag védekező helyzetből is.

Éveken át feltettük magunknak a kérdést: vajon mi mindent érhetett volna el a teniszben Marat Safin, ha az edzésrutinjába fegyelmezettebb munkamorált épít be? A kérdésre Alexander Zverev lehet a válasz. Vannak olyan tulajdonságok, amikor megkülönböztetnek egy bajnokot a többi játékostól. Zverevben minden megvan hozzá.

Kiemelkedően tehetséges kortársaival összehasonlítva Zverevben már most megvan egyfajta mentális érettség, figyelembe véve azt, hogy még mindig tinédzser. Meg vagyok győződve arról, hogy Nick Kyrgios előbb-utóbb tökéletesen képessé válik egy Grand Slam-torna megnyerésére, de nehezen tudom elképzelni, hogy egy teljes szezonon át végig kiemelkedő teljesítményt tudna nyújtani. Zverev ennek az ellenkezője, a tenisz iránti elkötelezettsége pedig megkérdőjelezhetetlen. Bátyja, a korábbi top 50-es Mischa valószínűleg kulcsszerepet játszott abban, hogy Zverev jó ütemben fejlődjön az ATP Touron és sokat tanulhatott tőle arról, hogyan kell a benne lévő maximumot kihozni magából.

Elemezzük kicsit közelebbről Alexander Zverev játékát.

FONÁK

Kétkezes fonákja maga a kristálytiszta tökély: a kontinentális és keleti ütőfogás kombinációjával üti meg, miközben bal lábát tökéletesen forgatja el, megfelelő támogatást ad a jobb lábbal való beleállással, és hibátlanul kezdi és viszi végig a lendítést. A testsúlyát és az egyensúlyát vízszintesen viszi át a térdéből a labdára, miközben a válla precízen, 90 fokban forog el. A lendítése extrém módon akkurátus, miközben az ütő fejének alsó része precízen az ütés irányába néz.

Fotó: Luca Baldissera

Alexander könnyedén nyesi fonákkal a labdát. Koordinációját a testsúly leeresztésével éri el, majd oldalsó pozícióból emelkedik fel újra. Az ütőfejét kifogástalanul viszi fentről lefelé, és egy vízszintes-előre mozdulattal fejezi be az ütést. Mindeközben a bal keze párhuzamosan mozog az egykezes nyesést ütő jobb kezével, térdét pedig behajlítja, így a gravitációs középpontja alacsonyan marad. Így az ütőjét nagyjából vádlimagasságba tudja levinni (lásd alsó képsorozat, jobb felső kép), azaz 198 centis testmagassága ellenére is könnyedén tud nyesni.

Fotó: Luca Baldissera

TENYERES

Alexander a tenyerest az esetek egy részében függőleges ütőpozícióból indítja, félig nyitott állásból, nyugati ütőfogással. Eközben a testsúlyát átvezeti a jobb lábáról a bal lábára, miközben bal kezével egyensúlyban tartja a másik kézben lévő ütőt. A bal karját közben függőleges helyzetbe állítja, hogy az ütőfejet megindíthassa, majd kivezesse az ütést azon az oldalon.
A hátralendítés megkezdésének pillanatában még a jobb lábán van a testsúly, miközben bal lábfejét kissé felemeli (lásd alsó képsorozat, felső-középső kép). Mire a labda találkozik az ütőjével, a teljes testsúlya már a bal lában van, a jobb lábfejét pedig előre fordítja, a csípő és térd irányának megfelelően.

Fotó: Luca Baldissera

A tenyerest képes teljesen nyitott pozícióból is megütni. Ekkor bal kezét a hátralendítés pillanatában veszi csak le a markolatról (lásd alsó képsorozat, bal felső kép), miközben szépen mindkét lábfejét kifordítja, a hálóval párhuzamosan. Ennek következményeképpen először a jobb lábon van a teljes testsúly, miközben a bal láb kissé elemelkedik, majd az ütő és a labda találkozásának pillanatában visszaér a földre a bal láb is, hogy kiegyensúlyozza a csípő és a jobb térd mozgását. A bal láb akkor ér le újra a talajra és veszi át a testsúlyt, amikor az ablaktörlő mozdulat második suhintásánál jár a jobb kéz. Ilyenkor a kivezetés még hangsúlyosabb, mint a félig nyitott és függőleges ütőpozícióból megindított tenyeresénél.

Fotó: Luca Baldissera

Összefoglalva, Alexander könnyedén tud kicsit megpörgetett tenyeres egyenest ütni a félig nyitott pozícióból, ugyanúgy, mint egy keményebben pörgetett tenyerest nyitott pozícióból. Ez már önmagában kiemelkedő képesség.

