Djokovic megújult szervával tért vissza a pályára

shadow

Novak Djokovic pár napja – még ha nem is tétmeccsen – visszatért a pályára. A szerb felszabadultnak tűnt, előbb simán legyőzte Dominic Thiemet, majd a Tie Break Tens elnevezésű versenyen is a szokásos lazaságát mutatta.

Az utóbbi fél év a kemény munkáról szólt a korábbi világelső számára. Nem csak a pályán vagy az edzőteremben eltöltött időre figyelt, de a stábját is igyekezett átalakítani. Előbb véglegesítette Andre Agassit, majd szerződtette Radek Stepaneket, végül a részletes elemzéseiről ismert Craig O’Shannessy is csatlakozott hozzá.

Bár a barátságos meccsekből kevés következtetést lehet levonni, egy dolog nagyon szembetűnő volt a játékában. És nem, nem arra gondolunk, hogy az idei szezonban Adidas helyett az Asics cipőiben fog játszani. A korábbi világelső jelentős változtatást hajtott végre szervájának mozdulatán, ami alapjaiban változtathat a játékán.

Djokovic már korábban is változtatott a szerváján

Fotó: optimumtennis.net

2011 (balra) és 2011 előtt (jobbra), fotó: optimumtennis.net

A szerb előrelépésében (és évekig tartó uralkodásában) fontos szerepet játszott, hogy képes volt változtatni az adogatómozdulatán. 2011 előtt is minden adott volt a nagy eredményekhez, Federerhez és Nadalhoz képest azonban volt lemaradása. Előbbivel szemben a kreativitás terén, utóbbival összehasonlítva a küzdőszellemben maradt alul.

Három területen próbálták megerősíteni a játékát: fizikálisan, mentálisan és technikailag. 2011 előtt az erőnlét terén elmaradt a legszűkebb elittől, különösen a hosszú mérkőzéseken ütközött ki a hiányossága. A koncentrációjával is akadtak néha gondjai, emiatt a találkozói sokszor feleslegesen lettek hosszúak. (Nyilván ez is kihatott az erőnlétére.) Végül, de nem utolsósorban ott volt a szervája.

Az adogatását korábban sem tartották gyengének vagy sebezhetőnek. Egyszerűen csak nem az a fegyver volt a kezében, amire szüksége lett volna. A mozdulat túl sok energiát emésztett fel, nem volt konzisztens és cserébe még a pontosságát hátrányosan érintette. 2011-től magasabban tartotta a könyökét, így sokkal inkább összhangba került a két válla. A labda feldobását követően jobban behajlította a térdeit az ütést megelőzően.

A szerva összességében sokkal letisztultabb lett, sikerült kizárni a folyamatos ütőmozdulatot megtörő részeket. Ennek köszönhető, hogy kevésbé kellett a vállára és a karerejére támaszkodnia, hogy kellően felgyorsítsa a labdát.

Most még rövidebb és egyszerűbb lett a mozdulat

Djokovic az előző idényben rengeteget szenvedett a sérült könyöke miatt. Saját bevallása szerint ez alapjaiban hátráltatta a játékát, többet között épp az adogatásainak hatékonyságát rontotta le. A szerb Wimbledon óta nem lépett pályára tétmeccsen, a Kooyong Classic nevű bemutatómeccsen viszont visszatért. Nem is rosszul: 6:1, 6:4-re verte Dominic Thiemet.

Erőnlét tekintetében úgy tűnt, Djokovic jó formában van, jól mozgott a pályán, pontosan és agresszíven játszott a bevallottan rosszul teljesítő osztrák ellen. Két dolog viszont azonnal feltűnt a nézőknek: a karján viselt kompressziós karvédő és az új, egyelőre nagyon furcsa adogatása. Mind a kettő olyan döntésnek tűnik, amivel a szerb karrierjét próbálják meghosszabbítani.