ADOGATÁS

Van egy különleges részlete az adogatómozdulatának, ami a jobb lábát illeti. Az úgynevezett foot-up technikával dolgozik, ami azt jelenti, hogy a hátsó lába egy kis lépéssel előrébb kerül a szervamozdulat közben. A labda feldobásának pillanatában a teljes testsúly a bal lábon van. Majd a jobb láb egy apró mozdulattal előrejön, miközben lábujjhegyen kifelé fordul egészen addig, míg a jobb sarka el nem éri az elöl lévő lábat. Az “ütközés” pillanatában a jobb lába azonnal visszaugrik egy befelé fordulattal, és a másik lábbal párhuzamosan hajlik el.

Fotó: Luca Baldissera

Miközben a vállai még nyitott állapotban várják az adogatást, a jobb térdét a bal felé mozdítja, egészen addig míg el nem éri a “trófeaemelő” pozíciót (alsó képsorozat, középső kép). Ekkor a teste függőlegesen fordul el, a lábai pedig követik a felugró mozdulatot. A jobb válla az utolsó pillanatban csatlakozik a mozdulatsorhoz, így a mozdulatból származó összes energiát képes átvezetni a labda és az ütő találkozási pontjába. Ebben a mozdulatban Zverev nagyon hasonlít Ivo Karlovicra, aki testmagasságának köszönhetően mestere annak, hogyan használja a vállai erejét.

Fotó: Luca Baldissera

A gyönyörű szervamozdulat konklúziója a csukló és az alkar erőteljes és gyors kifelé csavarása, miközben a kar, az ütő, a csípő, és a bal láb tökéletesen rendezett helyzetben van a labdaérintés pillanatában. Igazi klasszikus szerva.

Fotó: Luca Baldissera

LÁBMUNKA ÉS MOZGÁS

Alexander lábmunkájának és pályalefedő mozgásának vizsgálatához érdemes megnézni az alábbi videót a 2015-ös US Openről. Dinamikus apró lépések, rendkívül gyors keresztlépések, erőteljes nekifutás védekező pozícióból, villámgyors visszazárás középre, és korán, alacsonyan megütött labdák – ez csak néhány dolog, ami kiemelkedik Alexander atletikusságából. Marat Safin zseniálisan jó teniszező volt, de ő csak álmodhatott olyan jó mozgásról, mint Zverevé.

Összességében nyilvánvalónak tűnik, hogy egy kivételesen tehetséges fiatalember felemelkedésének lehetünk szemtanúi, aki hihetetlenül könnyed erővel teniszezik, képes összeszedetten játszani fontos pillanatokban, hatékony lábmunkájának köszönhetően szinte szárnyal a pályán, és kellően laza, mégis higgadt feje van fiatal kora ellenére. Ha a jövőben felszed némi izmot is, szerez némi tapasztalatot a nagy meccsek befejezését illetően, akkor a tenisz egészen biztosan kap egy új Grand Slam-bajnokot.

(A cikk részben Luca Bladissera: (S)punti tecnici della settimana: Alexander Zverev, i colpi del futuro campione del mondo című 2016 márciusi írásának fordítása.)

Related Posts

 • dagadtos

  Remek írás, és nála legalább hiszek is benne, hogy lesz ebből valami. Akár valami igazán nagy. Ő még tényleg fiatal, nemcsak rámondják.

 • giotti1

  Nagyon köszönöm ezt az írást, részemről nagyon hiánypótló. Sok hasonlót kéne közölnötök, sokkal érdekesebb, mint hogy Murray vagy Djokovic érdemli-e meg jobban a világelsőséget, vagy hogy a régi lesz-e Nadal – századszorra. Jó ez a cikk, bár néhol kifogásolhtó.
  Annyival egészíteném ki az írást, hogy véleményem szerint Zverev a jövő teniszjátékosának prototípusa. Hacsak nem lassítják le ismét a játékot a labdák vagy a borítások változtatásával, az eddig ideálisnak mondható 185-190 cm-es testmagasság már kevés lesz. Jönnek majd a 2 méter körüli ütőgépek, akik magasságuk ellenére gyorsak és koordináltak lesznek, és persze ügyesek is. Ilyen játékos Zverev, de új kedvencem, Auger-Aliassime is. Közös bennük, hogy magasak, mégis jó a lábmunkájuk. A német fiúé még sokat fog javulni, a kanadaié már most majdnem tökéletes. Könnyen el tudom képzelni, hogy a közeljövő kettejük rivalizálásáról szól majd. Zverevnek a bold jóslásomban már idénre is adtam egy GS- döntőt.

  • dagadtos

   Már régen vártam, hogy megjelenik ez a “típus”. És meg is jelent, del Potro a prototípusa nálam, csak jöttek a sérülések. Viszont remélem nem mondod komolyan, hogy újabb lassítási hullám jöhet. Én már a Wilander-cikknél is ironikusan írtam a kommentemet, persze nem biztos, hogy átment.

   • giotti1

    Delpo annyiban más, hogy ő sokkal kevésbé mozgékony, a játéka is ennek megfelelő, statikusabb, többet irányít és kevesebbet védekezik.
    Bármikor elkezdhetik újra lassítani a játékot, ha úgy találják, hogy nem elég látványos, mert túl sok a szervapont.