Grafika: thetimes.co.uk

Grafika: thetimes.co.uk

A fentebbi kép tökéletesen illusztrálja, min változtattak. Korábban Djokovic sokkal nagyobb és mélyebb ívben lendítette hátra az ütőjét. Az új mozdulat leegyszerűsíti a folyamatot, magasabban tartja az ütőt a szerva előtt. De ami a legfontosabb: az előző mozdulat során a könyökét is sokkal inkább visszahúzta, a változtatás következtében viszont szinte a testével van egy vonalban a könyöke.

A szándék egyértelműnek tűnik: csökkenteni akarják a könyökére jutó terhelést.

Tekintve, hogy Djokovic 2011 utáni játékában nagyon fontos szerepe volt az adogatásnak, fontos kérdés, mennyiben változtatja meg ez a játékát. Thiem ellen úgy tűnt, a szerváinak csökkent valamelyest a sebessége, ugyanakkor nagyon pontosan helyezte a labdákat, ellenfele képtelen volt olvasni azokat. A hatékonyságot viszont csak a tétmeccseken lehet majd tesztelni, Thiem távol volt a legjobbjától, és az sem biztos, hogy Djokovic már teljes erőbedobással játszott.

Elégedett volt az adogatásaival

Fotó: Europress/AFP

Fotó: Europress/AFP

A szerb önbizalmának minden bizonnyal jót tett a Thiem elleni találkozó. A meccs utáni nyilatkozata is erről árulkodik. “Fantasztikus teszt volt, hogy kiderüljön: hol tartok, mit értünk el csapatként a holtszezonban, működnek-e az elképzelések a pályán, avagy sem. Elég jól működtek, különösen a szervák. Ez volt a legnagyobb kérdőjel. A könyököm miatt ez az ütés Wimbledonig nem működött, ott be kellett fejeznem.”

Ugyan sok helyen arról írtak, Djokovic biztosan ott lesz az Ausztrál Openen – és egyelőre semmi nem utal a visszalépésre – a szerb pár napja még nem volt ebben annyira biztos. “Voltak kétségek, hogy játszom-e az Ausztrál Openen. Különösen azt követően, hogy visszaléptem az első tornákról. Nem tudtam, mi fog történni. Szerencsére itt vagyok, remélem, a következő napokban minden jól alakul, és készen állok majd az Openre.”

Mi is reméljük, hogy így lesz, már csak azért is, mert nagyon izgalmas ágra került a szerb. A második körben már Gael Monfilsszal találkozhat, a negyedik körben Alexander Zverev, majd Stan Wawrinka vagy Dominic Thiem következhet. Legalábbis papíron, mert Wawrinka sérülése, Thiem csapongó formája, és Zverev Grand Slameken mutatott gyengélkedése keresztbe húzhatja a számításokat.

via the times

Related Posts

 • Manócska

  Azért az nem kis dolog, hogy ezek a játékosok sok-sok év tenisz után is képesek arra, hogy fejlődjenek a játék bármely területén, legyen az szerva, fonák, tenyeres, stb.. annak érdekében, hogy még jobbak legyenek mint előtte, vagy még tovább tudjanak játszani.Tényleg látszik rajtuk hogy szívből szeretik ezt a szép sportot, hiszen megtesznek minden tőlük telhetőt annak az érdekében, hogy minél tovább a pályán maradhassanak. Ami persze nekünk is nagyon jó, hiszen annál tovább láthatjuk mi is őket játszani.

  • Németh Péter

   Ez evidens, szerintem egy mezei hivatàst vègző ember is mindig fejlődni akar a munkàjàban.

   • dagadtos

    Hát hivatást végzők lehet, de az emberek baromi nagy része szerintem kurvára unja, amit csinál, és egyáltalán nem csinálná, ha már gazdag lenne.

    • Németh Péter

     Igen, ezèrt jó dolog ha mondjuk szereti az ember a munkàjàt. Egy gyàri “operàlós” munka nyilvàn nem tölti el jo èrzèssel az embert meg hova fejlődjön, csak ugye valamiből èldegèlni kell.

   • Manócska

    Evidensnek kéne lenni, de sajnos egyáltalán nem az, sem a mezei munkát végző embereknél, sem a sportolóknál, sem másoknál. Én pl. nem látom minden teniszezőn, hogy mindig fejlődni szeretne, és mindig jobb és jobb akarna lenni.

    • Németh Péter

     Pl. ott van Marci edzője Sàvolt,róla is olvastam asszem itt, hogy annyira “konok” volt, hogy ha nem ment valami, addig maradt kint, ameddig nem ment, nem tudta megcsinàlni. Tetszik az ilyen mentalitàs, jo edzőt kapott Marci, biztos hogy pozitiv impulzusokat tud neki adni, no meg szerintem a szeptemberi Kopaszi gàton a 2 orosz èljàtèkos felett (Hacsanov, Rubjov) aratott sikerek is jokora önbizalomfröcxsöt adtak neki. Ugyhogy drukkoljunk Marcinak èjjel ezèrt a cselló sikerèrt, aztàn utàna meg ide nekem az oroszlànt az Openen. :)

   • Dicsértessék_A_Roger!

    Nekem is pont ez ugrott be. Aki szereti amit csinál, az folyamatosan képzi önmagát. Ha meg marad az alázat, és “nem felejt el ember maradni” akkor ez a mentalitás az élete végéig kitart, legyen az sport vagy bármilyen szakma a világon.

    • Németh Péter

     Genau. :)

    • dagadtos

     Érdekes, mi tényleg egy másik világban élünk, ha ti ezt látjátok magatok körül. Persze a legjobban azt irigylem, ha magatokban. Én pl. őszintén kedveltem, amit csinálok, de már rég meguntam, látom a visszásságait és értelmetlenségét. Na meg amúgy is lusta ember vagyok, szégyellem, de mindig is utáltam tanulni, vagyok már olyan idős, hogy bevallhatom magamnak is. De most hirtelen a három legközelebbi barátom jut eszembe: korukhoz képest szakmájukban eddig sikeres, itthon elég jól kereső emberek, de szerintem legalább kettő otthagyná a fenébe, amit csinál, ha beütne valami nagy pénz, és foglalkozna valami értelmes, kézzel fogható dologgal, főzne kézműves lekvárt például, vagy a faszom tudja. (Gazdaságban mindhárom.)

     • edietheeagle

      Amikor olvastam a diskurzust, eszembe jutott a számomra igen kedves “Egek ura” c. filmből egy jelenet, megosztom veletek, elnézést az OFF-ért… :)
      https://www.youtube.com/watch?v=3tAdV4O1t8c

     • Dicsértessék_A_Roger!

      Ez a film nagy kedvenc! 😉

     • dagadtos

      Láttam már ezt a manust úgy, hogy élvezte a munkáját, de akkor meg a puhapöcsök sírdogáltak a konzervatóriumban :)

 • Németh Péter

  Az öreg Novàk ezel a szervàval inazsba teszi mànd id az Openden az egèz mezőnyd, èn aszt modom. Altata a nèpet edig a szerb, jól ki talàltàk esztet!

 • s as

  kiváló, igényes cikk, köszönet érte!

 • MattKirby

  Jó cikk. Nagyon hülyén néz ki Djoko új szervája.Nyilván kényszerből. Ez ok hogy nem terheli a könyökét,de lehet más testrészét meg jobban. Teljesen természetellenes mozdulat.

  • giotti1

   Baromság.

   • dagadtos

    Melyik része? Szerinted nem kényszerből?

    • giotti1

     Azt nem tudom, kényszerből változtattak-e (szerintem inkább óvatosságból, megelőzés céljából), de miért lenne természetellenes a mozdulat? A szerva kivitelezése a dobómozdulatra hasonlít, ami egy természetes mozdulat, és az új szerva ezzel a rövidebb előkészítéssel még jobban hasonlít is rá. Hogy esztétikus-e, vagy sem, az ízlés kérdése, de egyáltalán nem természetellenes és nem terhel vele jobban más testrészt.

   • MattKirby

    Komoly érv. ☺

  • Zsenília Mackó

   Mitől természetellenes mozdulat? Megnéztem többször is, szerintem egyáltalán nem az.