    • dagadtos

     De hát miért van az előírva, hogy az alapvonaljátéknak kell kedvezni? Nem értem ezt. (Vagyis értem én, azt gondolják, az hoz több nézőt.) Delpo nekem elég jól mozog a termetéhez képest, mikor először láttam, sokkoló volt, miket ér el, és milyen jól bírja a hosszú labdameneteket, hosszú meccseket ilyen magassággal. De lehet, hogy ő még csak az evolúció köztes lépése akkor :)

     • whoisjohngalt

      Igaz, Del Potro-n én is meglepődtem, amikor először láttam. Annyira nem testes, de langaléta – Janovicz egy fokkal masszívabb, nála már meg is látszik a lábmunkáján, hogy nem annyira jó a dolog.
      Isner is okozott már meglepetést, leginkább a személyiségével és azzal, hogy olykor kimondottan “vajkézzel” old meg dolgokat. Szimpatikus figura amúgy.

      Aliassime tényleg baromi jó. Ausztráloknál is van valami, mert sorban jönnek a tehetséges fiatalok onnan is, már csak fejben kell összekapni őket. Kyrgios mellett Tomic-ban és Kokkinakis-ban is lenne potenciál.
      Amerikaiak sem tűnnek sokkal rosszabbnak – Sock, Fritz, Fratangelo, Tiafoe. Ott is van alapanyag szerintem bőven.

     • giotti1

      Delpo 97 kg, Zverev, aki magasabb, csak 86. Itt a különbség. Del Potroa US Open győzelme idején sokkal vékonyabb volt, aztán “megvastagodott”. Szerencsére akkora tehetség és van olyan játékintelligenciája,, hogy ezt tudja kompenzálni, de az ő sikerei mindig is a fizikai állapotán fognak múlni és ő soha nem lesz olyan atletikus, mint az említet két fiatalember.

     • Pont ezért kérdőjelezem meg azt a feltételezést, hogy Zverevnek izomtömeget kéne növelnie. Azzal agyon is lenne csapva az a különleges (szerintem meglévő) power, ami remek pályalefedő mozgásintenzitással társul.

     • giotti1

      Ez pontosan így van, ez az egyik pont, ami miatt írtam, hogy kifogásolható a cikk.

  • dfens2

   Csak annyit tennék hozzá, hogy nem csak azok szerethetik a teniszt akik olyan szakértők mint ti vagytok. Van az egésznek egy erőteljes mentális vonala, ami miatt abszolút élvezhető azok számára is, akik nincsenek tisztában az egyes ütésekkel, mozgásokkal stb., köztük számomra is. Az ilyeneknek pedig, plusz annak az igen népes rajongótábornak, akiket az első bekezdésedben megjelölt úriemberek tudhatnak maguk mögött, igenis van igénye olyan elmélkedő cikkekre. Nincs ezzel semmi baj, van ilyen is, olyan is, csak nem kellene szerintem mindig megjegyeznetek, hogy na már megint egy ilyen cikk, lerágott csont. Mint ahogy az sem lenne fair ha én azt írnám, hogy na már megint egy elemző cikk, hogy hogyan üt, kit érdekel, az a lényeg mi van a fejében. Hidd el, nagyon sokan vannak akik örömmel olvassák.
   Ha már a cikk Zverevről szól. Nagyra értékelem, hogy szakmailag ennyire átlátod a teniszét és várod őt világelsőnek. Én nem értek hozzá, ezért most ez így engem nem érdekel. Ha majd ott lesz a nagy trófeák küszöbén, ne adj Isten többször, amikor már nem a tenisztudás dönti el ki lesz a bajnok, na nekem ott kezdődik a sportág. És mivel Nadal nagy bajnok és a személyes kedvencem, nagy örömmel olvasom, az elmélkedést századszorra is, hogy mi lesz vele :-)

   • dagadtos

    Kívánságod parancs :)

   • giotti1

    All right, Mr Wright. :-)

   • Ildikó

    Jó cikk. Alapból fiatal párti vagyok és Szása az egyik nagy kedvenc. Mivel a cikk többször említi Szafint,- aki tavaly, amikor a hírességek csarnokába választották tett egy “felelőtlen” nyilatkozatot, miszerint két játékos van, akit a legtöbbre tart(Djokovic és a fiatal Zverev). Szerintem a teniszben és általában a versenysportban a hősök nem csak a pályán mutatott teljesítményüktől lesznek sztárok, hanem például attól, hogy saját egyéniségüket megtartva el tudnak engedni koronákat, egy harmonikusabb élet megélése miatt,- szerintem a nagy Marat pl. ilyen.

 • SnowAngel

  Nekem Zverev az egyik kedvencem az ifjak között, remélem, tud élni ezzel a hatalmas tehetséggel, ami benne van. Az elhivatottságán biztosan nem fog múlni.